Vragen aan Orthopeed Jan Ide de Jong met antwoorden

Jan Ide de JongHieronder een selectie van de vragen die Orthopeed Jan Ide de Jong heeft ontvangen en heeft beantwoord. Staat uw vraag er niet bij? En moet uw vraag écht beantwoord worden door een arts?
Stel dan direct uw vraag aan orthopeed Jan Ide de Jong

Vraag 1

Moet groenlipmossel en curcumine altijd samen ingenomen worden?
Groenlipmossel en curcumine kunnen als losse supplementen apart ingenomen worden. Dus u hoeft niet perse voor de combinatie te kiezen. In combinatie versterken beide bestanddelen elkaar echter wel in hun ontstekingsremmende werking. U zou daarom kunnen kiezen voor de vloeibare groenlipmossel met curcumine. Deze formule werkt bij 70% van de mensen met artrose goed.

Vraag 2

Ik heb een beginnende artrose aan de knie (nadat 5 jr geleden een stukje meniscus aan de binnenkant knie middels een operatie is weggehaald). Ik heb sinds een jaar een speciale trampoline met elastieken (geen metalen veren) aangeschaft en spring daar 6 x per week een half uur op (zie www.bellicon.nl) en nu zei mijn huisarts dat het beter was om dat voorlopig niet meer te doen. Wat is uw advies. Ik ben een liefhebber van hardlopen geweest en mis dus het sporten daarom dacht ik dat trampoline springen wel goed zou zijn? Graag uw advies.
Het is misschien verstandig om niet meer de trampoline te gebruiken. Dit kan de knie met artrose teveel belasten. Beter is om te gaan wandelen, fietsen of zwemmen. Het is belangrijk om met artrose wel in beweging te blijven om de spieren sterk te houden. Dit vertraagt het slijtageproces.

Vraag 3

Sinds 2008 heb ik (50 jaar) artrose in mijn beide knieën. Ik hou van bewegen, maar kan niet steunen op mijn knieën vanwege voornamelijk links vocht in mijn knie. Waar komt dit vocht, zwelling vandaan. Wat is de reden dat het daar nog steeds zit, had verwacht dat het inmiddels wel geslonken zou zijn, en wat doet de groenlipmossel in mijn lichaam om dit te verminderen.
De ontstekingen zorgen voor vocht in uw knie. De vloeibare groenlipmossel met curcumine bestrijdt de ontstekingen. Daardoor zou na verloop van tijd de zwellingen moeten verminderen.

Vraag 4

Heb al een tijdje last van mijn nek? Kan dit artrose zijn?
Pijn in de nek kan meerdere oorzaken hebben. Hoeft niet altijd artrose te zijn. Het beste is om een afspraak te maken met uw huisarts. Hij kan de juiste diagnose stellen.

Vraag 5

Ik gebruik nu 40 dagen vloeibare groenlipmossel. Ik ben schildklier patiënt (hypo) Kan het dat het vrij T4 daardoor verhoogd?
Het antwoord is nee.

Vraag 6

Al een aantal jaren heb ik last van mijn nek, waarbij draaien pijnlijk en niet volledig is, naar 1 kant. De pijn zit hem vooral aan de onderkant van de schedel, de aanhechtingspunten. Al diverse therapieën gehad waarbij Dryneedling wel het beste effect geeft maar ook niet volledig. Mijn vraag is nu of vloeibare groenlipmossel / curcumine ook voor dit soort problemen, spieren/aanhechtingen werkzaam is. Misschien van belang, mijn leeftijd is 68.
Het is niet waarschijnlijk dat dit middel voldoende werkt. Het werkt vooral op de gewrichten en de spier aanhechtingen liggen daar net buiten. U zou het wel gewoon eens 6 weken kunnen uitproberen om een eventueel effect te kunnen beoordelen.

Vraag 7

Ik heb operatie gehad aan rugwervels L4-L5 in jullie 2013 en tweede keer juni 2015 L4-L5-S1:spondylolisthese graad 2 gevolg zwaar werk in ruwbouw. Ik heb aanvraag ingediend bij fonds van beroepsziekten. Aanvraag verworpen: Deze aandoening is geen beroepsziekte. Ze komt niet voor op de lijst van erkende beroepsziekten. Op de lijst staat wel met de Code 1.605.03 -ten gevolge van voortijdige degeneratieve spondylose-spondylartrose op niveau L4-L5 of L5-S1, veroorzaakt door het tillen van zware lasten of door mechanische trillingen die via het zitvlak op het lichaam worden overdragen. Dokter, wat is het verschil tussen Spondylolisthesis en spondylose-spondylartrose?
Spondylose-artrose is een slijtage, dus artrose van de wervelkolom. Een spondylolisthesis is een verschuiving van de ene wervel ten opzichte van de andere. Daar zijn twee oorzaken voor: een verschuiving als gevolg van een aangeboren afwijking (lysis) of verworden als gevolg van de spondylartrose. Dit laatste is hier aan de orde.

Vraag 8

Graag wil ik mijn probleem aan u voorleggen. Kortweg gezegd, ik kan niet meer rechtop lopen en moet mijn hoofd naar voren laten hangen en loop dan gebogen. Ik kan niet meer dan een paar meter rechtop lopen want dan blokkeert mijn bovenlichaam. Heb al van alles geprobeerd op fysiotherapiegebied met eigen specialiteiten evenals Alexandertherapie. Tot nu toe geen resultaat. Ik heb veel pijn in mijn nek en dit kost me veel energie. De laatste fysiotherapeut zei, u nekspieren lijken wel kabels, ik kan niks voor u doen. Er zijn foto’s gemaakt en daaruit blijkt o.a. artrose van de nek. Hopelijk kunt u nog iets voor me betekenen. Ik ben een man van 82, en heb nog een eigen bedrijf. Verder ben ik gezond en gebruik geen medicijnen.
Vermoedelijk is er een geleidelijke kromming op getreden van nek en borstwervels. Dat zo maar even recht op zetten wordt een hele klus. Alles kan, operatief, maar of je daar ongeschonden uitkomt, valt zeer te bezien. Blijft er externe correctie over. Praat eens met de orthopedisch instrumentmaker over een de-kyfoserende brace. Zit natuurlijk niet echt lekker maar dwingt wel correctie af. Alle andere opties van therapie, pillen etc. zullen het waarschijnlijk voor u niet doen. Lastig advies voor mij op afstand maar dit is mijn beste suggestie op grond van de door u verstrekte gegevens.

Vraag 9

Sinds ca. 3 maanden heb ik schouderklachten. Mijn huisarts heeft frozen shoulder vastgesteld. Toch heb ik voor woensdag a.s. een bezoek aan een orthopeed met foto. Sinds vandaag verneem ik over uw groenlipmossel en curcumine. Deze heb ik via een winkel al in huis gehaald. Vanwege de pijn en stijfheid kom ik in aanmerking voor een injectie. Ik vraag mij nu af of een kuur met de vloeibare groenlipmossel met curcumine of zwarte bes-blad niet eerst de voorkeur heeft. Met de orthopeed in ziekenhuis Rivierenland Dr.Unal heb ik reeds een afspraak gemaakt. Ik hoop dat hij ook op de hoogte is van dit middel.
De kans is klein dat je orthopeed ervan gehoord heeft maar de bekendheid neemt wel toe. Voor frozen shoulder klachten vind ik genoemd preparaat niet de eerste keus en zou ik ook de voorkeur aan een prik geven. Wellicht later tijdens de “ontdooi” fase van je frozen shoulder zou je er verlichting van kunnen ondervinden.

Vraag 10

Ik heb artritis in de grote teen. Dit waarschijnlijk doordat toen ik 18 was mijn grote teen had geschopt tegen een steen. Deze was gekneusd. Daarnaast heb ik last van jicht aan de grote teen. Nu heb ik al 6 maanden constant pijn aan de grote teen zodra ik deze teveel belast. De kraakbeen is waarschijnlijk aangetast. Ik gebruik nu allopurinol om de urinezuur laag te houden. Dit werkt goed. Maar ik heb nog steeds last als ik teveel loop of sta. Zelf ben ik begonnen met Glucosamine. Het liefst heb ik geen operatie. Maar volgens mij ik onder het mes. Wat kunt u me aanraden?
Een nieuwe foto met consult bij de orthopeed is echt de beste stap om het verdere beleid te bepalen en de mogelijkheden te bespreken. Laat je verwijzen door je huisarts.

Vraag 11

Kan ik aspirine combineren met groenlipmossel?

Mijn vraag is kan ik aspirine-80mg. nemen samen met groenlipmossel. De aspirine heb ik ook nodig als bloedverdunner. De groenlipmossel helpt mij geweldig.
Dat kun je risicoloos blijven combineren. Leuk voor je dat je er zoveel baat bij hebt.

Vraag 12

Wat is het bultje op mijn vinger?

Ik heb een klein bolletje, uitstulping van ongeveer 3 tot 4 millimeter op het bovenste kootje van mijn linker ringvinger. Ik meen dat al een tijdje te hebben maar heb de indruk dat het nu wat groter wordt. Het bevindt zich op de zijkant van het kootje. Het doet geen pijn. Zou ik dit verder moeten laten onderzoeken?
Het kan een kleine cyste zijn die uitgaat van het gewricht. Foto/echo geven meer inzicht maar zijn niet absoluut noodzakelijk. Laat de huisarts er niet aan rommelen; maak dan liever een afspraak bij een plastisch chirurg.

Vraag 13

Wat betekent een subtotale meniscectomie?

Bij mij is een subtotale laterale meniscectomie uitgevoerd. Wat betekend dat?
Dat betekent dat zo een negentig procent van je meniscus verwijderd is. Voor nu geen echt probleem maar vaak speelt op jouw leeftijd ook artrose wel een rolletje mee. Vraag aan je orthopeed hoe het daarmee staat.

Vraag 14

Waarom heb ik op jonge leeftijd pijn in mijn gewrichten?

Ik lijd al sinds mijn 15 jaar aan pijnlijke knieën. Deze pijn is niet steeds aanwezig, maar komt met opstoten. Dit hangt sterk af van veel sporten en weersomstandigheden. Daarnaast wekt lang zitten in een gebogen houding sterk mee, bijvoorbeeld drie uur in een vliegtuig zitten. Sinds mijn achttiende zijn mijn schouders echter ook pijn beginnen doen. Dit is dezelfde pijn als in mijn knieën. Het hangt ook van voorgaande factoren af. Heeft dit met elkaar te maken?
Je schouders en je knieklachten zie ik als niet samenhangende problemen. Wat je knie betreft; waarschijnlijk heb je een zogenaamde patello-femorale chondropathie. Google dat maar eens. De prognose op lange termijn is gunstig maar er is geen direct chirurgische oplossing voor.

Vraag 15

Kan ik mijn knieoperatie uitstellen door het slikken van pijnstillers?

Ik wil mijn knieoperatie zolang mogelijk uitstellen. Mijn orthopeed heeft de foto’s bekeken. Hij besloot mij eerst een knie-injectie te geven. Dit had echter weinig resultaat. De orthopeed liet de keuze aan mezelf. De pijn valt af en toe mee en slik dan diclofenac. Ik ben inmiddels 72 jaar en er is al eerder een knie vervangen. Mijn vraag is: kan ik hiermee doorgaan of is een operatie noodzakelijk?
Zo kun je wel even doorgaan. De klachten en eventueel de stand van het been zullen bepalend zijn wanneer er geopereerd moet gaan worden. Probeer in deze fase het combinatiepreparaat groenlipmossel-curcumine eens drie maanden uit. Begin met de vloeibare variant voor vier weken en gebruik daarna de capsules nog eens twee maanden.

Vraag 16

Geneest de ontsteking van mijn achillespees ooit nog?

Is er nog hoop dat de ontsteking bij mijn achillespees weg gaat?
Je bent inderdaad orthopedisch wel zo’n beetje uitbehandeld. Misschien dat de revalidatie arts nog iets voor je kan betekenen. Verder zou je op eigen kosten ergens een PRP behandeling kunnen krijgen waarbij je een injectie krijgt met een deel van je eigen afgedraaide bloedmonster. Zoek het maar eens op. De verzekeraar vergoedt het niet meer. Wij hebben enige jaren lang, redelijk succesvol, patiënten met dit soort chronische klachten ermee behandeld.

Vraag 17

Wat is de leeftijdsgrens voor een heupoperatie?

Antwoord op de vraag over leeftijdsgrens voor heupoperatie.
Er is eigenlijk geen leeftijdsgrens. Als je vitaal bent en 100 jaar oud bent, dan zou ik je ook opereren. Conditie is dus belangrijker dan leeftijd.

Vraag 18

Horen de gewrichten van mijn dochter te kraken bij het groeien?

Mijn dochter van 14 heeft last van krakende gewrichten. Ze heeft ook vaak last van haar knieën. Moet ik met haar naar de dokter of hoort dit gewoon bij het groeien?
Het hoort helaas een beetje bij meisjes op deze leeftijd maar het is wel goed om er een keer professioneel naar te laten kijken. Misschien heeft ze een zogenaamde patellofemorale chondropathie. Een lastige kwaal voor jonge meisjes en helaas niet echt behandelbaar. Maar meten is weten dus ja, langs de dokter en wellicht naar de orthopeed.

Vraag 19

Hoe lang duurt een slijmbeursontsteking?

Hoelang duurt een slijmbeursontsteking? Ik ben bang dat ik door de medicijnen hiervoor mijn lichaam teveel moet belasten. Ook ben ik bang om naar de huisarts te gaan, want misschien geeft die mij wel zo’n akelige spuit.
Slijmbeursontsteking van de knie kan zeer hardnekkig zijn en soms is uiteindelijk operatieve behandeling de enige oplossing. Ik zou er zeker niet in laten prikken, daar wordt het soms juist erger van.

Vraag 20

Welke behandelingen zijn er voor het verdwenen kraakbeen in mijn knie?

Rondom mijn rechte knie is het kraakbeen vrijwel verdwenen. Ik heb een keer een injectie met corticosteroïden gehad, met matig resultaat. Eén pijnstiller per dag. Ik heb ook een aantal maanden groene mossel extract geprobeerd, maar met matig resultaat. Fysiotherapie idem. De knie ziet er licht misvormd uit, vochtophopingen aan de zijkanten, relatief veel pijn, voornamelijk ‘s avonds en ‘s ochtends bij het “opstarten”. Advies van mijn arts is een nieuwe knie, maar wil het zo lang mogelijk uitstellen. Welke andere opties zijn er? En hoe zit het met de stamcellentherapie? Zijn er nog supplementen waar ik baat bij kan hebben? Of bepaalde oefeningen?
Het gegeven advies lijkt me juist. Alleen een nieuwe knie zal serieuze verbetering geven. Stamceltherapie is nog zeer experimenteel en niet toepasbaar voor dit probleem anno nu.

Vraag 21

Is diarree een bijwerking van groenlipmossel?

Ik gebruik nu vier dagen, drie maal daags groenlipmossel capsules. Op dag vier kreeg ik diarree (niet water dun maar wel hele zachte ontlasting). Mijn vraag is: Is dit tijdelijk en krijg ik uiteindelijk weer normale ontlasting of blijf ik deze diarree houden en wordt het erger dus nog dunner?
Het kan toeval zijn want diarree is een voor ons niet bekende bijwerking van dit middel. Wellicht is het beter om even te stoppen tot alles normaal is en dan herstarten. We horen graag hoe het je daarna vergaan is. Persoonlijk heb ik een zeer lichte voorkeur om in de opstartfase te beginnen met groenlipmossel-curcumine vloeibaar omdat het een iets beter opname patroon heeft dan de capsules. Na enige tijd gebruik maakt het niet meer uit, maar er zijn individuele verschillen gerapporteerd.

Vraag 22

Is groenlipmossel ook effectief bij artrose zonder ontstekingen?

Kunt mij laten weten of de vloeibare variant van Groenlipmossel curcumine ook effectief is bij ernstige spierpijn en artrose zónder ontstekingen?
Waarschijnlijk is Groenlipmossel wel effectief bij spierpijn en artrose zonder ontstekingen, maar ik denk wel dat het minder effectief is dan wanneer er wel sprake is van evidente ontstekingsverschijnselen. Probeer het kortdurend, acht tot tien weken, stop dan en beoordeel zelf het verschil.

Vraag 23

Kan ik een heupoperatie ondergaan ondanks mijn eczeem en psoriasis?

Ik krijg een nieuwe heupprothese aan mijn rechterheup, maar ik heb ook droge eczeem of psoriasis. Ik heb dovobet en crème gekregen voor mijn eczeem of psoriasis. Kan ik alsnog geopereerd worden aan mijn heup?
Dat is eigenlijk nooit een probleem. Afhankelijk waar je eczeemplekken zitten op en rond de heup, kan je orthopeed ervoor kiezen de operatie via de bilspier aan de achterzijde te doen, van opzij, of van voren door de lies. Niet elke orthopeed beheerst die zg voorste benadering (met een aantal grote voordelen). Er zijn 3 grote centra voor de voorste benadering van de heup in Nederland; Den Haag, Ede en Alkmaar.

Vraag 24

Kan je groenlipmossel gebruiken als je allergisch bent voor mosselen?

Ik heb een voedselallergie voor mosselen, kan ik dan het product groenlipmossel wel gebruiken?
Ik denk niet dat je dat moet doen. Helaas.

Vraag 25

Is het verstandig om gitaar te spelen met de artrose in mijn vingers?

Ik heb last van artrose aan – op dit moment – drie van mijn vingers aan de rechterhand. Ik heb er op dit moment nauwelijks pijn aan en kan ze goed buigen. Probleem is: mijn voornaamste hobby is gitaarspelen. Ik ben linkshandig, dus de vingers van mijn rechterhand worden het zwaarst belast. Mijn vraag is: kan het zijn dat de artrose is ontstaan door gitaarspelen (gemiddeld een uur per dag) en: is het slim om er dan maar mee op te houden, of is dat niet nodig?
Het kan zijn dat het gitaarspelen de artrose heeft veroorzaakt maar dat kan je nooit bewijzen. Zolang het gaat zou ik van het muziek maken genieten want de kans bestaat inderdaad dat over een aantal jaren gitaar spelen lastiger zal gaan worden. Geef je handen wat extra support door het slikken van het voedingssupplement groenlipmossel-curcumine gecombineerd in één capsule, twee maal daags. Rechtstreeks bij de Nederlandse fabrikant bestellen is het goedkoopst.

Vraag 26

Is er een verband tussen een vervroegde overgang en artrose?

Ik vroeg mij af of er een link te leggen is tussen jong in de menopauze komen en artrose? Ik was 39 jaar toen de eerste klachten van de overgang zich aandienden inmiddels ben ik 66 jaar. Nu blijkt dat mijn gebit in twee jaar tijd erg achteruit gegaan is. Mijn vraag is: is er een link te leggen tussen de artrose, de menopauze en de gebitsachteruitgang? Ik dacht misschien dat er een link tussen artrose en gebitsproblemen bestaat omdat de kaakbeenderen ook voor een deel uit kraakbeen bestaat?
Voor zover mij bekend is er geen link gelegd tussen artrose, de menopauze en gebitsachteruitgang. Wel is er een duidelijke link tussen een vroege menopauze en botontkalking maar dat is echt een heel andere aandoening. Botontkalking treedt dan ook op in je kaakbot. Je tandarts zou je moeten kunnen vertellen of hij vindt dat dit hier zich voordoet en of de problemen daardoor veroorzaakt worden.

Vraag 27

Kan de ziekte van Lyme invloed hebben op artrose?

Kan de ziekte van Lyme invloed hebben op artrose in de heupen of de rug?
Voor zover mij bekend heeft Lyme geen invloed op uw artrose van rug en heupen.

Vraag 28

In mei 2015 heb ik een Pilon fractuur opgelopen aan mijn rechter enkel, scheen en kuitbeen. De orthopedist heeft een titanium plaat en schroeven geplaatst. Echter daar de plaat wat de vast geschroefd was, heb ik posttraumatische artrose aan mijn rechter enkel. Men gaat nu begin augustus de plaat en schroeven verwijderen. Momenteel heeft mijn huisarts ook photontherapie voorgeschreven evenals Fytosil collageen en NutriMK7. Ik kan momenteel wel stappen, maar mijn rechtervoet is niet stabiel en mijn hele rechterkant is uit evenwicht.
Het probleem is dat door je type breuk het kraakbeen van je enkel kapot is gegaan. Ik denk dar het te strak zetten van plaat en schroeven daar niets mee van doen heeft: Pilon fracturen zijn berucht voor hun posttraumatische artrose van de enkel.
Uiteindelijk zal de pijn en de slechte functie van de enkel de reden worden om een volgende operatieve stap te nemen: nadenken over een enkel prothese of het stijf zetten van de enkel zoals Marco van Basten dar heeft laten doen.
Tot die tijd ben je veroordeeld tot pijnstillers, aangepaste schoenen en andere support supplementen ter onderdrukking van de symptomen.

Vraag 29

Ongeveer 7 jaar geleden ben ik gediagnostiseerd met Polymyalgia Rheumatica, kreeg hiervoor de standard behandeling. Prednison…nog altijd gebruik ik een dosis van 5 mg dagelijks. Ik heb vele malen geprobeerd het heel langzaam at te bouwen, maar kom er toch niet van af. Na verloop van tijd krijg ik weer klachten en kan ik ‘s nachts geheel niet slapen van de scherpe snijdende pijn. ik had gehoopt dat ik er ooit nog eens vanaf kom. Gebruik nu ook de vloeibare groenlipmossel 3x daags al een paar maanden en het lijkt wel iets te verlichten. neem nu 3/4 van een 5 mg tablet prednison. Maar voel weer langzaam de pijntjes terug komen. Heeft u advies? Is er een mogelijkheid dat ik ooit van de prednison afkom?
Als je gevoel je niet bedriegt lijk je niet van de prednison af te komen. Het goede nieuws vind ik wel dat je met 5 mg per dag de zaak onder controle houdt en dat is echt een minimale dosering. Mijn advies is dus om niet helemaal te stoppen. Zou je nog willen “fine tunen” , moet je over tabletjes van 1 mg en dan van 5 naar 4 naar 3 mg.

Vraag 30

Ik ben een vrouw van 45 jaar met de ziekte van Crohn en sinds een week heftige gewrichtsklachten. Ondertussen heb ik prednison gekregen van de huisarts waar ik wel positief op reageer (minder pijn). Mijn moeder gebruikt sinds een tijd de vloeibare groenlipmossel met curcumine tegen een slijmbeurs in de heup en heeft daar baat bij. Mijn vraag is mag ik prednison en de vloeibare groenlipmossel combineren?
Ik zie in eerste instantie geen bezwaar om te gaan combineren in uw geval​. Wel raad ik u aan om te kiezen voor een combinatie preparaat waarin groenlipmossel en curcumine samen zijn verwerkt. Dat lijkt vooralsnog de meest effectieve vorm. Let wel op uw Crohn medicatie wat betreft de salazopyrines Hier kunnen wel interacties optreden.

Vraag 31

Mijn knieën zijn al zo’n 25 jaar slecht door ondermeer mijn vroegere werkzaamheden. Loodgieter. Intussen ben ik al jaren servicetechnicus cv techniek maar mijn knieën worden nu belast door er op te zitten, wel met zeer goede kniebeschermers, en veel traplopen met gereedschapstas. Nu lig ik weer eens plat met mijn been omhoog nadat ik vermoedelijk mijn knie heb gestoten. Ibuprofen helpt tegen de pijn maar is troep. Is groenmossel een optie om ontstekingen in pezen en slijmbeurzen aan te pakken? Ik lees dat het werkt bij artrose maar dat heb ik nog niet blijkt na foto’s. Extra vervelende bijkomend probleem is dat ik sinds november vorig jaar mijn eigen bedrijf ben gestart… Ik wil graag van de pijn af en weer aan het werk maar liever zonder die chemische troep met een kruiwagen vol bijwerkingen.
Het is zeker zinvol om eens een of twee volledige kuren met de vloeibare groenlipmossel te gaan doen. Wellicht zou aanvullend MRI onderzoek bij u ook wel eens nuttig kunnen zijn.

Vraag 32

Afgelopen januari is er een kijkoperatie uitgevoerd in mijn knie. Hierbij werden de losse flarden van de (binnen) meniscus verwijderd. Daarnaast is het kapotte kraakbeen gepolijst. Doordat ik pijn in de knie bleef houden, werd er in mei een injectie met Ostenil in gezet. Helaas met weinig tot geen resultaat. Er zit aan de binnen zijde van mijn knie een bult door extra bot groei. Dat is volgens mij het probleem waardoor ik steeds pijn aan in mijn knie blijf houden. Kan de extra bot groei niet weg geslepen worden, want mogelijk is mijn knie te goed voor een halve prothese?
Afhankelijk van de foto, je leeftijd, gewicht en werk zou je hier kunnen kiezen inderdaad voor een halve kunstknie. Maar ook nog voor een standscorrectie – de zogenaamde osteotomie. Ik adviseer eerst nog eens belaste kniefoto’s te maken, eventueel in combinatie met beenas opnames. Daarna kun je opnieuw met je orthopeed in gesprek hoe verder te gaan

Vraag 33

Ik heb sinds een paar weken last in de gewrichten van mijn ellebogen als de arm gestrekt is aan de onderzijde maar heb dit aan beide kanten gelijk ook al maanden aan mijn knie de binnen zijde nu verwijst mijn huisarts mij gelijk naar de fysio maar vind het opvallend dat het op verschillende delen in mijn lichaam is in mijn pols rug en nek is er al artrose vast gesteld ik slik 3 x per dag tramadol met paracetamol dit is 75mg tramadol per keer dus zit aan de max kan dit artrose zijn die zich uitbreid want pijnstillers doen niet veel voor mijn klachten.
U moet in plaats van met de fysiotherapeut maar eens praten met een orthopeed of een reumatoloog. Dat brengt duidelijkheid over de diagnose. Hebben we een diagnose, dan kunnen we ook adviseren over de behandeling. Die zou bijvoorbeeld kunnen bestaan uit het kuren met vloeibare groenlipmossel met curcumine.

Vraag 34

Zo’n 2,5 jaar geleden kreeg ik mijn eerste jichtaanval dat duurde bijna een maand en nu heb ik het alweer ongeveer 6 weken (zit ook al 6 weken aan diclofenac) Mijn vraag is of dat normaal dat het zo lang duurt? En mijn tweede vraag: kan het ook zijn dat het nooit meer terugkomt?
Als het echt jicht is, lijkt diclofenac mij niet het juiste middel. Dus terug naar de huisarts en vragen naar het juiste medicijn. jicht kan altijd een keer terugkomen als de omstandigheden daartoe aanleiding geven. Ook hier kan de huisarts u goed over informeren. Maar is de diagnose jicht wel voor 100% zeker hier?

Vraag 35

Ik heb artrose in de 6 en 7 nekwervels. Dit hindert me met wandelen en bepaalde bewegingen van het hoofd.
Hier is helaas niets aan te doen, in elk geval niet chirurgisch. Wellicht is beoordeling door een revalidatie arts een betere optie voor u.

Vraag 36

Afgelopen heb ik een arthroscopie ondergaan voor het verwijderen van een los stukje kraakbeen. Eén maand later voelde ik weer een los stukje. Dus weer een operatie. Drie weken daarna weer een nieuw los stuk die ik goed kon voelen. Ik word er een beetje moedeloos van. Wat kan de oorzaak zijn dat mijn knie zonder voorafgaand letsel zo uit elkaar gaat vallen?
Bijzonder is het zeker maar veel keus heb je niet. Soms overkomt dit je gewoon en is er geen rationele verklaring. Ik weet niet hoe veel pijn je hebt en hoe goed je nu nog kan lopen, maar soms is even wachten geen slecht advies. het openen van de knie via de kniekuil is geen kleinigheid en omdat het hier een los stuk betreft, zou je ook even kunnen kijken totdat het betreffende deel zich weer elders in de knie laat zien. Kortom, je bent wel een beetje de Sjaak hier en veel opties zijn er helaas niet

Vraag 37

Ongeveer 9 jaar geleden heb ik in Den Haag een schouderprothese gekregen. De orthopeed heeft mij eerlijk gezegd dat de operatie mislukt was en opnieuw moest. Ik wilde dat niet nog eens doormaken. Nu begint zo langzamerhand de pijn min of meer ondraaglijk te worden. Ik slik 4 paracetamol per dag. Het is niet afdoende en ik wil geen diclofenac of zo slikken. zijn er nog andere opties?
Voor de beslissing tot een nieuwe operatie is eerst gericht foto en CT onderzoek onontbeerlijk. Verder zijn er tegenwoordig allerlei mooie en betere schouderprothese op de markt, waardoor ook gefaalde procedures uit het verleden meer kan van slagen krijgen bij heroperatie. a een afspraak maken bij een in schouders gespecialiseerde orthopeed.

Vraag 38

Mijn dochter heeft door de fybromyalgie een tenniselleboog aan alle 2 de ellebogen. Nu heeft de revalidatie arts aangegeven om met alle 2 te gelijk in het gips te gaan. Ik werk zelf in de zorg en weet dat dit geen effect heeft, want de pezen worden op deze manier alleen nog meer kwetsbaar.
Twee armen in gips tegelijkertijd is zo onhandig dat je dat niet moet doen. Heel soms helpt gips wel. Maar net als welke behandeling bij een tennisarm dan ook; er is er niet een die altijd bij grote groepen succesvol is. Kortom, het blijft zoeken en vaak helpt niets. Het goede nieuws; een tennisarm gaat altijd over, ok als je niets doet. Maar je moet er veel geduld voor hebben, soms wel 3-4 jaar lang.

Vraag 39

Mijn kleinzoon JAY van 12 jaar heeft Osgood schlatter. Hij is een talentvolle basketballer en speelt in de hoogste leeftijdsklasse. De arts heeft hem volledige rust voorgeschreven. Hij ondervindt voortdurend pijn aan beide benen, net onder de knie. Pijnstillers hebben weinig effect. Klopt het dat de klachten na 2 maanden tot 2 jaar weer vanzelf verdwijnen, zoals de arts heeft gezegd? En zijn er middelen die helpen om de ontstekingen te bestrijden?
Osgood Schlatter gaat alleen over met rust, desnoods een tijdje gips. Het herstel duurt lang en er is geen directe curatieve therapie voor deze aandoening. Geduld dus.

Vraag 40

Is het U bekend of de Groenlipmossel en Curcumine ook positief werkzaam zijn bij PMR? Ik heb een prednison kuur, die heel geleidelijk afgebouwd wordt en ben zeer benieuwd of bovengenoemde middelen mij er sneller van af zouden kunnen helpen.
Er is niets bekend bij mij over de werking van groenlipmossel en curcumine bij PMR, maar geheel ondenkbeeldig zou het niet zijn. Immers: prednison is een sterke ontstekingsremmer en groenlipmossel en curcumine combi’s doen dat ook. Wanneer u dit middel gaat gebruiken – mijn advies is de vloeibare groenlipmossel met curcumine of zwarte bes-blad – hoor ik graag of de klachten wel of niet verbeteren.

Vraag 41

In juli 2013 heb ik een rechter knieprothese gekregen. De prothese werkt goed maar er is een enorme stijfheid rond de knie aanwezig, waardoor ik slecht loop. Ben al enkele keren terug geweest naar de chirurg maar zijn laatste advies was: “u heeft pech gehad” Ik was een lange afstandswandelaar en kan nu net 3\4 uur lopen met wandelstokken. Mijn vraag is of een revisie van de knie een optie is en of de pijnlijkheid van de rechter heup met die slecht functionerende knie te maken kan hebben.
Bij deze klachten zou ik beginnen met een bekkenfoto om de rechter heup te beoordelen, lab onderzoek om een infectie uit te sluiten en eventueel een botscan met hetzelfde doel. Het heeft geen zin om over een revisie na te denken als je niet eerst de oorzaak van het probleem in kaart brengt. Anders doe je een revisie en blijkt daarna het probleem niet opgelost. Kortom; diagnostiek laten doen en dan verder praten.

Vraag 42

Zwelling tijdens revalidatie: In juni ben ik geopereerd aan mijn knie, stukje meniscus en teven beschadigd kraakbeen verwijderd. Tijdens de revalidatie reageert mijn knie met zwelling en pijn en is er tevens een cyste in mijn knieholte ontstaan. Een MRI vertoont geen afwijkingen.
Laat over een paar maanden een nieuwe foto maken om te zien of het kraakbeenprobleem zich verergert. Mocht dat onverhoopt het geval zijn, dan kan een vervolg operatie zoals een standsverandering nodig blijken.

Vraag 43

Wel of geen nieuwe knieën?: Ik een vrouw van 67 en heb last van slijtage van de knieën. Mijn orthopeed wil knieprotheses plaatsen. Ik heb echter geen pijn, gebruik geen pijnstillers en slaap prima. Wat adviseert u m om te doen?
Operatie uitstellen, vloeibare groenlipmossel met curcumine gaan gebruiken en af en toe een foto laten maken. Eventueel een second opinion bij een andere orthopeed aanvragen.

Vraag 44

Pijn bij whiplash: Welke behandeling helpt bij pijn (24/24) als gevolg van een whiplash? ik ga er al vanaf 1995 mee slapen en sta ermee op. Heb alles al geprobeerd!
Helaas heb ik geen goed advies voor u. Als u echt alles geprobeerd heeft, blijven soms de “rare” dingen over; denk aan yoga, acupunctuur of een gesprek met de medisch psycholoog hoe je moet omgaan met chronische pijnklachten.

Vraag 45

Anderhalf jaar geleden heb ik een nieuwe knie gekregen. Sindsdien heb ik voortdurend last van stijfheid door het gehele been en ook pijn aan de binnenkant van de knie. Ik heb artrose in mijn rug en daar ben ik nu 4 keer voor behandeld bij de pijnbestrijding. Het helpt echter allemaal niks. Zijn dit bekende verschijnselen?
Jan Ide de Jong: Dit zijn geen bekende verschijnselen als bijwerking van een knie operatie. Er zijn diverse opties: de rug – waar reeds aandacht aan besteed wordt – toch een probleem van de knieprothese zelf of andere oorzaken zoals vaatproblemen, heup slijtage etc.

Vraag 46

Binnenkort word ik aan mijn knie geopereerd. Ik ga in het buitenland revalideren. Het plan is om direct na ontslag uit ziekenhuis te vertrekken. Wat Is de beste optie om te reizen? Met de personenauto op de achterbank? Reis duurt zeker 15 uur, maar ik kan onderweg ergens in een hotel overnachten. Dat worden dus twee dagen van 8 uur reizen. Of is het beter een vliegtuig te nemen? Dan ben ik er binnen twee uur.
Jan Ide de Jong: Direct uit het ziekenhuis op reis? Mijn advies is om eerst even 2 tot 3 weken te wachten. Dat is beter en veiliger. Bij eventuele complicaties moet je meteen terug naar het ziekenhuis kunnen gaan. In ieder geval niet vliegen. Wel op de achterbank met het been omhoog. Dat vermindert de kans op trombose.

Vraag 47

Na 22 operaties aan mijn benen en krukken lopen zijn mijn beide schouders versleten. Op basis van de röntgenfoto’s zie mijn arts dat hij versteld stond dat er nog beweging in mijn schouders zat. Hij wil in beide schouders protheses plaatsen. Zelf heb ik mijn twijfels of ik dan van de pijn af ben en mijn armen weer normaal kan bewegen. Wat is uw mening?
Jan Ide de Jong: Als de foto’s werkelijk versleten schouders laten zien, is de prothese doorgaans een goede oplossing. Uiteraard kan je nooit vooraf garanties of de klachten dan ook daadwerkelijk zijn verdwenen. Maar dat door deze operatie een groot probleem een stuk kleiner wordt gemaakt, is in uw geval zeer aannemelijk

Vraag 48

Onlangs heb ik een injectie met corticosteroïden gehad in mijn heup i.vm. artrose met veel pijnklachten. Omdat zo’n injectie maar een beperkt aantal keren gegeven kan worden, ben ik op zoek gegaan naar een alternatief. Ik wil de heupoperatie namelijk nog zo lang mogelijk uitstellen. Ik ben uitgekomen op de Vloeibare Groenlipmossel met Curcumine of Zwarte bes-blad. Nu merk ik dat mijn gewicht toeneemt. Bovendien heb ik last van hoofdpijn. Kunnen deze klachten worden veroorzaakt door de Vloeibare Groenlipmossel of de combinatie van dit middel met de corticosteroïden? Bijvoorbeeld door het beïnvloeden van de vochthuishouding?
Jan Ide de Jong: Corticosteroïden hebben inderdaad invloed op de waterhuishouding, Groenlipmossel en curcumine bij mijn weten niet. Hoofdpijn als bijwerking heb ik een enkele maal gehoord, maar steeds betrof het een tijdelijk fenomeen. Nog even volhouden lijkt me.

Vraag 49

Ik heb een paar maanden geleden een acute-spierreuma gekregen. Is Andullatietherapie een aanbeveling?
Jan Ide de Jong: Andullatie is niets anders dan warmte en massage. Altijd lekker. Het is echter nooit bewezen “genezend” te zijn voor welke aandoening dan ook…

Vraag 50

Operatie wel nodig?
Heb last van slijtage in mijn knieën. Mijn orthopeed wil daarom knieprotheses plaatsen. Maar mijn dilemma is: ik heb geen pijn. Natuurlijk zijn er beperkingen wat betreft loopafstanden en traplopen. De pijn ontstaat pas bij forceren. Ik heb erg veel moeite met een operatie. Enerzijds zie ik er tegenop. Anderzijds vraag ik me af of het nodig is, omdat ik geen pijn heb.

Jan Ide de Jong: Mijn advies is om de operatie uit te stellen. Daarnaast zou ik u adviseren om een second opinion aan te vragen bij een tweede orthopeed. Dit wordt vergoed vanuit het basispakket. Verder raad ik u aan om vloeibare groenlipmossel met curcumine of zwarte bes-blad te gaan gebruiken. Dit is een natuurlijke ontstekingsremmer die werkt in het gebied van de gewrichten. Daarnaast is het verstandig om af en toe een foto te laten maken van het gewricht.

Vraag 51

Artrose op de wreef
Ik heb last van artrose op de wreef. Als ik erover wrijf dan ontstaat er een tintelend gevoel naar beneden. Alsof er een zenuw bloot ligt. Moet ik nu aan de huisarts een doorverwijzing vragen naar een bottenspecialist of neuroloog?

Jan Ide de Jong: Ik denk dat u zeker thuis hoort bij een orthopeed met aandachtsgebied voet en enkel. Op internet kunt u zoeken naar zo’n specialist bij u in de buurt en aan uw huisarts vragen om een doorverwijzing. Deze gespecialiseerde orthopeed zal foto’s en wellicht ook een scan maken en aan de hand daarvan met een behandeladvies komen.

Vraag 52

Geen reuma na chemotherapie
Ik hoorde van iemand die chemotherapie ondergaat, dat er één voordeel is. Hij heeft geen last van reuma! Is dit ook onderzocht i.v.m. de ontwikkeling van een medicijn?

Jan Ide de Jong: Klopt. MTX is bijvoorbeeld zo’n medicijn en dat bestaat al heel lang.

Vraag 53

Operatie tennisarm
Ik heb een tennisarm. Die heb ik 20 jaar geleden ook heb gehad, die toen met succes geopereerd is. Nu heb is de tennisarm terug. Is het mogelijk om deze opnieuw te opereren?

Jan Ide de Jong: Tennisarm niet voor een tweede keer laten opereren. Dit is meestal geen succes. Dus conservatief beleid verder.

Vraag 54

Vloeibare groenlipmossel?
Twee jaar geleden heb een ski-ongeluk gehad en heb daar een bone bruise aan overgehouden. Volgens mijn orthopeed is die weer genezen. Sinds die tijd heb ik, vooral ‘s nachts stekende pijn aan de zijkant van het aangedane been (bil/knie/kuit). Erg vervelend en slaap hierdoor erg slecht. Ik slik met regelmaat diclofenac/paracetamol/omeprazol maar dat helpt maar even. Ik werk in de zorg en loop wat kilometers af. Ik las toe uw verhaal over vloeibare groenlipmossel met curcumine of zwarte bes-blad. Adviseert u mij dit?

Jan Ide de Jong: Het zou kunnen dat de vloeibare groenlipmossel met curcumine hier weinig doet gezien het soort letsel. Maar als je alles geprobeerd hebt, dan toch maar eens 3 maanden proberen. Gewoon eens om te kijken wat het met je doet.

Vraag 55

Onderrug scheef
Ik heb maanden last van lage rugpijn en als ik iets in het huishouden doe word het erger. Ik heb in mijn jeugd de ziekte van Scheuermann gehad en op de röntgenfoto is goed te zien dat de onderrug scheef is. Is daar nog iets aan te doen?

Jan Ide de Jong: Aan de scheefstand of de resten van de Scheuermann is niets te doen. Alleen symptoom bestrijding in de vorm van houdings- of bewegingstherapie, pijnstillers en of natuurlijke ontstekingsremmers, eventueel een externe ruggensteun ( mini korsetje) en zelfs manuele / chiropraxie. Dit allemaal te proberen om de klachten te verlichten.

Vraag 56

Scheefstand na ziekte van Scheuermann
Ik heb maanden last van lage rugpijn. Wanneer ik iets in het huishouden doe, wordt het alleen maar erger. Daarna kan ik niets meer. Heb in mijn jeugd de ziekte van Scheuermann gehad. Op de röntgenfoto’s is goed te zien dat de onderrug scheef is. Kan daar nog iets aan gedaan worden? De pijn straalt uit naar bil en been.

Aan de scheefstand of de resten van de Scheuermann is niets te doen. Alleen symptoombestrijding. Dat kan in de vorm van houdings- en bewegingstherapie, pijnstillers of natuurlijke ontstekingsremmers, zoals vloeibare groenlipmossel met curcumine of zwarte bes-blad. Eventueel een externe ruggensteun, zoals een mini-korset. U kunt ook manuele of chiropraxie eens proberen. Dit allemaal om te proberen de klachten te verlichten.

Vraag 57

Injectie in kunstknie
Ik heb sinds 7 maart 2016 een knie prothese. Vanaf dag één zijn er problemen. Kan nu ondanks 3 x per week fysiotherapie, nog steeds niet doorbuigen. Ik heb maandenlang koorts gehad en de ontstekingswaardes waren erg hoog. Momenteel is mijn temperatuur normaal en de ontstekingswaardes ook. Nu is het plan om een injectie in de knie te geven. De internist wil dat doen met prednison en de orthopeed met Corticosteroïd. Mijn vraag is nu, kan dit überhaupt wel in een kunstknie? En kan ik daarna de knie beter bewegen?

Allereerst de prik. Beide specialisten bedoelen hetzelfde, maar gebruiken andere namen. En ja, je kunt prikken in een gewricht met een kunstknie. Maar als ik uw verhaal zo lees, bestaat de kans dat er sprake is van een chronische infectie van de kunstknie. Als de arts dan toch in de knie prikt, adviseer ik een beetje vocht op te vangen voor een kweek en vervolgens de Synovasure test te doen, die door Zimmer Biomet wordt geleverd. De uitslag van deze laatste test is zeer betrouwbaar en kan veel informatie opleveren en wellicht het moeizame traject goed verklaren. Overleg met uw orthopeed hierover is mijn advies.

Vraag 58

Besmetting op halve prothese
Kan met zekerheid een knieprothese laten plaatsen nadat ik al twee besmettingen heb gehad op een halve prothese?

Ja, dat kan mits er zorgvuldig wordt voorbereid en geaccepteerd wordt dat er een klein risico op een nieuwe infectie blijft bestaan.

Vraag 59

Enkel vast zetten?
Heb al een hele tijd last van artrose in de rechterenkel. Ik ben daar ook aan geopereerd en draag orthopedische schoenen. Maar ik blijf pijn houden. Het laatste redmiddel zou zijn om mijn enkel vast te laten zetten, maar dat is wel het laatste wat je zou willen. Zou het de moeite waard zijn om de vloeibare groenlipmossel met curcumine of zwarte bes-blad eens te proberen?

Proberen is zeker een optie. De kans bestaat echter dat de artrose al zover gevorderd is dat ook de groenlipmossel niet meer helpt. Op zich is het voorgestelde beleid verder niet zo gek. Behoudens dat wellicht ook een enkelprothese nog een alternatief zou kunnen zijn

Vraag 60

O-benen
Heb O-benen en vroeg me af of ik een gesloten wig correctie operatie moet ondergaan of mag het ook met een fixator? Wat is de beste manier om van O-benen af te komen?

Elke chirurg heeft zijn eigen voorkeurstechniek en daar is hij dan meestal ook goed in. Laat je orthopeed daarom de keus maken. De ene techniek is bovendien niet superieur aan de andere dus dat hoeft geen doorslaggevende overweging te zijn.

Vraag 61

Kromme vingers
Waarom groeien de vingers krom en zitten er bobbels op de bovenste kootjes?

U bent artrose in uw vingers aan het ontwikkelen. Mijn advies is om een foto via de huisarts te laten maken. En daarna vloeibare groenlipmossel, curcumine of zwarte bes-blad gaan gebruiken. Dit zijn natuurlijke ontstekingsremmers.

Vraag 62

Hoofdpijn en artrose
Ik ben 72 jaar en heb veel artrose in alle klassieke plekken. Maar waar ik het meeste last van heb is hoofdpijn, die waarschijnlijk komt vanuit de nekwervels. Soms duurt de hoofdpijn kort, maar soms ook wel meerdere dagen. Via Google kwam ik terecht op een site van het Universitair Pijn Centrum Maastricht. Daar vond ik een precieze beschrijving van mijn hoofdpijn. De diagnose die het UPCM gaf, is: ‘Atlantodentaalsclerose’. Is er iets te doen aan deze hoofdpijn?

Ik vrees hier helaas het ergste. Er is niet veel aan de hoofdpijn te doen, behalve symptoombestrijding. Ik denk dat u deze vraag eigenlijk het beste kunt voorleggen een het Universitair Pijn Centrum Maastricht. Belt of mailt u ze eens met deze vraag.

Vraag 63

Kunstheupen en HD
Ik ben 56 jaar en heb HD in mijn heupen. Kan er dan met de voorste benadering geopereerd worden? En over de langere termijn: gaan de kunstheupen bij mij korter mee dan bij mensen die ook kunstheupen krijgen maar die geen HD hebben?

Jazeker. Een prothese gaat even lang mee met of zonder HD.

Vraag 64

Zenuwblokkade elleboog
Ondanks veel operaties nog steeds pijn in mijn elleboog. Is het mogelijk met zenuwblokkade van de pijn af te komen?

Wellicht. Maar eerst een oorzaak laten vaststellen als dat nog lukt na zoveel operaties. Dat maakt het werk van de pijnpoli, waar u wellicht heen moet, een stuk makkelijker en gerichter.

Vraag 65

Pijn in knieschijf
Ik heb 2 knieprotheses, maar mijn knieschijf zit nu vol artrose. Wat moet ik nu doen? Heb erg veel pijn en pijnbestrijding is morfinepleister en diclofenac.

Het advies is om terug te gaan naar de orthopeed om de knie te laten bekijken. Misschien is het beter om alsnog een kunstknieschijf te plaatsen. Dat gebeurt soms, dus heel uitzonderlijk is dit niet.

Vraag 66

Strakke band om knie
Ik heb sinds 8 weken een kunstknie. Ik oefen dagelijks erg goed, zowel buigen als strekken. Alleen heb ik al die tijd het gevoel dat er een soort strakke band om me knie zit. Heb gehoord dat dit met de tijd weggaat. Weet u precies hoe dit komt?

Dat bandgevoel is redelijk normaal en verdwijnt meestal met een half jaar. De oorzaak is de zwelling van de knie na zo’ n operatie.

Vraag 67

Ruggenprik of algehele narcose?
Ik ben een vrouw van bijna 70 jaar. Ik sta op de lijst voor een heupoperatie aan de voorzijde. Ik sta erg in twijfel wat ik moet doen: een ruggenprik of algehele narcose? Zou u mij met al uw kennis een advies willen geven, wat wijsheid is om te doen?

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de algehele anesthesie, maar daar wil de anesthesist zelf nog wel eens anders over denken. Ik vind algeheel iets veiliger en bovendien is bij een voorste benadering van belang dat de patiënt goed slap is tijdens de ingreep zodat de toegang wat makkelijker is.

Vraag 68

Geen operatie, maar pijnpoli
Bij mij is onlangs uit een MRI-scan gebleken, dat ik een vernauwing heb in het wervelkanaal. Hierdoor valt het staan/lopen mij steeds moeilijker. De pijn straalt uit vanuit de liezen tot boven de kuiten. Hoewel veel minder, heb ik ook ‘s nachts last. Mijn huisarts raadt een operatie af en heeft mij doorverwezen naar de pijnpoli. Wat is uw advies?

Pijnpoli is zeker een optie. Maar als dat niet helpt adviseer ik toch een operatie. Laat het wel doen door een ervaren orthopeed met ervaring in de microscopische techniek. Indien gewenst kan ik u beoordelen en adviseren maar dan moet u wel naar Ede komen. Daar is wel een doorverwijzing van uw huisarts voor nodig.

Vraag 69

Val met heupprothese
Mijn echtgenote rijdt altijd met mij mee als duopassagier op de motor. Zij is 62 jaar oud en heeft sinds kort een knie en een heupprothese. Is een val – ook met lage snelheid – met een gewrichtsprothese schadelijker dan zonder gewrichtsprothese?

Ja. Is risicovoller, omdat je een goed zittende prothese kapot kan maken. Advies: niet vallen!

Vraag 70

Vastzetten verbrijzelde hiel
Wat vindt u van een voorstel van mijn orthopeed over het vastzetten van een verbrijzelde hiel? Wat zijn de voor en wat de nadelen daarvan?

Bij veel klachten is dit de enige resterende zinnig behandeling. Uw orthopeed moet de voor- en nadelen goed met u bespreken en u moet er vanuit gaan dat het nooit als nieuw wordt. U staat op achterstand en blijft dat ook staan. Maar wel eindelijk pijnloos. En met weinig pijnklachten kunnen lopen is ook veel waard. Dit rechtvaardigt het kleine risico bij de operatie.

Vraag 71

Meniscus-scheur
Volgens de radioloog heb ik een voorste kruisband ruptuur en mediale meniscus-scheur verdenking bucket handle. Ik ben een vrouw van 48 jaar en sport niet. Is dit zonder operatie en met fysiotherapie te genezen?

Nee, altijd een kijkoperatie doen en de meniscus opruimen om verdere versnelde artrose te voorkomen door de instabiele meniscus. Aan de kruisband zou ik in eerste instantie niets laten doen. Na de kijkoperatie gewoon optrainen in combinatie met fysiotherapie. Vervolgens kijken wat je overhoudt aan klachten.

Vraag 72

Dunne huid door medicijnen
Ik heb al twaalf jaar reuma en slik al die tijd prednison en acetylsalicylzuur (hart). Hierdoor krijg ik een dunne huid. Bij een wondje bloedt het erg en het geneest slecht. Is er geen ander medicijn voor reuma als prednison? Ik heb al geprobeerd via mijn reumatoloog een afbouwschema te doen, maar lukte niet vanwege terugkomende pijn.

U zou aan de reumatoloog kunnen vragen of u in aanmerking komt voor een biological of een zogenaamde biosimilar. Dat laatste medicijn is veel goedkoper, maar er is nog weinig ervaring mee. Deze vraag moet verder worden uitgediept bij uw reumatoloog.

Vraag 73

Alternatief knieoperatie?
Ik heb ernstige knie-artrose. Ik heb advies gekregen voor een operatie met twee nieuwe protheses en dat wil ik niet. Wat zou u mij aanraden om toch te leven zonder operatie en zonder pijnen?

Eigenlijk een onmogelijke vraag. Als er een knieprothese is voorgesteld, is de artrose al zo ver dat weinig meer helpt. Dus leven zonder operatie en zonder pijn? Dat is onmogelijk. Toch wat suggesties: vloeibare groenlipmossel met curcumine of zwarte bes-bad als natuurlijke ontstekingsremmers, afvallen indien u te zwaar bent en een knie-bandage dragen.

Vraag 74

Whiplash of artrose?
Is het mogelijk dat na een ongeluk van 14 jaar sinds oktober 2016 veel pijnklachten aan mijn hoofd en nek krijg? Na een MRI is slijtage van de derde, vierde en vijfde nekwervel geconstateerd. Drie behandelingen op de pijnpoli hebben echter geen resultaat opgeleverd. Kan het toch nog een whiplash zijn?

Kan zeker whiplash zijn, maar de artrose in combinatie met het ongeval kan ook een deel van de klachten verklaren. Eigenlijk is het in dit geval niet eens zo belangrijk. Hoe bestrijd je de pijn op een adequate manier? Dat is hier de hamvraag. Ik adviseer om een halskraag te gaan dragen. Te beginnen voor de nacht. Verkrijgbaar bij een orthopedisch instrumentmaker.

Vraag 75

Ingezakte wervels
Heb zeven inzakte rugwervels. Moet hier mee leven ik kan haast niks meer? Krijg morfine tegen de pijn.

Helaas zijn er behalve pijnstillers en een korset geen ander goede opties. Het spijt me om het u te moeten zeggen: u moet u leren leven met zoveel ingezakte wervels.

Vraag 76

Gaatjes in gewrichten
Ik heb foto’s laten nemen van handen, voeten, ellebogen en knieën. Niets te zien. Uit het bloedonderzoek blijkt, dat er ook geen sprake van reuma is. Wel zijn er op de foto’s kleine gaatjes in al deze gewrichten te zien. Nu moet ik tegen de pijn medrol gaan gebruiken. Maar ik kan daar niet tegen.

Medrol is een corticosteroïd wat gegeven wordt bij diverse reumatische aandoeningen. Als u daar niet tegen kan, moet u met uw reumatoloog in overleg gaan over de alternatieven. Eventueel zou vloeibare groenlipmossel met curcumine nog iets voor u kunnen doen. Gewoon eens proberen, is mijn advies.

Vraag 77

Schoonmaken gewricht
Twee jaar geleden heb ik een kijkoperatie gehad. Ze hebben veel los kraakbeen weggehaald en er zat een scheur in mijn meniscus. Nu heb ik nog steeds pijn. Onlangs zijn er weer foto’s gemaakt en er bleek weer los kraakbeen te zitten. De arts zei dat ik een knieprothese zou moeten hebben. Ik ben hier absoluut geen voorstander van en ook wel bang voor complicaties. Kan de arts het gewricht niet nog een keer schoonmaken? Wel ben ik tien kilo te zwaar.

Uitstellen kan volgens mij nog wel even, maar afstel zal niet lukken. Nog een keer schoonmaken is niet echt zinvol. Maar een keer in de knie prikken met bijvoorbeeld een corticosteroïd zal tijdelijk verlichting kunnen geven.
Het is zeer belangrijk dat je die 10 kilo overgewicht kwijt raakt, liefst nog veel meer. Goed afvallen, kan de pijn zelfs doen verdwijnen! Ik adviseer in mijn praktijk bijna altijd het combinatie preparaat van vloeibare groenlipmossel, curcumine of zwarte bes-blad. Dit zijn natuurlijke ontstekingsremmers die werken in het gebied van de gewrichten. Probeer dit middel eens drie maanden. Kies wel voor een goede kwaliteit, dus voor een duurder middel.

Vraag 78

Verbrijzelde hiel
Wat vindt u van een voorstel van mijn orthopeed om mijn hiel vast te zetten? Ik ben in 2011 geopereerd aan een verbrijzelde hiel. Wat zijn de voor en wat de nadelen van zo’n ingreep?

Bij veel klachten is dit de enige resterende zinnig behandeling. Uw orthopeed moet de voor- en nadelen goed met u bespreken en u moet er vanuit gaan dat het nooit als nieuw wordt. U staat op achterstand en blijft dat ook staan. Maar… eindelijk pijnloos of met weinig pijnklachten kunnen lopen is veel waard. Dit rechtvaardigt het kleine risico bij de operatie.

Vraag 79

Plastic plaatje op knieschijf
Verleden jaar heb ik een volledige knie prothese gehad. Een recente foto wees uit dat mijn knieschijf nu ook slijtage vertoont. De orthopeed vertelde dat in de toekomst een plastic plaatje daar geplaatst kon worden. Mijn vraag is of ik er goed aan doet om mij tweemaal in hetzelfde gebied te laten opereren? Welke risico’s zijn er verbonden aan zo`n plaatje?

Alleen doen bij veel klachten. Vooraf goed laten uitzoeken of dat inderdaad het probleem is en er niet iets anders speelt. Op zich geen ingewikkelde procedure en niet extreem lastig na de eerste operatie.

Vraag 80

Hallux Rigidus
Ik heb last van hallux rigidus. In 2013 is er een bult bij de grote teen weggehaald. Helaas heeft dit niet de pijn weggenomen, het is eigenlijk erger geworden. Nu werd mij een schoen met afwikkelzool aangeraden. Dit advies heb ik opgevolgd, maar ik heb er meer last dan gemak van. Zouden vloeibare groenlipmossel, curcumine of zwarte bes-blad kunnen helpen om de pijn iets te verminderen. En heeft u nog andere tips voor mij?

U zou eens 40 tot 80 dagen kunnen kuren met vloeibare groenlipmossel, curcumine of zwarte bes-blad. Misschien dat deze natuurlijke ontstekingsremmers voor verlichting zorgen. Maar wellicht moet u nadenken over het vast laten zetten van de gewrichten. Of een halve of hele hallux prothese. Ga eens praten met een orthopeed of voetchirurg.

Vraag 81

Artrose in onderrug
Ik heb artrose in onderrug. Sinds een aantal jaren ook uitstralende pijn in de rechterheup en –knie. Ook pijn in de handen. Ben gestopt met de morfine en slik uitsluitend nog diclofenac. Mijn huisarts heeft vorig jaar gezegd, dat hij niets meer voor me kan doen. Heeft het zin om foto’s te laten maken?

Ik adviseer u om een botscan te laten maken. En op basis van deze plaatjes nog eens gerichte röntgenfoto’s. Heeft uw huisarts u al doorverwezen naar een orthopeed? Zo niet, vraag dan om een verwijsbrief. Bent u wel al doorverwezen, ga dan voor een tweede mening naar een andere orthopeed.

Vraag 82

Kunnen protheses kwaad?
Ik heb al protheses in beide heupen en 1 omgekeerde schouderprothese. De revalidatie van de schouder gaat moeizaam, omdat bij veel oefeningen mijn pols en pink en ringvinger gaan ontsteken. In mijn linker schouder moet ook een prothese komen. Ik zie er nu als een berg tegenop en weet niet wat te doen. Wat is wijsheid? Kunnen al die protheses in mijn lichaam geen kwaad?

Een prothese is een noodzakelijk kwaad. Maar normaal gesproken brengen ze meer verlichting dan dat ze last bezorgen. Het is wel zo, dat het lichaam er even aan moet wennen. Dan kan gepaard gaan met wat klachten. Op termijn brengen protheses meestal verbetering.

Vraag 83

Waarom wel of geen last van prothese?
Waarom heeft de een na een knieprotheseoperatie nauwelijks pijnklachten en heeft de ander na een jaar nog steeds pijn. Zelfs als de beweeglijkheid van de knie met prothese goed is.

Geen mens is het zelfde en iedereen reageert anders op een zelfde soort ingreep. Ja, het komt dus voor. Maar: wees bedacht op andere problemen:
is er een laaggradige infectie aanwezig ?
is de stand van de prothese wel optimaal ?
is de knieschijf ook vervangen of juist niet ?
is de hechting van het botcement in orde?
Kortom, best een hoop vragen die eerst beantwoord moeten worden voordat je zegt: het is niet anders en ik kan er niets aan verbeteren.

Vraag 84

Halve knieporthese is ontstoken
In beide knieën is het kraakbeen weg. Wat is daar aan te doen? Ik heb reeds een halve prothese gehad, maar die is verwijderd omdat er een infectie in optrad. Weet u een oplossing tegen de pijn?

U moet naar een orthopeed die veel ervaring heeft in revisieoperaties van de knieën. Bovendien moet hij veel verstand hebben van infecties na het plaatsen van een knieprothese. De oplossing is niet simpel. Eerst lang voor de operatie behandelen met antibiotica. Als alles rustig is en infectie weg lijkt te zijn, dan pas opnieuw een hele nieuwe knie terugplaatsen. Dat geldt uiteraard niet voor de andere knie zonder kraakbeen. Daar kan direct een hele nieuwe knie worden geplaatst. Indien van toepassing: stoppen met roken, gewicht optimaliseren en weinig alcohol. Dat verkleint de kans op complicaties aanzienlijk.

Vraag 85

Pijn in linkerbil
Ik heb pijn in mijn linkerbil. Het zijn vetophopingen volgens scanner, doch men weet er geen raad mee. Normaal mag dit géén pijn doen volgens de artsen, maar dat heb ik wel. Ik voel letterlijk overal knobbels. Weet u hier raad mee?

Deze diagnose ken ik ook niet. Weten ze zeker dat de pijnklachten niet uit je buik komen en doorstralen naar de bil? Of uit je rug ? Je kan dan wel verloopbelasting zien op de scan, maar dan weet je nog steeds niet of die pijn doen. Pijn kan je immers niet fotograferen. Als alles is uitgesloten en er niets aan te doen lijkt, zou ik naar de pijnpoli gaan voor symptomatische behandeling.

Vraag 86

Artrose door oude meniscusblessure
Ga sinds kort naar de sportschool met begeleiding. Helaas heb ik zo’n last van mijn rechterknie dat ik constant pijn heb. In 1998 heb ik in deze knie de meniscus laten weghalen. Nu ga ik al weken niet meer naar de sportschool en is de knie minder pijnlijk. Is die sportschool waarbij veel kniewegingen moeten gedaan worden wel verstandig voor mij?

De kans dat u artrose heeft lijkt aanzienlijk gezien de meniscus operatie 20 jaar geleden. Vraag een verwijzing naar de orthopeed voor verder onderzoek en behandelplan.

Vraag 87

Artrose door prednison?
Ik heb arteriitis temporalis en moet daarom lange tijd hoge dosering prednison slikken. Ik gebruik het al bijna 6 maanden. Ik heb ook artrose. Ik krijg een hoge dosering vitamine D. Nu krijg ik steeds meer last van mijn rug. Boven en midden rond de wervelkolom. Ik vermoed dat het artrose is. Heeft dat met de prednison te maken?

Kan zeker gecheckt worden. Maar het direct simpel effectief behandelen kan wel eens een uitdaging zijn. Overleg met uw huisarts of internist over een foto van de lumbale en thoracale wervelkolom.

Vraag 88

Prothese in ontstoken knieën?
Sinds 18 maanden invalide ten gevolge van een ontstekingsaanval (Reumatoïde artritis) in de knieën. Nu is er natuurlijk ook Artrose, echter geen bot op bot. Maar wel slecht!! Ik word gék van de goedbedoelde maar ongevraagde advies: nieuwe knieën! Ik zit daar niet op te wachten. Bovendien: kan er in ontstoken en zeer pijnlijke knieën eigenlijk wel een prothese worden geplaatst?

Je kan bij reuma patiënten met hun ontstoken knieën zeer wel een prothese plaatsen met daarna extra aandacht voor het revalidatie traject. Uit uw woorden maak ik op dat u eigenlijk nog niet aan zo’n oplossing toe bent. Het is goed dat u zelf de beslissing in de hand houdt. Het moment kunt u in de toekomst prima bepalen en ga er dan vanuit dat de kansen op succes heel redelijk zijn. Vele reumapatiënten zijn u voorgegaan.

Vraag 89

Natuurlijke pijnstillers
Heb ‘s morgens last van een pijnlijke onderrug. In de loop van de dag wordt het minder. Het lijkt op een bepaalde stijfheid. Zou denken dat het na een nachtrust juist minder zou zijn. Ik lig op een Tempur matras, dus daar zou het niet aan moeten liggen. Als ik een pijnstiller inneem, is het duidelijk minder. Zijn natuurlijke ontstekingsremmers een optie? En welke zijn dan het best bruikbaar?

Natuurlijke ontstekingsremmers zijn zeker een optie bij lage rugklachten, maar soms minder effectief in de rug dan bij degeneratieve klachten van bijvoorbeeld hand of knie. Dat komt door de tussenwervelschijven. Die niet te vergelijken zijn met een gewricht qua bouw. Maar vaak zorgen ze wel voor veel onrust in de onderrug. Maar naast de reguliere pijnstillers zoals u die nu gebruikt kan het zeker een aanwinst zijn. Denk bijvoorbeeld aan vloeibare groenlipmossel, curcumine of zwarte bes-blad. Kies wel voor topkwaliteit. Dat werkt het beste.

Vraag 90

Gewrichtskapsel
Zou een schoen met veel afwikkeling de pijn op het gewrichtskapsel meer rust kunnen geven en dat de pijn daarmee verdwijnt?

Dat zou zeker helpen. Kijk eens naar de Kybun schoen, deze wordt verkocht in Leiden/Zoetermeer. Is een prachtige schoen met een goede filosofie erachter.

Vraag 91

Metaalallergie en nieuwe knie
Ik heb een ernstige versmalling in mijn knie en de specialist adviseert een prothese. Maar daar ik allergieën heb voor metaal wil ik het nog wel een tijd uitstellen. Hebt u een oplossing?

Geen oplossing. Maar over het algemeen is een metaalallergie op de huid zelden klachten in de knie. Verder zijn er Oxynium knie protheses die eigenlijk nooit allergische problemen geven. Deze worden geleverd door Smith & Nephew BV.

Vraag 92

Pijn na nieuwe knie
Heb 2 jaar geleden een nieuwe knie gekregen. Maar ik blijf pijn houden en ik kan niet normaal functioneren. De reumatoloog vind dat ik met mijn leeftijd rekening moet houden.

Pijn hoort erbij de eerste 4-8 maanden, maar als de operatie langer geleden is moet de orthopeed op zoek gaan naar een oorzaak. Infectie? Heup artrose? Knieschijf artrose omdat die niet vervangen is? Toch loslating om mechanische redenen?
Veel uitzoek werk, maar wel doen. Als er niets te vinden is, dan is dit het eindstation. Of toch besluiten tegen hoge risico’s en zonder succes garantie, het ding eruit te halen.

Vraag 93

Lasertherapie
Hebt u ervaring met de toepassing van lasertherapie bij (knie)artrose en wat vindt u ervan?

Geen ervaring. Ik zou het ook niet adviseren gezien de resultaten. Laser is natuurlijk niets anders dan een elektro-thermisch mes, dus wat ga je dan precies laten wegsnijden bij artrose? Het laatste stukje kraakbeen? Kortom: zou het niet aanraden.

Vraag 94

Problemen nieuwe knie
Sinds een paar jaar heb ik twee nieuwe knieprotheses. Mijn eerste knie die de slechtste was is het beste gelukt die is gewoon perfect. Mij rechter knie die hebben ze moeten opnieuw doen, omdat die gedeeltelijk uit de kom schoof. Dat is in orde gekomen, maar ik heb met die knie nog altijd problemen als ik mijn benen omhoog moet leggen. Dan valt na een tijdje mijn onderbeen omver. Wat kan ik hier aan doen?

Volgens mij er teveel instabiliteit in de huidige prothese door niet goed meer functionerende kniebanden. De prothese zelf geeft dan door zijn ontwerp ook te weinig stabiliteit meer. Afhankelijk van de leeftijd zou een ander soort knieprothese geplaatst kunnen worden, maar dat betekend helaas weer een operatie. In dit geval de derde ingreep aan één knie. Daar wordt u niet blij van, maar veel andere opties zijn er niet vrees ik.

Vraag 95

Zenuwpijn
Ik heb altijd zenuwpijnen onder aan de rug en bovenkant enkel. Volgens de podoloog is de oorzaak het ‘overslaan’ van de voet. De huisarts denkt dat de oorzaak in mijn rug zit. Scans wijzen niet op een hernia, maar wel op artrose en discopathie. Heb ik geen pijn boven de enkel, dan heb ik prikkelingen in mijn rug. Hoe kom ik hier van af?

Lastige vraag om goed te beantwoorden, omdat natuurlijk ook een heleboel gegevens niet vermeld zijn. Een directe suggestie om hier vanaf te komen heb ook ik niet. Wat ik echter mis in het rijtje behandelaars is de anesthesist van de pijnpoli. Ook de neuroloog beschikt over medicijnen tegen ‘zenuwpijn’ die zeker de moeite waard zijn om te proberen. Genezen zal wel niet mogelijk zijn, maar de klachten dempen moet toch een beetje lukken.

Vraag 96

Pijn achterkant knie
Sinds enkele weken krijg ik tijdens het wandelen pijn aan de achterkant van de rechterknie. De pijn wordt erger en erger als ik blijf doorlopen. Het lijkt op spierpijn. Ik kan dan mijn knie niet meer buigen. Na een uur rusten is de pijn weer vrijwel verdwenen. Wat kan dit zijn?

Klinkt als een meniscus-probleem. Maar uiteraard – afhankelijk van uw leeftijd – zou het ook een startende artrose kunnen zijn of een combinatie van beide. Dit is het meest waarschijnlijke.

Vraag 97

Afgescheurde pees
Ik heb in mijn schouder een pees afgescheurd bij de aanhechting. Op de echo is dit duidelijk te zien en dat die operatief gerepareerd moet worden. Het ziet ernaar uit dat het circa een maand gaat duren voordat ik een kijkoperatie krijg en daarop volgend wellicht een volledig herstel operatie. De vraag die me erg dwars zit, mede omdat ik zelfstandig ondernemer ben, is of de kwaliteit van de afgescheurde pees in die relatief lange periode niet zodanig achteruit gaat dat het een negatief effect heeft op de operatie en het herstel.

Dat zal niet het grote probleem zijn. Eerder of de pees voldoende kwaliteit heeft om überhaupt nog gehecht te worden. Hoe ouder de patiënt, hoe lastiger dit wordt. De operatie zelf steekt dus absoluut niet op een paar maanden.

Vraag 98

Bloedverdunners
Sinds 1991 heb ik de auto-immuunziekte SLE (Lupus), APS en osteonecrose in mijn schouder. Ik gebruik veel medicijnen en bloedverdunners. Mijn vraag is of er ook een andere oplossing is voor een operatie aan mijn schouders. Dat is best een risico met bloedverdunners.

Bij veel klachten en veel osteonecrose zijn er niet veel opties behalve een operatie
Bloedverdunners verhogen het risico niet.

Vraag 99

Knakkende knieën
Bij mij is drie jaar geleden artrose in beide knieën vastgesteld. Sinds twee weken maakt mijn rechter knie bij elke stap een hard knakkend geluid (ook voor anderen goed hoorbaar). Het doet geen pijn, maar het geluid en het gevoel zijn erg irritant. Wat is dit? Kan het kwaad en is er iets aan te doen?

Kan geen kwaad. Dat knakken wordt meestal veroorzaakt door slijtage aan de knieschijf of de daardoor veroorzaakte kapsel verdikkingen. Die kunnen bij buigen en strekken dit geluid opwekken. ‘Krakende wagens’ … je kent dat we!

Vraag 100

Voetgewrichten
Er is bij mij degeneratie van mijn voetgewrichten geconstateerd. Ik heb dit aan beide voeten en doet veel pijn. Volgens mijn orthopeed is een operatie risicovol en de kans van slagen klein. Lopen gaat steeds moeizamer met alle gevolgen van dien. Wat adviseert u?

Het advies is om tweede mening (second opinion) bij een andere enkel/voet specialist te vragen. Ga niet over één nacht ijs met het nemen van een operatie besluit. Resultaat valt soms best tegen.

Vraag 101

Pijnlijke middelvinger
Heb sinds een aantal jaar artrose in de handen, vooral de middelvinger in mijn linkerhand is chronisch pijnlijk. Ik heb al een viertal corticosteroïden injecties gehad. Dat helpt prima, maar dit mag niet meer in verband met beschadiging van de gewrichten. De orthopedische chirurg heeft als advies denervatie gegeven: het doorsnijden van de pijnzenuw bij het pip-gewricht. Wat vindt u van deze ingreep?

Mijn advies is om uw middelvinger nog eens door een andere specialist te laten beoordelen. Een tweede mening dus. Denervatie rondom de pols helpt maar matig. Maar wellicht is dit bij een vinger mogelijk wel een goede behandeling.

Vraag 102

Invloed weer op knieporthese
Ik heb sinds 12 maart een nieuwe knie. Ik heb al veel pijn moeten doorstaan. Normaal kan ik al weer lopen met krukken of een rollator. Maar nu met dat warme weer kan ik praktisch niet meer lopen van de pijn. Welke invloeden hebben de weersomstandigheden op de knie?

Nee, het weer heeft er niets mee te maken. Of u moet door de bliksem worden getroffen, waardoor de metalen knieprothese los gaat zitten. Maar even serieus. U moet met uw knie terug naar de specialist. Die gaat normaal gesproken zijn werk doen: röntgenfoto’s, bloedonderzoek, scan, puncties en kweken. Dus eerst proberen een oorzaak vast te stellen. Daarna kan een behandeling bepaald worden.

Vraag 103

Ziekenhuisbacterie
Ik heb een ziekenhuisbacterie in mij knie gekregen na een meniscus operatie. Nu vijf jaar geleden. Deze bacterie kwam vele malen terug. Resultaat: kraakbeenschade en minder buiging in de knie. Ik train veel en heb regelmatig fysiotherapie. Een of twee keer per jaar wordt mijn knie warm en dik en kan ik nauwelijks lopen. De pijn is dan ondragelijk. De orthopeed kan de oorzaak niet achterhalen. Mijn fysiotherapeut heeft zo langzamerhand het idee, dat er toch nog iets ‘bacterieels’ speelt in mijn knie. Ik ben bang dat als ik ooit een prothese moet hebben, er dan misschien een bacterie losbreekt die niet meer te remmen is. Wat voor advies heeft u?

Er is hier waarschijnlijk sprake van een chronische en recidiverende opvlammende infectie van de knie. Een prothese plaatsen in de toekomst lijkt mij een risicovolle ingreep met grote kans op meer problemen. Wellicht is het na uitgebreid en herhaaldelijk schoonmaken van het gewricht, stijf zetten de enige begaanbare weg. Ik adviseer u om eens naar een Academisch Ziekenhuis in uw omgeving te gaan.

Vraag 104

Sporten bij frozen shoulder
Ik heb een frozen shoulder en zit in de derde fase. Nu is mijn vraag als volgt. Mag ik gewoon sporten met deze schouder? Ik heb er geen pijn aan. Ik heb alleen minder bewegingsvrijheid en kan dus minder oefeningen doen. Wat mij opvalt, is dat de frozen shoulder achter blijft qua spierontwikkeling.

Je gaat er al erg goed mee om als ik het zo lees. Dus ja, je mag ermee sporten mits je jezelf aan je eigen regel houdt. Dat alles mag en kan mits het geen pijn doet. Het risico van sporten is natuurlijk dat je per ongeluk toch een keer de niet zichtbare grens overschrijdt, waardoor de klachten weer gaan opspelen. Uiteindelijk zal de schouder ‘ontdooien’ en dat zal niet geheel pijnloos gebeuren.

Vraag 105

Kramp in de tenen
Ik heb al een paar jaar een krampgevoel, pijnscheuten, en een doof gevoel in de grote tenen en de tenen ernaast. Kan amper nog wandelen. Verschillinde onderzoeken zijn recentelijk in het ziekenhuis uitgevoerd. Behalve dat er artrose in de grote tenen is geconstateerd, kan men mij niet uitleggen waar mijn kramp in de voorvoeten vandaan komt. Dat kan volgens het ziekenhuis niet door de artrose worden veroorzaakt. Zelf denk ik dat twee voetbalblessures een rol kunnen spelen. Daarbij het ik zowel aan de linker- als rechterenkel een behoorlijke tik gehad. Wellicht zijn daardoor de zenuwen beschadigd. Graag advies.

Tot op heden bestaat er geen goede oplossing voor kramp. Het is dus zoeken naar lap- en hulpmiddeltjes om de klachten iets te verlichten. Een relatie met het genoemde enkeltrauma zie ik niet. Bovendien is het ook niet aantoonbaar. Kortom: belasting aanpassen en een ander soort wandelschoenen proberen, zoals Kybun. Een podoloog is een optie, maar dat raad ik niet meteen aan. Zijn antwoord zal sowieso betekenen dat u met inlegzooltjes de deur uitgaat met de daarbij behorende rekening. Dan is de integrale benadering van genoemde Kybun schoen denk ik beter.

Vraag 106

Speling in kunstknie
Ik heb al 14 jaar een kunstknie. Nu zit er speling in, waardoor ik veel pijn heb en ook last krijg van mijn enkel. Echter het plaatsen van een nieuwe knie wil mijn orthopeed niet doen, omdat ik in 2018 8 chemokuren heb gehad. Is het verstandig on nieuw knie te plaatsen of moet ik pijnstillers gaan slikken?

Maak eerst een afspraak met de anesthesist of hij problemen verwachten bij de narcose. Zo niet, dan retour naar de orthopeed, want verder is het vooral een technische uitdaging. Niet elke orthopeed doet de zogenaamde knie-revisie operaties (oude knie eruit, een nieuwe terugplaatsen). Zoek dus de juiste specialist bij jou in de buurt. Tenslotte: wellicht is de infectiekans iets verhoogd vanwege de voorgeschiedenis en het feit dat het een revisie bedraagt. Maar dat is een risico wat je moet nemen. Opereren zonder risico’s bestaat niet. Onder aan de streep is het een afweging die je zelf moet nemen. Kan ik er nog mee omgaan en leven of is zo verder gaan helemaal niets? Op grond van die laatste afwegingen moet je eerst voor jezelf de keus maken. Daarna stapsgewijs het rijtje afwerken om tenslotte de operatietafel te bereiken.

Vraag 107

Artrose schouderbladen
Volgens de arts heb ik artrose in de rug tussen de schouderbladen. Is daar iets aan te doen? Ik heb al bijna 5 jaar elke dag vreselijk veel pijn. Ik wil niet nog meer pillen slikken, want ik gebruik al genoeg medicijnen. Wat moet ik doen?

Aan artrose tussen de schouderbladen kun je inderdaad niets aan doen, helaas. Slikken of prikken via bijvoorbeeld een pijnpoli is echt de enige optie. Voor de pijnpoli moet je een verwijzing halen bij de huisarts.

Vraag 108

Hardlopen met artrose
Ik heb matige artrose in mijn grote teen. Hardlopen is mijn grootste hobby en wil daarmee door blijven gaan. Op het ogenblik heb ik niet veel pijn als ik 10 km hardloop. De vraag is krijg ik daar meel last van op langere termijn?

Uiteindelijk wel. Uiteraard zullen de juiste schoenen het nog een tijdje mogelijk maken om te blijven hollen maar op den duur krijg je waarschijnlijk toch meer last. Op tijd aanpassingen doen en de belasting aanpassen aan de belastbaarheid is het beste.

Vraag 109

Knieoperatie wel of niet uitstellen?
In maart 2019 is aan de binnenkant van mijn linkerknie necrose geconstateerd. Na 1 jaar van klachten kon ik in februari geopereerd worden voor een halve knie of hele knie. Ik sta nog steeds op de wachtlijst, omdat ik bang ben en de ergste klachten zijn inmiddels afgenomen. Ook heb ik in mei een scheelzien operatie ondergaan. Daar ben ik nog herstellende van. In huis kan ik mij aardig goed verplaatsen, maar tijdens een blokje om krijg ik meer last. Wat raad u mij aan?

Het advies is om de operatie uit te stellen. Blijf gedoseerd bewegen, zorg voor een optimaal lichaamsgewicht en gebruik als ondersteuning een kwalitatief hoogwaardige vloeibare groenlipmossel, curcumine of zwarte bes-blad. De toestand na 6 tot 12 maanden opnieuw laten bekijken met een röntgenfoto.

Staat uw vraag er niet bij? En moet uw vraag écht beantwoord worden door een arts?
Stel dan direct uw vraag aan orthopeed Jan Ide de Jong

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 10   Gemiddelde:  4.6/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Reacties