Dit moet u weten over fietsen met artrose

Is fietsen nu wel of niet goed bij artrose? De gewrichten in uw knieën, heupen en enkels gebruikt u immers intensief als u aan het trappen bent. En kunt u beter thuis op een hometrainer oefenen of heeft een fietstocht in de buitenlucht de voorkeur? De antwoorden op uw vragen leest u in dit artikel.

Veel mensen met artrose denken dat fietsen niet goed is voor de gewrichten. Niets is minder waar. Het is juist een goede bewegingsvorm, omdat fietsen met weinig belasting u veel kan opleveren. Dit wordt bevestigd door een studie van de Universiteit van Texas in Austin dat enkele jaren geleden is gepubliceerd in het Journal of Rheumatology. Fietsen blijkt de gewrichtspijn en stijfheid aanzienlijk te verminderen bij volwassenen met artrose, terwijl de spierkracht toeneemt.

Hometrainer of fiets bij artrose?

Misschien traint u binnen regelmatig op een hometrainer. Maar volgens de Amerikaanse onderzoekers is het beter om de fiets te pakken. In plaats van u te concentreren op hoe hard uw lichaam aan het werk is, bent u buiten meer gefocust op het inademen van frisse lucht, genieten van het zonnetje en het bekijken van alles wat u tijdens uw fietstocht tegenkomt. Maar er gebeurt met uw lichaam veel meer als u regelmatig op de fiets stapt om in beweging te blijven.

Fietsen maakt natuurlijke pijnstiller aan

Lichaamsbeweging verhoogt de productie van endorfine in de hersenen. Dit hormoon heeft een ontspannende invloed en geeft een prettig én gelukkig gevoel. Bovendien werkt dit ‘gelukshormoon’ ook als een natuurlijke pijnstiller bij gewrichtspijn.
Fietsen draagt verder bij aan een gezonder lichaamsgewicht. Vijf kilo overgewicht kan tot 25 kilo extra druk op uw kniegewricht geven, waardoor de symptomen van artrose erger kunnen worden. Ook het kraakbeen in de andere dragende gewrichten – heupen en enkels – kan sneller slijten als u last heeft van overgewicht. Tijdens het fietsen verbrandt u niet alleen calorieën, maar neemt ook de spiermassa toe. Dit zorgt ervoor dat u meer calorieën blijft verbranden, zelfs wanneer de fietssessie voorbij is.

Meer in evenwicht, minder pijn

In Nederland overlijden elk jaar weer opnieuw 3000 ouderen als gevolg van een valincident. Door regelmatig te fietsen verbetert u uw evenwichtsgevoel en coördinatievermogen. Daardoor neemt de kans om te vallen – en om een bot te breken – aanzienlijk af. Tijdens het fietsen traint u immers alle spieren die uw lichaam stabiliseren en ondersteunen, zodat u niet omvalt.
Door uw benen tijdens het fietsen te bewegen, wordt de aanmaak van gewrichtsvloeistof gestimuleerd. Dit zorgt voor een betere smering van met name de gewrichten in de heupen, knieën en enkels. Daardoor neemt de pijn af en neemt het bewegingsbereik toe.

Beginnen met fietsen bij artrose

Overtuigt van de voordelen van fietsen bij artrose? Dan is het altijd een goed idee om eerst met uw arts te praten voordat u gaat rijden. Vooral als u een voorgeschiedenis hebt van andere gezondheidsproblemen, zoals cardiovasculaire of epileptische aandoeningen of evenwichtsstoornissen. Als u medicijnen gebruikt, vraag dan uw arts of deze de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Hier nog wat tips:
• Veiligheid moet voor u voorop staan. Fiets indien mogelijk altijd over officiële fietspaden, houd u aan de verkeersregels en draag een helm.
• Zorg voor een comfortabele fiets. Ga naar een fietswinkel om het zadel en stuur goed op uw lichaam af te laten stellen. Als u comfortabel zit, dan voelt u zich zelfverzekerder bij het uitvoeren van de vereiste bewegingen op de fiets. Als u last heeft van artrose in uw heup, nek of onderrug, dan voelt u zich misschien prettiger op een fiets met een hoog stuur. Dan zit u tijdens het fietsen meer rechtop.
• Warm uw lichaam op. Of het nu buiten koud of warm is: uw lichaam heeft altijd eerst een warming-up nodig voordat u gaat fietsen. Dus voordat u op het zadel klimt, moet u eerst wat rek- en strekoefeningen doen om de spieren op te warmen en de doorbloeding van uw lichaam te stimuleren.
• Stop als u pijn voelt. Als uw gewrichten pijn gaan doen tijdens het fietsen, ga dan wat langzamer rijden of een stukje lopen met de fiets aan de hand. Voelt u een scherpe pijn of iets anders in uw gewrichten? Stop dan met fietsen en maak een afspraak met uw arts voor een klinisch onderzoek.

Download kostenloos het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"
Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen