Zo helpt curcumine ook om af te vallen bij gewrichtsklachten

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 10 dec 2021

Overgewicht is één van de risicofactoren van artrose. Nu blijkt dat een veelgebruikt ingrediënt om gewrichtsontstekingen te remmen ook het potentieel van ‘vetvreter’ bezit. Uit onderzoek blijkt, dat curcumine het lichaamsgewicht én de middelomtrek vermindert. Bovendien heeft dit specerij een gunstige invloed op ontstekingen die door obesitas ontstaan.


Aan het lange lijstje met gezondheidsvoordelen van curcumine kan weer een nieuw item worden toegevoegd. Dit specerij kan helpen om overtollige kilo’s te verliezen. En dit is goed nieuws voor de gewrichten, want overgewicht is één van de risicofactoren van artrose. Deze extra kilo’s drukken namelijk extra zwaar op de dragende gewrichten van de heupen, knieën, enkels en voeten. Daardoor gaat het kraakbeen sneller slijten met alle gevolgen van dien. Curcumine is meestal een belangrijk bestanddeel van voedingssupplement die natuurlijke ontstekingsremmers bevatten en steeds meer worden gebruikt door mensen met gewrichtsklachten. Ondersteuning bij het afvallen is dus een extra bonus!

Adiponectinespiegels

Een studie uit 2019 – gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Pharmacology – toonde aan dat de inname van curcumine resulteerde in een aanzienlijke vermindering van de body mass index (BMI). Het had een gunstig effect op het lichaamsgewicht, de middelomtrek en leptine. Dit is een hormoon dat een rol speelt bij het ontwikkelen van obesitas. Ook werd er een significante toename van adiponectinespiegels in het bloed geconstateerd. Dit is een eiwithormoon dat in vetcellen wordt geproduceerd. Adiponectine is betrokken bij de regulering van glucose in het bloed en de verwerking van vetzuren in de bloedbaan. Bij mensen met obesitas worden lage niveaus in het bloed aangetroffen. Dit geldt ook voor diabetespatiënten.

Ontstekingsremmer curcumine

Curcumine heeft een tweeledige werking op overgewicht. Dit specerij stimuleert de lever om meer galzuren af te scheiden. Deze binden zich aan voedingsvetten, waardoor ze beter afgebroken kunnen worden in de darmen. Ontstekingen spelen daarnaast een belangrijke rol bij obesitas. Bij zwaarlijvigheid worden cytokines afgegeven die kunnen leiden tot chronische ontstekingen. Curcumine remt deze ontstekingen en helpt ook de groei van vetweefsel te onderdrukken. Dit zijn de bevindingen uit een al wat ouder onderzoek aan de Amerikaanse Tufts University.

Slechte opname curcumine

Een rapport uit 2017 in het vakblad Foods meldt dat de eigenschappen van curcumine niet goed worden geactiveerd als het zomaar wordt ingenomen. Het wordt slecht in het bloed opgenomen en weer snel uitgescheiden. En veel gebruikte methode om de opname te verbeteren is toevoeging van zwarte peper. Het bestanddeel peperine verhoogt echter ook de opname van farmaceutische bestanddelen in medicijnen. Dit is dus af te raden als u geneesmiddelen gebruikt. Ook is zwarte peper niet in staat om de curcumine in het lichaam vast te houden. Binnen een uur is alles weer uit het lichaam verdwenen. Wel een zeer effectieve manier om de opname te verbeteren is het omhullen van de curcuminoïden met de etherische oliën uit de Kurkumawortel. Dan wordt vrijwel alle curcumine door het lichaam opgenomen en blijven de actieve stoffen tot acht uur in het bloed aanwezig. Lees meer over de kwaliteit van Curcumine.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.