Lichte activiteiten kunnen beschermen tegen knie-artrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 5 jan 2017

Wandelen en bowlen is goed voor de knieën. Klimmen, hardlopen en skiën kunt u beter vermijden als u het risico op knie-artrose zo laag mogelijk wilt houden. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Californië.

Zittende activiteiten

Aan deze studie deden 99 vrouwen en 66 mannen in de leeftijd van 45 tot 55 jaar deel. De deelnemers werden in drie groepen verdeeld, die minimaal twee uur per dag en gedurende drie dagen in de week een bepaalde activiteit moesten verrichten. De eerste groep kreeg als opdracht om zittende activiteiten uit te voeren, zoals lezen of Tv-kijken. De tweede groep deed lichte inspanningen, zoals wandelen, darten, bowlen en frisbeeën. De resterende deelnemers moesten zich matig tot zwaar inspannen. Het ging om hardlopen, fietsen, klimmen, kniebuigingen en het tillen van zware onderwerpen.

Minder kraakbeenschade

MRI-scans toonden na afloop aan, dat de minste kraakbeenschade was ontstaan in de groep die zich licht had ingespannen. De onderzoekers concluderen dan ook, dat lichte bewegingsvormen bescherming kunnen bieden tegen de ontwikkeling van artrose.

Hoe zit het nu met hardlopen?

Wie onze nieuwsbrief volgt, zal zich het recente bericht over hardlopen nog herinneren. Hardlopen zou beschermen tegen knie-artrose.
We kregen hier veel reacties over, onder andere omdat mensen met artrose in de knie het hardlopen echt niet zien zitten. Dat begrijpen wij volledig. Het advies van Bewegenzonderpijn.com is dan ook om niet te gaan hardlopen als u al last heeft van de knieën.
Het eerder genoemde onderzoek ging over de hoeveelheid ontstekingsfactoren in de knieën na het hardlopen. Dat zag er gunstiger uit dan je zou verwachten. Hoewel het in zichzelf een goed onderzoek was, zijn wij er als Stichting Bewegenzonderpijn.com nog niet van overtuigd dat hardlopen echt goed voor de knieën kan zijn. Rustig wandelen is dan een milder alternatief, wat voor de knieën (in onze opinie) een stuk gezonder is. Uit het onderzoek in dit bericht blijkt dat inderdaad zo te zijn.
Bent u echter een fanatieke hardloper en wilt u hier (ondanks de knieklachten) graag mee doorgaan? Dan is dat andere onderzoek misschien een opsteker om u hierin te bemoedigen. Houd in gedachten dat het ene onderzoek niet altijd zomaar tegen het andere onderzoek uit te spelen is. Het is meestal maar net hoe je het bekijkt, en welke invalshoek of meetmethode je gebruikt. We wensen hoe dan ook iedereen, die met deze kwestie te maken heeft, veel succes in de overwegingen.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.