Groenlipmossel: goedkoop is duurkoop

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 19 apr 2016

De Nieuw-Zeelandse Groenlipmossel wordt in ons land door steeds meer mensen gebruikt als natuurlijke ontstekingsremmer bij gewrichtsklachten. Veel leveranciers van gezondheidsproducten brengen dan ook een eigen formule op de markt om mee te liften op deze gezondheidstrend. Gewrichtenproducten die dit bijzondere schaaldier bevatten, zijn dan ook in vele soorten en maten bij de drogist, apotheek en gezondheidswinkel verkrijgbaar. De verkoopprijzen variëren van 10 tot 140 euro. Er zit echter een groot kwaliteitsverschil tussen deze producten. De oorsprong en kwaliteit van de Groenlipmossel, het verwerkingsproces en de toedieningsvorm zijn bepalend of zo’n supplement daadwerkelijk effect op de ontstekingsprocessen heeft of niet. Deze factoren zijn eveneens van invloed op de prijs van zo’n Groenlipmosselsupplement.

Groenlipmossel-extract

De ontstekingsremmende werking van Groenlipmossel berust op de Omega-3 vetzuren, Furaanvetzuren en speciale eiwitten. Wanneer u een groenlipmosselextract gebruikt, dan krijgt u slecht een deel van deze ontstekingsremmende stoffen binnen. Door middel van een verhittingsproces wordt de Groenlipmossel geopend en vervolgens alleen de vetzuren uit het mosselvlees verwijderd. Door de hoge temperaturen gaat echter een deel van de gunstige vetzuren verloren. Bovendien ontbreken de mosseleiwitten die ook een remmende werking hebben op ontstekingen. Daardoor is een extract minder effectief dan de hele Groenlipmossel.

Een poeder bevat vaak alleen nog de gekookte eiwitten van de Groenlipmossel

Een poeder bevat vaak alleen nog de gekookte eiwitten van de Groenlipmossel

Groenlipmosselpoeder

Groenlipmossel is ook verkrijgbaar als granulaat of poeder. Deze gezondheidsproducten vindt u terug in de laagste prijsklasse. Maar goedkoop betekent ook hier duurkoop. Een poeder is niets meer dan een afvalproduct van het hierboven genoemde extract-product. Na het verwijderen van de Omega-3 vetzuren wordt het resterende mosselvlees gekookt, gedroogd en tot poeder vermalen. De ontstekingsremmende werking van de vetzuren ontbreekt dus in zo’n product. Het bevat wel de mosseleiwitten, maar deze zijn door het kookproces beschadigd en dus minder effectief.

Gehele Groenlipmossel

Dit Nieuw-Zeelandse schaaldier is tot slot ook in vloeibare vorm verkrijgbaar. Onder hoge druk wordt de schelp geopend en de Groenlipmossel verwijderd. Door middel van een speciaal procedé wordt de hele Groenlipmossel vervolgens vloeibaar gemaakt. Dit proces verloopt zonder verhitting, zodat de Omega-3 vetzuren, Furaanvetzuren en speciale eiwitten niet beschadigd kunnen raken. Een vloeistof heeft daarnaast nog het bijkomende voordeel, dat de actieve bestanddelen sneller én vollediger door het maag-darmkanaal worden opgenomen. Naast Groenlipmossel hebben ook Curcumine of Zwarte bes-blad een ontstekingsremmende werking in de gewrichten. Daar zijn ook verschillende klinische studies in Brussel naar uitgevoerd: in 2015 (lees meer) en in 2017 (lees meer).

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.