Reumamedicijn sulfasalazine

Tekort aan ontstekingsremmer sinds eind november 2016 weer opgelost

sulfasalazine-leverbaarHet dreigend tekort aan sulfasalazine lijkt afgewend. Dit geneesmiddel wordt door ongeveer 16.000 mensen met succes gebruikt bij reumatoïde artritis en andere vormen van chronische gewrichtsontsteking. Ook wordt het wel gebruikt bij darmaandoeningen. Apothekers die de afgelopen tijd ‘nee’ moesten verkopen, werden geconfronteerd met woedende reacties. Merkfabrikant Pilzer gaat na overleg met de werkgroep Geneesmiddelentekort de productie van dit medicijn opvoeren. Eind november moeten alle Nederlandse apotheken weer voorzien zijn van voldoende sulfasalazine. (Update 19 december: dit is intussen gebeurd, het tekort is opgelost). Tot die tijd zal een identieke ontstekingsremmer uit Frankrijk het tekort aan sulfasalazine moeten opheffen.

Steeds vaker tekort aan medicijnen

Dat een belangrijk medicijn niet of nauwelijks verkrijgbaar is, komt vaker voor dan wordt gedacht. Tot 2010 waren dat er per jaar zo’n 100 tot 200. In 2015 was dit aantal opgelopen naar 675. Dit jaar zijn er zelfs 750 medicijnen die door de apotheek niet geleverd konden worden. Het CDA heeft dan ook niet voor niets begin november een actieplan gepresenteerd om het tekort aan geneesmiddelen terug te dringen. Er moeten sluitende afspraken komen over de voorraden van medicijnen waarvoor geen goed alternatief voorhanden is. Bij een tekort zal de groothandel en de farmaceut een flinke boete opgelegd moeten worden. Volgens het Reumafonds leidt een tekort aan sulfasalazine tot grote gezondheidsrisico’s voor patiënten. Zo wordt sulfasalazine al vele jaren gebruikt door vrouwen die zwanger zijn of willen worden. Dit medicijn is immers veilig voor moeder én kind.

Wat is sulfasalazine?

Sulfasalazine is een middel dat ontstekingen in de gewrichten onderdrukt bij een aantal vormen van reuma. Het is sinds 1944 op de markt. Dit medicijn behoort tot de zogenaamde DMARDs. Deze letters staan voor Disease-Modifying AntiRheumatic Drugs wat ‘ziekteverloop beïnvloedende geneesmiddelen tegen reuma’ betekent. DMARDs onderdrukken reumatische ontstekingen, waardoor schade aan de gewrichten zoveel mogelijk wordt voorkomen. Dit vermindert het risico op beperkingen en handicaps. De meest voorgeschreven DMARDs naast sulfasalazine zijn methotrexaat en leflunomide. U krijgt dit type medicijn door uw arts voorgeschreven als een behandeling met de klassieke ontstekingsremmers NSAIDs na zes weken geen of te weinig resultaat geeft. Naast synthetische DMARDs zijn er ook biologische DMARDs. Deze zogenaamde biologicals werken goed, maar zijn zeer duur. Daarom worden ze zelden door de reumatologie voorgeschreven. Sulfasalazine is verkrijgbaar als tablet, drank en zetpil.

Zo ziet de chemische structuur van sulfasalazine eruit. De meest linkse ring is mesalazine. Het andere gedeelte is het bij reuma actieve gedeelte.

Zo ziet de chemische structuur van sulfasalazine eruit. De meest linkse koolstofring is mesalazine, wat in de darmen werkt. Het andere gedeelte met twee koolstofringen én een zwavel-atoom (in geel) is het bij reuma actieve gedeelte: sulfapyridine.

Hoe werkt sulfasalazine?

Dit middel wordt voorgeschreven bij reumatische aandoeningen, zoals reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en lupus erythematodes. Daarnaast krijgen ook patiënten met een chronische darmontsteking dit medicijn nogal eens mee naar huis. In de darmen wordt sulfasalazine in mesalazine en sulfapyridine gesplitst. De eerste stof is een ontstekingsremmer die actief is op de darmwand. Sulfapyridine werkt als onstekingsremmer in het gebied van de gewrichten.
Dit geneesmiddel kan de ziekte niet genezen. Sulfasalazine kan wel de ontstekingen in de gewrichten tot rust brengen. Daardoor zullen pijn, stijfheid en zwelling bij reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew afnemen. Dit effect is echter pas na twee tot drie maanden waarneembaar. De reumatische aandoening Lupus erythematodes wordt in eerste instantie behandeld met ontstekingsremmende bijnierschorshormonen, zoals prednisolon. Als dit medicijn onvoldoende de huidontstekingen bestrijdt, kan de arts soms ook sulfasalazine voorschrijven.

Wat zijn de bijwerkingen van sulfasalazine?

Het nadeel van synthetische medicijnen is dat ze niet alleen het gewenste effect hebben, maar ook bijwerkingen kunnen geven. Dat is ook het geval met sulfasalazine. Bij 30 op de 100 mensen kan misselijkheid en braken optreden. De zetpil kan een prikkelend gevoel aan de anus geven. Soms kan het gebruik van dit medicijn gepaard gaan met hoofdpijn en duizeligheid. In zeer sporadische gevallen kan sulfasalazine als bijwerkingen stemmingsveranderingen, maagklachten, oorsuizen, smaakstoornissen en ontstekingen van de organen geven. In dit geval moet u direct contact opnemen met uw arts.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen