3D-geprinte kraakbeencellen met succes geïmplanteerd in baanbrekende studie

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 27 apr 2017

Zweedse wetenschappers hebben 3D-geprinte menselijke kraakbeencellen met succes geïmplanteerd bij proefmuizen. Met dit baanbrekende onderzoek komt de mogelijkheid om schade aan het kraakbeen te herstellen weer een stapje dichterbij. Daarmee zou artrose in de toekomst beter behandeld kunnen worden.

Nanocellulose

Het team van de Chalmers University of Technology in Zweden heeft een nieuw biomateriaal op basis van nanocellulose en alginaat gebruikt voor dit onderzoek. Dit werd gemengd met menselijke kraakbeencellen en mesenchymale stamcellen. Het implantaat werd vervaardigd met een 3D-bioprinter en ingebracht bij proefmuizen.

Normaal menselijk kraakbeen

Na 60 dagen werd wit weefsel gevormd dat lijkt op normaal menselijk kraakbeen. “Deze studie breidt ons inzicht uit over het gebruik van stamcellen bij de behandeling van artrose. Wij zijn blij dat dit onderzoek ons weer een stapje dichterbij een succesvolle behandeling van artrose heeft gebracht. Er is echter wel meer onderzoek nodig, voordat deze 3D-biogeprinte implantaten bij artrose-patiënten kunnen worden ingebracht,” aldus de leider van dit onderzoek.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.