Corticosteroïd injectie in een gewricht

Alles wat u moet weten: wat is een corticosteroïd injectie, het effect, bijwerkingen

Veel reumatische aandoeningen gaan gepaard met pijnlijke ontstekingen in de gewrichten. Meestal worden door de arts NSAIDs voorgeschreven om de klachten te verminderen. Er kan ook gekozen worden voor een corticosteroïd injectie. Deze wordt rechtstreeks in het aangetaste gewricht geïnjecteerd. In dit artikel gaan wij dieper in op het effect en de eventuele gevolgen van deze behandeling.

Wat zijn corticosteroïden?

Dit is de chemische variant van het bijnierschorshormoon. De lichaamseigen versie wordt geproduceerd door de schors aan de buitenkant van de bijnieren. Dit hormoon wordt cortisol genoemd. Een andere benaming is stresshormoon. Het wordt immers aangemaakt op het moment dat u met een ongewenste situatie in aanraking komt. Bijvoorbeeld als u in een gevaarlijke toestand verzeild bent geraakt. Het verhoogde cortisolniveau geeft u dan meer energie en uithoudingsvermogen. Dit stelt u dan in staat om de aanval te kiezen of van de dreiging weg te vluchten. Ook als er ergens in uw lichaam een ontsteking ontstaat, wordt dit als een ongewenste situatie beschouwd. Cortisol neemt dan de rol van ontstekingsremmer op zich. Om deze reden wordt in de orthopedie vaak gebruik gemaakt van corticosteroïden, de chemische varianten van dit hormoon.

Bij welke klachten wordt een corticosteroïd injectie gegeven?

Deze injecties worden gegeven om heel specifiek plaatselijke ontstekingen van de pezen en gewrichten te behandelen. De arts kan corticosteroïden toedienen bij uiteenlopende klachten. Het gaat o.a. om slijmbeursontsteking (bursitis), hielspoor, frozen shoulder, hernia, peesontsteking in de schouder (tendinitis), Carpaal Tunnel Syndroom, artrose en reumatoïde artritis. Een corticosteroïd wordt in de holte van een gewricht of slijmbeurs gespoten. Bij peesaandoeningen gebeurt dit in de peesschede of op de plaats waar de pezen aan het bot zijn vastgehecht. Op deze locaties zijn geen bloedvaten aanwezig, zodat de hoge concentratie aan corticosteroïden zich niet kan verspreiden door het lichaam. Dit middel werkt dus bij een injectie uitsluitend plaatselijk.

corticosteroid injectie

Wat is het effect van een corticosteroïd injectie?

Het is een groot misverstand dat corticosteroïden uitsluitend de klachten onderdrukken. Het is wel degelijk een middel met een genezende werking. Bij ontstekingen van de gewrichten, slijmbeurzen en peesscheden gaan de slijmvliezen opzwellen. Daardoor kunnen pezen en zenuwen bekneld raken. Dit zorgt ervoor dat de ontstekingen verder worden aangewakkerd. Ook komen er schadelijke stoffen vrij die de omliggende weefsels kunnen beschadigen. Corticosteroïden hebben een remmend effect op de ontstekingen. Dit heeft een rustgevende uitwerking op de slijmvliezen. Als het middel na verloop van tijd is uitgewerkt, blijven de ontstekingen en zwellingen langdurig of voor altijd weg. Injecties met corticosteroïden werken snel en effectief op ontstekingen. Veel mensen voelen binnen één week al een verbetering. De pijn is minder en het gewricht kan soepeler bewogen worden. Bij hardnekkige ontstekingen zijn soms meerdere injecties nodig. Meestal wordt er niet meer dan vier keer per jaar gespoten (zie ook het gedeelte over bijwerkingen).

Hoe wordt een corticosteroïd injectie toegediend?

De arts zal eerst de injectieplaats ontsmetten. Vervolgens krijgt u een prik met een verdovend middel. Dit kan gevoelig zijn. Daarna worden de corticosteroïden in het gewricht geïnjecteerd. Daar voelt u verder niets van. De klachten kunnen de eerste 24 uur tijdelijk verergeren. Binnen twee weken neemt de pijn af of verdwijnt de pijn helemaal. Het gewricht mag u na de injectie gewoon blijven bewegen.

Wat zijn de bijwerkingen van een corticosteroïd injectie?

Sommige mensen ondervinden geen nadelen na toediening van een injectie met corticosteroïd. Bij andere mensen kan de injectieplaats pijnlijk of jeukerig gaan aanvoelen. Andere klachten zijn: zwelling, uitslag en een rode verkleuring van de huid. Veel mensen kunnen na de injectie ook last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid, grieperig gevoel, spierkrampen, hese stem, opvliegers en vaginaal bloedverlies.

Een belangrijke bijwerking van een corticosteroïd injectie is dat dit een negatieve invloed op het nog resterende kraakbeen heeft. Dat is de belangrijkste reden dat bij artrose dus niet herhaaldelijk gekozen wordt voor deze injecties, ook al werken ze bij veel mensen heel goed tegen de klachten. Want op de langere termijn zal de artrose door deze injecties dus verergeren, omdat de verder gaande kraakbeenslijtage ook weer steeds voor nieuwe ontstekingen zal blijven zorgen. Een injectie met corticosteroïden is dus een uitstekende overbrugging naar (bijvoorbeeld) een aanstaande gewrichtsvervangende operatie toe (van de heup of knie), maar het is geen permanente oplossing voor artrose.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 361    Gemiddelde: 3.9/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Reacties