Pseudojicht: de pijnlijke variant van jicht

Betekenis, symptomen, oorzaak en behandeling van Pseudojicht (of: Chondrocalcinose)

Pseudojicht is een vorm van reuma die vaak rond het 65e levensjaar ontstaat. De officiële benaming van deze aandoening is ‘chondrocalcinose’. Dit is een samentrekking van de Latijnse woorden ‘chondro’, dat ‘kraakbeen‘ betekent en ‘calcinose’, dat het beste vertaald kan worden als ‘kalkafzetting’. Daarmee wordt gelijk het grote verschil aangegeven tussen pseudojicht en jicht. Bij pseudojicht zijn de kristallen die afgezet worden in de gewrichten niet van urinezuur, maar van kalk. De klachten van beide vormen van ‘kristalreuma’ zijn echter vrijwel gelijk. En dat zijn: pijnlijke en gezwollen gewrichten.

Klik om te vergroten

Klik om te vergroten

Wat is de oorzaak van pseudojicht?

Bij pseudojicht worden kalkkristallen afgezet in het kraakbeen en daarna wordt het opgenomen in de gewrichtsvloeistof. Het afweersysteem van uw lichaam start vervolgens met het opruimen van deze ongewenste vervuiling van de gewrichten. Daardoor ontstaan er ontstekingen. Het is niet bekend, waarom er bij sommige mensen kalkkristallen in de gewrichten worden afgezet. Soms kan dit het gevolg zijn van een te hoge calciumspiegel in het bloed of teveel ijzer in de weefsels. Ook een te lage magnesiumspiegel in het bloed kan een rol spelen bij de ontwikkeling van chondrocalcinose. De meeste mensen met pseudojicht hebben echter geen last van deze aandoeningen. Wel is bekend dat de klachten meestal na een trauma ontstaan, bijvoorbeeld een infectie, operatie of ongeluk. Pseudojicht kan ook op jonge leeftijd voorkomen bij mensen met een erfelijke aanleg of stofwisselingsstoornis.

Wat zijn de symptomen van pseudojicht?

Bij acute chondrocalcinose ontstaat pijn door heftige ontstekingsreacties. Dit is het gevolg van de opruimactie die het lichaam plotseling opstart om de opgehoopte kalkkristallen in en om de gewrichten te verwijderen. Het gaat meestal om de relatief grotere gewrichten van het lichaam, zoals knieën, polsen, enkels en schouders. De gewrichten doen pijn, zijn opgezwollen en voelen warm aan. Daardoor kunt u ze minder goed bewegen. Binnen 12 tot 36 uur heeft de aanval zijn hoogtepunt bereikt. De klachten kunnen dan nog dagen tot weken aanhouden.

Bij chronische chondrocalcinosis ontstaan de ontstekingen heel geleidelijk. De aanvallen komen vaker terug, houden langer aan en kunnen zich uitbreiden naar andere gewrichten van uw lichaam. Dit kan leiden tot chronische ontstekingen. Net als bij acute pseudojicht kunnen de grote gewrichten opzwellen en pijnlijk en stijf aanvoelen. Maar de ontstekingen kunnen zich ook uitbreiden naar de kleinere gewrichten van uw lichaam. Zowel bij de acute als chronische vorm kan door de ontstekingen hoge koorts ontstaan.

Hoe wordt de diagnose pseudojicht gesteld?

Een diagnose is vrij eenvoudig te stellen. Uiteraard zal de arts eerst vragen naar uw klachten. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek. Ook kan er met een naald wat vocht uit het ontstoken gewricht worden afgenomen. Dit wordt onder een microscoop onderzocht op de aanwezigheid van kalkkristallen. Daarnaast kunnen er röntgenfoto’s worden gemaakt. Daarop is de kalkafzetting op de gewrichten goed zichtbaar. Meestal volgt er ook nog een bloedonderzoek om te kijken of geen last heeft van een andere reumatische aandoening of stofwisselingsziekte.

Hoe wordt pseudojicht behandeld?

Helaas zijn er geen medicijnen die kunnen voorkomen dat kalkkristallen op de gewrichten neerslaan. Dat betekent dat deze aandoening dus niet kan worden genezen. De behandeling is dan ook gericht op het bestrijden van de ontstekingen om schade aan de gewrichten te voorkomen. Meestal zal de arts een NSAID voorschrijven. Deze ontstekingsremmende pijnstillers werken meestal snel. Het gebruik van dit type medicijn kan gepaard gaan met darm- en maagklachten. Als alternatief kunt u ingrediënten als vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad proberen. Dit zijn natuurlijke ontstekingsremmers zonder vervelende bijwerkingen. De arts kan ook besluiten om het ontstoken gewricht met een corticosteroïd in te spuiten of om colchicine voor te schrijven. Dit is een medicijn dat helpt om ontstekingsaanvallen te voorkomen. Het nadeel van het inspuiten van corticosteroïden in een gewricht is wel dat dit schade aan het kraakbeen toebrengt. Verder is het belangrijk om uw lichaam tijdens een aanval rust te geven. Daarna kunt u weer gaan bewegen. Een doorverwijzing naar een fysiotherapeut kan ook tot de mogelijkheden behoren.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen