Artrose in de rug

Bij jonge of oudere leeftijd artrose in de rug

Gewrichten in de rugNaast de gewrichten in de nek, heupen en knieën zijn ook de lage ruggenwervels zeer gevoelig voor slijtage. Als u boven de 45 jaar bent en vaak last van lage rugpijn heeft, dan is het ons advies om naar een specialist te gaan. Aan de hand van een röntgenfoto of MRI-scan kan de specialist vaststellen of er sprake is van slijtage in de onderste tussenwervelschijven.
Artrose in de rug kan ook op jongere leeftijd optreden. Bijvoorbeeld na een ongeluk, operatie of sportblessure. Overgewicht, erfelijke aanleg en zware belasting kunnen eveneens een rol spelen bij artrose in de lage tussenwervelschijven. Net als een klein lengteverschil tussen beide benen, het hebben van een scoliose in de rug of het langdurig dragen van verkeerd schoeisel. Er kan ook een rughernia ontstaan. Lees meer over de rughernia.

Recent nieuws over artrose in de rug

Oorzaak artrose in de rug

Artrose in de rug wordt veroorzaakt door degeneratie van de tussenwervelschijven, die tussen twee afzonderlijke wervels te vinden zijn. Deze elastische ‘schokdempers’ bestaan uit kraakbeen met in het midden een geleiachtige kern. Bij het ouder worden kan deze zachte kern vocht gaan verliezen.
Artrose tussenwervelschijvenDe tussenwervelschijven worden daardoor droger en gaan vervolgens slijten. Dit wordt ook wel ‘spondylose‘ genoemd. Doordat ze minder hoog en dunner worden, komen de ruggenwervels dichter op elkaar te liggen (dit is ook te merken aan uw lichaamslengte!). Daardoor wordt de rug anders belast. De wervels zijn dan minder goed in staat om bewegingen op te vangen. Ook de beweegbare facetgewrichtjes – die de wervels met elkaar verbinden – kunnen beschadigd raken bij artrose in de rug. Er ontstaan dan botvormige uitsteeksels die op de zenuwbanen kunnen gaan drukken. Dit veroorzaakt pijn en irritatie aan de omliggende weefsels. Ook honden, katten en paarden kunnen overigens last krijgen van artrose in de rug.

Symptomen artrose in de rug

Artrose in de rug gaat meestal gepaard met pijn in de onderrug. Deze lage rugpijn is het gevolg van oprekking van botvlies, gewrichtsbanden en gewrichtskapsel door de gewijzigde stand van de ruggenwervels. De klachten verergeren bij zwaar tillen of een verkeerde zit- of slaaphouding. Ook wordt de rug minder soepel en beweeglijk. Door de gevormde botuitstulpingen kan het wervelkanaal nauwer worden. Doordoor komen de zenuwen in de knel. Dit geeft lage rugpijn die uit kan stralen naar de billen en benen. Dit wordt lumbale stenose genoemd en is één van de belangrijkste oorzaken van lage rugpijn bij mensen van 55 jaar en ouder. Deze vernauwing treedt meestal op bij de lendenwervels L4-L5 die zich onderin de rug bevinden.

In een later stadium kunnen er bij artrose in de rug ontstekingsprocessen aan de spieren en pezen optreden. Bovendien kunnen door het slijtageproces stukjes kraakbeen gaan afbrokkelen. Deze kunnen dan weer voor nieuwe irritaties in de gewrichten gaan zorgen. Artrose kan zich ook in de rug én nek voordoen.

Diagnose artrose in de rug

De arts stelt de diagnose op basis van uw klachten en een lichamelijk onderzoek. Om meer zekerheid te krijgen kan er een röntgenfoto of MRI-scan worden gemaakt. Ook een bloedonderzoek behoort tot de mogelijkheden.

Behandeling artrose in de rug

ParacetamolEr is tot op heden nog geen medicijn ontwikkeld dat artrose in de rug of in andere gewrichten kan genezen. Pijnbestrijding en beweging zijn de belangrijkste onderdelen van een behandelingsprogramma. Bij pijn zal de specialist in eerste instantie paracetamol voorschrijven. Bij ernstige klachten kan een ontstekingsremmer beter werken. Deze NSAIDs hebben echter het nadeel, dat het gebruik gepaard kan gaan met veel vervelende bijwerkingen. Er zijn de laatste jaren goede ervaringen opgedaan met vloeibare Groenlipmossel, Curcumine en Zwarte bes-blad. Deze natuurlijke ontstekingsremmers zijn dan ook een welkom alternatief voor medicinale ontstekingsremmers. Tot op heden zijn er nog geen bijwerkingen gemeld. Het is gewoon verkrijgbaar bij de apotheek, gezondheidswinkel en reformwinkel. Ook bij artrose in de rug en bij artrose in de nek is dit al in meerdere gevallen effectief gebleken.

Twee Brusselse ziekenhuizen hebben een observatie-studie uitgevoerd naar het effect van de natuurlijke ontstekingsremmers vloeibare Groenlipmossel, Curcumine en Zwarte bes-blad op lage rugpijn en knie-artrose. De onderzoekers constateerden een aanzienlijke verbetering van de pijn en bewegingsbeperking. De stijfheid nam bij de patiënten minder significant af. Er is intussen ook een vervolgstudie gedaan, waarvan de resultaten eveneens positieve effecten laten zien bij lage rugpijn.

Veel mensen met artrose in de rug doen er alles aan om hun rug te ontlasten. Blijven bewegen is echter belangrijk om de rugspieren sterk, soepel en gezond te houden. Door niet te bewegen verzwakken de spieren in de rug, waardoor ze de wervelkolom niet goed meer kunnen ondersteunen. Daardoor worden deze gewrichten zwaarder belast en nemen de klachten alleen maar toe. Blijven bewegen is dan ook belangrijk bij artrose in de rug om de spieren sterk, soepel en gezond te houden. Dagelijks een half uurtje wandelen, zwemmen of fietsen is een goede ondersteuning voor de rug.

Operatie artrose in de rug

Wanneer fysiotherapie, Mensendieck en medicijnen niet helpen en u een uitstralende pijn naar uw been hebt, dan kan de orthopedisch chirurg een operatie voorschrijven. Bij slijtage van de ruggenwervels wordt een spondylodese uitgevoerd. Daarbij worden twee of meer versleten rugwervels met schroeven en staven aan elkaar vast gezet. Bij lumbale stenose haalt de chirurg de botuitsteeksels aan de binnenkant van de wervelbogen weg. Zo krijgt de beknelde zenuw meer ruimte. Dit wordt een interarcuaire kanaalverwijding genoemd. Als dit onvoldoende effect heeft, kan er over gegaan worden tot een laminectomie, waarbij de hele aangetaste wervelboog wordt verwijderd.

Alternatieve behandelingen bij artrose in de rug

Bij ernstige klachten zal de specialist kunnen kiezen voor ingrijpende behandelingen om de pijn in de rug te bestrijden. Als de pijn niet te behandelen is, kan er gekozen worden voor het injecteren van corticosteroïden in de zenuwbanen rond de aangetaste gewrichten. Deze behandeling wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. In spoedeisende situaties wordt een operatie uitgevoerd om de druk op het ruggenmerg op te heffen. Het is echter sterk aan te bevelen om eerst naar alternatieve behandelingsmethoden te kijken, zoals orthomanuele geneeskunde, chiropraxie, massagetherapieën, osteopathie en eventueel acupunctuur.

Artrose in de rug en werken

Veel mensen met artrose in de rug kunnen nog gewoon blijven werken. Het is wel zaak om de rug niet te veel belasten. Dus zwaar werk moet zoveel mogelijk vermeden worden.

Artrose in de rug en invaliditeit

Sommige mensen ondervinden nauwelijks hinder van artrose in de rug. Helaas zijn er ook mensen die steeds meer last krijgen van slijtage van de tussenwervelschijven. De aangetaste gewrichten raken misvormd en de omringende spieren worden zwakker en zwakker. Dit kan uiteindelijk leiden tot invaliditeit.

Oefeningen bij artrose in de rug

oefening rugHier volgt een oefenprogramma dat speciaal gericht is op spierversterking en beweeglijkheid van de rug. Iedere oefening doet u in een serie van drie. Neem steeds 30 seconden pauze na iedere serie. Veel succes.

Mobiliserende oefening 1:

Ga op uw rug liggen. Buig uw knieën met de voeten plat op de grond. Bol de onderrug door uw bekken naar achteren te kantelen. Houdt deze positie 3 tellen vast. Kantel nu uw bekken voorover, zodat uw rug hol wordt. Houdt ook deze positie 3 tellen vast.

Mobiliserende oefening 2:

Ga op uw rug liggen met uw benen gestrekt. Strek uw benen om en om door het ene been van u af te duwen en het andere naar u toe te halen.

Mobiliserende oefening 3:

Ga op uw rug liggen met de armen gespreid. Buig uw knieën, maar houdt de voeten op de grond. Beweeg beide knieën zo ver mogelijk naar één kant. Uw voeten blijven op de plaats en uw schouders bewegen niet mee.

Spierversterkende oefening 4:

Ga op uw rug liggen en buig de knieën, maar houdt uw voeten plat op de grond. Laat uw armen langs uw lichaam liggen. Dus de onderrug tegen de grond. Til uw hoofd iets op en beweeg uw borst richting de knie, totdat de schouderbladen net van de grond los komen.

Spierversterkende oefening 5:

Ga op uw rug liggen. Buig uw knieën, maar houdt de voeten plat op de grond. Til uw hoofd iets op en beweeg uw borst richting uw knie, totdat de schouderbladen van de grond los komen. Tik dan met uw linkerhand de buitenkant van uw rechterknie aan. Doe dit ook aan de andere kant.

Video’s oefeningen voor de rug

Oefeningen bij artrose aan de ruggenwervels

Wat is een goede houding tegen rugpijn?

Oefening voor het verbeteren van de bewegelijkheid van de onderrug

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 207    Gemiddelde: 4/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Reacties