Virale Artritis

Virale Artritis bij kinderen: symptomen, diagnose, duur en behandeling

Virale of infectieuze artritis is een gewrichtsontsteking, die wordt veroorzaakt door besmetting met het parvovirus B19. Dit is dezelfde ziekteverwekker die bij kinderen de Vijfde Ziekte kan veroorzaken. Deze kinderziekte gaat gepaard met rode vlekken op de wangen. De uitslag breidt zich vervolgens uit naar de rest van het lichaam. Na ongeveer tien dagen zijn de klachten weer over. Wie als kind gevrijwaard is geweest van het parvovirus, kan er als volwassenen alsnog mee te maken krijgen. Het doelwit is dan de gewrichten.

Opname met elektronenmicroscopie van het Parvovirus B19 in bloed. Elk virusdeeltje is ongeveer 25 tot 30 nanometer in diameter.

Opname met elektronenmicroscopie van het Parvovirus B19 in bloed. Elk virusdeeltje is ongeveer 25 tot 30 nanometer in diameter.

Hoe ontstaat virale artritis?

De besmetting met het parvovirus verloopt op dezelfde manier als die met het griepvirus. De verspreiding vindt plaats via speekseldruppeltjes. Als iemand in de buurt het virus onder de leden heeft, kan door inademen van dit vocht de besmetting plaats vinden. De ziekteverwekker baant zich vervolgens via de bloedbaan een weg naar de gewrichten. Daar zet het virus ontstekingsreacties in gang.

Wat zijn de symptomen van virale artritis?

Bij virale artritis denkt u in eerste instantie dat u tegen een flinke griep opgelopen bent. U krijgt namelijk eerst te maken met koorts, vermoeidheid, hoesten en spierpijn. Na een week raken de gewrichten ontstoken. Meestal zijn de kleine gewrichten aangetast, zoals die van uw handen of voeten. De klachten kunnen variëren van mild tot zeer ernstig. De ontstoken gewrichten voelen pijnlijk en stijf aan en zwellen op. Virale artritis gaat vanzelf weer over. De ontstekingen die het parvovirus veroorzaakt, kunnen geen blijvende schade aan de gewrichten toebrengen. U herstelt dus volledig van deze aandoening.

De boosdoener: het parvovirus B19

De boosdoener: het parvovirus B19

Hoe wordt de diagnose ‘virale artritis’ gesteld?

Uw arts zal allereerst naar uw klachten kijken. Gaat het om een combinatie van griepklachten en opgezwollen gewrichten, dan is dat voor hem een aanwijzing dat het om virale artritis gaat. Er bestaat geen test om deze ziekte aan te tonen. Daarom zal uw arts meer informatie gaan verzamelen om een diagnose te kunnen stellen. Een bloedonderzoek kan aantonen of er sprake is van een verhoogde bezinkingssnelheid of toename van C-reactief proteïne (CRP). Deze afwijkingen in het bloed komen vaak voor bij infecties. Daarnaast kan het bloed gecontroleerd worden op de aanwezigheid van antistoffen tegen het parvovirus. Een infectie met dit virus brengt geen schade toe aan de gewrichten. Daarom zal in de meeste gevallen geen röntgenfoto worden gemaakt.

Hoe wordt virale artritis behandeld?

Omdat de klachten na verloop van tijd vanzelf weer verdwijnen, is er geen behandeling nodig. Wel kunt u paracetamol nemen om de pijnklachten wat te verminderen. Als dit onvoldoende helpt, kan uw arts een ontstekingsremmende pijnstiller (NSAID) voorschrijven. Pas op, want deze geneesmiddelen kunnen wel bijwerkingen geven, waaronder klachten van het maag- en darmkanaal. NSAIDs remmen immers ook het COX-1 enzym, dat een belangrijke rol speelt in de bescherming van deze spijsverteringsorganen. Als alternatief voor NSAIDs kunt u de natuurlijke ontstekingsremmers vloeibare groenlipmosselcurcumine of zwarte bes-blad eens proberen.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen