Kraakbeencellen uit neus herstellen defect in beschadigde knieën

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 22 nov 2016

neus-operatie-kraakbeenZwitserse artsen hebben met succes kraakbeencellen uit de neus van patiënten gebruikt om een defect in hun beschadigde knie te repareren. Er werden 10 patiënten in de leeftijd van 18 tot 55 jaar behandeld met een lokale beschadiging van het kraakbeen als gevolg van een verwonding. Twee jaar na de operatie hebben de patiënten nog steeds minder pijn en een verbeterde kniefunctie.

Kraakbeenfragment

Dit onderzoek werd uitgevoerd door artsen van het Universitair Ziekenhuis in Basel. Zij ontdekten dat kraakbeencellen van het neustussenschot over unieke eigenschappen beschikt. Het heeft het vermogen om snel te groeien en nieuw kraakbeenweefsel te vormen. De artsen verwijderden onder plaatselijke verdoving een kraakbeenfragment uit het neustussenschot. De geoogste cellen werden vermenigvuldigd door ze bloot te stellen aan groeifactoren. Vervolgens werden de cellen gedurende twee weken gekweekt op collageenmembranen. Dit resulteerde in een kraakbeentransplantaat van ongeveer 30 tot 40 mm.

Bij A is het neus-tussenschot zichtbaar, dat gedeeltelijk gebruikt werd voor de transplantatie. Bij B is het stukje neus-kraakbeen te zien dat eruit gehaald is. Let ook op de afmetingen in millimeters. (Deze afbeelding is rechtstreeks afkomstig uit de publicatie. Zie bron beneden.)

Bij A is het neus-tussenschot zichtbaar, dat gedeeltelijk gebruikt werd voor de transplantatie. Bij B is het stukje neus-kraakbeen te zien dat eruit gehaald is. Let ook op de afmetingen in millimeters.
(Deze afbeelding is rechtstreeks afkomstig uit de publicatie. Zie bron beneden.)

Bij E is te zien hoe ver het neus-kraakbeen is uitgegroeid. Let ook hier weer op de afmetingen in millimeters. Bij F is te zien dat een stukje hiervan in de knie is geplaatst: de hechtdraden zijn duidelijk zichtbaar op de foto.(Deze afbeelding is rechtstreeks afkomstig uit de publicatie. Zie bron beneden.)

Bij E is te zien hoe ver het neus-kraakbeen is uitgegroeid. Let ook hier weer op de afmetingen in millimeters. Bij F is te zien dat een stukje hiervan in de knie is geplaatst: de hechtdraden zijn duidelijk zichtbaar op de foto.
(Deze afbeelding is rechtstreeks afkomstig uit de publicatie. Zie bron beneden.)

Meer onderzoek nodig

Dit transplantaat werd door de onderzoekers in de juiste vorm gesneden. Tijdens een operatie werd het beschadigde kraakbeen vervangen door dit nieuwe kraakbeen. Twee jaar later meldden de patiënten dat ze hun knie beter konden gebruiken en minder pijn hadden. Ondanks deze goede resultaten moet deze techniek nog verder onderzocht worden. De artsen willen meer patiënten met kraakbeencellen uit de neus behandelen om definitieve conclusies te kunnen trekken. Op dit moment wordt de studiegroep daarom uitgebreid tot 25 deelnemers. Het gaat dus om een heel specifieke groep (jonge) patiënten met een gelokaliseerd defect aan het kraakbeen. Het is dus nog niet mogelijk om met deze techniek een knie, waarvan het kraakbeen over de hele linie versleten is, te herstellen.

Bron

Dit onderzoek is gepubliceerd in het hoogstaande tijdschrift ‘The Lancet’. Op PubMed is een (Engelstalige) samenvatting te bekijken >>>

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.