Kan nieuwe prothese straks infecties na knie- of heupoperatie voorkomen?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 23 nov 2023

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 100.000 knie- en heupgewrichten vervangen. De kans op een infectie na zo’n operatie is ongeveer 1 procent. Amerikaanse onderzoekers hebben nu een prothese ontwikkeld die 87 procent van de bacteriële besmettingen na een gewrichtsvervangende operatie kan voorkomen.

Onderzoekers van de Washington State University hebben een nieuw chirurgisch implantaat ontwikkeld dat in laboratoriumtests 87% van de bacteriën kon doden die infecties kunnen veroorzaken. Dit zou op een dag kunnen leiden tot een verbeterde infectiebeheersing bij veelvoorkomende operaties, zoals heup– en knievervangingen. Bacteriën die via de bloedbaan bij de prothese kunnen komen, vormen een van de belangrijkste oorzaken van het falen van dergelijke operaties.

Prothese-infectie

Bij elke operatie worden uitgebreide maatregelen genomen om een infectie te voorkomen. Zo moet u voor de operatie een speciale zeep en neusgel gebruiken. Dit kan echter niet altijd voorkomen dat de operatiewond of de prothese geïnfecteerd raakt door bacteriën of schimmels, wat resulteert in een prothese-infectie. Dit kan gepaard gaan met een ziek gevoel, hoge koorts en toename van de pijn.

“Infectie is een probleem waarvoor we nog geen oplossing hebben,” zegt professor Amit Bandyopadhyay van de School of Mechanical and Materials Engineering aan de WSU. “In de meeste gevallen heeft het implantaat geen weerstand tegen infecties. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een oplossing voor dit veelvoorkomende probleem.”

Celwanden scheuren

Het implantaat, ontwikkeld door Bandyopadhyay en zijn team, is gemaakt van een combinatie van titanium en tantaal. Wanneer bacteriën in contact komen met het oppervlak van het materiaal, scheuren bijna al hun celwanden. Ondertussen stimuleert tantaal gezonde celgroei in het omringende bot en weefsel. De onderzoekers hebben hun implantaat drie jaar lang bestudeerd, zowel in het laboratorium als in diermodellen. Ze ontdekten dat het implantaat goed presteerde onder normale belasting en geen toxiciteit veroorzaakte. De onderzoekers streven ernaar deze geavanceerde prothese verder te verbeteren tot het niveau van een sterftecijfer van meer dan 99 procent van de bacteriën.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.