Artrose in de rug: oorzaken, symptomen en behandeling

Deze content is medisch beoordeeld door orthopedisch chirurg Drs. J.I. de Jong. Jan Ide is reeds 35 jaar orthopeed en werkt bij de OPC Kliniek.

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten geleidelijk aan slijt. Dit kan in elk gewricht in het lichaam voorkomen, dus ook in de rug. De exacte oorzaak daarvan is niet bekend, maar er zijn een aantal factoren die het risico kunnen verhogen. Zo komt artrose in de rug vaak voor bij mensen van middelbare en oudere leeftijd. Maar ook overgewicht en fysiek zwaar werk kunnen de rug zwaar belasten. In dit artikel leest u alles over artrose in de rug. Bovendien vindt u er het laatste onderzoeknieuws en oefenprogramma’s speciaal gericht op spierversterking en beweeglijkheid van de rug.

Bij jonge of oudere leeftijd artrose in de rug

Naast de gewrichten in de nek, heupen en knieën zijn ook de gewrichtjes van de lage ruggenwervels zeer gevoelig voor slijtage. Als u boven de 45 jaar bent en vaak last van lage rugpijn heeft, dan is het ons advies om naar een specialist te gaan. Aan de hand van een röntgenfoto en/of MRI-scan kan de specialist vaststellen of er sprake is van slijtage in bijvoorbeeld de onderste tussenwervelschijven, de wervellichamen of in de gewrichtjes tussen de verschillende wervels zelf. Deze zogenaamde facetgewrichten kunnen net als elk ander gewricht door artrose worden getroffen. Bijna altijd gaat het om een combinatie van problemen in de tussenwervelschijf, de facetgewrichtjes en aantasting van het wervellichaam zelf. Dit complex noemen we spondylose of spondylartrose. Het slijtageproces in de rug kan al op jongere leeftijd ontstaan maar is doorgaans pas een serieus probleem met veel klachten na het 40e levensjaar.
Gewrichten in de rug

↳Inhoudsopgave

Nooit één boosdoener van versleten rug
Oorzaak artrose in de rug
Klachten en symptomen bij versleten rug en artrose wervelkolom
Diagnose artrose in de rug
Behandeling artrose in de rug
Wetenschappelijke studie met natuurlijke ontstekingsremmers
Preventie artrose in de rug
Blijf bewegen
Operatie artrose in de rug
Alternatieve behandelingen bij artrose in de rug
Wetenschappelijk onderzoek naar artrose in de rug
Artrose in de rug en werken
Artrose in de rug en invaliditeit
Kun je reuma in je rug krijgen?
Oefeningen bij versleten rug
Veelgestelde vragen over artrose in de rug
Vragen aan orthopeed Jan Ide de Jong over artrose in de rug

Nooit één boosdoener van versleten rug

Bij rugpijn wordt in de volksmond vaak gesproken over een ‘versleten rug’ maar het betreft vrijwel altijd een optelsom van versleten tussenwervels (discopathie), met een intervertebraal artrose. Rugklachten kunnen vele oorzaken hebben, maar met zekerheid één boosdoener aanwijzen valt meestal niet mee. Van invloed zijn natuurlijk wel overgewicht, zwaar belastend werk, ongevallen, enzovoorts, maar het is toch vooral ook gewoon aanleg. Niet bewezen – maar vaak genoemd – is een zogenaamd beenlengte verschil als oorzaak van allerlei rugproblemen, of het dragen van verkeerde schoenen. Wel bewezen is dat aangeboren krommingen van de rug – de scoliose – op latere leeftijd intervertebraal artrose en slijtage aan de tussenwervelschijven kan veroorzaken.

Recent nieuws over artrose in de rug

Oorzaak artrose in de rug

Artrose tussenwervelschijvenArtrose in de rug wordt onder andere veroorzaakt door degeneratie of slijtage van de tussenwervelschijven, die tussen twee afzonderlijke wervels te vinden zijn. Deze elastische ‘schokdempers’ bestaan uit een kraakbeenachtige substantie met in het midden een geleiachtige kern. Bij het ouder worden kan deze zachte kern vocht gaan verliezen.
De tussenwervelschijven worden daardoor droger en dunner en gaan vervolgens inzakken. Dit wordt ook wel discopathie genoemd. Doordat deze schijven dunner worden, komen de ruggenwervels dichter op elkaar te liggen. Dit merkt u onder andere aan uw lichaamslengte: u gaat krimpen! Door dit degeneratieproces van de tussenwervelschijven wordt uw rug anders belast. De wervels zijn dan minder goed in staat om bewegingen op te vangen. Ook de facetgewrichtjes – die de wervels met elkaar verbinden – kunnen nu beschadigd raken en er ontwikkelt zich de zogenaamde intervertebrale artrose. Tevens ontstaan botvormige uitsteeksels aan de wervellichamen waardoor vernauwingen kunnen optreden van het ruggenmergkanaal zelf. Dat noemen we dan weer een stenose, het vaakst op lumbaal niveau. Dit veroorzaakt pijn en irritatie aan de omliggende weefsels, waarbij uiteraard behalve het ruggenmerg, ook de langs lopende zenuwen op enig moment in de verdrukking kunnen komen. Ook honden, katten en paarden kunnen overigens last krijgen van artrose in de rug.

Klachten en symptomen bij versleten rug en artrose wervelkolom

Versleten tussenwervels in de onderrug gaan meestal gepaard met pijn. Deze lage ruggenwervel pijn is het gevolg van oprekking van botvlies, gewrichtsbanden en gewrichtskapsels door de gewijzigde stand van de ruggenwervels. De klachten bij een versleten rug verergeren bij zwaar tillen of een verkeerde zit- of slaaphouding. Ook wordt de rug minder soepel en beweeglijk. Door de gevormde botuitstulpingen kan het wervelkanaal nauwer worden (stenose). Daardoor komen de zenuwen in de knel. Dit geeft lage rugpijn die uit kan stralen naar de billen en benen. Een voorbeeld is de lumbale stenose, een versmalling van het ruggenmergkanaal  en de laterale recessus stenose. Dit laatste  is een vernauwing van de openingen aan de zijkant van de wervels waar de zenuwen door naar buiten treden op weg naar de benen. In een later stadium kunnen in de rug ontstekingsprocessen aan de spieren en pezen optreden. Bovendien kunnen door het slijtageproces stukjes kraakbeen gaan afbrokkelen. Deze kunnen dan weer voor nieuwe irritaties in de gewrichten gaan zorgen. Spondylose en spondylartrose samen met versleten tussenwervelschijven kunnen zich overal in de rug manifesteren.

Diagnose artrose in de rug

De arts stelt de diagnose op basis van uw klachten en een lichamelijk onderzoek. Om meer zekerheid te krijgen kan er een röntgenfoto of MRI-scan worden gemaakt. Ook een bloedonderzoek behoort tot de mogelijkheden.

Behandeling artrose in de rug

ParacetamolEr is tot op heden nog geen medicijn ontwikkeld dat artrose in de rug of in andere gewrichten kan genezen. Pijnbestrijdingen beweging zijn de belangrijkste onderdelen van een behandelingsprogramma. Fysiotherapie kan een effectieve behandeling zijn voor artrose in de rug. Het kan helpen om de spieren rondom de rug te versterken, de mobiliteit te verbeteren en de pijn te verminderen

Wat kun je doen tegen artrose in de rug?

Bij pijn zal de specialist in eerste instantie paracetamol voorschrijven. Bij ernstige klachten kan een ontstekingsremmer beter werken. Deze NSAIDs hebben echter het nadeel, dat het gebruik gepaard kan gaan met veel vervelende bijwerkingen. Er zijn de laatste jaren goede ervaringen opgedaan met natuurlijke ontstekingsremmers als vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad. Deze ingrediënten zijn dan ook een welkom alternatief voor medicinale ontstekingsremmers. Tot op heden zijn er nog geen bijwerkingen gemeld.

Wetenschappelijke studie met natuurlijke ontstekingsremmers

Twee Brusselse ziekenhuizen hebben een observatie-studie uitgevoerd naar het effect van natuurlijke ontstekingsremmers vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad op lage rugpijn en knie-artrose. De onderzoekers constateerden een aanzienlijke verbetering van de pijn en bewegingsbeperking. De stijfheid nam bij de patiënten minder significant af. Er is intussen ook een vervolgstudie gedaan, waarvan de resultaten eveneens positieve effecten laten zien bij lage rugpijn.

Preventie artrose in de rug

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om de kans op artrose in de rug te verkleinen. Streef naar een gezond lichaamsgewicht om de belasting op de gewrichten in uw rug te verminderen. Doe regelmatig aan lichaamsbeweging om de spieren in uw rug sterk en de gewrichten soepel te houden. Vermijd overmatig zwaar tillen om de gewrichten in de rug te ontlasten. Ga rechtop zitten en staan. Een goede lichaamshouding helpt om de gewrichten in uw rug in een gezonde conditie te houden. Een ergonomisch ingerichte werkplek verlaagt de kans op rugklachten.

Blijf bewegen bij artrose in de rug

Veel mensen met artrose in de rug doen er alles aan om hun rug te ontlasten. Blijven bewegen is echter belangrijk om de rugspieren sterk, soepel en gezond te houden. Door niet te bewegen verzwakken de spieren in de rug, waardoor ze de wervelkolom niet goed meer kunnen ondersteunen. Daardoor worden deze gewrichten zwaarder belast en nemen de klachten alleen maar toe. Dagelijks een half uurtje wandelen, zwemmen of fietsen is een goede ondersteuning voor de rug.

Operatie artrose in de rug

Wanneer fysiotherapie, Mensendieck en medicijnen niet helpen en u een uitstralende pijn naar uw been hebt, dan kan de orthopedisch chirurg een operatie voorschrijven. Bij slijtage van de ruggenwervels wordt een spondylodese uitgevoerd. Daarbij worden twee of meer versleten rugwervels met schroeven en staven aan elkaar vastgezet. Bij lumbale stenose haalt de chirurg de botuitsteeksels aan de binnenkant van de wervelbogen weg. Zo krijgt de beknelde zenuw meer ruimte.

Alternatieve behandelingen bij artrose in de rug

Bij ernstige klachten zal de specialist kunnen kiezen voor ingrijpende behandelingen om de pijn in de rug te bestrijden. Als de pijn niet te behandelen is, kan er gekozen worden voor het injecteren van corticosteroïden in de zenuwbanen rond de aangetaste gewrichten. Deze behandeling wordt uitgevoerd door de anesthesist.

Wetenschappelijk onderzoek naar artrose in de rug

In 2023 is een onderzoek gepubliceerd waarin wordt aangetoond dat er een genetische component is bij artrose in de rug. De onderzoekers ontdekten dat mensen met een bepaalde genetische variant een verhoogd risico hebben op artrose in de rug. Deze variant is gekoppeld aan een verstoorde afgifte van een eiwit dat belangrijk is voor de ontwikkeling en het onderhoud van kraakbeen. In een studie uit 2018 blijkt dat mensen met overgewicht of obesitas een grotere kans hebben om rugklachten te ontwikkelen. Om te beginnen, belemmert het overgewicht hen in hun dagelijkse handelingen, waardoor ze vaak minder bewegen. Door onvoldoende te bewegen, worden de spieren zwakker. Sterke spieren beschermen en ontlasten de rug, wat het risico op rugklachten vermindert. Bovendien belasten de extra kilo’s de ruggengraat. Onderzoek naar artrose in de rug is nog steeds aan de gang. Er worden voortdurend nieuwe behandelingen ontwikkeld en er wordt steeds meer geleerd over de oorzaken en risicofactoren van deze aandoening.

Artrose in de rug en werken

Veel mensen met artrose in de rug kunnen nog gewoon blijven werken. Het is wel zaak om de rug niet te veel te belasten. Dus zwaar werk moet zoveel mogelijk vermeden worden.

Artrose in de rug en invaliditeit

Sommige mensen ondervinden nauwelijks hinder van artrose in de rug. Helaas zijn er ook mensen die steeds meer last krijgen van slijtage van de tussenwervelschijven. De aangetaste gewrichten raken misvormd en de omringende spieren worden zwakker en zwakker. Heel soms kan dit uiteindelijk leiden tot invaliditeit.

Kun je reuma in je rug krijgen?

Ja, je kunt reuma in je rug krijgen. Het gaat dan om de ziekte van Bechterew of Axiale spondyloartritis. Deze gewrichtsontsteking van de wervelkolom komt bij 2 op de 1000 mensen voor. Dit veroorzaak stijfheid en pijn in de rug. Hoewel deze aandoening niet kan worden genezen, kan met een snelle behandeling de symptomen wel worden verminderd.

Oefeningen bij versleten rug

oefening rugHier volgt een oefenprogramma dat speciaal gericht is op spierversterking en beweeglijkheid van de rug. Iedere oefening doet u in een serie van drie. Neem steeds 30 seconden pauze na iedere serie. Veel succes.

Mobiliserende oefening 1:

Ga op uw rug liggen. Buig uw knieën met de voeten plat op de grond. Bol de onderrug door uw bekken naar achteren te kantelen. Houdt deze positie 3 tellen vast. Kantel nu uw bekken voorover, zodat uw rug hol wordt. Houdt ook deze positie 3 tellen vast.

Mobiliserende oefening 2:

Ga op uw rug liggen met uw benen gestrekt. Strek uw benen om en om door het ene been van u af te duwen en het andere naar u toe te halen.

Mobiliserende oefening 3:

Ga op uw rug liggen met de armen gespreid. Buig uw knieën, maar houdt de voeten op de grond. Beweeg beide knieën zo ver mogelijk naar één kant. Uw voeten blijven op de plaats en uw schouders bewegen niet mee.

Spierversterkende oefening 4:

Ga op uw rug liggen en buig de knieën, maar houdt uw voeten plat op de grond. Laat uw armen langs uw lichaam liggen. Dus de onderrug tegen de grond. Til uw hoofd iets op en beweeg uw borst richting de knie, totdat de schouderbladen net van de grond los komen.

Spierversterkende oefening 5:

Ga op uw rug liggen. Buig uw knieën, maar houdt de voeten plat op de grond. Til uw hoofd iets op en beweeg uw borst richting uw knie, totdat de schouderbladen van de grond los komen. Tik dan met uw linkerhand de buitenkant van uw rechterknie aan. Doe dit ook aan de andere kant.

Video’s oefeningen voor de rug

Oefeningen bij artrose aan de ruggenwervels

Wat is een goede houding tegen rugpijn?

Oefening voor het verbeteren van de bewegelijkheid van de onderrug


Veelgestelde vragen over artrose in de rug

Hoe kan ik slijtage van mijn rug voorkomen?

Helaas is het doorgaans niet mogelijk om slijtage van de rug te voorkomen. In de meeste gevallen is het aanleg waardoor de slijtage ontstaat. Overgewicht, zwaar lichamelijk werk en ongevallen kunnen wel van invloed zijn op het ontstaan van de slijtage. Dagelijks een half uur wandelen, fietsen of zwemmen is belangrijk om de rug te ondersteunen.

Wanneer moet ik naar de huisarts met rugpijn?

Bent u boven de 45 jaar? Heeft u vaak last van lage rugpijn? Dan is ons advies om naar de huisarts te gaan voor een verwijzing naar een specialist. Met behulp van een röntgenfoto of MRI-scan kan door de specialist vastgesteld worden of er een probleem is in uw rug.

Wat zijn symptomen van artrose in de rug?

Lage rugpijn is het eerste symptoom van artrose in de rug. De rug wordt minder beweeglijk en soepel. Het kan voorkomen dat de pijn in de rug uitstraalt naar de billen en benen. Bij een verkeerde houding kunnen de klachten verergeren.

Welke behandeling is mogelijk bij artrose in de rug?

Als eerste zal geprobeerd worden de pijn in de rug te bestrijden. Dit kan in eerste instantie met paracetamol. Mocht dit niet voldoende zijn, dan kan overgestapt worden op NSAIDs. Helaas geven deze ontstekingsremmers veel bijwerkingen. Een mogelijk alternatief zijn natuurlijke ontstekingsremmers als Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad.

Vragen aan orthopeed Jan Ide de Jong

Jan Ide de JongHieronder een selectie van vragen over artrose in de rug die orthopeed Jan Ide de Jong heeft ontvangen én beantwoord. Staat uw vraag er niet bij en moet deze écht beantwoord worden door een arts?
Stel dan direct uw vraag aan orthopeed Jan Ide de Jong over artrose in de rug of een andere aandoening.

Fysiotherapie bij artrose in de rug?

Ik heb artrose in de onderste rugwervels en hernia. Nu ben ik onder behandeling bij een osteopaat en chiropractor. Ik heb er veel baat bij. De chiropractor manipuleert ook mijn nek en dat vind ik niet prettig. Kan dit kwaad?
Kan waarschijnlijk geen kwaad. Maar als je deze behandeling van de nek niet prettig vindt, moet je daar mee stoppen. Helemaal risicoloos is het tenslotte ook niet, dat gemanipuleer van een versleten nek.

Ingezakte wervels

Binnen drie maanden twee ingezakte wervels: één bij de lende en één in het midden. Heb last van artrose en osteoporose. Heb ik medicijnen voor, waaronder ook morfine tegen de pijn. Nu krijg ik een korset en moet ik naar de fysiotherapeut. Maar wat zou ik daar moeten doen? Volgens mij heb ik niets aan een fysiotherapeut. Heeft u misschien suggesties voor een behandeling?
Heb inderdaad ook geen idee wat je bij de fysiotherapeut moet doen. Als de pijn door de morfine minder wordt, ga je vanzelf meer bewegen. Een korset is een goed idee, maar ga wel met een echte orthopedisch instrumentmaker praten. Verder zijn er weinig echte behandelopties behoudens medicatie maar die heb je al.

Knellende pijn

In het midden van mijn rug heb ik sinds 3 maanden een knellende pijn. Die geeft steken naar mijn borst. De pijn is er als ik sta of zit. Foto’s laten artrose zien. Heeft u enig idee wat ik hier aan kan doen?
Voor een goed advies is helaas veel meer nodig dan twee regels tekst. Een uitgebreid vraaggesprek over de voorgeschiedenis, lichamelijk onderzoek en wellicht meer diagnostiek is vereist om hier iets zinnigs over te zeggen. Vraag eerst eens een verwijzing aan je huisarts voor de orthopeed of neuroloog is mijn advies.

Vastzetten rug

Mijn onderrug is vastgezet vanwege artrose. Maar nu is door het afbreken van mijn botten het vastzetten van mijn rug opnieuw mijn probleem. Mijn neurochirurg zegt dat hij zijn handen van me aftrekt, omdat hij niet de hele rug met ijzer kan gaan vastzetten. Maar ik verga van de pijn. Wat kan ik nog doen?
Helaas hebben wij voor dit hele lastige probleem ook geen oplossing. Misschien dat je nog een keer naar St. Maartenskliniek kan gaan en daar de revalidatie arts naar je rug laat kijken. Je neurochirurg kan je verwijzen met de juiste gegevens over de voorgeschiedenis.

Medicijn helpt niet

Heb door artrose in de onderrug last van een beknelde zenuw. Dit veroorzaakt veel pijn in mijn rechterbeen. Ik heb al diverse trajecten doorlopen, zoals fysiotherapie en pijnpoli. Echter zonder resultaat. Gebruik nu een sterke pijnstiller. Dit helpt ook niet geeft bovendien nare bijwerkingen. Mijn vraag is nu: is er behalve medicijnen nog een andere behandeling mogelijk?
Zonder de foto te zien kan ik daar geen goed antwoord op geven. U moet toch eens gezien worden door een orthopeed die gespecialiseerd is in de wervelkolom. Ik kan mij voorstellen dat een niet zo ingrijpende operatie forse verlichting kan brengen. Dus op zoek naar een orthopeed met veel ervaring in rugchirurgie.

Wandelen met versleten lendenwervel

Na het maken van een röntgenfoto is vastgesteld dat ik een kromming van mijn ruggengraat en versleten linker lendenwervel heb. Ik hou erg van wandelen maar, kan nu niet langer dan een uur wandelen. Doordat de pijn erger wordt in mijn onderrug lijken de spieren van mijn hele rug te verkrampen. Kan ik dat door de rugoefeningen beter laten worden, zodat ik weer hele dagen zou kunnen wandelen?
Oefeningen zullen zeker helpen. Goed advies van een gespecialiseerde therapeut of fitnessbegeleider zullen helpen. Andere opties zijn daarnaast: pijnstiller slikken voor de wandeling, sportschoenen kopen met dikke verende zolen (Nike Air of nog beter Kybun schoenen) en eventueel een rugband dragen tijdens de wandeling.

Welke behandeling moet ik kiezen?

Sinds een aantal jaar heb ik last van lage rugpijn die steeds erger wordt. Foto’s wijzen uit dat mijn rug behoorlijk versleten is voor mijn leeftijd van 36 jaar. Heb al heel lang fysiotherapie, maar dat helpt niet echt. Van de orthopeed kon ik kiezen uit een pijnblokkade, revalidatie of fysiotherapie. Heeft u een idee wat ik het beste kan doen?
De keus voor de pijnpoli is een logische, dus ga daar eerst een keer praten. En dat pijnblokkades extreem pijnlijk zouden zijn, heb ik van mijn patiënten vrijwel nooit gehoord. Er zijn natuurlijk aanvullende acties denkbaar: chiropraxie of manuele therapie, een rugbandage of sportkorsetje, streven naar een gezond lichaamsgewicht. Maar ook: sporten onder begeleiding, pijnstillers slikken en werkaanpassingen bedenken. Tot slot: een 2e mening bij een ervaren rugchirurg bied je wellicht nog de ultieme oplossing middels een operatieve behandeling.

Behandelen met bloedplasma?

Heeft behandeling van artrose in de ruggenwervel effect met injecties met eigen bloedplasma?
Ben bang van niet, omdat de wervel niet een geïsoleerd gewricht is met een afgesloten ruimte door het kapsel. Dat is bijvoorbeeld bij een knie of heup wel het geval. Ik ken bovendien geen klinieken van naam waar deze techniek wordt toegepast met deze indicatie.

Artrose in onderrug

Ik heb artrose in onderrug. Sinds een aantal jaren ook uitstralende pijn in de rechterheup en –knie. Ook pijn in de handen. Ben gestopt met de morfine en slik uitsluitend nog diclofenac. Mijn huisarts heeft vorig jaar gezegd, dat hij niets meer voor me kan doen. Heeft het zin om foto’s te laten maken?
Ik adviseer u om een botscan te laten maken. En op basis van deze plaatjes nog eens gerichte röntgenfoto’s. Heeft uw huisarts u al doorverwezen naar een orthopeed? Zo niet, vraag dan om een verwijsbrief. Bent u wel al doorverwezen, ga dan voor een tweede mening naar een andere orthopeed.

Ingezakte wervels

Heb zeven ingezakte rugwervels. Moet hier mee leven ik kan haast niks meer? Krijg morfine tegen de pijn.
Helaas zijn er behalve pijnstillers en een korset geen ander goede opties. Het spijt me om het u te moeten zeggen: u moet u leren leven met zoveel ingezakte wervels.

Zenuwpijn

Ik heb altijd zenuwpijnen onder aan de rug en bovenkant enkel. Volgens de podoloog is de oorzaak het ‘overslaan’ van de voet. De huisarts denkt dat de oorzaak in mijn rug zit. Scans wijzen niet op een hernia, maar wel op artrose en discopathie. Heb ik geen pijn boven de enkel, dan heb ik prikkelingen in mijn rug. Hoe kom ik hier van af?
Lastige vraag om goed te beantwoorden, omdat natuurlijk ook een heleboel gegevens niet vermeld zijn. Een directe suggestie om hier vanaf te komen heb ook ik niet. Wat ik echter mis in het rijtje behandelaars is de anesthesist van de pijnpoli. Ook de neuroloog beschikt over medicijnen tegen ‘zenuwpijn’ die zeker de moeite waard zijn om te proberen. Genezen zal wel niet mogelijk zijn, maar de klachten dempen moet toch een beetje lukken.

Geen operatie, maar pijnpoli

Bij mij is onlangs uit een MRI-scan gebleken, dat ik een vernauwing heb in het wervelkanaal. Hierdoor valt het staan/lopen mij steeds moeilijker. De pijn straalt uit vanuit de liezen tot boven de kuiten. Hoewel veel minder, heb ik ook ‘s nachts last. Mijn huisarts raadt een operatie af en heeft mij doorverwezen naar de pijnpoli. Wat is uw advies?
Pijnpoli is zeker een optie. Maar als dat niet helpt adviseer ik toch een operatie. Laat het wel doen door een ervaren orthopeed met ervaring in de microscopische techniek. Indien gewenst kan ik u beoordelen en adviseren maar dan moet u wel naar Ede komen. Daar is wel een doorverwijzing van uw huisarts voor nodig.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen