Wat is Reuma precies?

Wat is reuma voor een ziekte? Dit is de verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen die zich aan of rondom de gewrichten voordoen en niet het gevolg zijn van een letsel. Lees in dit artikel informatie over reuma.

Inhoudsopgave

Alles wat u moet weten over reuma
Wat is reumatoïde artritis?
Is artrose ook reuma?
Wat is reuma in de weke delen of op de spieren?
Wat is de reumafactor?
Wat is reumatologie?
Bekijk overzicht van onze informatiepagina’s over alle soorten reumatische aandoeningen

Alles wat u moet weten over reuma: reumafonds, symptomen, reumatologie, erfelijk, voeding, soorten en meer!

De bekendste reumatische aandoeningen zijn reumatoïde artritis en artrose. Maar liefst twee miljoen Nederlanders – waarvan 3000 kinderen – lijden aan een reumatische aandoening. Deze cijfers zijn afkomstig uit de ‘Nationale Peiling van het Bewegingsapparaat 2010’ dat TNO in opdracht van het Reumafonds heeft opgesteld.

Wat is reumatoïde artritis?

Volgens de peiling van TNO hebben 420.000 Nederlanders ontstekingsreuma. Zij hebben last van ontstekingen die plaatselijk voorkomen of meerdere gewrichten van het lichaam treffen. De meest voorkomende vorm van ontstekingsreuma is reumatoïde artritis. Dit is een auto-immuunziekte. Het afweersysteem is ontregeld en werkt daardoor niet meer naar behoren. Daardoor ontstaan er ontstekingen in de gewrichten. Vrouwen hebben vaker last van reumatoïde artritis dan mannen.

Een andere vorm van ontstekingsreuma is de ziekte van Bechterew of – zoals deze aandoening tegenwoordig wordt genoemd – Axiale spondyloartritis. De ontstekingen ontstaan dan in de gewrichten van de wervelkolom en bekken. Op den duur kunnen de ruggenwervels aan elkaar vastgroeien en kan de wervelkolom verkrommen. Axiale spondyloartritis komt vaker voor bij mannen dan vrouwen.

Systeemziekten zijn de laatste aandoening in deze categorie. De ontstekingen komen dan niet alleen voor in de gewrichten, maar kunnen ook in de organen optreden. Systemische Lupus Erythematodes (SLE), Ziekte van Sjögren, Mixed Connective Tissue Disease en de Ziekte van Behçet behoren tot de systeemziekten.

Is artrose ook reuma?

Ruim 1,1 miljoen Nederlands hebben artrose. Dit wordt slijtagereuma genoemd. Deze aandoening valt onder ‘reuma’, omdat deze aandoening niet door een letsel wordt veroorzaakt. Wanneer u last heeft van artrose gaat de kraakbeenbekleding op de gewrichtsuiteinden geleidelijk in kwaliteit achteruit. Daardoor gaat het slijten. Als het kraakbeen geheel of gedeeltelijk is verdwenen, ontstaat er bot-op-bot contact. Dat kan leiden tot ontstekingen in de aangetaste gewrichten. Artrose komt het meest voor in de knieën, heupen, nek, onderrug en handen. Hoewel vaak wordt gedacht dat artrose geen reumatische aandoening is, is dat het wel. Gewrichtsslijtage is namelijk een gewrichtsaandoening en valt dus net als ontstekingsreuma onder de reumatische aandoeningen.

Wat is reuma in de weke delen of op de spieren?

Deze vorm van reuma treft 240.000 landgenoten. De klachten zijn dan aanwezig in de ‘zachte’ onderdelen van het gewricht, zoals spieren, pezen en aanhechtingsbanden. De meest voorkomende vormen van reuma in de weke delen (wekedelenreuma) zijn slijmbeursontsteking (bursitis) en peesontsteking (tendinitis). Bij fibromyalgie ontstaan er pijnklachten in de spieren en pezen.

Wat is de reumafactor?

Dit is een antistof die bij bepaalde aandoeningen in het bloed voorkomt, zoals bij reumatoïde artritis. Het wordt door bepaalde cellen in het lichaam aangemaakt om ongewenste indringers – bijvoorbeeld bacteriën en virussen – onschadelijk te maken. In het geval van reumatoïde artritis van reumafactor richt deze antistof tegen de gezonde cellen en weefsels van het lichaam. Bij reumatoïde artritis is dit de slijmvliesbekleding (synovia) aan de binnenkant van de gewrichten. Daardoor ontstaan chronische ontstekingen. Wanneer de arts reumatoïde artritis vermoedt, wordt meestal de reumafactor bepaald. Ook kan aan de hand daarvan het verloop van de ziekte gevolgd worden. Hoe meer ontstekingen, hoe hoger de reumafactor. Ook bij de volgende reumatische aandoeningen kan sprake zijn van een verhoging van de reumafactor:
Jeugdreuma (juveniele idiopathische artritis)
Syndroom van Sjögren
Lupus (SLE)
Sarcoïdose (ziekte van Besnier-Boeck)

Wat is reumatologie?

Wanneer bij u reumatoïde artritis of een andere reumatische aandoening is vastgesteld, wordt u doorverwezen naar de afdeling reumatologie van het ziekenhuis. De reumatoloog is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klachten aan botten, gewrichten, spieren en inwendige organen. Reumatische aandoeningen zijn vaak zeer complex. Daarom werkt de reumatoloog samen met andere specialisten, zoals de orthopeed.

Verder lezen over reuma

Alle informatie van Bewegen zonder pijn over Reuma voor u op een rij. Zoek naar uw onderwerp van A-Z.

Inhoud

AB – C – D – E – FG – H – I – J – K – LM – N – O – P – Q – RST – U – VW – X – Y – ZSpecials

A

Aanhechtingspijn (Enthesitis)
Acuut reuma
Arteriitis temporalis: heftige en bonzende pijn bij uw slaap
Artritis psoriatica

B

Bakerse cyste bij artrose en reumatoïde artritis
Bechterew of Axiale spondyloartritis

D

Daarom hebben reumapatiënten vaak last van bloedarmoede

F

Fenomeen van Raynaud
Fibromyalgie
Fibromyalgie: de invloed van voeding
Hoe voelt fibromyalgie-pijn aan?
Frozen shoulder

G

Gordelroos: wat iedereen met Reumatoïde artritis hier over moet weten

J

Jeugdreuma of Juveniele Idiopathische Artritis (JIA)
Jicht: wat is het en wat kan ik eraan doen?

L

Lupus erythematodes (LE)
Lyme-artritis: ontstoken gewrichten door tekenbeet

M

Mixed Connective Tissue Disease (MCTD)

P

Palindroomreuma
Polymyositis en dermatomyositis: pijnlijke spieren én krachtverlies
Postpoliosyndroom (PPS)
Pseudojicht (Chondrocalcinose)

R

Reumatoïde Artritis

S

SAPHO-syndroom: vijf ontstekingsziektes in één aandoening
Slaap en reumatische aandoeningen
Spierreuma
Syndroom van Felty: ernstige infecties bij reumatoïde artritis
Symptomen van Reumatoïde Artritis
Syndroom van Sjögren
Syndroom van Tietze

T

Tien opmerkelijke feiten over reuma
Is er een link tussen tandvleesaandoeningen en gewrichtsklachten?

V

Virale Artritis

W

Wanneer kiest u voor operatie bij reumatoïde artritis?
Wat is een auto-immuunziekte?
Wat is het verband tussen koorts en reumatoïde artritis?
Wat is het verschil tussen Reuma en Artrose?

Z

Zes oogproblemen bij reumatische aandoeningen
Ziekte van Behçet
Ziekte van Dupuytren: daarom trekken de vingers krom
Ziekte van Forestier (DISH)

Specials

Comfortabel op reis met artrose en reumatoïde artritis
Koffie en reuma
Nieuwe bloedtest helpt reumatoïde artritis voorkomen
Reuma en seksualiteit kunnen heel goed samen
Simpele en snelle bloedtest kan straks fibromyalgie aantonen

Veelgestelde vragen over reuma

Wat is het verschil tussen reumatoïde artritis en artrose?

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte. Het afweersysteem keert zich dan tegen de gezonde cellen van het lichaam. Bij RA zijn de slijmvliezen aan de binnenkant van de gewrichten het doelwit. Bij artrose gaat het kraakbeen van de gewrichten slijten. Dit wordt ook wel slijtagereuma genoemd.

Treft een reumatische aandoening alleen de gewrichten?

Nee, bij sommige vormen ontstaan er niet alleen ontstekingen aan de gewrichten, maar ook aan de organen. Dit worden systeemziekten genoemd. Aandoeningen die onder deze categorie vallen zijn onder andere Systemische Lupus Erythematodes (SLE), Ziekte van Sjögren, Mixed Connective Tissue Disease en de Ziekte van Behçet.

Waar komt die extreme vermoeidheid vandaan bij reumatoïde artritis?

De Universiteit van Utrecht heeft sterke aanwijzingen dat de vermoeidheid bij RA wordt veroorzaakt door ontstekingsstoffen die in de hersenen vrijkomen. Deze breken signaalstoffen als dopamine, serotonine en noradrenaline af. Tekorten daarvan kunnen onder andere leiden tot vermoeidheid en een verminderd concentratievermogen.

Is de ziekte van Lyme een reumatische aandoening?

De ziekte van Lyme kan meerdere lichaamsfuncties en organen gelijktijdig aantasten. Als ook de gewrichten zijn aangetast, dan wordt gesproken over Lyme-artritis. Dit is een reumatische aandoening, omdat Lyme-artritis het gevolg is van een tekenbeet en niet door een letsel wordt veroorzaakt.

Kunnen tandvleesproblemen reumatoïde artritis veroorzaken?

Tandvleesaandoeningen en schadelijke mondbacteriën kunnen een rol spelen bij de ontwikkeling van reumatoïde artritis. Er komt steeds meer wetenschappelijk bewijs die nadrukkelijk in deze richting wijst. Deze bevindingen zijn een belangrijke stap richting ziektepreventie.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen