Kan eten van bloemen gewrichtspijn verminderen?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 10 feb 2023

Dat specerijen en kruiden – bijvoorbeeld curcumine – een geneeskrachtige werking hebben, is bekend. Maar dat bloemen ook onze gezondheid kunnen bevorderen, is minder goed onderzocht. Spaanse en Italiaanse onderzoekers hebben de handschoen nu opgepakt. Zo hebben ze twee bloemen ontdekt die ontstekingen kunnen afremmen bij gewrichtsklachten.

Kun je bloemen eten? Deskundigen zeggen dat vele soorten eetbaar zijn. De Grieken en Romeinen aten al bloemen. En tijdens de Middeleeuwen werden eetbare bloemen in Engeland en Frankrijk veel in de keuken gebruikt om de smaak te versterken. Spaanse en Italiaanse onderzoekers hebben nu onderzocht welke eetbare bloemen uit het Middellandse Zeegebied geschikt zijn voor het bestrijden van o.a. gewrichtsklachten.

Specifieke geuren en smaken

Bloemen worden door de eeuwen heen in verschillende culturen als voedsel gebruikt. Voorbeelden daarvan zijn saffraan, Italiaanse viooltjes, goudsbloemen en paardenbloemen. Als garnering maken ze het uiterlijk van het voedsel niet alleen aantrekkelijker, ze voegen ook specifieke geuren en smaken toe. Van bloemen is ook bekend dat ze weefselbeschermende antioxidanten en antimicrobiële stoffen bevatten. Ze kunnen dus een positief effect hebben op onze gezondheid.

Ontstekingsremmende werking

Het onderzoeksteam heeft een overzicht gemaakt van de geneeskrachtige werking van 250 planten die in het Middellandse Zeegebied voorkomen. De meest interessante plant bleek de vlierbessenbloem te zijn. Deze is rijk aan fenolen die een ontstekingsremmende werking hebben. De bloemen worden al van oudsher geconsumeerd om hart- en vaatziekten, gewrichtspijn bij artrose en reumatoïde artritis, verkoudheid en koorts te bestrijden. Borage – ook wel komkommerkruid genoemd – bevat eetbare en zoete bladeren. Daarin zitten o.a. terpenen en vetzuren die gewrichtsontstekingen kunnen verminderen. Het wordt traditioneel in Spanje en Italië gebruikt bij reumatische gewrichtsklachten, zoals artrose en reumatoïde artritis. Maar het is ook een natuurmedicijn bij o.a. verkoudheid en keelpijn en om de urinestroom te verhogen.

Alternatief voor bedreigde boeren

Deze interessante studie onthult het potentieel van eetbare bloemen om de gezondheid te bevorderen en ziekten te voorkomen. Ze kunnen gebruikt worden om een reeks van therapieën te ontwikkelen om bijvoorbeeld gewrichtsontstekingen te bestrijden en het afweersysteem te versterken. Sommige bloemen kunnen giftig zijn. Daarom is er veel extra onderzoek nodig om tot aanbevelingen te komen welke soorten wel en niet eetbaar zijn. De onderzoekers zien nog een kans voor eetbare bloemen. Het verbouwen daarvan zou een goed alternatief kunnen zijn voor boeren in risicovolle landbouwgebieden. Door over te schakelen op eetbare bloemen zouden bedreigde boeren op hun eigen land kunnen blijven wonen én werken.

Bronartikel:

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.