Arthrodese

Operatief vastzetten van gewrichten

Niet altijd zal een orthopedisch chirurg voorstellen om een versleten gewricht te vervangen door een prothese. Dan heeft een arthrodese de voorkeur. Tijdens deze operatie wordt het beschadigde gewricht aan elkaar gezet. Dit wordt meestal geadviseerd bij ernstige vormen van gewrichtsslijtage. Dus bij veel pijn en wanneer het aangetaste gewricht amper nog bewogen kan worden.
Lees meer over de knieprothese of over de heupprothese>>>

Ook bij jonge mensen zal de specialist soms eerder een arthrodese adviseren dan een gewrichtsvervangende operatie. Een prothese gaat immers niet een leven lang mee, omdat het na verloop van tijd los kan gaan zitten. Bij ouderen gebeurt dit ergens tussen het 10e en 20e jaar na plaatsing. Bij jonge mensen is de kans groot dat de prothese al na vijf jaar vervangen moet worden. Dat komt omdat jongeren een actiever leven leiden en dus het kunstgewricht intensiever belasten. Een tweede vervanging is voor de orthopedisch chirurg een stuk lastiger uit te voeren. Bovendien zal de nieuwe prothese nog minder lang mee gaan. Het plaatsen van een derde kunstgewricht is voor de specialist bijna een onmogelijke opgave. Alsnog een arthrodese uitvoeren is dan geen optie meer. Tijdens het plaatsen van een prothese wordt immers steeds bot weggenomen. Daarom zal de specialist bij jonge mensen vaker kiezen voor een arthrodese.

Wat is een arthrodese?

arthrodese vingerHet gaat hier om relatief eenvoudige ingreep zonder veel risico. Doel van deze operatie is om de normale beweeglijkheid van de gewrichten op te heffen. Daardoor zal de pijn verdwijnen. Bij een arthrodese wordt eerst het resterende kraakbeen tussen de gewrichten verwijderd. Daarna worden de botuiteinden in een optimale positie tegenover elkaar geplaatst en vervolgens vastgezet met schroeven. De botten kunnen nu aan elkaar groeien. Dat wordt ‘fuseren’ genoemd.

Word je invalide door een arthrodese?

Bij veel mensen slaat de paniek toe, wanneer de specialist voorstelt om het beschadigde en pijnlijke gewricht vast te zetten. Een gewricht dat niet meer bewogen kan worden, staat volgens hen immers gelijk aan invaliditeit. Dat is gelukkig beslist niet het geval. Door het opheffen van de beweeglijkheid van het gewricht, verdwijnt de pijn. Daardoor kunt u uw arm, been, nek, rug, enkel, vinger, pols of ander vastgezet gewricht juist beter gebruiken. Bovendien nemen andere gewrichten de functie van het vastgezette gewricht over. Zo bestaat de schouder bijvoorbeeld uit twee gewrichten. Wanneer er één wordt vastgezet, compenseert het andere gewricht het gebrek aan beweeglijkheid. De arm kan daardoor nog gewoon tot schouderhoogte opgetild worden.

Wat zijn de mogelijke complicaties van een arthrodese?

Zoals eerder opgemerkt: aan een arthrodese zijn nauwelijks risico’s verbonden. De meest voorkomende complicaties zijn een bloeduitstorting of infectie. Soms groeit het bot niet snel genoeg naar elkaar toe. Dat is vaak goed te verhelpen. Tijdens de operatie kan een zenuw beschadigd raken. Dit komt echter heel sporadisch voor. Gewrichten die de functie van het vastgezette gewricht overnemen, worden zwaarder belast. Dit kan op termijn wat milde klachten geven.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen