Reumatoïde Artritis

Wat is de oorzaak van reumatoïde artritis (RA)?

Reumatoïde artritis: een auto-immuunziekte

In 2010 leden 210.000 Nederlanders aan reumatoïde artritis. Deze aandoening wordt gekenmerkt door heftige ontstekingen in de gewrichten. Het gaat hier om een auto-immuunziekte, waarbij het afweersysteem zich tegen de gezonde cellen van het lichaam keert. Daarbij ontstaan ontstekingen zonder dat er een schadelijk virus of een bacterie aan te pas komt (een zgn. ‘steriele’ ontsteking). In het geval van reumatoïde artritis vallen de afweercellen de slijmvliezen (synovia) aan, die de binnenkant van de gewrichten bekleden. Daardoor ontstaan chronische ontstekingen, die op termijn ook het kraakbeen, gewrichten, pezen en spieren kunnen beschadigen. De oorzaak van reumatoïde artritis is nog geheel onbekend.
Lees ook het artikel over ‘Wat is Reuma?’

Recent nieuws over reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis begint met een ontsteking van het slijmvlies. Geleidelijk treden er steeds meer veranderingen in het gewricht op, die niet meer omgekeerd kunnen worden. Tijdig de ontsteking bestrijden is dus van belang!

Wat zijn de klachten bij reumatoïde artritis?

Dat zijn pijn, zwelling en (ochtend)stijfheid in de gewrichten. Deze symptomen worden veroorzaakt door een verdikking van de gewrichtsslijmvliezen. Deze verdikking is een gevolg van een extreme toename van het aantal cellen door de ontsteking. De ontsteking zorgt er namelijk voor dat de cellen in het slijmvlies zich ongebruikelijk vaak gaan vermenigvuldigen (hyperplasie). Door de verdikking van de slijmvliezen worden deze minder doorlaatbaar voor vocht vanuit de bloedvaten. Dit kan resulteren in een abnormale hoeveelheid gewrichtsvloeistof (lees hierover meer onder ‘Wat is gewrichtsvloeistof?’) en een verstoorde hydrostatische druk in het gewricht. Deze verschijnselen kunnen ook weer nieuwe ontstekingen veroorzaken en de pijn versterken. Op den duur kunnen er ook ‘reumaknobbels’ ontstaan. Deze komen vooral voor op de handen en ellebogen. Bij reumatoïde artritis ontstaat ook vaak pijn aan de achillespees.

Lees nu meer over de zeven mysterieuze symptomen van reumatoïde artritis

Wat zijn de gevolgen van reumatoïde artritis?

Het gaat hier om een progressieve ziekte. Dat betekent, dat de symptomen na verloop van tijd verergeren. Er kan blijvende schade aan de gewrichten ontstaan, als reumatoïde artritis niet tijdig en adequaat wordt behandeld. Bij 75 procent van de patiënten zijn al na een paar jaar op röntgenfoto’s gewrichtsbeschadigingen zichtbaar. Daarom is het belangrijk om de symptomen van reumatoïde artritis tijdig te herkennen, zodat zo snel mogelijk met de behandeling gestart kan worden.

Behandeling reumatoïde artritis

Deze chronische gewrichtsaandoening kan nog niet worden genezen. Wel kunnen de symptomen verlicht worden. De behandeling is gericht om het immuunsysteem dusdanig af te remmen, dat de ontstekingen stoppen. Dit beperkt de schade aan de gewrichten. Daarbij is het wel belangrijk dat de weerstand tegen ziekteverwekkers wel in stand blijft.

Medicijnen reumatoïde artritis

De behandeling is erop gericht om het immuunsysteem dusdanig af te remmen, dat de ontstekingen in de gewrichten stoppen. Daarbij is het belangrijk, dat de weerstand tegen ziekteverwekkers wel in stand blijft. De arts zal in veel gevallen ontstekingsremmende pijnstillers voorschrijven. Dit zijn NSAIDs (Niet-Steroïde Anti-Inflammatoire Drugs). Corticosteroïden zijn krachtige ontstekingsremmers die vooral bij hevige aanvallen worden gegeven. DMARDs (Disease Modifying Anti-Rheumatic Drugs) zijn ontstekingsremmers met een langzame werking. Sinds een jaar of tien zijn er ook TNF-α blokkers verkrijgbaar. Tumor Necrose Factor-alpha (TNF-α) is een eiwit dat wordt gemaakt door afweercellen wanneer er een ontsteking gaande is. Zulke eiwitten worden ook wel ontstekingsfactoren genoemd. Gewrichtsvloeistof van patiënten met reumatoïde artritis bevat een te hoog gehalte TNF-α. Deze ontstekingsfactor kan worden uitgeschakeld door bepaalde stoffen in TNF-α blokkers, waardoor de gewrichtsontstekingen stoppen. Een natuurlijk alternatief voor een TNF-α blokker is Curcumine: Curcumine heeft een sterk ontstekingsremmende werking omdat het TNF-α zo effectief kan remmen.

Reumatoïde artritis en anemie

Reumatoïde artritis gaat in veel gevallen gepaard met anemie. Patiënten kunnen moe zijn van niets. Deze extreme vermoeidheid verdwijnt ook niet na een paar uurtjes rusten of een nachtje goed doorslapen. Dit kan een grote impact op uw leven hebben wanneer u last heeft van deze chronische gewrichtsziekte. De vermoeidheid kan worden veroorzaakt door tekorten aan ijzer, vitamine B12 en foliumzuur. De meest belangrijke oorzaak lijkt echter ‘Anemia of Chronic Disease’ (ACD). Patiënten met reumatoïde artritis zijn extra gevoelig voor de ontwikkeling van dit chronisch vermoeidheidssyndroom. Meer tips over het omgaan met vermoeidheid bij RA.

Reumatoïde artritis en voeding

Nog niet zo lang geleden publiceerden Indiase artsen een lijst met voedingsmiddelen, die de symptomen van reumatoïde artritis kunnen verlichten. Hoog op deze lijst staan bosbessen, gedroogde pruimen, granaatappels, gember, olijfolie, curcumine en groene thee. Deze natuurlijke ingrediënten verlagen de hoeveelheid cytokines die ontstekingsprocessen in gang zetten. In de visie van deze artsen is het belangrijk om de reguliere behandeling te ondersteunen met voeding. Het geeft geen bijwerkingen en is bovendien relatief goedkoop en gemakkelijk. Verder wordt geadviseerd om minder vlees te eten en te stoppen met alcohol. Het is bekend dat het eten van vette zeevis – zoals haring, zalm en makreel – de symptomen van reumatoïde artritis kunnen verlichten. Ze zijn rijk aan ontstekingsremmende Omega 3-vetzuren. Een nog belangrijke leverancier van deze gunstige vetten is de Nieuw-Zeelandse Groenlipmossel. Dit weekdier heeft een uitgebreider pallet Omega 3-vetzuren aan boord, waaronder een aantal zeer zeldzame.

Vragen aan orthopeed Jan Ide de Jong

Jan Ide de JongHieronder een selectie van vragen over reumatoïde artritis die orthopeed Jan Ide de Jong heeft ontvangen én beantwoord. Staat uw vraag er niet bij en moet deze écht beantwoord worden door een arts?
Stel dan direct uw vraag aan orthopeed Jan Ide de Jong over reumatoïde artritis of een andere aandoening.

Artritis grote teen

Ik heb reumatoïde artritis in de grote teen. Dit waarschijnlijk doordat toen ik 18 was mijn grote teen had geschopt tegen een steen. Deze was gekneusd. Daarnaast heb ik last van jicht aan de grote teen. Nu heb ik al 6 maanden constant pijn aan de grote teen zodra ik deze te veel belast. Het kraakbeen is waarschijnlijk aangetast. Ik gebruik nu all****inol om de urinezuur laag te houden. Dit werkt goed. Maar ik heb nog steeds last als ik te veel loop of sta. Zelf ben ik begonnen met Glucosamine. Het liefst heb ik geen operatie. Maar volgens mij ik onder het mes. Wat kunt u me aanraden?
Een nieuwe foto met consult bij de orthopeed is echt de beste stap om het verdere beleid te bepalen en de mogelijkheden te bespreken. Laat je verwijzen door je huisarts.

Geen reuma na chemotherapie

Ik hoorde van iemand die chemotherapie ondergaat, dat er één voordeel is. Hij heeft geen last van reuma! Is dit ook onderzocht i.v.m. de ontwikkeling van een medicijn?
Klopt. MTX is bijvoorbeeld zo’n medicijn en dat bestaat al heel lang.

Dunne huid door medicijnen

Ik heb al twaalf jaar reuma en slik al die tijd pred***on en acetylsalicylzuur (hart). Hierdoor krijg ik een dunne huid. Bij een wondje bloedt het erg en het geneest slecht. Is er geen ander medicijn voor reuma als ***nison? Ik heb al geprobeerd via mijn reumatoloog een afbouwschema te doen, maar lukte niet vanwege terugkomende pijn.
U zou aan de reumatoloog kunnen vragen of u in aanmerking komt voor een biological of een zogenaamde biosimilar. Dat laatste medicijn is veel goedkoper, maar er is nog weinig ervaring mee. Deze vraag moet verder worden uitgediept bij uw reumatoloog.

Gaatjes in gewrichten

Ik heb foto’s laten nemen van handen, voeten, ellebogen en knieën. Niets te zien. Uit het bloedonderzoek blijkt, dat er ook geen sprake van reuma is. Wel zijn er op de foto’s kleine gaatjes in al deze gewrichten te zien. Nu moet ik tegen de pijn med*** gaan gebruiken. Maar ik kan daar niet tegen.
***rol is een corticosteroïd wat gegeven wordt bij diverse reumatische aandoeningen. Als u daar niet tegen kan, moet u met uw reumatoloog in overleg gaan over de alternatieven. Eventueel zou vloeibare groenlipmossel met curcumine nog iets voor u kunnen doen. Gewoon eens proberen, is mijn advies.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen