Artrose in de heup

Slijtage in het heupgewricht

Als het om slijtage gaat, dan is de knie de zwakste schakel in het menselijk lichaam. Dit gewricht wordt het meest getroffen door artrose. Op een stevige tweede plaats staat de heup. Jaarlijks worden door huisartsen maar liefst 20.000 nieuwe gevallen van artrose in het heupgewricht geconstateerd. Heupartrose – artsen spreken liever van coxartrose – ontwikkelt zich vooral bij ouderen boven de 55 jaar. Daarnaast hebben twee keer zo veel vrouwen dan mannen last van slijtage in het heupgewricht.

Klik om te vergroten

Klik om te vergroten

Recent nieuws over artrose in de heup

Zo werkt het heupgewricht

Het heupgewricht is een kogelgewricht dat uit twee onderdelen bestaat. De bolvormige kop van het dijbeen past precies in de heupkom van het bekken. Daardoor kan dit flexibele gewricht zonder problemen alle richtingen op bewegen. Het been kan worden gestrekt, gebogen en zijwaarts naar binnen en buiten bewogen worden, zonder dat het heupgewricht te zwaar belast kan worden. De heupkom en de heupkop zijn bekleed met een dikke laag kraakbeen. Dit heeft een schokdempende werking en zorgt ervoor dat beide botuiteinden van het heupgewicht soepel over elkaar kunnen blijven glijden. Het is niet zo verbazend dat juist dit gewricht zeer gevoelig is voor slijtage. Tijdens een wandeling van 5 kilometer wordt het heupgewricht ongeveer 10.000 keer met een gewicht van 300 kilo belast. Dit geeft geen problemen, zolang de spieren, het kraakbeen en het gewrichtskapsel maar gezond zijn.

Klik om te vergroten

Klik om te vergroten

Oorzaak artrose in de heup

Het is niet bekend hoe artrose nu precies kan ontstaan. Feit is, dat bij iedereen bij het ouder worden de kwaliteit van het kraakbeen achteruit kan gaan. Artrose is dus niets meer en niets minder dan een natuurlijk slijtageproces, hoewel er vrijwel altijd ontstekingen bij betrokken zijn. Ook door aangeboren afwijkingen, ontstekingen elders in het lichaam en beschadigingen door letsel kan artrose in het heupgewricht ontstaan. Mensen die beroepsmatig de heupgewrichten zwaarder belasten of last hebben van overgewicht, worden vaker getroffen door coxartrose.

De gevolgen van artrose in de heup

Bij artrose in de heupgewrichten gaat dus het tussenliggende kraakbeen afslijten. Daardoor kunnen de beide botuiteinden minder soepel over elkaar glijden. Bovendien kunnen schokken van bewegingen minder goed opgevangen worden. Uiteindelijk kan het kraakbeen helemaal verdwijnen. Op dat moment bewegen de ruwe botuiteinde langs elkaar. Het bot zal op de toegenomen druk reageren met ‘osteofytvorming’: er ontstaat abnormale botgroei aan de randen van het heupgewricht. Zo wordt het gewricht breder, waardoor de druk over een grote oppervlak wordt verdeeld. Zo probeert het lichaam de gevolgen van artrose enigszins te beperken.

De symptomen van artrose in de heup

Een belangrijke aanwijzing van artrose in de heup is pijn in de lies met veelal uitstraling naar de bilstreek, het bovenbeen en de knie. Ook kunnen er startklachten ontstaan. Er is dan sprake van pijn en stijfheid bij het opstaan uit bed of van een stoel. Naarmate het slijtageproces vordert, wordt het bewegen van het heupgewricht steeds pijnlijker en moeizamer. Routinehandelingen – zoals veters strikken, traplopen en auto instappen – worden dan meer en meer problematisch. Ook kunnen er ontstekingen in de gewrichten ontstaan. Wanneer de slijtage langer aanwezig is, kan het been een naar buiten gedraaide stand aannemen. Dit is het gevolg van verkorting van de kapsels, ligamenten en spieren rond het heupgewricht.

Diagnose artrose in de heup

De arts kan meestal door het stellen van vragen en het verrichten van een lichamelijk onderzoek de diagnose al stellen. Röntgenfoto’s van het heupgewricht worden alleen gemaakt bij twijfel of als er een operatie overwogen wordt. Wanneer het kraakbeen is afgesleten, is dat op de foto duidelijk te zien: de gewrichtsspleet is dan versmald. Ook worden op een röntgenfoto de eventuele gevolgen van de aandoening zichtbaar, zoals osteofytvorming.

Klik om te vergroten

Klik om te vergroten

Behandeling van artrose in de heup

Als kraakbeen eenmaal beschadigd is, is er geen herstel meer mogelijk. De behandeling is er dan ook op gericht om de pijn en stijfheid van het gewricht te verminderen. Meestal volgt een doorverwijzing naar een fysiotherapeut. Aan de hand van oefeningen leert hij de patiënt hoe te blijven bewegen zonder het heupgewricht te overbelasten. Bij pijn kan de arts ook ontstekingsremmers voorschrijven.

Veel patiënten klagen echter over vervelende bijwerkingen tijdens het gebruik van deze medicijnen. Mogelijke alternatieven zijn vloeibare Groenlipmossel, Curcumine en/of Zwarte bes-blad. Deze natuurlijke ontstekingsremmers verlichten de pijn zonder de bijwerkingen die de zogenaamde NSAIDs vertonen.

Indien de klachten ernstiger worden, kan door middel van een operatie de kop of de kom vervangen worden. Bij vergaande slijtage kan ook het gehele gewricht vervangen worden door een kunstexemplaar.

Oefeningen bij artrose in de heup

Hier volgt een oefenprogramma dat speciaal gericht is op beweeglijkheid van de heup. Iedere oefening doet u in een serie van drie. Neem steeds 30 seconden pauze na iedere serie. Veel succes.

Mobiliserende oefening 1:

Ga op uw rug liggen met één been gebogen en de voet plat op de grond. Het andere been houdt u gestrekt op de grond. Beweeg het gestrekte been over de grond naar buiten toe. Schuif het na drie tellen weer terug. Doe deze oefening daarna met het andere been.

Mobiliserende oefening 2:

Ga op uw rug liggen met uw benen opgetrokken en de voeten plat op de grond. Spreid uw benen naar buiten, maar houdt uw voeten tegen elkaar. Houdt deze positie 8 tellen vast.

Mobiliserende oefening 3:

U gaat recht op staan. Zet één been naar voren en één been naar achteren. Duw de heup van het achterste been naar voren. Herhaal dit met het andere been.

Spierversterkende oefening 4:

Ga op uw rug liggen met uw benen opgetrokken en de voeten plat op de grond. Kantel uw bekken voorover en maak een bruggetje, waarbij uw bovenlichaam in het verlengde van uw bovenbenen komt. Keer terug naar de beginpositie.

Spierversterkende oefening 5:

Ga rechtop staan met uw voeten iets uit elkaar, recht onder uw heupen. Zak door de knieën, terwijl u de billen naar achteren beweegt. Zorg dat de knieën niet voorbij de tenen komen.

Video’s van oefeningen voor de heup

Essentiële stretchoefeningen om de pijn in uw heup te verminderen en de spieren te versterken.

#4 Oefening voor de heup bij reumatische klachten (deel 1)

#5 Oefening voor de heup bij reumatische klachten (deel 2)

#6 Oefening voor de heup bij reumatische klachten (deel 3)

#16 Spierversterkende oefening voor de heup (deel 1)

#17 Spierversterkende oefening voor de heup (deel 2)

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 252    Gemiddelde: 4.2/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Reacties