Goed en slecht nieuws voor mensen met lage rugpijn

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 9 feb 2024

Heb je last van lage rugpijn? Dan heeft een Australische professor goed en slecht nieuws voor je. Hij en zijn team analyseerden 95 internationale studies over deze aandoening. Daaruit bleek dat de klachten meestal binnen zes weken verdwijnen. Als dat niet het geval is, kan de lage rugpijn helaas chronische vormen aannemen.

Lage rugpijn treft wereldwijd meer dan 570 miljoen mensen. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hadden in 2021 naar schatting 1.868.300 Nederlanders last van klachten aan de onderrug. Professor Lorimer Moseley van de Universiteit van Zuid-Australië heeft goed en slecht nieuws voor deze veelvoorkomende aandoening. Het goede nieuws is dat de meeste gevallen van rugpijn binnen een paar maanden herstellen. Het slechte nieuws is dat als de klachten langer dan een paar maanden aanhouden, de kans op herstel kleiner wordt.

Tempo van herstel

Sommige patiënten herstellen sneller dan anderen. Het hoe en waarom zijn nog niet volledig te begrijpen,” zegt hij. Samen met een internationaal onderzoeksteam analyseerde hij 95 internationale studies naar lage rugpijn. Hieruit werd geconcludeerd dat nieuwe gevallen van lage rugpijn aanzienlijk verminderden in de eerste zes weken. Daarna nam het tempo van herstel af. Mensen met langdurige rugpijn – langer dan 12 weken – ervoeren echter nog steeds matige tot hoge niveaus van pijn.

Overgevoelig pijnsysteem

Professor Moseley benadrukt dat lage rugpijn kan aanhouden, zelfs nadat de oorzaak – bijvoorbeeld overbelasting of een verwonding – is verdwenen. In dergelijke gevallen wordt rugpijn geassocieerd met een overgevoeligheid van het pijnsensatiesysteem en niet noodzakelijkerwijs met aanhoudend rugletsel. Voor mensen met chronische rugpijn adviseert hij een nieuwe benadering die zich richt op het trainen van zowel de hersenen als het lichaam om de pijnprikkels beter te leren beheersen. Hij pleit verder voor meer onderzoek en ontwikkeling van behandelingen om deze veelvoorkomende en slopende aandoening effectiever aan te pakken, met name bij mensen jonger dan 18 en ouder dan 60 jaar.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.