Artrose behandeling

Deze content is medisch beoordeeld door orthopedisch chirurg Drs. J.I. de Jong. Jan Ide is reeds 35 jaar orthopeed en werkt bij de OPC Kliniek.

Artrose is verlies van de glijlagen (de kraakbeenlaag) van een gewricht. Daardoor ontstaan pijnklachten en verminderde functie in het beschadigde gewricht. In de ideale therapeutische situatie zou door behandeling van de artrose het beschadigde gewricht weer net zo moeten worden zoals vroeger. Maar dit is helaas nog niet haalbaar. Maar wat zijn dan wél de mogelijkheden?

In de ideale situatie zou het beschadigde gewricht weer worden zoals vroeger. Dit is nog niet haalbaar. Maar wat zijn wél de mogelijkheden?

In de ideale situatie zou het beschadigde gewricht weer worden zoals vroeger. Dit is nog niet haalbaar. Maar wat zijn wél de mogelijkheden?

Behandeling artrose: alle mogelijkheden op een rijtje

De behandelingsmogelijkheden van artrose zijn de laatste jaren flink toegenomen. Hoewel de schade aan het kraakbeen niet kan worden hersteld, kan er tegenwoordig veel gedaan worden om de pijn te bestrijden en de functie van de gewrichten zo optimaal mogelijk te houden. Dat kan met behulp van medicijnen, operatieve ingrepen en oefentherapieën. Maar ook op het zogenaamde alternatieve vlak staan de ontwikkelingen niet stil. Daarom zet ‘Bewegen zonder Pijn’ in dit artikel alle behandelingsmogelijkheden bij artrose eens op een rijtje.

Huisarts en artrose

ParacetamolWanneer u ergens last van heeft, dan is een bezoek aan de huisarts meestal de eerste stap. Dus ook als uw gewrichten stijf en pijnlijk aanvoelen. Aan de hand van vragen en een lichamelijk onderzoek kan hij vaststellen of de klachten inderdaad worden veroorzaakt door artrose. Soms kan de huisarts besluiten om een röntgenfoto te maken om vast te stellen of de gewrichten beschadigd zijn. Wanneer de pijn u niet belemmert in uw dagelijkse bezigheden, dan zal de arts bijvoorbeeld paracetamol voorschrijven. Is dat wel het geval, dan krijgt u vaak een recept voor NSAIDs. Dit zijn medicijnen die niet alleen de pijn stillen, maar die ook de ontstekingsreacties in de gewrichten – ontstaan door artrose – afremmen. Daardoor treedt eveneens pijnvermindering op. Bij ernstige vormen van artrose zal de huisarts u doorverwijzen naar de specialist.

Fysiotherapie en artrose

In veel gevallen zal de huisarts u niet alleen medicijnen voorschrijven, maar u ook doorsturen naar een fysiotherapeut. Hij kan u helpen om uw gewrichten soepel én de spieren sterk te houden. Ook leert hij u om een goede lichaamshouding aan te nemen en hoe u het beste met de pijn om kunt gaan. Bij gevorderde en ernstige artrose is het raadzaam om een consult bij een orthopeed aan te vragen. Met hem kunt u dan overleggen wat de beste behandeling voor uw specifieke artrose-probleem is.

Orthopeed en artrose

Zoals gezegd, bij vergevorderde gewrichtsslijtage zal de huisarts u vrijwel altijd doorverwijzen naar de orthopeed. Dit is een specialist die zich bezighoudt met afwijkingen en ziekten van het steun- en bewegingsapparaat. In eerste instantie zal de orthopeed uw probleem niet veel anders willen behandelen dan uw huisarts. Dus ook hij kan u NSAIDs voorschrijven tegen de pijn, ontstekingen en zwellingen. In een aantal gevallen is dit middel erger dan de kwaal. Het gebruik van deze chemische ontstekingsremmers gaat vaak gepaard met veel serieuze bijwerkingen, zoals maag- en darmklachten. Daarnaast kan de orthopeed, vaak in tegenstelling tot de huisarts, injecties met corticosteroïden geven. Dit gebeurt rechtstreeks in het gewricht. Als niets meer helpt om de pijn te verlichten, dan zal de orthopeed een operatieve ingreep overwegen en met u bespreken. Bijvoorbeeld middels een kijkoperatie kan hij bepaalde gewrichten schoonmaken (spoelen), stukjes loszittend kraakbeen verwijderen of de gewrichtsuiteinden gladder maken. Ook kan hij u adviseren een kunstgewricht te laten plaatsen, zoals een knieprothese of een heupprothese.

