Chiropractie bij artrose

Opheffen blokkades in wervelkolom vermindert pijn én stijfheid

Artrose is een gewrichtsaandoening waar veel mensen tijdens het ouder worden mee te maken krijgen. De kwaliteit van het kraakbeen wordt minder, waardoor dit elastische weefsel tussen de gewrichten gaat slijten. Dit proces kan niet meer worden omgekeerd. Het kraakbeen dat eenmaal verdwenen is, groeit immers niet meer terug. Wel kan met behulp van oefentherapie de pijn en stijfheid verminderen. Meestal zal uw huisarts u voor zo’n behandeling doorsturen naar de fysiotherapeut. U kunt echter ook terecht bij een chiropractor om de pijn in uw gewrichten te verlichten en de beweeglijkheid te verbeteren.

Wat is chiropractie?

Chiropractie (ook wel ‘chiropraxie’) is een alternatieve geneeswijze die in Nederland en België momenteel een explosieve groei doormaakt. Wereldwijd zijn er op dit moment zo’n 65.000 chiropractors actief. Na algemene geneeskunde en tandheelkunde is het nu de op drie na grootste geneeswijze. De term Chiropractie is een samenstelling van de Griekse woorden ‘Geir’ en ‘Prattein’. Vertaald in het Nederlands betekent dit ‘handelen met de handen’. En dat is precies wat de chiropractor doet. Met zijn handen geeft hij impulsen om communicatiestoornissen tussen het zenuwstelsel en de gewrichten van de wervelkolom op te heffen. Dit heeft een herstellende werking op klachten, die zich overal in het lichaam kunnen voordoen.

Waar komt chiropractie eigenlijk vandaan?

palmer-chiropractorDeze alternatieve behandelingsmethode is ontwikkeld door de Canadees Daniel David Palmer. Daarbij leunde hij zwaar op Hippocrates – de vader van de geneeskunde – die stelde dat de oorzaak van ziekten in de wervelkolom gezocht moest worden. Daar loopt het ruggenmerg door, dat samen met de hersenen het centrale zenuwstelsel vormt. Een functiestoring in de wervelkolom kan de zenuwimpulsen belemmeren, waardoor organen en weefsel minder goed gaan functioneren. Door deze blokkade in de wervelkolom op te heffen, kunnen ziektes en aandoeningen worden bestreden. Dus ook gewrichtsklachten. In 1897 richtte Palmer in het Amerikaanse Iowa de ‘Palmer School of Chiropractic’ op. Zijn zoons en leerlingen stichtten vervolgens eigen scholen door heel Amerika. Rond 1930 ontstonden er twee kampen. Het ene bestond uit chiropractors die uitsluitend hun praktijk uitoefenden op basis van de filosofie van Palmer. Dus uitsluitend een behandeling met de handen zonder toepassing van andere therapievormen. Dit werden de ‘straights’ genoemd. Het grootste kamp bestond uit ‘mixers’ die ook voedingsadviezen, massage en oefeningen bij hun behandeling inpasten. In Nederland en België zijn vooral chiropractors actief die deze laatste werkwijze toepassen.

Wat doet de chiropractor tijdens het eerste consult?

De chiropractor zal zich eerst een goed beeld willen vormen over uw klachten. Dat doet hij aan de hand van een persoonlijk gesprek. Vervolgens zal hij u aan een uitgebreid bewegingsonderzoek onderwerpen. In de meeste gevallen zal de chiropractor ook een aantal orthopedische en neurologische testen doen. Soms vindt hij het nodig om een röntgenfoto te laten maken. Daarvoor wordt u dan doorverwezen naar uw huisarts. De chiropractor sluit het eerste consult af door zorgvuldig uw wervelkolom af te tasten. Zo kan hij blokkades lokaliseren. Op basis van deze onderzoeken kan hij u een behandeling op maat voorstellen.

Hoe wordt u door een chiropractor behandeld?

chiropractor-artroseDe behandeling van artrose door een chiropractor is gericht op het zo goed mogelijk herstellen van de functie van het gewricht. Door gericht te drukken wordt het gewricht gecorrigeerd. Omdat er meer vloeistof in het gewricht komt, kunt u zich soepeler bewegen. Ook drukt de chiropractor de omliggende weefsels – zenuwen, spieren en gewrichtsbanden – weer in de correcte positie. Dit vermindert de pijn. Een chiropractor wordt ook wel eens ‘kraker’ genoemd. Deze bijnaam is te danken aan het licht krakend geluid van de gewrichten dat tijdens een behandeling gehoord kan worden. Dit wordt veroorzaakt door luchtophopingen tussen de gewrichten die plotseling ‘loslaten’. Dit ‘vacuümfenomeen’ is onschuldig en pijnloos.

Hoe veilig is chiropractie eigenlijk?

Een geregistreerd chiropractor heeft een universitaire studie van vijf jaar achter de rug. Tijdens deze intensieve opleiding leert hij om manipulaties aan de wervelkolom uit te voeren. Daarna volgt hij een stagejaar bij een chiropractor met meer dan tien jaar ervaring. Verder is hij verplicht om regelmatig cursussen en bijscholingen te blijven volgen. Het risico bij een erkend chiropractor is dus minimaal.

Wordt de chiropractor door mijn zorgverzekeraar vergoed?

In België wordt de chiropractor erkend als eerstelijns zorgverlener. Hij heeft dus dezelfde onafhankelijke behandelingsbevoegdheid als bijvoorbeeld een huisarts of een tandarts. Een behandeling wordt dan ook gedeeltelijk vergoed. U kunt het beste bij uw ziekenfonds of zorgverzekeraar informeren hoe hoog deze vergoeding is. In Nederland wordt chiropractie nog niet officieel door de overheid erkend. Chiropractor is een vrij beroep dat valt onder ‘alternatieve of complementaire geneeskunde’. In Nederland zit de chiropractor niet in het basispakket. Het wordt wel afgedekt door verschillende aanvullende pakketten die ook een dekking geven voor alternatieve geneeswijzen of alternatieve beweegzorg. Voorwaarde is wel, dat de chiropractor staat ingeschreven in een van de twee door de zorgverzekeraar erkende registers. Wilt u zich laten behandelen door een chiropractor? Kijk dan eerst uw polisvoorwaarden na of informeer bij uw zorgverzekeraar. Deze registers worden door vrijwel alle zorgverzekeraars erkend. Hier kunt u ook een chiropractor in uw omgeving zoeken:

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen