Vragen aan Orthopeed Jan Ide de Jong met antwoorden

Jan Ide de JongHieronder een selectie van de vragen die Orthopeed Jan Ide de Jong heeft ontvangen en heeft beantwoord. Staat uw vraag er niet bij? En moet uw vraag écht beantwoord worden door een arts?
Stel dan direct uw vraag aan orthopeed Jan Ide de Jong

Vraag 1

Moet groenlipmossel en curcumine altijd samen ingenomen worden?
Groenlipmossel en curcumine kunnen als losse supplementen apart ingenomen worden. Dus u hoeft niet perse voor de combinatie te kiezen. In combinatie versterken beide bestanddelen elkaar echter wel in hun ontstekingsremmende werking. U zou daarom kunnen kiezen voor de vloeibare groenlipmossel met curcumine. Deze formule werkt bij 70% van de mensen met artrose goed.

Vraag 2

Ik heb een beginnende artrose aan de knie (nadat 5 jr geleden een stukje meniscus aan de binnenkant knie middels een operatie is weggehaald). Ik heb sinds een jaar een speciale trampoline met elastieken (geen metalen veren) aangeschaft en spring daar 6 x per week een half uur op (zie www.bellicon.nl) en nu zei mijn huisarts dat het beter was om dat voorlopig niet meer te doen. Wat is uw advies. Ik ben een liefhebber van hardlopen geweest en mis dus het sporten daarom dacht ik dat trampoline springen wel goed zou zijn? Graag uw advies.
Het is misschien verstandig om niet meer de trampoline te gebruiken. Dit kan de knie met artrose teveel belasten. Beter is om te gaan wandelen, fietsen of zwemmen. Het is belangrijk om met artrose wel in beweging te blijven om de spieren sterk te houden. Dit vertraagt het slijtageproces.

Vraag 3

Sinds 2008 heb ik (50 jaar) artrose in mijn beide knieën. Ik hou van bewegen, maar kan niet steunen op mijn knieën vanwege voornamelijk links vocht in mijn knie. Waar komt dit vocht, zwelling vandaan. Wat is de reden dat het daar nog steeds zit, had verwacht dat het inmiddels wel geslonken zou zijn, en wat doet de groenlipmossel in mijn lichaam om dit te verminderen.
De ontstekingen zorgen voor vocht in uw knie. De vloeibare groenlipmossel met curcumine bestrijdt de ontstekingen. Daardoor zou na verloop van tijd de zwellingen moeten verminderen.

Vraag 4

Heb al een tijdje last van mijn nek? Kan dit artrose zijn?
Pijn in de nek kan meerdere oorzaken hebben. Hoeft niet altijd artrose te zijn. Het beste is om een afspraak te maken met uw huisarts. Hij kan de juiste diagnose stellen.

Vraag 5

Ik gebruik nu 40 dagen vloeibare groenlipmossel. Ik ben schildklier patiënt (hypo) Kan het dat het vrij T4 daardoor verhoogd?
Het antwoord is nee.

Vraag 6

Al een aantal jaren heb ik last van mijn nek, waarbij draaien pijnlijk en niet volledig is, naar 1 kant. De pijn zit hem vooral aan de onderkant van de schedel, de aanhechtingspunten. Al diverse therapieën gehad waarbij Dryneedling wel het beste effect geeft maar ook niet volledig. Mijn vraag is nu of vloeibare groenlipmossel / curcumine ook voor dit soort problemen, spieren/aanhechtingen werkzaam is. Misschien van belang, mijn leeftijd is 68.
Het is niet waarschijnlijk dat dit middel voldoende werkt. Het werkt vooral op de gewrichten en de spier aanhechtingen liggen daar net buiten. U zou het wel gewoon eens 6 weken kunnen uitproberen om een eventueel effect te kunnen beoordelen.

Vraag 7

Ik heb operatie gehad aan rugwervels L4-L5 in jullie 2013 en tweede keer juni 2015 L4-L5-S1:spondylolisthese graad 2 gevolg zwaar werk in ruwbouw. Ik heb aanvraag ingediend bij fonds van beroepsziekten. Aanvraag verworpen: Deze aandoening is geen beroepsziekte. Ze komt niet voor op de lijst van erkende beroepsziekten. Op de lijst staat wel met de Code 1.605.03 -ten gevolge van voortijdige degeneratieve spondylose-spondylartrose op niveau L4-L5 of L5-S1, veroorzaakt door het tillen van zware lasten of door mechanische trillingen die via het zitvlak op het lichaam worden overdragen. Dokter, wat is het verschil tussen Spondylolisthesis en spondylose-spondylartrose?
Spondylose-artrose is een slijtage, dus artrose van de wervelkolom. Een spondylolisthesis is een verschuiving van de ene wervel ten opzichte van de andere. Daar zijn twee oorzaken voor: een verschuiving als gevolg van een aangeboren afwijking (lysis) of verworden als gevolg van de spondylartrose. Dit laatste is hier aan de orde.

Vraag 8

Graag wil ik mijn probleem aan u voorleggen. Kortweg gezegd, ik kan niet meer rechtop lopen en moet mijn hoofd naar voren laten hangen en loop dan gebogen. Ik kan niet meer dan een paar meter rechtop lopen want dan blokkeert mijn bovenlichaam. Heb al van alles geprobeerd op fysiotherapiegebied met eigen specialiteiten evenals Alexandertherapie. Tot nu toe geen resultaat. Ik heb veel pijn in mijn nek en dit kost me veel energie. De laatste fysiotherapeut zei, u nekspieren lijken wel kabels, ik kan niks voor u doen. Er zijn foto’s gemaakt en daaruit blijkt o.a. artrose van de nek. Hopelijk kunt u nog iets voor me betekenen. Ik ben een man van 82, en heb nog een eigen bedrijf. Verder ben ik gezond en gebruik geen medicijnen.
Vermoedelijk is er een geleidelijke kromming op getreden van nek en borstwervels. Dat zo maar even recht op zetten wordt een hele klus. Alles kan, operatief, maar of je daar ongeschonden uitkomt, valt zeer te bezien. Blijft er externe correctie over. Praat eens met de orthopedisch instrumentmaker over een de-kyfoserende brace. Zit natuurlijk niet echt lekker maar dwingt wel correctie af. Alle andere opties van therapie, pillen etc. zullen het waarschijnlijk voor u niet doen. Lastig advies voor mij op afstand maar dit is mijn beste suggestie op grond van de door u verstrekte gegevens.

Vraag 9

Sinds ca. 3 maanden heb ik schouderklachten. Mijn huisarts heeft frozen shoulder vastgesteld. Toch heb ik voor woensdag a.s. een bezoek aan een orthopeed met foto. Sinds vandaag verneem ik over uw groenlipmossel en curcumine. Deze heb ik via een winkel al in huis gehaald. Vanwege de pijn en stijfheid kom ik in aanmerking voor een injectie. Ik vraag mij nu af of een kuur met de vloeibare groenlipmossel met curcumine en zwarte bes-blad niet eerst de voorkeur heeft. Met de orthopeed in ziekenhuis Rivierenland Dr.Unal heb ik reeds een afspraak gemaakt. Ik hoop dat hij ook op de hoogte is van dit middel.
De kans is klein dat je orthopeed ervan gehoord heeft maar de bekendheid neemt wel toe. Voor frozen shoulder klachten vind ik genoemd preparaat niet de eerste keus en zou ik ook de voorkeur aan een prik geven. Wellicht later tijdens de “ontdooi” fase van je frozen shoulder zou je er verlichting van kunnen ondervinden.

Vraag 10

Ik heb artritis in de grote teen. Dit waarschijnlijk doordat toen ik 18 was mijn grote teen had geschopt tegen een steen. Deze was gekneusd. Daarnaast heb ik last van jicht aan de grote teen. Nu heb ik al 6 maanden constant pijn aan de grote teen zodra ik deze teveel belast. De kraakbeen is waarschijnlijk aangetast. Ik gebruik nu allopurinol om de urinezuur laag te houden. Dit werkt goed. Maar ik heb nog steeds last als ik teveel loop of sta. Zelf ben ik begonnen met Glucosamine. Het liefst heb ik geen operatie. Maar volgens mij ik onder het mes. Wat kunt u me aanraden?
Een nieuwe foto met consult bij de orthopeed is echt de beste stap om het verdere beleid te bepalen en de mogelijkheden te bespreken. Laat je verwijzen door je huisarts.

Vraag 11

Kan ik aspirine combineren met groenlipmossel?

Mijn vraag is kan ik aspirine-80mg. nemen samen met groenlipmossel. De aspirine heb ik ook nodig als bloedverdunner. De groenlipmossel helpt mij geweldig.
Dat kun je risicoloos blijven combineren. Leuk voor je dat je er zoveel baat bij hebt.

Vraag 12

Wat is het bultje op mijn vinger?

Ik heb een klein bolletje, uitstulping van ongeveer 3 tot 4 millimeter op het bovenste kootje van mijn linker ringvinger. Ik meen dat al een tijdje te hebben maar heb de indruk dat het nu wat groter wordt. Het bevindt zich op de zijkant van het kootje. Het doet geen pijn. Zou ik dit verder moeten laten onderzoeken?
Het kan een kleine cyste zijn die uitgaat van het gewricht. Foto/echo geven meer inzicht maar zijn niet absoluut noodzakelijk. Laat de huisarts er niet aan rommelen; maak dan liever een afspraak bij een plastisch chirurg.

Vraag 13

Wat betekent een subtotale meniscectomie?

Bij mij is een subtotale laterale meniscectomie uitgevoerd. Wat betekend dat?
Dat betekent dat zo een negentig procent van je meniscus verwijderd is. Voor nu geen echt probleem maar vaak speelt op jouw leeftijd ook artrose wel een rolletje mee. Vraag aan je orthopeed hoe het daarmee staat.

Vraag 14

Waarom heb ik op jonge leeftijd pijn in mijn gewrichten?

Ik lijd al sinds mijn 15 jaar aan pijnlijke knieën. Deze pijn is niet steeds aanwezig, maar komt met opstoten. Dit hangt sterk af van veel sporten en weersomstandigheden. Daarnaast wekt lang zitten in een gebogen houding sterk mee, bijvoorbeeld drie uur in een vliegtuig zitten. Sinds mijn achttiende zijn mijn schouders echter ook pijn beginnen doen. Dit is dezelfde pijn als in mijn knieën. Het hangt ook van voorgaande factoren af. Heeft dit met elkaar te maken?
Je schouders en je knieklachten zie ik als niet samenhangende problemen. Wat je knie betreft; waarschijnlijk heb je een zogenaamde patello-femorale chondropathie. Google dat maar eens. De prognose op lange termijn is gunstig maar er is geen direct chirurgische oplossing voor.

Vraag 15

Kan ik mijn knieoperatie uitstellen door het slikken van pijnstillers?

Ik wil mijn knieoperatie zolang mogelijk uitstellen. Mijn orthopeed heeft de foto’s bekeken. Hij besloot mij eerst een knie-injectie te geven. Dit had echter weinig resultaat. De orthopeed liet de keuze aan mezelf. De pijn valt af en toe mee en slik dan diclofenac. Ik ben inmiddels 72 jaar en er is al eerder een knie vervangen. Mijn vraag is: kan ik hiermee doorgaan of is een operatie noodzakelijk?
Zo kun je wel even doorgaan. De klachten en eventueel de stand van het been zullen bepalend zijn wanneer er geopereerd moet gaan worden. Probeer in deze fase het combinatiepreparaat groenlipmossel-curcumine eens drie maanden uit. Begin met de vloeibare variant voor vier weken en gebruik daarna de capsules nog eens twee maanden.

Vraag 16

Geneest de ontsteking van mijn achillespees ooit nog?

Is er nog hoop dat de ontsteking bij mijn achillespees weg gaat?
Je bent inderdaad orthopedisch wel zo’n beetje uitbehandeld. Misschien dat de revalidatie arts nog iets voor je kan betekenen. Verder zou je op eigen kosten ergens een PRP behandeling kunnen krijgen waarbij je een injectie krijgt met een deel van je eigen afgedraaide bloedmonster. Zoek het maar eens op. De verzekeraar vergoedt het niet meer. Wij hebben enige jaren lang, redelijk succesvol, patiënten met dit soort chronische klachten ermee behandeld.

Vraag 17

Wat is de leeftijdsgrens voor een heupoperatie?

Antwoord op de vraag over leeftijdsgrens voor heupoperatie.
Er is eigenlijk geen leeftijdsgrens. Als je vitaal bent en 100 jaar oud bent, dan zou ik je ook opereren. Conditie is dus belangrijker dan leeftijd.

Vraag 18

Horen de gewrichten van mijn dochter te kraken bij het groeien?

Mijn dochter van 14 heeft last van krakende gewrichten. Ze heeft ook vaak last van haar knieën. Moet ik met haar naar de dokter of hoort dit gewoon bij het groeien?
Het hoort helaas een beetje bij meisjes op deze leeftijd maar het is wel goed om er een keer professioneel naar te laten kijken. Misschien heeft ze een zogenaamde patellofemorale chondropathie. Een lastige kwaal voor jonge meisjes en helaas niet echt behandelbaar. Maar meten is weten dus ja, langs de dokter en wellicht naar de orthopeed.

Vraag 19

Hoe lang duurt een slijmbeursontsteking?

Hoelang duurt een slijmbeursontsteking? Ik ben bang dat ik door de medicijnen hiervoor mijn lichaam teveel moet belasten. Ook ben ik bang om naar de huisarts te gaan, want misschien geeft die mij wel zo’n akelige spuit.
Slijmbeursontsteking van de knie kan zeer hardnekkig zijn en soms is uiteindelijk operatieve behandeling de enige oplossing. Ik zou er zeker niet in laten prikken, daar wordt het soms juist erger van.

Vraag 20

Welke behandelingen zijn er voor het verdwenen kraakbeen in mijn knie?

Rondom mijn rechte knie is het kraakbeen vrijwel verdwenen. Ik heb een keer een injectie met corticosteroïden gehad, met matig resultaat. Eén pijnstiller per dag. Ik heb ook een aantal maanden groene mossel extract geprobeerd, maar met matig resultaat. Fysiotherapie idem. De knie ziet er licht misvormd uit, vochtophopingen aan de zijkanten, relatief veel pijn, voornamelijk ’s avonds en ’s ochtends bij het “opstarten”. Advies van mijn arts is een nieuwe knie, maar wil het zo lang mogelijk uitstellen. Welke andere opties zijn er? En hoe zit het met de stamcellentherapie? Zijn er nog supplementen waar ik baat bij kan hebben? Of bepaalde oefeningen?
Het gegeven advies lijkt me juist. Alleen een nieuwe knie zal serieuze verbetering geven. Stamceltherapie is nog zeer experimenteel en niet toepasbaar voor dit probleem anno nu.

Vraag 21

Is diarree een bijwerking van groenlipmossel?

Ik gebruik nu vier dagen, drie maal daags groenlipmossel capsules. Op dag vier kreeg ik diarree (niet water dun maar wel hele zachte ontlasting). Mijn vraag is: Is dit tijdelijk en krijg ik uiteindelijk weer normale ontlasting of blijf ik deze diarree houden en wordt het erger dus nog dunner?
Het kan toeval zijn want diarree is een voor ons niet bekende bijwerking van dit middel. Wellicht is het beter om even te stoppen tot alles normaal is en dan herstarten. We horen graag hoe het je daarna vergaan is. Persoonlijk heb ik een zeer lichte voorkeur om in de opstartfase te beginnen met groenlipmossel-curcumine vloeibaar omdat het een iets beter opname patroon heeft dan de capsules. Na enige tijd gebruik maakt het niet meer uit, maar er zijn individuele verschillen gerapporteerd.

Vraag 22

Is groenlipmossel ook effectief bij artrose zonder ontstekingen?

Kunt mij laten weten of de vloeibare variant van Groenlipmossel curcumine ook effectief is bij ernstige spierpijn en artrose zónder ontstekingen?
Waarschijnlijk is Groenlipmossel wel effectief bij spierpijn en artrose zonder ontstekingen, maar ik denk wel dat het minder effectief is dan wanneer er wel sprake is van evidente ontstekingsverschijnselen. Probeer het kortdurend, acht tot tien weken, stop dan en beoordeel zelf het verschil.

Vraag 23

Kan ik een heupoperatie ondergaan ondanks mijn eczeem en psoriasis?

Ik krijg een nieuwe heupprothese aan mijn rechterheup, maar ik heb ook droge eczeem of psoriasis. Ik heb dovobet en crème gekregen voor mijn eczeem of psoriasis. Kan ik alsnog geopereerd worden aan mijn heup?
Dat is eigenlijk nooit een probleem. Afhankelijk waar je eczeemplekken zitten op en rond de heup, kan je orthopeed ervoor kiezen de operatie via de bilspier aan de achterzijde te doen, van opzij, of van voren door de lies. Niet elke orthopeed beheerst die zg voorste benadering (met een aantal grote voordelen). Er zijn 3 grote centra voor de voorste benadering van de heup in Nederland; Den Haag, Ede en Alkmaar.

Vraag 24

Kan je groenlipmossel gebruiken als je allergisch bent voor mosselen?

Ik heb een voedselallergie voor mosselen, kan ik dan het product groenlipmossel wel gebruiken?
Ik denk niet dat je dat moet doen. Helaas.

Vraag 25

Is het verstandig om gitaar te spelen met de artrose in mijn vingers?

Ik heb last van artrose aan – op dit moment – drie van mijn vingers aan de rechterhand. Ik heb er op dit moment nauwelijks pijn aan en kan ze goed buigen. Probleem is: mijn voornaamste hobby is gitaarspelen. Ik ben linkshandig, dus de vingers van mijn rechterhand worden het zwaarst belast. Mijn vraag is: kan het zijn dat de artrose is ontstaan door gitaarspelen (gemiddeld een uur per dag) en: is het slim om er dan maar mee op te houden, of is dat niet nodig?
Het kan zijn dat het gitaarspelen de artrose heeft veroorzaakt maar dat kan je nooit bewijzen. Zolang het gaat zou ik van het muziek maken genieten want de kans bestaat inderdaad dat over een aantal jaren gitaar spelen lastiger zal gaan worden. Geef je handen wat extra support door het slikken van het voedingssupplement groenlipmossel-curcumine gecombineerd in één capsule, twee maal daags. Rechtstreeks bij de Nederlandse fabrikant bestellen is het goedkoopst.

Vraag 26

Is er een verband tussen een vervroegde overgang en artrose?

Ik vroeg mij af of er een link te leggen is tussen jong in de menopauze komen en artrose? Ik was 39 jaar toen de eerste klachten van de overgang zich aandienden inmiddels ben ik 66 jaar. Nu blijkt dat mijn gebit in twee jaar tijd erg achteruit gegaan is. Mijn vraag is: is er een link te leggen tussen de artrose, de menopauze en de gebitsachteruitgang? Ik dacht misschien dat er een link tussen artrose en gebitsproblemen bestaat omdat de kaakbeenderen ook voor een deel uit kraakbeen bestaat?
Voor zover mij bekend is er geen link gelegd tussen artrose, de menopauze en gebitsachteruitgang. Wel is er een duidelijke link tussen een vroege menopauze en botontkalking maar dat is echt een heel andere aandoening. Botontkalking treedt dan ook op in je kaakbot. Je tandarts zou je moeten kunnen vertellen of hij vindt dat dit hier zich voordoet en of de problemen daardoor veroorzaakt worden.

Vraag 27

Kan de ziekte van Lyme invloed hebben op artrose?

Kan de ziekte van Lyme invloed hebben op artrose in de heupen of de rug?
Voor zover mij bekend heeft Lyme geen invloed op uw artrose van rug en heupen.

Vraag 28

In mei 2015 heb ik een Pilon fractuur opgelopen aan mijn rechter enkel, scheen en kuitbeen. De orthopedist heeft een titanium plaat en schroeven geplaatst. Echter daar de plaat wat de vast geschroefd was, heb ik posttraumatische artrose aan mijn rechter enkel. Men gaat nu begin augustus de plaat en schroeven verwijderen. Momenteel heeft mijn huisarts ook photontherapie voorgeschreven evenals Fytosil collageen en NutriMK7. Ik kan momenteel wel stappen, maar mijn rechtervoet is niet stabiel en mijn hele rechterkant is uit evenwicht.
Het probleem is dat door je type breuk het kraakbeen van je enkel kapot is gegaan. Ik denk dar het te strak zetten van plaat en schroeven daar niets mee van doen heeft: Pilon fracturen zijn berucht voor hun posttraumatische artrose van de enkel.
Uiteindelijk zal de pijn en de slechte functie van de enkel de reden worden om een volgende operatieve stap te nemen: nadenken over een enkel prothese of het stijf zetten van de enkel zoals Marco van Basten dar heeft laten doen.
Tot die tijd ben je veroordeeld tot pijnstillers, aangepaste schoenen en andere support supplementen ter onderdrukking van de symptomen.

Vraag 29

Ongeveer 7 jaar geleden ben ik gediagnostiseerd met Polymyalgia Rheumatica, kreeg hiervoor de standard behandeling. Prednison…nog altijd gebruik ik een dosis van 5 mg dagelijks. Ik heb vele malen geprobeerd het heel langzaam at te bouwen, maar kom er toch niet van af. Na verloop van tijd krijg ik weer klachten en kan ik ‘s nachts geheel niet slapen van de scherpe snijdende pijn. ik had gehoopt dat ik er ooit nog eens vanaf kom. Gebruik nu ook de vloeibare groenlipmossel 3x daags al een paar maanden en het lijkt wel iets te verlichten. neem nu 3/4 van een 5 mg tablet prednison. Maar voel weer langzaam de pijntjes terug komen. Heeft u advies? Is er een mogelijkheid dat ik ooit van de prednison afkom?
Als je gevoel je niet bedriegt lijk je niet van de prednison af te komen. Het goede nieuws vind ik wel dat je met 5 mg per dag de zaak onder controle houdt en dat is echt een minimale dosering. Mijn advies is dus om niet helemaal te stoppen. Zou je nog willen “fine tunen” , moet je over tabletjes van 1 mg en dan van 5 naar 4 naar 3 mg.

Vraag 30

Ik ben een vrouw van 45 jaar met de ziekte van Crohn en sinds een week heftige gewrichtsklachten. Ondertussen heb ik prednison gekregen van de huisarts waar ik wel positief op reageer (minder pijn). Mijn moeder gebruikt sinds een tijd de vloeibare groenlipmossel met curcumine tegen een slijmbeurs in de heup en heeft daar baat bij. Mijn vraag is mag ik prednison en de vloeibare groenlipmossel combineren?
Ik zie in eerste instantie geen bezwaar om te gaan combineren in uw geval​. Wel raad ik u aan om te kiezen voor een combinatie preparaat waarin groenlipmossel en curcumine samen zijn verwerkt. Dat lijkt vooralsnog de meest effectieve vorm. Let wel op uw Crohn medicatie wat betreft de salazopyrines Hier kunnen wel interacties optreden.

Vraag 31

Mijn knieën zijn al zo’n 25 jaar slecht door ondermeer mijn vroegere werkzaamheden. Loodgieter. Intussen ben ik al jaren servicetechnicus cv techniek maar mijn knieën worden nu belast door er op te zitten, wel met zeer goede kniebeschermers, en veel traplopen met gereedschapstas. Nu lig ik weer eens plat met mijn been omhoog nadat ik vermoedelijk mijn knie heb gestoten. Ibuprofen helpt tegen de pijn maar is troep. Is groenmossel een optie om ontstekingen in pezen en slijmbeurzen aan te pakken? Ik lees dat het werkt bij artrose maar dat heb ik nog niet blijkt na foto’s. Extra vervelende bijkomend probleem is dat ik sinds november vorig jaar mijn eigen bedrijf ben gestart… Ik wil graag van de pijn af en weer aan het werk maar liever zonder die chemische troep met een kruiwagen vol bijwerkingen.
Het is zeker zinvol om eens een of twee volledige kuren met de vloeibare groenlipmossel te gaan doen. Wellicht zou aanvullend MRI onderzoek bij u ook wel eens nuttig kunnen zijn.

Vraag 32

Afgelopen januari is er een kijkoperatie uitgevoerd in mijn knie. Hierbij werden de losse flarden van de (binnen) meniscus verwijderd. Daarnaast is het kapotte kraakbeen gepolijst. Doordat ik pijn in de knie bleef houden, werd er in mei een injectie met Ostenil in gezet. Helaas met weinig tot geen resultaat. Er zit aan de binnen zijde van mijn knie een bult door extra bot groei. Dat is volgens mij het probleem waardoor ik steeds pijn aan in mijn knie blijf houden. Kan de extra bot groei niet weg geslepen worden, want mogelijk is mijn knie te goed voor een halve prothese?
Afhankelijk van de foto, je leeftijd, gewicht en werk zou je hier kunnen kiezen inderdaad voor een halve kunstknie. Maar ook nog voor een standscorrectie – de zogenaamde osteotomie. Ik adviseer eerst nog eens belaste kniefoto’s te maken, eventueel in combinatie met beenas opnames. Daarna kun je opnieuw met je orthopeed in gesprek hoe verder te gaan

Vraag 33

Ik heb sinds een paar weken last in de gewrichten van mijn ellebogen als de arm gestrekt is aan de onderzijde maar heb dit aan beide kanten gelijk ook al maanden aan mijn knie de binnen zijde nu verwijst mijn huisarts mij gelijk naar de fysio maar vind het opvallend dat het op verschillende delen in mijn lichaam is in mijn pols rug en nek is er al artrose vast gesteld ik slik 3 x per dag tramadol met paracetamol dit is 75mg tramadol per keer dus zit aan de max kan dit artrose zijn die zich uitbreid want pijnstillers doen niet veel voor mijn klachten.
U moet in plaats van met de fysiotherapeut maar eens praten met een orthopeed of een reumatoloog. Dat brengt duidelijkheid over de diagnose. Hebben we een diagnose, dan kunnen we ook adviseren over de behandeling. Die zou bijvoorbeeld kunnen bestaan uit het kuren met vloeibare groenlipmossel met curcumine.

Vraag 34

Zo’n 2,5 jaar geleden kreeg ik mijn eerste jichtaanval dat duurde bijna een maand en nu heb ik het alweer ongeveer 6 weken (zit ook al 6 weken aan diclofenac) Mijn vraag is of dat normaal dat het zo lang duurt? En mijn tweede vraag: kan het ook zijn dat het nooit meer terugkomt?
Als het echt jicht is, lijkt diclofenac mij niet het juiste middel. Dus terug naar de huisarts en vragen naar het juiste medicijn. jicht kan altijd een keer terugkomen als de omstandigheden daartoe aanleiding geven. Ook hier kan de huisarts u goed over informeren. Maar is de diagnose jicht wel voor 100% zeker hier?

Vraag 35

Ik heb artrose in de 6 en 7 nekwervels. Dit hindert me met wandelen en bepaalde bewegingen van het hoofd.
Hier is helaas niets aan te doen, in elk geval niet chirurgisch. Wellicht is beoordeling door een revalidatie arts een betere optie voor u.

Vraag 36

Afgelopen heb ik een arthroscopie ondergaan voor het verwijderen van een los stukje kraakbeen. Eén maand later voelde ik weer een los stukje. Dus weer een operatie. Drie weken daarna weer een nieuw los stuk die ik goed kon voelen. Ik word er een beetje moedeloos van. Wat kan de oorzaak zijn dat mijn knie zonder voorafgaand letsel zo uit elkaar gaat vallen?
Bijzonder is het zeker maar veel keus heb je niet. Soms overkomt dit je gewoon en is er geen rationele verklaring. Ik weet niet hoe veel pijn je hebt en hoe goed je nu nog kan lopen, maar soms is even wachten geen slecht advies. het openen van de knie via de kniekuil is geen kleinigheid en omdat het hier een los stuk betreft, zou je ook even kunnen kijken totdat het betreffende deel zich weer elders in de knie laat zien. Kortom, je bent wel een beetje de Sjaak hier en veel opties zijn er helaas niet

Vraag 37

Ongeveer 9 jaar geleden heb ik in Den Haag een schouderprothese gekregen. De orthopeed heeft mij eerlijk gezegd dat de operatie mislukt was en opnieuw moest. Ik wilde dat niet nog eens doormaken. Nu begint zo langzamerhand de pijn min of meer ondraaglijk te worden. Ik slik 4 paracetamol per dag. Het is niet afdoende en ik wil geen diclofenac of zo slikken. zijn er nog andere opties?
Voor de beslissing tot een nieuwe operatie is eerst gericht foto en CT onderzoek onontbeerlijk. Verder zijn er tegenwoordig allerlei mooie en betere schouderprothese op de markt, waardoor ook gefaalde procedures uit het verleden meer kan van slagen krijgen bij heroperatie. a een afspraak maken bij een in schouders gespecialiseerde orthopeed.

Vraag 38

Mijn dochter heeft door de fybromyalgie een tenniselleboog aan alle 2 de ellebogen. Nu heeft de revalidatie arts aangegeven om met alle 2 te gelijk in het gips te gaan. Ik werk zelf in de zorg en weet dat dit geen effect heeft, want de pezen worden op deze manier alleen nog meer kwetsbaar.
Twee armen in gips tegelijkertijd is zo onhandig dat je dat niet moet doen. Heel soms helpt gips wel. Maar net als welke behandeling bij een tennisarm dan ook; er is er niet een die altijd bij grote groepen succesvol is. Kortom, het blijft zoeken en vaak helpt niets. Het goede nieuws; een tennisarm gaat altijd over, ok als je niets doet. Maar je moet er veel geduld voor hebben, soms wel 3-4 jaar lang.

Vraag 39

Mijn kleinzoon JAY van 12 jaar heeft Osgood schlatter. Hij is een talentvolle basketballer en speelt in de hoogste leeftijdsklasse. De arts heeft hem volledige rust voorgeschreven. Hij ondervindt voortdurend pijn aan beide benen, net onder de knie. Pijnstillers hebben weinig effect. Klopt het dat de klachten na 2 maanden tot 2 jaar weer vanzelf verdwijnen, zoals de arts heeft gezegd? En zijn er middelen die helpen om de ontstekingen te bestrijden?
Osgood Schlatter gaat alleen over met rust, desnoods een tijdje gips. Het herstel duurt lang en er is geen directe curatieve therapie voor deze aandoening. Geduld dus.

Vraag 40

Is het U bekend of de Groenlipmossel en Curcumine ook positief werkzaam zijn bij PMR? Ik heb een prednison kuur, die heel geleidelijk afgebouwd wordt en ben zeer benieuwd of bovengenoemde middelen mij er sneller van af zouden kunnen helpen.
Er is niets bekend bij mij over de werking van groenlipmossel en curcumine bij PMR, maar geheel ondenkbeeldig zou het niet zijn. Immers: prednison is een sterke ontstekingsremmer en groenlipmossel en curcumine combi’s doen dat ook. Wanneer u dit middel gaat gebruiken – mijn advies is de vloeibare groenlipmossel met curcumine en zwarte bes-blad – hoor ik graag of de klachten wel of niet verbeteren.

Vraag 41

In juli 2013 heb ik een rechter knieprothese gekregen. De prothese werkt goed maar er is een enorme stijfheid rond de knie aanwezig, waardoor ik slecht loop. Ben al enkele keren terug geweest naar de chirurg maar zijn laatste advies was: “u heeft pech gehad” Ik was een lange afstandswandelaar en kan nu net 3\4 uur lopen met wandelstokken. Mijn vraag is of een revisie van de knie een optie is en of de pijnlijkheid van de rechter heup met die slecht functionerende knie te maken kan hebben.
Bij deze klachten zou ik beginnen met een bekkenfoto om de rechter heup te beoordelen, lab onderzoek om een infectie uit te sluiten en eventueel een botscan met hetzelfde doel. Het heeft geen zin om over een revisie na te denken als je niet eerst de oorzaak van het probleem in kaart brengt. Anders doe je een revisie en blijkt daarna het probleem niet opgelost. Kortom; diagnostiek laten doen en dan verder praten.

Vraag 42

Zwelling tijdens revalidatie: In juni ben ik geopereerd aan mijn knie, stukje meniscus en teven beschadigd kraakbeen verwijderd. Tijdens de revalidatie reageert mijn knie met zwelling en pijn en is er tevens een cyste in mijn knieholte ontstaan. Een MRI vertoont geen afwijkingen.
Laat over een paar maanden een nieuwe foto maken om te zien of het kraakbeenprobleem zich verergert. Mocht dat onverhoopt het geval zijn, dan kan een vervolg operatie zoals een standsverandering nodig blijken.

Vraag 43

Wel of geen nieuwe knieën?: Ik een vrouw van 67 en heb last van slijtage van de knieën. Mijn orthopeed wil knieprotheses plaatsen. Ik heb echter geen pijn, gebruik geen pijnstillers en slaap prima. Wat adviseert u m om te doen?
Operatie uitstellen, vloeibare groenlipmossel met curcumine gaan gebruiken en af en toe een foto laten maken. Eventueel een second opinion bij een andere orthopeed aanvragen.

Vraag 44

Pijn bij whiplash: Welke behandeling helpt bij pijn (24/24) als gevolg van een whiplash? ik ga er al vanaf 1995 mee slapen en sta ermee op. Heb alles al geprobeerd!
Helaas heb ik geen goed advies voor u. Als u echt alles geprobeerd heeft, blijven soms de “rare” dingen over; denk aan yoga, acupunctuur of een gesprek met de medisch psycholoog hoe je moet omgaan met chronische pijnklachten.

Vraag 45

Anderhalf jaar geleden heb ik een nieuwe knie gekregen. Sindsdien heb ik voortdurend last van stijfheid door het gehele been en ook pijn aan de binnenkant van de knie. Ik heb artrose in mijn rug en daar ben ik nu 4 keer voor behandeld bij de pijnbestrijding. Het helpt echter allemaal niks. Zijn dit bekende verschijnselen?
Jan Ide de Jong: Dit zijn geen bekende verschijnselen als bijwerking van een knie operatie. Er zijn diverse opties: de rug – waar reeds aandacht aan besteed wordt – toch een probleem van de knieprothese zelf of andere oorzaken zoals vaatproblemen, heup slijtage etc.

Vraag 46

Binnenkort word ik aan mijn knie geopereerd. Ik ga in het buitenland revalideren. Het plan is om direct na ontslag uit ziekenhuis te vertrekken. Wat Is de beste optie om te reizen? Met de personenauto op de achterbank? Reis duurt zeker 15 uur, maar ik kan onderweg ergens in een hotel overnachten. Dat worden dus twee dagen van 8 uur reizen. Of is het beter een vliegtuig te nemen? Dan ben ik er binnen twee uur.
Jan Ide de Jong: Direct uit het ziekenhuis op reis? Mijn advies is om eerst even 2 tot 3 weken te wachten. Dat is beter en veiliger. Bij eventuele complicaties moet je meteen terug naar het ziekenhuis kunnen gaan. In ieder geval niet vliegen. Wel op de achterbank met het been omhoog. Dat vermindert de kans op trombose.

Vraag 47

Na 22 operaties aan mijn benen en krukken lopen zijn mijn beide schouders versleten. Op basis van de röntgenfoto’s zie mijn arts dat hij versteld stond dat er nog beweging in mijn schouders zat. Hij wil in beide schouders protheses plaatsen. Zelf heb ik mijn twijfels of ik dan van de pijn af ben en mijn armen weer normaal kan bewegen. Wat is uw mening?
Jan Ide de Jong: Als de foto’s werkelijk versleten schouders laten zien, is de prothese doorgaans een goede oplossing. Uiteraard kan je nooit vooraf garanties of de klachten dan ook daadwerkelijk zijn verdwenen. Maar dat door deze operatie een groot probleem een stuk kleiner wordt gemaakt, is in uw geval zeer aannemelijk

Vraag 48

Onlangs heb ik een injectie met corticosteroïden gehad in mijn heup i.vm. artrose met veel pijnklachten. Omdat zo’n injectie maar een beperkt aantal keren gegeven kan worden, ben ik op zoek gegaan naar een alternatief. Ik wil de heupoperatie namelijk nog zo lang mogelijk uitstellen. Ik ben uitgekomen op de Vloeibare Groenlipmossel met Curcumine en Zwarte bes-blad. Nu merk ik dat mijn gewicht toeneemt. Bovendien heb ik last van hoofdpijn. Kunnen deze klachten worden veroorzaakt door de Vloeibare Groenlipmossel of de combinatie van dit middel met de corticosteroïden? Bijvoorbeeld door het beïnvloeden van de vochthuishouding?
Jan Ide de Jong: Corticosteroïden hebben inderdaad invloed op de waterhuishouding, Groenlipmossel en curcumine bij mijn weten niet. Hoofdpijn als bijwerking heb ik een enkele maal gehoord, maar steeds betrof het een tijdelijk fenomeen. Nog even volhouden lijkt me.

Vraag 49

Ik heb een paar maanden geleden een acute-spierreuma gekregen. Is Andullatietherapie een aanbeveling?
Jan Ide de Jong: Andullatie is niets anders dan warmte en massage. Altijd lekker. Het is echter nooit bewezen “genezend” te zijn voor welke aandoening dan ook…

Vraag 50

Operatie wel nodig?
Heb last van slijtage in mijn knieën. Mijn orthopeed wil daarom knieprotheses plaatsen. Maar mijn dilemma is: ik heb geen pijn. Natuurlijk zijn er beperkingen wat betreft loopafstanden en traplopen. De pijn ontstaat pas bij forceren. Ik heb erg veel moeite met een operatie. Enerzijds zie ik er tegenop. Anderzijds vraag ik me af of het nodig is, omdat ik geen pijn heb.

Jan Ide de Jong: Mijn advies is om de operatie uit te stellen. Daarnaast zou ik u adviseren om een second opinion aan te vragen bij een tweede orthopeed. Dit wordt vergoed vanuit het basispakket. Verder raad ik u aan om vloeibare groenlipmossel met curcumine en zwarte bes-blad te gaan gebruiken. Dit is een natuurlijke ontstekingsremmer die werkt in het gebied van de gewrichten. Daarnaast is het verstandig om af en toe een foto te laten maken van het gewricht.

Vraag 51

Artrose op de wreef
Ik heb last van artrose op de wreef. Als ik erover wrijf dan ontstaat er een tintelend gevoel naar beneden. Alsof er een zenuw bloot ligt. Moet ik nu aan de huisarts een doorverwijzing vragen naar een bottenspecialist of neuroloog?

Jan Ide de Jong: Ik denk dat u zeker thuis hoort bij een orthopeed met aandachtsgebied voet en enkel. Op internet kunt u zoeken naar zo’n specialist bij u in de buurt en aan uw huisarts vragen om een doorverwijzing. Deze gespecialiseerde orthopeed zal foto’s en wellicht ook een scan maken en aan de hand daarvan met een behandeladvies komen.

Vraag 52

Geen reuma na chemotherapie
Ik hoorde van iemand die chemotherapie ondergaat, dat er één voordeel is. Hij heeft geen last van reuma! Is dit ook onderzocht i.v.m. de ontwikkeling van een medicijn?

Jan Ide de Jong: Klopt. MTX is bijvoorbeeld zo’n medicijn en dat bestaat al heel lang.

Vraag 53

Operatie tennisarm
Ik heb een tennisarm. Die heb ik 20 jaar geleden ook heb gehad, die toen met succes geopereerd is. Nu heb is de tennisarm terug. Is het mogelijk om deze opnieuw te opereren?

Jan Ide de Jong: Tennisarm niet voor een tweede keer laten opereren. Dit is meestal geen succes. Dus conservatief beleid verder.

Vraag 54

Vloeibare groenlipmossel?
Twee jaar geleden heb een ski-ongeluk gehad en heb daar een bone bruise aan overgehouden. Volgens mijn orthopeed is die weer genezen. Sinds die tijd heb ik, vooral ‘s nachts stekende pijn aan de zijkant van het aangedane been (bil/knie/kuit). Erg vervelend en slaap hierdoor erg slecht. Ik slik met regelmaat diclofenac/paracetamol/omeprazol maar dat helpt maar even. Ik werk in de zorg en loop wat kilometers af. Ik las toe uw verhaal over vloeibare groenlipmossel met curcumine en zwarte bes-blad. Adviseert u mij dit?

Jan Ide de Jong: Het zou kunnen dat de vloeibare groenlipmossel met curcumine hier weinig doet gezien het soort letsel. Maar als je alles geprobeerd hebt, dan toch maar eens 3 maanden proberen. Gewoon eens om te kijken wat het met je doet.

Vraag 55

Onderrug scheef
Ik heb maanden last van lage rugpijn en als ik iets in het huishouden doe word het erger. Ik heb in mijn jeugd de ziekte van Scheuermann gehad en op de röntgenfoto is goed te zien dat de onderrug scheef is. Is daar nog iets aan te doen?

Jan Ide de Jong: Aan de scheefstand of de resten van de Scheuermann is niets te doen. Alleen symptoom bestrijding in de vorm van houdings- of bewegingstherapie, pijnstillers en of natuurlijke ontstekingsremmers, eventueel een externe ruggensteun ( mini korsetje) en zelfs manuele / chiropraxie. Dit allemaal te proberen om de klachten te verlichten.

Staat uw vraag er niet bij? En moet uw vraag écht beantwoord worden door een arts?
Stel dan direct uw vraag aan orthopeed Jan Ide de Jong

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 10    Gemiddelde: 4.6/5]
(advertentie)
Gezondheid aan huis