Acupunctuur en artrose

Acupunctuur kan heel soms tijdelijk de pijn verlichten bij artrose. Bij dit alternatieve Oosterse geloof wordt er van uit gegaan, dat de mens ziek wordt als het “evenwicht tussen het yin en yang” is verstoord. De acupuncturist herstelt dit zogenaamde evenwicht door dunne naalden te plaatsen op bepaalde banen in uw lichaam. Soms zal hij u ook Chinese kruiden aanraden. Lees alle informatie over acupunctuur bij artrose.

Homeopathie en artrose

Hoewel homeopathie één van de meest onderzochte alternatieve geneeswijzen is, is er geen wetenschappelijk bewijs gevonden van de toegeschreven klinische werkzaamheid. De gedachte achter homeopathie is, dat de veroorzaker van de klachten u ook kan helpen ertegen te vechten. Homeopathische middelen bevatten sterke verdunningen van stoffen die in pure vorm dezelfde symptomen zouden oproepen als de te bestrijden ziekte. Het gebruik van homeopathische middelen kan meestal geen kwaad in combinatie met medicijnen. Er zijn geen bijwerkingen bekend.

Colloïdaal zilver en goud en artrose

Colloïdaal zilver of goud bestaat uit extreem kleine deeltjes zilver of goud die zweven in gedistilleerd water. Aan deze metalen worden al van oudsher therapeutische effecten toegeschreven. Colloïdaal zilver zou een krachtig antibioticum zijn tegen schimmels, bacteriën en virussen. Het zou ook ontstekingen kunnen bestrijden.
Colloïdaal goud zou de werking van het afweersysteem stimuleren. Dit zou ontstekingsreacties in de gewrichten kunnen verminderen. De redactie van ‘Bewegen zonder Pijn’ heeft uitgebreid gezocht naar goede wetenschappelijke onderbouwingen van de werking van colloïdaal zilver en goud bij artrose. Die hebben we niet gevonden, wel heel veel informatie op ‘spirituele’ websites. Wij kunnen dus niet echt een mening vormen over deze behandeling. Lees meer over colloïdaal zilver en goud bij reuma.

Orthomoleculaire behandeling bij artrose

Wat is orthomoleculaire geneeskunde? Dat kunnen we u heel simpel uitleggen. ‘Ortho’ staat voor ‘juist’ en het ‘moleculair’ staat voor ‘molecuul’. Alles draait dus om de behandeling van een ziekte of aandoening met de juiste moleculen. Dus niet met chemische stoffen, maar met vitamines, mineralen, aminozuren en enzymen. Bij orthomoleculaire geneeskunde staat het ondersteunen van het lichaam om zichzelf te genezen centraal. Het hoofdmiddel in de orthomoleculaire benadering van artrose is de combinatie van Glucosamine en Chondroïtine.

glucosamineGlucosaminesulfaat bevordert volgens sommigen de aanmaak van nieuw kraakbeenweefsel. Chondroïtinesulfaat zou ook belangrijk zijn voor een gezonde opbouw van kraakbeen. Tot op heden is er echter nog geen onomstotelijk wetenschappelijk bewijs gevonden, dat beide substanties tot significante verbeteringen leiden bij artrose. Toch zijn er een beperkt aantal mensen met beginnende gewrichtsklachten die na maximaal drie maanden Glucosaminegebruik merken dat het de klachten wel kan verlichten, al treedt er vaak na verloop van tijd gewenning op en worden de klachten dan weer erger.

MSM is een organisch gebonden zwavelverbinding die (net als Glucosamine en Chondroïtine) van nature in uw lichaam al aanwezig is. In de orthomoleculaire geneeskunde wordt deze stof toegepast om de pijn bij artrose te verminderen en de mobiliteit te verbeteren. Een enkele studie laat een enigszins positief resultaat zien bij knie-artrose. De toegepaste onderzoeksmethodes voldoen echter nog niet aan de officiële betrouwbaarheid-eisen.

Het positieve effect van de losse ingrediënten vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad bij artrose wordt wel in diverse studies bevestigd. Over de pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen van vloeibare Groenlipmossel en Curcumine hebben we op deze site al meerdere keren geschreven. Lees het artikel over Groenlipmossel en het artikel over Curcumine.

Kruiden bij artrose

Er zijn meer dan 200 kruiden- en plantenextracten waaraan een heilzame werking op de gewrichten wordt toegeschreven. Tot de opkomst van Glucosamine en Chondroïtine werden vooral kruidenpreparaten met onder andere Duivelsklauw, Vrouwenmantel en Heermoes veel verkocht. Tot de meest krachtige kruiden voor het verbeteren van de gewrichtsfunctie behoren: Zwarte bes-blad, Curcumine en Boswellia.

Lasertherapie bij artrose

Lasertherapie is er op gericht om met behulp van laserstralen de ontstekingshaarden in de gewrichten te bestrijden, waardoor de pijn afneemt en de beweeglijkheid verbetert. Deze behandeling wordt door sommige ziektekostenverzekeraars vergoed. Het gebruik van laser heeft zeker in Nederland nog nauwelijks een plaats in de behandeling van artrose.

Stamceltherapie bij artrose

Hoewel stamceltherapie nog in de kinderschoenen staat, gaan de ontwikkelingen razendsnel. Toch zal het nog enige tijd duren totdat stamcellen – dat zijn oercellen die zich nog niet gespecialiseerd hebben – toegepast kunnen worden om beschadigd kraakbeen te repareren. Ook in Nederland is op dit gebied veel vooruitgang geboekt. Lees verder in het artikel over stamceltherapie.

Ontzuren bij artrose

Bij deze behandeling wordt er vanuit gegaan, dat artrose ontstaat door verzuring van het lichaam. Naarmate we ouder worden krijgt het lichaam steeds meer moeite om zuurresten uit te scheiden. Deze worden onder andere opgehoopt in de gewrichten. Daardoor raakt het kraakbeen aangetast en ontstaan er ontstekingen. Natriumbicarbonaat is in staat om de overtollige zuren in het lichaam te neutraliseren, zodat deze zich niet meer in de gewrichten kunnen ophopen. Ontzuren biedt volgens ‘Bewegen zonder Pijn’ maar een gedeeltelijke oplossing. Deze behandeling kan in onze opinie niet de gevolgen van reeds aanwezige kraakbeenschade wegnemen, zoals ontstekingen, pijn en zwellingen. Het zou in sommige gevallen wel een aanvullende waarde kunnen hebben náást het effectief bestrijden van ontstekingen, vooral wanneer er daadwerkelijk sprake is van ‘verzuring’.

Artrose-behandeling per lichaamsdeel

Bewegen zonder Pijn heeft meerdere artikelen over artrose in allerlei lichaamsdelen. Zo wordt er per lichaamsdeel gekeken wat de beste artrose-behandeling is en wat de mogelijkheden zijn. Ook zijn er vaak oefeningen opgenomen in het artikel, zodat u gericht kunt werken aan een betere beweeglijkheid van het artrotische gewricht.
Dit zijn de lichaamsdelen waarover een artikel met uitleg over artrose en een overzicht van de behandelingen bestaan, van top tot teen:
Kaak
Nek
Schouder
Elleboog
Pols
Hand
Duimgewricht
Rug
Heup
Knie
Enkel
Voet
Teen

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen