Reumatoïde Artritis

Wat is reumatoïde artritis (RA)?

In 2010 leden 210.000 Nederlanders aan reumatoïde artritis. Deze aandoening wordt gekenmerkt door heftige ontstekingen in de gewrichten. Het gaat hier om een auto-immuunziekte, waarbij het afweersysteem zich tegen de gezonde cellen van het lichaam keert. Daarbij ontstaan ontstekingen zonder dat er een schadelijk virus of een bacterie aan te pas komt (een zgn. ‘steriele’ ontsteking). In het geval van reumatoïde artritis vallen de afweercellen de slijmvliezen (synovia) aan, die de binnenkant van de gewrichten bekleden. Daardoor ontstaan chronische ontstekingen, die op termijn ook het kraakbeen, gewrichten, pezen en spieren kunnen beschadigen. De oorzaak van reumatoïde artritis is nog geheel onbekend.
Lees ook het artikel over ‘Wat is Reuma?’

Reumatoïde artritis begint met een ontsteking van het slijmvlies. Geleidelijk treden er steeds meer veranderingen in het gewricht op, die niet meer omgekeerd kunnen worden. Tijdig de ontsteking bestrijden is dus van belang!

Reumatoïde artritis begint met een ontsteking van het slijmvlies. Geleidelijk treden er steeds meer veranderingen in het gewricht op, die niet meer omgekeerd kunnen worden. Tijdig de ontsteking bestrijden is dus van belang!

Wat zijn de symptomen van reumatoïde artritis?

Dat zijn pijn, zwelling en (ochtend)stijfheid in de gewrichten. Deze symptomen worden veroorzaakt door een verdikking van de gewrichtsslijmvliezen. Deze verdikking is een gevolg van een extreme toename van het aantal cellen door de ontsteking. De ontsteking zorgt er namelijk voor dat de cellen in het slijmvlies zich ongebruikelijk vaak gaan vermenigvuldigen (hyperplasie). Door de verdikking van de slijmvliezen worden deze minder doorlaatbaar voor vocht vanuit de bloedvaten. Dit kan resulteren in een abnormale hoeveelheid gewrichtsvloeistof (lees hierover meer onder ‘Wat is gewrichtsvloeistof?’) en een verstoorde hydrostatische druk in het gewricht. Deze verschijnselen kunnen ook weer nieuwe ontstekingen veroorzaken en de pijn versterken. Op den duur kunnen er ook ‘reumaknobbels’ ontstaan. Deze komen vooral voor op de handen en ellebogen.

Een typisch beeld van reumatische handen

Een typisch beeld van reumatische handen

Wat zijn de gevolgen van reumatoïde artritis?

Het gaat hier om een progressieve ziekte. Dat betekent, dat de symptomen na verloop van tijd verergeren. Er kan blijvende schade aan de gewrichten ontstaan, als reumatoïde artritis niet tijdig en adequaat wordt behandeld. Bij 75 procent van de patiënten zijn al na een paar jaar op röntgenfoto’s gewrichtsbeschadigingen zichtbaar. Daarom is het belangrijk om de symptomen van reumatoïde artritis tijdig te herkennen, zodat zo snel mogelijk met de behandeling gestart kan worden.

Hoe wordt reumatoïde artritis behandeld?

De behandeling is erop gericht om het immuunsysteem dusdanig af te remmen, dat de ontstekingen in de gewrichten stoppen. Daarbij is het belangrijk, dat de weerstand tegen ziekteverwekkers wel in stand blijft. De arts zal in veel gevallen ontstekingsremmende pijnstillers voorschrijven. Dit zijn NSAIDs (Niet-Steroïde Anti-Inflammatoire Drugs). Corticosteroïden zijn krachtige ontstekingsremmers die vooral bij hevige aanvallen worden gegeven. DMARDs (Disease Modifying Anti-Rheumatic Drugs) zijn ontstekingsremmers met een langzame werking. Sinds een jaar of tien zijn er ook TNF-α blokkers verkrijgbaar. Tumor Necrose Factor-alpha (TNF-α) is een eiwit dat wordt gemaakt door afweercellen wanneer er een ontsteking gaande is. Zulke eiwitten worden ook wel ontstekingsfactoren genoemd. Gewrichtsvloeistof van patiënten met reumatoïde artritis bevat een te hoog gehalte TNF-α. Deze ontstekingsfactor kan worden uitgeschakeld door bepaalde stoffen in TNF-α blokkers, waardoor de gewrichtsontstekingen stoppen. Een natuurlijk alternatief voor een TNF-α blokker is Curcumine: Curcumine heeft een sterk ontstekingsremmende werking omdat het TNF-α zo effectief kan remmen.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 107    Gemiddelde: 4/5]