Artrose in de knie

Deze content is medisch beoordeeld door orthopedisch chirurg Drs. J.I. de Jong. Jan Ide is reeds 35 jaar orthopeed en werkt bij de OPC Kliniek.

Het kniegewricht is gevoelig voor artrose

De knie is het grootste en meest complexe gewricht van uw lichaam. Hoewel het een scharniergewricht is, kan het ook een beetje draaien en schuiven. Het gaat hier dus om een zeer ingewikkeld gewricht, waar tijdens het bewegen veel krachten op worden uitgeoefend. Het is dan ook niet zo opmerkelijk, dat slijtage in de knie één van de meest voorkomende vormen van artrose is. In vaktermen spreken specialisten bij een versleten knie over ‘gonartrose’. Deze aandoening komt vooral voor bij mensen boven de 50 jaar.

Overzicht van het complexe kniegewricht.

Overzicht van het complexe kniegewricht.

↳Inhoudsopgave artrose in de knie

Hoe zit het kniegewricht in elkaar?
Wat is de oorzaak van artrose in de knie?
Heb ik artrose in mijn knie?
Meer symptomen versleten knie
Waar zit de pijn bij knie-artrose?
Kan kraakbeen in knie herstellen?
Hoe wordt de diagnose artrose in de knie gesteld?
Hoe wordt artrose in de knie behandeld?
Wat zijn de nieuwe ontwikkelingen in de behandeling van knie-artrose?
Oefeningen bij artrose in de knie
Tips bij knie-artrose
Video’s voor oefeningen in de knie
Veelgestelde vragen over artrose in de knie
Vragen over artrose in de knie aan orthopeed Jan Ide de Jong met antwoorden

Hoe zit het kniegewricht in elkaar?

De knie is het scharnier dat het scheenbeen en het dijbeen met elkaar verbindt. De uiteinden van deze botten zijn bedekt met een laagje kraakbeen. Dit is een elastisch en verend weefsel dat er voor moet zorgen dat de botten soepel over elkaar blijven schuiven. Bovendien absorbeert het de schokken tijdens het lopen, rennen, springen en andere intensieve bewegingen. Zowel aan de binnen- als buitenzijde van de knie zit de meniscus. Dit is een half losliggend, kraakbeenachtige halve maan dat als taak heeft om de druk van het dijbeen op het scheenbeen over een groter oppervlak te verspreiden. De schokbreker van de knie dus. Daarnaast vult de meniscus de ruimte op die bestaat tussen de ronde onderkant van het bovenbeen en de platte bovenkant van het onderbeen. Door die rol is de meniscus dus ook een stabilisator van de knie. Dit is het beste te vergelijken met de kleine wielblokken om het neuswiel van een groot vliegtuig als deze geparkeerd staat, en die het toestel op zijn plaats houden.

De voorste kruisband in het midden van het kniegewricht voorkomt dat het onderbeen niet naar voren schiet tijdens het lopen en tijdens het maken van draaibewegingen.

Aan de voorzijde van het gewricht zit de knieschijf. Dit is een dik en driehoekig bot.

Recent nieuws over artrose in de knie

Wat is de oorzaak artrose in de knie?

artrose in de knieNet als bij andere gewrichten gaat bij ook in de knie de kwaliteit van het kraakbeen achteruit om uiteenlopende redenen. In volksmond spreken we over slijtage. Dit is een natuurlijk verschijnsel dat zich heel geleidelijk vanaf een leeftijd van ongeveer 40 jaar kan voordoen. Knie-artrose kan ook eerder ontstaan door onder andere kniebandletsel of door een scheur in de meniscus. Ook door botbreuken in en rondom de knie kan jaren later artrose in de knie ontstaan.

De afgeschilferde kraakbeenfragmenten in de gewrichten kunnen ontstekingsreacties van het kapsel veroorzaken. Op den duur leiden die ontstekingsreacties op hun beurt weer tot een versnelde verdere afbraak van kraakbeen.

Reumatoïde artritis is een aandoening die eveneens het kraakbeen in de knie kan aantasten. Een reuma knie heeft een heel andere oorzaak, andere kenmerken en een ander beloop. Maar omdat het ook gepaard gaat met ontstekingsreacties, leidt reuma op den duur tot kraakbeen beschadigingen. Wat secundaire artrose wordt genoemd.

Heb ik artrose in mijn knie?

Bij knieartrose verdwijnt het kraakbeenlaagje tussen de botten. Daardoor kan er in het gewricht bot-op-bot contact ontstaan. Dit is pijnlijk. Meestal in de knie en knieholte met uitstraling naar de onderbenen. De pijnklachten kunnen toenemen na het wandelen, traplopen of knielen. Bovendien kan stijfheid ontstaan. Dit is vooral voelbaar na een periode van rust, zoals bij het opstaan uit bed of een stoel. De knie voelt dan aan alsof het even de tijd moet krijgen om ‘op gang’ te komen. Er kunnen door vochtophopingen zwellingen ontstaan, waardoor het moeilijker wordt om bij artrose de knieën volledig te buigen en te strekken. Bij gevorderde artrose zal ook het gewricht van vorm veranderen. Aan de randen zal namelijk extra botaangroei ontstaan. Dit heeft als doel om het gewrichtsoppervlak breder te maken, zodat de druk beter verdeeld kan worden. Verder kunnen er zich ‘slotklachten’ voordoen. Het kniegewricht kan dan plotseling blokkeren. Veel mensen ervaren dat ’s nacht de knie op slot gaat.

Meer symptomen versleten knie

De stijfheid, zwellingen en doorlopende pijn of een na-zeurende pijn na het belasten (dus niet alleen pijn tijdens belasten) wordt vooral veroorzaakt door de ontstekingsreactie van het kapsel van het gewricht. Als u deze symptomen opmerkt, dan is er dus sprake van ontstekingen in de knie. Soms heeft de patiënt nauwelijks klachten van zijn artrose en dat komt dan omdat er geen of nauwelijks sprake is van de beschreven ontstekingsreactie. Uiteraard functioneert het aangedane gewricht minder goed en zal het wellicht van vorm veranderen, echter de patiënt kan er gemiddeld genomen best mee leven. Doorgaans veroorzaken de afbraakproducten van kraakbeen een lokale ontstekingsreactie en dus pijnklachten. Dit kan ook voor nachtpijn in de knie zorgen.

Waar zit de pijn bij knieartrose?

Meestal in de knie en knieholte. De pijn kan uitstralen naar het onder- en bovenbeen. Om het aangetaste gewricht te ontlasten, ontstaat vaak de neiging om de gezonde gewrichten aan de andere zijde te overbelasten. Ook dit kan pijnklachten veroorzaken.

Kan kraakbeen in knie herstellen?

Helaas niet. Het kraakbeen wat eenmaal afgesleten is, groeit niet meer terug. Wel zoeken wetenschappers wereldwijd naar nieuwe behandelingen die de aangroei van nieuw kraakbeen mogelijk maken. Hoever zijn ze gevorderd met deze zoektocht? Lees hier verder over herstel van beschadigd kraakbeen.

Hoe wordt de diagnose artrose in de knie gesteld?

Het startpunt is een bezoek aan uw eigen huisarts. Bij gevorderde en ernstige knieartrose zal hij u doorverwijzen naar de orthopedisch chirurg. De specialist zal eerst vragen naar uw ziektegeschiedenis en of u in het verleden wel eens een knieblessure heeft gehad. Verder moet u aangeven wanneer de pijn begonnen is, of deze aanwezig is in één of beide knieën, of de pijn toeneemt als u de knieën buigt en of u ook ’s nachts pijn heeft. Dan volgt er een lichamelijk onderzoek. De specialist zal kijken hoe u loopt, hoe u uw knie beweegt en of er zwellingen in het gewricht aanwezig zijn. Een röntgenfoto kan uiteindelijk een artrose in de knie aantonen: artrose geeft röntgenologisch een versmalling van de gewrichtsspleet. Door het verdwijnen van het kraakbeen komen de uiteinden van het scheenbeen en het dijbeen immers dichter bij elkaar. Eventuele botaangroei aan de randen van de gewrichten wordt ook op de foto zichtbaar. Indien nodig kan een bloedonderzoek worden uitgevoerd om reumatoïde artritis uit te sluiten, maar dit alleen op indicatie.

Klik om te vergroten

In deze knie is nog niet zo veel aan de hand: er is een duidelijke gewrichtsspleet te zien over de gehele breedte. Aan één kant is de spleet al wel enigszins aan het versmallen.

Hoe wordt artrose in de knie behandeld?

Het slijtageproces van het kraakbeen kan niet meer teruggedraaid worden. De enige behandelingsmethode bij artrose is dan ook om het nog aanwezige kraakbeen te koesteren. Dat doet u door dagelijks minimaal een half uur te bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen of te fietsen bij artrose in de knie. Rust is slecht voor kraakbeen. Bij belasting wordt het kraakbeen ingedrukt, zodat de afvalstoffen afgevoerd kunnen worden. Zodra de druk wordt losgelaten, zuigt dit weefsel zich vol met voedingsstoffen. Deze ‘sponswerking’ zorgt ervoor dat het nog resterende kraakbeen minder snel slijt. Ook ontstekingsprocessen in het kraakbeen worden geremd door deze beweging. Daarom zal iedere specialist u vertellen dat u goed in beweging moet blijven met artrose aan de knie.

Wat helpt verder tegen knieartrose?

Een ander veel en vaak erg nodig gegeven advies is: overgewicht bestrijden. Meer dan bij artrose in een onbelast gewricht, bijvoorbeeld de hand, is het bij knie-artrose van belang dat het lichaamsgewicht niet te hoog is. Tijdens het lopen staat u regelmatig op één been – wat betekent dat al uw lichaamsgewicht op dat ene kniegewricht rust. Als het met dat gewricht niet meer zo goed gaat vanwege de artrose, is iedere kilogram gewichtsverlies een winst voor het kniegewricht.

Fysiotherapie en artrose in de knie

De specialist kan u ook doorverwijzen naar een fysiotherapeut, die met een oefenprogramma de gevolgen van de knieartrose in uw dagelijks leven zoveel mogelijk probeert te beperken. Fysiotherapie bij artrose in de knie is gericht op het aanleren van oefeningen die u helpen het gewricht in goede conditie te houden. Of om bepaalde handelingen anders uit te voeren zodat de handeling u en uw artrotische gewricht minder vermoeit.

Wat moet je doen als je knie pijn doet: behandeling van artrose

De specialist zal, bij ernstige pijn, veelal proberen de ontsteking te bestrijden met de niet-steroïdale ontstekingsremmers (NSAIDs) en paracetamol. Als deze niet voldoende (meer) helpen, kan er soms bij artrose in de knie een injectie met corticosteroïden worden gegeven. Veel patiënten willen na verloop van tijd met deze medicijnen stoppen, omdat ze nare bijwerkingen kunnen geven. Vooral NSAIDs geven maag- en darmklachten, met het risico op darmwandbloedingen (met name in combinatie met bloedverdunners). En elke maand een injectie in de knie is ook niet wenselijk, alleen al vanwege het infectie risico. En bij gebruik van een bloedverdunner is er het bloedingsgevaar in de knie door injecteren. De nog zwaardere, morfine-achtige medicatie heeft een versuffend en soms ook verslavend effect. Bij iemand die nog volop in het leven staat, is dat niet altijd wenselijk, hoe hevig de pijn ook is.

Paracetamol is een stuk vriendelijker, en daardoor is dit uiteindelijk de eerste pijnbestrijding van voorkeur. Echter, dit geeft niet bij iedereen voldoende vermindering van de pijn. Om zonder bijwerkingen toch de ontstekingsreacties en de pijn te verminderen, kan overwogen worden om Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad te gaan gebruiken. Deze natuurlijke ontstekingsremmers werken na verloop van tijd (gemiddeld 5 – 8 weken) soms bijna zo goed als een NSAID, maar geven zelden bijwerkingen. Bij ernstige klachten, die u in het dagelijks leven zeer beperken, kan een operatie bij artrose aan de knie overwogen worden. Meer informatie over het plaatsen van een knieprothese vindt u in onze artikelen over de knieprothese.

Lees meer over een knieprothese:

Knie-artrose: wanneer moet een prothese overwogen worden?
Welke soort knieprothese is voor u de beste?
Operatie: meer dan negentig procent van de mensen tevreden over nieuwe knie
8 vragen die u moet snellen voor een knievervanging

Wat zijn de nieuwe ontwikkelingen in de behandeling van knie-artrose?

Groenlipmossel bij artrose

Het gebruik van vloeibare Groenlipmossel, vooral in combinatie met andere ontstekingsremmers zoals Curcumine of Zwarte bes-blad vermindert de pijn, functionele beperking en stijfheid bij knie-artrose. Dit blijkt uit een onderzoek van twee Universiteitsklinieken in Brussel. Na een behandeling van vier weken met deze ingrediënten werd een goede verbetering van de pijn en bewegingsvrijheid geregistreerd. Ook de stijfheid nam af, maar minder significant.

Blokkade slagaders

In Amerika wordt een niet-chirurgische behandeling onderzocht, die de pijn bij knie-artrose aanzienlijk kan verbeteren. Het gaat om het blokkeren van kleine slagaders en haarvaten aan de binnenzijde van de knie. Daardoor nemen de ontstekingen – en dus ook de pijn – af. Dit is een toegankelijke behandeling en wordt uitgevoerd via een klein gaatje in de huid. Een eerste kleine, klinische proef bij 13 patiënten met knie-artrose was succesvol. Bij de meeste deelnemers was de pijn aanzienlijk afgenomen. Begin 2018 is er een uitgebreider klinisch onderzoek gestart. Dit zal moeten uitwijzen of deze behandeling voldoende werkt.

Is wandelen goed voor mijn knieën?

6000 stappen per dag verminderen klachten knie-artroseDe Universiteit van Boston heeft in een onderzoek aangetoond, dat een uur wandelen per dag de klachten van knie-artrose kan verminderen. Patiënten moeten minimaal 6000 stappen per dag zetten om de kniegewrichten soepel te houden. De onderzoekers adviseren om de hele dag een stappenteller bij u te dragen. Ook de stappen in huis en tijdens het shoppen tellen mee. Een stappenteller is tegenwoordig standaard op elke smartphone te vinden. Fietsen is overigens ook goed bij een versleten knie. Deze inspanning helpt om de spieren rondom het aangetaste gewricht sterk te houden. Maar blijf wel binnen uw grenzen.

Alleen bewegen geen bescherming tegen knieartrose

Afvallen door alleen meer te bewegen, heeft nauwelijks effect op het verminderen van slijtage van het kraakbeen in de knie. Dit blijkt uit een onderzoek dat door de Universiteit van Californië is uitgevoerd. Gedurende 96 maanden onderzochten de wetenschappers het effect van verschillende afslankmethodes op het vertragen van de afbraak van kraakbeen. Een vermindering van slijtage aan dit belangrijke weefsel werd alleen opgemerkt bij deelnemers die door middel van voeding én lichaamsbeweging afvielen. Dat was niet het geval bij mensen die uitsluitend meer gingen bewegen. Eigenlijk gaat het hier om een wezenlijk verandering in lifestyle; geen eenvoudige opdracht.

Implantaat vertraagt knie-artrose

In Nieuw-Zeeland wordt op dit moment een nieuw implantaat ontwikkeld, dat de progressie van knieartrose kan vertragen. Het gaat om een ‘lastenverdeler’ die is bedacht door de Universiteit van Auckland in samenwerking met ingenieurs van het AUT’s Engineering Research Institute. Het is gemaakt van speciaal materiaal dat zich gemakkelijk hecht aan de binnenzijde van het kniegewricht. Daardoor kunnen kraakbeenbeschadigingen zich mogelijk herstellen. Binnenkort wordt dit implantaat klinisch verder getest bij schapen waarvan ze er in Nieuw-Zeeland meer dan 50 miljoen hebben!.

Vezelrijke voeding vermindert pijn bij artrose aan de knie

Op basis van twee langlopende bevolkingsonderzoeken komen Amerikaanse onderzoekers tot de conclusie, dat patiënten met knie-artrose meer vezelrijke voeding moeten nemen. Dit kan het risico op ernstige pijn bij artrose in dit gewricht verminderen. Voedingsvezels hebben namelijk een remmende werking op ontstekingen. Hoewel er nog geen harde conclusies uit deze studie getrokken kunnen worden, wijzen de onderzoekers op de vele andere gezondheidsvoordelen van vezelrijke voeding. Dat zijn: een daling van de bloeddruk, een afname van overgewicht – dus ook minder druk op het kniegewricht – en een betere bloedsuikerspiegel.

Oefeningen bij artrose in de knie

Hier volgt een oefenprogramma dat speciaal gericht is op beweeglijkheid van de versleten knie. Iedere oefening doet u in een serie van drie. Neem steeds 30 seconden pauze na iedere serie. Deze oefeningen kunt u ook doen bij een knie met vocht. Veel succes.

Mobiliserende oefening 1:

Ga op de grond liggen met uw benen gestrekt. Schuif één voet over de grond naar u toe. Houd deze positie 3 tellen vast. Ga terug en doe dit ook met andere voet.

Spierversterkende oefening 2:

Ga op de grond zitten, steunend op uw handen iets naar achteren. Buig een been. Duw de knieholte van het gestrekt been tegen de vloer en trek het gebogen been iets verder naar u toe. Drie tellen vast houden en met het andere been herhalen.

Spierversterkende oefening 3:

U staat rechtop. Maak een grote stap naar voren en zak door de knie. Steun op het voorste been en houd de knie zoveel mogelijk boven de voet. Doe dit ook met het andere been. Deze oefening niet overdrijven!

Mobiliserende oefening 4:

Ga op de rand van een stevige tafel zitten met afhangende benen. Strek een been zo ver mogelijk. Even vast houden. Herhaal dit met uw andere been.

Ontspannende oefening 5:

Dit is een goede afsluiting van uw oefenprogramma. Ga op de rand van een stevige tafel zitten met afhangende benen. Zwaai uw benen gedurende 1 minuut in een rustig tempo voor- en achterwaarts.

Tips bij knie-artrose

Licht bewegen

Lichte bewegingsvormen kunnen beschermen tegen knie-artrose. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Californië. Goed voor de knieën zijn wandelen en bowlen. Klimmen, hardlopen en skiën, kunnen het risico op deze aandoening vergroten. Aan een studie deden 99 vrouwen en 66 mannen mee. Zij moesten minimaal twee uur per dag gedurende drie weken bepaalde inspanningen verrichten: zitten, lichte beweging en intensieve beweging. Uit MRI-scans kwam naar voren, dat de bij de groep die zich licht had ingespannen de minste kraakbeenschade was ontstaan. Zij hielden zich tijdens het onderzoek bezig met wandelen, darten, bowlen en frisbeeën.

Afvallen bij artrose aan de knie

Bent u tussen de 50 en 60 jaar? Probeer dan vijf kilo af te vallen. Volgens bewegingswetenschapper Jos Runhaar vermindert dit de kans op knie-artrose met 25 procent. Overgewicht, we blijven het herhalen, is een grote risicofactor bij deze aandoening. Volgens Runhaar kan een relatief kleine afname van het lichaamsgewricht al bijdragen aan het voorkomen van knie-artrose.

Tai Chi bij artrose in de knie

Volgens de Amerikaanse reumatoloog Chenchen Wang heeft Tai Chi hetzelfde effect op knie-artrose als fysiotherapie: een indirect effect omdat beweging wordt gestimuleerd. Tai Chi is een eeuwenoude Chinese bewegingskunst voor ontspanning, gezondheid en zelfverdediging. De oefeningen worden met rustige en stromende bewegingen uitgevoerd. Voor zijn onderzoek werden 240 mannen en vrouwen in twee groepen opgedeeld. De eerste groep volgden 12 weken Tai Chi lessen. De andere groep werd gedurende 6 weken door een fysiotherapeut behandeld. De vermindering van de pijn en de toename van de mobiliteit bleek in de Tai Chi groep het grootst te zijn. Hier kunt u meer informatie vinden over deze bewegingsvorm en een school bij u in de buurt opzoeken:
https://www.taijiquan.nl/

Acupunctuur bij artrose in de knie

Als geen van de beschreven medicijnen of behandeling voldoende effect hebben, dan kunt u bij artrose in knie altijd nog acupunctuur overwegen. Let wel, de kans op succes hiermee is bescheiden.

Video’s van oefeningen voor de knie

Oefeningen om de pijn in uw knie te verminderen en de spieren eromheen te versterken.

#7 Oefening voor de knie bij reumatische klachten (deel 1)

#8 Oefening voor de knie bij reumatische klachten (deel 2)

#18 Spierversterkende oefening (squad) voor de knie: vooraanzicht (deel 1)

#19 Spierversterkende oefening (squad) voor de knie: zijaanzicht (deel 2)


Veelgestelde vragen over artrose in de knie

Wat voor klachten heb ik bij artrose in de knie?

Meestal voelt uw kniegewricht pijnlijk en stijf aan. Een ander belangrijk kenmerk van knie-artrose is ochtendstijfheid. ’s Morgens bij het opstaan of na een periode van rust heeft u dan even tijd nodig om uw knie weer goed te kunnen bewegen. Verder neemt de beweeglijkheid van het kniegewricht geleidelijk af naarmate de artrose vordert.

Wat kan ik zelf doen om de klachten te verminderen?

Eén van de belangrijkste maatregelen is het bestrijden van overgewicht. Dit drukt namelijk zwaar op uw kniegewrichten, zodat het slijtageproces versneld wordt. Iedere gram die u afvalt, betekent winst voor uw kniegewrichten. Daarnaast moet u dagelijks minimaal een half uur wandelen, fietsen of zwemmen om de spieren rond het kniegewricht sterk te houden.

Is stamceltherapie een optie bij knie-artrose?

Op dit moment wordt deze behandeling nog niet in Nederland aangeboden. De reden: de huidige methodes leveren nog geen stabiel kraakbeen op. De kans is groot, dat het kraakbeen zich omzet in botweefsel. Wel loopt er nu een groot Europees onderzoek naar stamceltherapie bij knie-artrose. Het is nog wachten op de resultaten.

Welke medicijnen krijg ik bij knie-artrose?

Voordat er over gegaan wordt tot het plaatsen van een knieprothese, zal de arts eerst proberen de ontstekingen te bestrijden met Paracetamol of NSAIDs. Bij onvoldoende resultaat kan er een injectie met corticosteroïden worden gegeven. Veel mensen gebruiken ook natuurlijke ontstekingsremmers, omdat ze geen bijwerkingen hebben.

Vragen aan orthopeed Jan Ide de Jong

Jan Ide de JongHieronder een selectie van vragen over artrose in de knie die orthopeed Jan Ide de Jong heeft ontvangen én beantwoord. Staat uw vraag er niet bij en moet deze écht beantwoord worden door een arts?
Stel dan direct uw vraag aan orthopeed Jan Ide de Jong over artrose in de knie of een andere aandoening.

Knieprothese op maat

Binnenkort ben ik toe aan een nieuwe knie. Ik ging op onderzoek uit en kwam uit op de Conformis knieprothese. De enige die écht op maat wordt gemaakt. Bovendien kan deze met 40 procent minder botverlies worden geplaatst. Wat vindt u daarvan? En verder vraag ik me af of het zinnig is om mijn botdichtheid te laten meten alvorens deze stap te zetten. Mijn botten moeten immers de prothese kunnen ‘dragen’.
Conformis ken ik en dat product is echt custommade. Het is wel heel duur en het wordt niet vergoed in Nederland. Wel goed concept. Ik zie geen indicatie voor een botdichtheidsmeting.

Pijnlijke knieprothese

Ik heb sinds 11 september 2020 twee knieprotheses. De linker is super. Aan de rechter heb ik regelmatig problemen. De pijn bevindt zich achter de knie en de kuit. Weet u wat het probleem kan zijn? Wat voor onderzoeken moet ik eventueel plannen. Er is wel een Echografie gedaan, maar niets gevonden.
Voor verder onderzoek: een bloedonderzoek op ontstekingswaarden, een botscan van de knie en eventueel een CT-scan van de knie om de juiste maatvoering te controleren.
Uiteraard moet dit alles geschieden onder bezielende leiding van de behandelend orthopeed. Als die zich er van afmaakt of de klacht bagatelliseert, adviseer ik een 2e mening elders.

Revisieoperatie knie binnen een jaar?

Ik ben op 4 juni 2020 geopereerd van een volledige knieprothese. Elf maand later nog heel veel pijn aan buitenkant onderaan. De behandelend geneesheer zegt dat ik geduld met hebben, omdat de knie nog niet genezen is. Na veel slapeloze nachten een andere chirurg geraadpleegd. Die zegt dat er oversizing is van het tibia plateau en dat de pijn alleen maar kan weggaan door een revisie van de knie. Is het verantwoord om dit binnen jaar te laten doen?
Als de tweede chirurg gelijk heeft, is gedetailleerd onderzoek nodig: botscan, CT en infectie labonderzoek. En ja, uiteindelijk kan dat betekenen dat het plateau gewisseld moet worden, helaas.

Keramische knieprothese

Ik ben op zoek naar info over een volledig keramische knieprothese, dus zonder enige vorm van metaal. Weet u of dit bestaat en wie de producent is?
Info is verkrijgbaar bij de reguliere producent, zoals Johnson en Johnson, Biomet of Smith & Nephew. Nog even dit: een volledig keramische knieprothese zal wel altijd in combinatie met een plastic glijvlak zijn.

Loszittend kraakbeen

Helpen natuurlijke ontstekingsremmers als vloeibare groenlipmossel, curcumine of zwarte bes-blad ook bij loszittend kraakbeen en cyste in de knieholte?
Loszittend kraakbeen en een cyste in de knie wijst op artrose in het kniegewricht. Dus ja, natuurlijke ontstekingsremmers kunnen hier een positieve rol spelen.

Wil geen knieprotheses

Ik heb al jaren artrose in beide knieën. Geen kraakbeen meer. Heb jaren geleden injecties met hyaluronzuur gekregen, maar dat hielp maar even. Enkele maanden geleden kreeg ik een ontsteking in mijn linker kniegewricht. Deze is sindsdien minder beweeglijk dan rechts. Is hier verbetering in te krijgen met medicatie? Ik wil nog niet aan de kunstknieën.
Uiteraard zullen ontstekingsremmende pijnstillers een bijdrage kunnen leveren. Denk ook eens aan natuurlijke ontstekingsremmers als vloeibare groenlipmossel, curcumine of zwarte bes-blad. Deze hebben geen bijwerkingen ten opzichte van chemische ontstekingsremmers. Als het echt niet meer gaat is opereren de enige optie helaas.

Pijnstilling voor knieoperatie

Als pijnstillers niet werken, is het dan verstandig om voordat een knieoperatie wordt gedaan toch eerst een injectie te vragen?
Als de knieoperatie op korte termijn gepland staat, zou ik als orthopeed geen injectie meer geven. Het is wel een alternatief voor pijnstillers als de operatie voorlopig nog niet aan de orde is. Dan zou ik het zeker proberen.

Knie niet volledig strekken

Drie maanden geleden een volledige knieprothese gehad. Na 34 fysiotherapiebehandelingen en een tweede operatie (kraken van de knie) kan ik mijn been nog steeds niet volledig strekken. De arts zegt dat ik geduld moet hebben…
Zonder u en uw foto gezien te hebben is het lastig om met een oordeel te komen. Maar deze revalidatie klinkt niet helemaal “volgens schema”. Natuurlijk is geduld een schone zaak en kan je het komende half jaar normaal gesproken echt nog wel verbetering verwachten. Gezien het feit dat de knie na de operatie al een keer “gekraakt” moest worden, ben ik best een beetje somber of het wel helemaal goed gaat komen. Veel keus in deze fase heb je niet behalve doorgaan en (natuurlijke) ontstekingsremmers slikken. Als het resultaat over een half jaar nog steeds matig tot slecht is, zou ik een herbeoordeling adviseren.

Trampoline en knie-artrose

Ik heb een beginnende artrose aan de knie (nadat 5 jaar geleden een stukje meniscus aan de binnenkant knie middels een operatie is weggehaald). Ik heb sinds een jaar een speciale trampoline met elastieken (geen metalen veren) aangeschaft en spring daar 6 x per week een half uur op (zie www.bellicon.nl) en nu zei mijn huisarts dat het beter was om dat voorlopig niet meer te doen. Wat is uw advies. Ik ben een liefhebber van hardlopen geweest en mis dus het sporten daarom dacht ik dat trampoline springen wel goed zou zijn? Graag uw advies.
Het is misschien verstandig om niet meer de trampoline te gebruiken. Dit kan de knie met artrose teveel belasten. Beter is om te gaan wandelen, fietsen of zwemmen. Het is belangrijk om met artrose wel in beweging te blijven om de spieren sterk te houden. Dit vertraagt het slijtageproces.

Lasertherapie?

Hebt u ervaring met de toepassing van lasertherapie bij knieartrose en wat vindt u ervan?
Geen ervaring. Ik zou het ook niet adviseren gezien de resultaten. Laser is natuurlijk niets anders dan een elektro-thermisch mes, dus wat ga je dan precies laten wegsnijden bij artrose? Het laatste stukje kraakbeen? Kortom: zou het niet aanraden.

Vocht in knie bij artrose

Sinds 2008 heb ik (50 jaar) artrose in mijn beide knieën. Ik hou van bewegen, maar kan niet steunen op mijn knieën vanwege voornamelijk links vocht in mijn knie. Waar komt dit vocht, zwelling vandaan. Wat is de reden dat het daar nog steeds zit, had verwacht dat het inmiddels wel geslonken zou zijn, en wat doet de groenlipmossel in mijn lichaam om dit te verminderen.
De ontstekingen zorgen voor vocht in uw knie. De vloeibare groenlipmossel bestrijdt de ontstekingen. Daardoor zou na verloop van tijd de zwellingen moeten verminderen. De groenlipmossel kunt u aanvullen met andere natuurlijke onstekingsremmers, zoals curcumine en zwarte bes-blad.

Welke behandelingen zijn er voor het verdwenen kraakbeen in mijn knie?

Rondom mijn rechte knie is het kraakbeen vrijwel verdwenen. Ik heb een keer een injectie met corticosteroïden gehad, met matig resultaat. Eén pijnstiller per dag. Ik heb ook een aantal maanden groene mossel extract geprobeerd, maar met matig resultaat. Fysiotherapie idem. De knie ziet er licht misvormd uit, vochtophopingen aan de zijkanten, relatief veel pijn, voornamelijk ‘s avonds en ‘s ochtends bij het “opstarten”. Advies van mijn arts is een nieuwe knie, maar wil het zo lang mogelijk uitstellen. Welke andere opties zijn er? En hoe zit het met de stamcellentherapie? Zijn er nog supplementen waar ik baat bij kan hebben? Of bepaalde oefeningen?
Het gegeven advies lijkt me juist. Alleen een nieuwe knie zal serieuze verbetering geven. Stamceltherapie is nog zeer experimenteel en niet toepasbaar voor dit probleem anno nu.

Kleinzoon heeft Osgood schlatter

Mijn kleinzoon JAY van 12 jaar heeft Osgood schlatter. Hij is een talentvolle basketballer en speelt in de hoogste leeftijdsklasse. De arts heeft hem volledige rust voorgeschreven. Hij ondervindt voortdurend pijn aan beide benen, net onder de knie. Pijnstillers hebben weinig effect. Klopt het dat de klachten na 2 maanden tot 2 jaar weer vanzelf verdwijnen, zoals de arts heeft gezegd? En zijn er middelen die helpen om de ontstekingen te bestrijden?
Osgood Schlatter gaat alleen over met rust, desnoods een tijdje gips. Het herstel duurt lang en er is geen directe curatieve therapie voor deze aandoening. Geduld dus.

Doorwerken met slechte knieën

Mijn knieën zijn al zo’n 25 jaar slecht door onder meer mijn vroegere werkzaamheden als loodgieter. Intussen ben ik al jaren servicetechnicus cv-techniek maar mijn knieën worden nu belast door er op te zitten, wel met zeer goede kniebeschermers, en veel traplopen met gereedschapstas. Nu lig ik weer eens plat met mijn been omhoog nadat ik vermoedelijk mijn knie heb gestoten. Ibuprofen helpt tegen de pijn maar is troep. Is groenmossel een optie om ontstekingen in pezen en slijmbeurzen aan te pakken? Ik lees dat het werkt bij artrose maar dat heb ik nog niet blijkt na foto’s. Extra vervelende bijkomend probleem is dat ik sinds november vorig jaar mijn eigen bedrijf ben gestart. Ik wil graag van de pijn af en weer aan het werk maar liever zonder die chemische troep met een kruiwagen vol bijwerkingen.
Het is zeker zinvol om eens 80 dagen vloeibare groenlipmossel te gaan gebruiken. Wellicht zou aanvullend MRI-onderzoek bij u ook wel eens nuttig kunnen zijn.

Wel of geen nieuwe knieën?

Ik een vrouw van 67 en heb last van slijtage aan de knieën. Mijn orthopeed wil knieprotheses plaatsen. Ik heb echter geen pijn, gebruik geen pijnstillers en slaap prima. Wat adviseert u om te doen?
Operatie uitstellen, natuurlijke ontstekingsremmers als vloeibare groenlipmossel of curcumine gaan gebruiken en af en toe een foto laten maken. Eventueel een second opinion bij een andere orthopeed aanvragen.

Revalideren in buitenland

Binnenkort word ik aan mijn knie geopereerd. Ik ga in het buitenland revalideren. Het plan is om direct na ontslag uit ziekenhuis te vertrekken. Wat is de beste optie om te reizen? Met de personenauto op de achterbank? Reis duurt zeker 15 uur, maar ik kan onderweg ergens in een hotel overnachten. Dat worden dus twee dagen van 8 uur reizen. Of is het beter een vliegtuig te nemen? Dan ben ik er binnen twee uur.
Direct uit het ziekenhuis op reis? Mijn advies is om eerst even 2 tot 3 weken te wachten. Dat is beter en veiliger. Bij eventuele complicaties moet je meteen terug naar het ziekenhuis kunnen gaan. In ieder geval niet vliegen. Wel op de achterbank met het been omhoog. Dat vermindert de kans op trombose.

O-benen

Heb O-benen en vroeg me af of ik een gesloten wig correctie operatie moet ondergaan of mag het ook met een fixator? Wat is de beste manier om van O-benen af te komen?
Elke chirurg heeft zijn eigen voorkeurstechniek en daar is hij dan meestal ook goed in. Laat je orthopeed daarom de keus maken. De ene techniek is bovendien niet superieur aan de andere dus dat hoeft geen doorslaggevende overweging te zijn.

Knieoperatie wel nodig?

Heb last van slijtage in mijn knieën. Mijn orthopeed wil daarom knieprotheses plaatsen. Maar mijn dilemma is: ik heb geen pijn. Natuurlijk zijn er beperkingen wat betreft loopafstanden en traplopen. De pijn ontstaat pas bij forceren. Ik heb erg veel moeite met een operatie. Enerzijds zie ik er tegenop. Anderzijds vraag ik me af of het nodig is, omdat ik geen pijn heb.
Mijn advies is om de operatie uit te stellen. Daarnaast zou ik u adviseren om een second opinion aan te vragen bij een tweede orthopeed. Dit wordt vergoed vanuit het basispakket. Verder raad ik u aan om natuurlijke ontstekingsremmers als vloeibare groenlipmossel, curcumine of zwarte bes-blad te gaan gebruiken. Dit is een natuurlijke ontstekingsremmer die werkt in het gebied van de gewrichten. Daarnaast is het verstandig om af en toe een foto te laten maken van het gewricht.

Steeds weer losse kraakbeenstukjes in knie

Afgelopen heb ik een arthroscopie ondergaan voor het verwijderen van een los stukje kraakbeen. Eén maand later voelde ik weer een los stukje. Dus weer een operatie. Drie weken daarna weer een nieuw los stuk die ik goed kon voelen. Ik word er een beetje moedeloos van. Wat kan de oorzaak zijn dat mijn knie zonder voorafgaand letsel zo uit elkaar gaat vallen?
Bijzonder is het zeker maar veel keus heb je niet. Soms overkomt dit je gewoon en is er geen rationele verklaring. Ik weet niet hoe veel pijn je hebt en hoe goed je nu nog kan lopen, maar soms is even wachten geen slecht advies. het openen van de knie via de kniekuil is geen kleinigheid en omdat het hier een los stuk betreft, zou je ook even kunnen kijken totdat het betreffende deel zich weer elders in de knie laat zien. Kortom, je bent wel een beetje de Sjaak hier en veel opties zijn er helaas niet.

Pijn in knieschijf

Ik heb 2 knieprotheses, maar mijn knieschijf zit nu vol artrose. Wat moet ik nu doen? Heb erg veel pijn en pijnbestrijding is morfinepleister en diclofenac.
Het advies is om terug te gaan naar de orthopeed om de knie te laten bekijken. Misschien is het beter om alsnog een kunstknieschijf te plaatsen. Dat gebeurt soms, dus heel uitzonderlijk is dit niet.

Alternatief knieoperatie?

Ik heb ernstige knie-artrose. Ik heb advies gekregen voor een operatie met twee nieuwe protheses en dat wil ik niet. Wat zou u mij aanraden om toch te leven zonder operatie en zonder pijnen?
Eigenlijk een onmogelijke vraag. Als er een knieprothese is voorgesteld, is de artrose al zo ver dat weinig meer helpt. Dus leven zonder operatie en zonder pijn? Dat is onmogelijk. Toch wat suggesties: vloeibare groenlipmossel met curcumine of zwarte bes-bad als natuurlijke ontstekingsremmers, afvallen indien u te zwaar bent en een knie-bandage dragen.

Plastic plaatje op knieschijf

Verleden jaar heb ik een volledige knieprothese gehad. Een recente foto wees uit dat mijn knieschijf nu ook slijtage vertoont. De orthopeed vertelde dat in de toekomst een plastic plaatje daar geplaatst kon worden. Mijn vraag is of ik er goed aan doet om mij tweemaal in hetzelfde gebied te laten opereren? Welke risico’s zijn er verbonden aan zo`n plaatje?
Alleen doen bij veel klachten. Vooraf goed laten uitzoeken of dat inderdaad het probleem is en er niet iets anders speelt. Op zich geen ingewikkelde procedure en niet extreem lastig na de eerste operatie.

Halve knieporthese is ontstoken

In beide knieën is het kraakbeen weg. Wat is daaraan te doen? Ik heb reeds een halve prothese gehad, maar die is verwijderd omdat er een infectie in optrad. Weet u een oplossing tegen de pijn?
U moet naar een orthopeed die veel ervaring heeft in revisieoperaties van de knieën. Bovendien moet hij veel verstand hebben van infecties na het plaatsen van een knieprothese. De oplossing is niet simpel. Eerst lang voor de operatie behandelen met antibiotica. Als alles rustig is en infectie weg lijkt te zijn, dan pas opnieuw een hele nieuwe knie terugplaatsen. Dat geldt uiteraard niet voor de andere knie zonder kraakbeen. Daar kan direct een hele nieuwe knie worden geplaatst. Indien van toepassing: stoppen met roken, gewicht optimaliseren en weinig alcohol. Dat verkleint de kans op complicaties aanzienlijk.

Prothese in ontstoken knieën?

Sinds 18 maanden invalide ten gevolge van een ontstekingsaanval (Reumatoïde artritis) in de knieën. Nu is er natuurlijk ook artrose, echter geen bot op bot. Maar wel slecht! Ik word gék van de goedbedoelde maar ongevraagde advies: nieuwe knieën! Ik zit daar niet op te wachten. Bovendien: kan erin ontstoken en zeer pijnlijke knieën eigenlijk wel een prothese worden geplaatst?
Je kan bij reumapatiënten met hun ontstoken knieën zeer wel een prothese plaatsen met daarna extra aandacht voor het revalidatie traject. Uit uw woorden maak ik op dat u eigenlijk nog niet aan zo’n oplossing toe bent. Het is goed dat u zelf de beslissing in de hand houdt. Het moment kunt u in de toekomst prima bepalen en ga er dan vanuit dat de kansen op succes heel redelijk zijn. Vele reumapatiënten zijn u voorgegaan.

Metaalallergie en nieuwe knie

Ik heb een ernstige artrose in mijn knie en de specialist adviseert een prothese. Maar daar ik allergieën heb voor metaal wil ik het nog wel een tijd uitstellen. Hebt u een oplossing?
Geen oplossing. Maar over het algemeen is een metaalallergie op de huid zelden klachten in de knie. Verder zijn er Oxynium knieprotheses die eigenlijk nooit allergische problemen geven. Deze worden geleverd door Smith & Nephew BV.

Knakkende knieën

Bij mij is drie jaar geleden artrose in beide knieën vastgesteld. Sinds twee weken maakt mijn rechterknie bij elke stap een hard knakkend geluid (ook voor anderen goed hoorbaar). Het doet geen pijn, maar het geluid en het gevoel zijn erg irritant. Wat is dit? Kan het kwaad en is er iets aan te doen?
Kan geen kwaad. Dat knakken wordt meestal veroorzaakt door slijtage aan de knieschijf of de daardoor veroorzaakte kapsel verdikkingen. Die kunnen bij buigen en strekken dit geluid opwekken. ‘Krakende wagens’ … je kent dat we!

Knieoperatie wel of niet uitstellen?

In maart 2019 is aan de binnenkant van mijn linkerknie necrose geconstateerd. Na 1 jaar van klachten kon ik in februari geopereerd worden voor een halve knie of hele knie. Ik sta nog steeds op de wachtlijst, omdat ik bang ben en de ergste klachten zijn inmiddels afgenomen. Ook heb ik in mei een scheelzien operatie ondergaan. Daar ben ik nog herstellende van. In huis kan ik mij aardig goed verplaatsen, maar tijdens een blokje om krijg ik meer last. Wat raad u mij aan?
Het advies is om de operatie uit te stellen. Blijf gedoseerd bewegen, zorg voor een optimaal lichaamsgewicht en gebruik als ondersteuning een kwalitatief hoogwaardige natuurlijke ontstekingsremmers: vloeibare groenlipmossel, curcumine of zwarte bes-blad. De toestand na 6 tot 12 maanden opnieuw laten bekijken met een röntgenfoto.

Schoonmaken gewricht

Twee jaar geleden heb ik een kijkoperatie gehad. Ze hebben veel los kraakbeen weggehaald en er zat een scheur in mijn meniscus. Nu heb ik nog steeds pijn. Onlangs zijn er weer foto’s gemaakt en er bleek weer los kraakbeen te zitten. De arts zei dat ik een knieprothese zou moeten hebben. Ik ben hier absoluut geen voorstander van en ook wel bang voor complicaties. Kan de arts het gewricht niet nog een keer schoonmaken? Wel ben ik tien kilo te zwaar.
Uitstellen kan volgens mij nog wel even, maar afstel zal niet lukken. Nog een keer schoonmaken is niet echt zinvol. Maar een keer in de knie prikken met bijvoorbeeld een corticosteroïd zal tijdelijk verlichting kunnen geven.
Het is zeer belangrijk dat je die 10 kilo overgewicht kwijtraakt, liefst nog veel meer. Goed afvallen, kan de pijn zelfs doen verdwijnen! Ik adviseer in mijn praktijk bijna altijd het combinatie preparaat van vloeibare groenlipmossel, curcumine of zwarte bes-blad. Dit zijn natuurlijke ontstekingsremmers die werken in het gebied van de gewrichten. Probeer dit middel eens drie maanden. Kies wel voor een goede kwaliteit, dus voor een duurder middel.

Waarom heb ik op jonge leeftijd pijn in mijn gewrichten?

Ik lijd al sinds mijn 15 jaar aan pijnlijke knieën. Deze pijn is niet steeds aanwezig, maar komt met opstoten. Dit hangt sterk af van veel sporten en weersomstandigheden. Daarnaast wekt lang zitten in een gebogen houding sterk mee, bijvoorbeeld drie uur in een vliegtuig zitten. Sinds mijn achttiende zijn mijn schouders echter ook pijn beginnen doen. Dit is dezelfde pijn als in mijn knieën. Het hangt ook van voorgaande factoren af. Heeft dit met elkaar te maken?
Je schouders en je knieklachten zie ik als niet samenhangende problemen. Wat je knie betreft; waarschijnlijk heb je een zogenaamde patellofemorale chondropathie. Google dat maar eens. De prognose op lange termijn is gunstig maar er is geen direct chirurgische oplossing voor.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen