Artrose in de enkel, voet en teen

Alles over de oorzaak, symptomen, behandeling en oefeningen van artrose in de voeten

Artrose enkelsDe mens is de enige van de grotere schepselen die doorlopend op twee voeten kan staan. De daarvoor benodigde stabiliteit wordt geregeld door 26 botjes, 33 gewrichtjes en 19 spieren en pezen in voet en enkel. Deze onderdelen van het bewegingsapparaat bepalen dus letterlijk hoe stevig u in uw schoenen staat. Als er artrose in één of meerdere gewrichtjes ontstaat, kan dit een nadelig effect hebben op de balans én op de manier van lopen. In de meeste gevallen gaat het hier om een natuurlijk slijtageproces. Tijdens het lopen worden de enkel- en voetgewrichten immers zwaar belast.

Recent nieuws over artrose in de enkel, voet en teen

Gewrichten in enkel en voet die gevoelig zijn voor artrose

Artrose kan in alle 33 gewrichtjes van de voet en enkel ontstaan. Het meest slijtagegevoelige gewricht zit echter in de grote teen. Om precies te zijn: daar waar het eerste middenvoetsbeentje is verbonden met het eerste kootje van de teen (in de figuur: blauw omcirkeld). Voorts kan artrose ontstaan in de drie gewrichten van de achtervoet en in de enkel. Het gaat dan om het gewricht aan het scheenbeen dat op het bovenste bot van de voet rust (ook wel: bovenste spronggewricht). Ook wordt artrose veelvuldig vastgesteld in de gewrichten die de middenvoetsbeentjes verbinden met de kleinere voetwortelbeentjes (in de figuur: paars omcirkeld).

Klik om te vergroten

Klik om te vergroten

Oorzaak artrose in enkel, voet en teen

De belangrijkste oorzaak is primaire artrose. Dat betekent dat de leeftijd een rol speelt bij de ontwikkeling van deze aandoening. Het is dus een natuurlijk slijtageproces waar we allemaal mee te maken krijgen bij het ouder worden. De kraakbeenlaag van het gewricht wordt dunner en kan uiteindelijk vrijwel volledig verdwijnen. Hierdoor ontstaat bot-op-bot contact.

Ook kunnen ontstekingen in het gewricht het kraakbeen aantasten, bijvoorbeeld bij reumatoïde artritis. Daardoor wordt het kraakbeen beschadigd en kan het op den duur helemaal verdwijnen. Dit wordt ook wel secundaire artrose genoemd. Dan heeft de versnelde slijtage van het kraakbeen een andere oorzaak dan veroudering. Tot deze categorie behoort ook artrose die ontstaat door beschadiging van het kraakbeen door een botbreuk of ander letsel. Ook het langdurig dragen van verkeerd schoeisel of een andere manier van bewegen kunnen ervoor zorgen dat het kraakbeen extra snel gaat slijten.

Symptomen artrose in enkel, voet en teen

Bij slijtage van de gewrichten verdwijnt het elastische en schokabsoberende kraakbeen dus voor een groot deel of zelfs helemaal. Daardoor kan het aangetaste gewricht niet meer soepel bewegen. De wrijving tussen de botten neemt toe en dat kan pijn gaan doen. Door vochtophopingen kunnen er zwellingen in de voet en enkel ontstaan die een pijnlijke druk tegen de zenuwuiteinden uitoefenen. Dit maakt het lastig om de voet of enkel te bewegen. Ook kan er nieuw botweefsel ontstaan aan de randen van de gewrichten. Daarmee probeert het lichaam de belasting over een breder oppervlak te verdelen.

Klik om te vergroten

Klik om te vergroten

Diagnose artrose in enkel, voet en teen

Bij het vaststellen van middelmatige of ernstige klachten, zal de huisarts doorverwijzen naar een orthopedisch chirurg. Hij stelt de diagnose aan de hand van een vragenlijst en een lichamelijk onderzoek. Meestal zal de specialist ook willen zien hoe u loopt. Zo kan hij controleren hoe de botten van uw benen en voeten ten opzichte van elkaar bewegen. Daarnaast zal hij een röntgenfoto van de voet of enkel maken om te kunnen zien welke gewrichten door artrose zijn aangetast.

Behandeling artrose in enkel, voet en teen

De orthopedisch chirurg zal de aandoening in eerste instantie proberen te behandelen zonder operatief ingrijpen. Bij overgewicht zal hij adviseren om af te vallen om zodoende de druk op de gewrichten aanzienlijk te verminderen. Een wandelstok of steunzolen kunnen het lopen ook vergemakkelijken. Verder kan hij u doorverwijzen door een fysiotherapeut om door middel van oefeningen de spieren sterker te maken en de beweeglijkheid van uw voet en enkel zo optimaal mogelijk te houden. Ook kunnen er speciale schoenen worden aangemeten met een harde zool die de afwikkeling van de voet bij het lopen makkelijker maakt. Een enkel-voetprothese is een hulpmiddel dat extra steun geeft, terwijl u uw voet en enkel zo goed mogelijk kunt blijven gebruiken. Bij aanhoudende pijn kan de arts een ontstekingsremmer voorschrijven. Het gebruik van deze medicijnen kan gepaard gaan met vervelende bijwerkingen.

Een mogelijk natuurlijk alternatief zijn de ingrediënten vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een operatie bij artrose in de enkel, de voet of de teen?

Wanneer bovenstaande behandelingsmethoden geen of onvoldoende voelbaar effect hebben, kan een operatie worden overwogen. Door middel van een kijkoperatie wordt het aangetaste gewricht schoongemaakt. Dit is een relatief kleine ingreep die voor verlichting van de klachten kan zorgen. Arthrodese van de grote teenOok kan de orthopedisch chirurg ervoor kiezen om de functie van het gewricht op te heffen door de botten aan elkaar vast te maken. Dat heet een arthrodese. Zie de figuur hiernaast voor een röntgenfoto van een arthrodese van de grote teen. Hierdoor verdwijnt de pijn maar het is dan niet meer mogelijk om dit gewricht te bewegen.
Deze techniek wordt ook bij de enkel regelmatig toegepast. Slechts in uitzonderlijke gevallen zal de specialist het gewricht van de enkel vervangen door een enkelprothese. Deze techniek is nog niet zo succesvol als het plaatsen van een heup- of knieprothese. Zo’n kunst-enkel kan relatief gemakkelijk loslaten of blijft niet naar wens functioneren.

Oefeningen bij artrose in enkel en voet

Hier volgt een oefenprogramma dat speciaal gericht is op de beweeglijkheid én spierversterking van de enkels en voeten. Iedere oefening doet u in een serie van drie. Neem steeds 30 seconden pauze na iedere serie. Veel succes.

Mobiliserende oefening 1:

U gaat steunend op uw handen achteroverleunend op de grond zitten. Trek nu de voeten zo ver mogelijk naar u toe. Na drie tellen duwt uw voeten zo ver mogelijk van u af. Zorg dat uw hielen tijdens de hele oefening steeds op de grond blijven.

Mobiliserende oefening 2:

U gaat weer steunend op uw handen achteroverleunend op de grond zitten. Draai rondjes met uw voeten. Eerst linksom dan rechtsom.

Spierversterkende oefening 3:

Leg een handdoek op de vloer. Ga op een stoel zitten en zet uw voet op de handdoek. Probeer met uw tenen de handdoek te krullen en daarna te spreiden. Houdt uw hiel tijdens deze oefening stevig op de grond.

Mobiliserende oefening 4:

Ga op een hoge stoel zitten en plaats u voet op een bal. Rol uw voet zo ver mogelijk naar voren en naar achteren. Herhaal dit met de andere voet.

Mobiliserende oefening 5:

Ga op een stoel zitten met uw voeten plat op de grond. Schuif een voet eerst zover mogelijk naar voren en daarna naar achteren. Zorg dat uw hiel steeds op de grond blijft. Doe deze oefening ook met uw andere voet.

Video’s oefeningen voor de enkel en voet

#9 Oefening voor de voet bij reumatische klachten (deel 1)

#10 Oefening voor de voet bij reumatische klachten (deel 2)

#11 Oefening voor de voet bij reumatische klachten (deel 3)

#20 Spierversterkende oefening voor de voet (deel 1)

#21 Spierversterkende oefening voor de voet (deel 2)

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 180    Gemiddelde: 4.3/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Reacties