Oefentherapieën bij artrose

Welke oefentherapie voor artrose past het beste bij u?

Wandelen, rennen, traplopen, bukken, tillen. Niemand staat er eigenlijk bij stil als deze dagelijkse activiteiten soepel en vanzelf verlopen. Totdat er pijn en stijfheid in de gewrichten gaan ontstaan. Dan blijkt dat u last heeft van artrose. Het kraakbeen tussen uw gewrichten is gaan slijten, waardoor u in uw bewegingsvrijheid beperkt wordt. Minder bewegen om het aangetaste gewricht te ontlasten, is vaak de eerste maatregel die een patiënt zelf neemt. Het is echter bij artrose juist belangrijk om wél in beweging te blijven. Minimaal een half uur rustig wandelen, fietsen of zwemmen per dag helpt om de pijn te verlichten en de beperkingen te verminderen. Wanneer het voor u een probleem wordt om bepaalde bewegingen uit te voeren, kan een oefentherapeut helpen. Hij leert u oefeningen om de spieren rond het pijnlijke en stijve gewricht te versterken, waardoor uw klachten verminderen. Hier volgt een overzicht van de meest gangbare oefentherapieën bij artrose.

Fysiotherapie en artrose

arm-behandelingDe rol van een fysiotherapeut bij de behandeling van artrose is de laatste tien jaar enorm veranderd. Vroeger probeerde hij vooral zwelling, pijn en stijfheid te behandelen. Tegenwoordig is de fysiotherapeut ook een coach die problemen behandelt als gevolg van artrose. Door artrose in de knie kan een patiënt bijvoorbeeld niet meer naar het winkelcentrum lopen. Dit weer mogelijk maken, kan dan het einddoel van de behandeling zijn. De oefeningen zullen vooral gericht zijn op het versterken van de spieren en verbeteren van spiercoördinatie rondom het versleten gewricht. Dit kan gecombineerd worden met oefeningen om het gewricht soepel te houden. Daarnaast zal de behandeling bestaan uit inspanningsoefeningen om het uithoudingsvermogen te vergroten, zoals fietsen en lopen.

Mensendieck en artrose

De oefentherapeut Mensendieck begeleidt een artrosepatiënt om op een zo optimaal mogelijke manier om te gaan met zijn of haar beperkingen. De behandeling is gericht op het aanleren van een goede houding en gedoseerde bewegingen om de aangetaste gewrichten zoveel mogelijk te ontlasten. Samen met de patiënt wordt er een oefenschema opgesteld. Dit bewegingsprogramma is gericht op het verminderen van de stijfheid, op het vergroten van het uithoudingsvermogen en de spierkracht, en op het aanleren van een goede houding en bewegingspatroon tijdens het verrichten van dagelijkse activiteiten. Deze therapie werd ontwikkeld door Bess Mensendieck en werd in 1895 al veel toegepast. In 1920 opende zij een zeer succesvolle praktijk in New York.

Cesartherapie en artrose

Mensendieck-therapeute Marie Cesar startte in 1937 met een eigen opleiding voor oefentherapeut. De door haar ontwikkelde Cesartherapie komt in grote lijn overeen met die van Bess Mensendieck. De methodes wijken slechts op een paar details van elkaar af. Zo werkt een Mensendieck-therapeute met twee spiegels en de Cesar-therapeut met slechts één. Verder wordt bij Mensendieck uitsluitend de oefeningen mondeling uitgelegd. Een oefentherapeut Cesar doet deze ook voor. Omdat Marie Cesar ooit danseres is geweest, zijn de oefeningen eveneens dynamischer. Voor de rest doen beide therapeuten exact hetzelfde. Dus het aanleren van een goede houding en gedoseerde bewegingen tijdens de dagelijkse bezigheden.
Zie ook de pagina over het verschil tussen Mensendiecktherapie en Cesartherapie >>>

Meer resultaat met minder ontstekingen

Blijf vooral in beweging is het belangrijkste advies bij artrose. Dit is heel belangrijk om de spieren sterk te houden en de gewrichten nog relatief soepel. Bovendien vermindert minimaal een half uur matige inspanning per dag de pijn. Worden de klachten erger of kunt u dit niet zelf opbrengen, dan kunt u aan uw arts een verwijsbrief vragen voor een fysiotherapie-, Mensendieck- of Cesarpraktijk. Deze oefentherapeuten kunnen aan de artrose zelf niets doen, maar ze kunnen u wel helpen om met een gericht oefenprogramma met minder klachten door het leven te gaan. Om een sneller resultaat te behalen met deze bewegingsoefeningen is het verstandig om ook de gewrichten zoveel mogelijk ontstekingsvrij te maken.

Vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad zijn goede natuurlijke ontstekingsremmers. En: met minder pijn houdt u de oefeningen langer vol.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen