Met hard doorwerken overwon Michelangelo artrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 25 feb 2016

De beroemde Romeinse kunstenaar Michelangelo had last van artrose aan de handen. Door tot zijn dood in 1564 hard door te werken, heeft hij onbewust voorkomen dat hij zijn handen helemaal niet meer kon gebruiken. Dat schrijft onderzoeker Davide Lazzeri in het medische tijdschrift The Royal Society of Medicine. Hij komt tot deze conclusie na het bestuderen van een aantal zelfportretten van Michelangelo.

Jichtknobbels

michelangelo artroseDat Michelangelo last had van zijn gewrichten, is in literatuur omschreven. Tot voor kort werd aangenomen, dat hij last van jicht had. Dat blijkt volgens Lazzeri niet te kloppen. Op zelfportretten die Michelangelo tussen zijn 60e en 65e heeft gemaakt, is duidelijk te zien dat zijn linkerhand aangetast is. Omdat de hand geen jichtknobbels vertoont, leed de kunstenaar volgens de Italiaanse onderzoeker aan artrose.

Slim

Zelfs zes dagen voor zijn dood was Michelangelo in zijn atelier nog hard aan het werk. Dat is volgens Lazzeri heel slim van hem geweest. Daardoor heeft hij zijn handen zo lang mogelijk kunnen blijven gebruiken. Tegenwoordig weet iedereen dat bewegen bij artrose heel belangrijk is. Dat is goed voor het kraakbeen in de gewrichten, en het zorgt er vaak voor dat de pijn afneemt.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.