Chronische gewrichtspijn

Hoe om te gaan met chronische gewrichtspijn?

In Nederland hebben ruim 3 miljoen mensen last van artrose en reumatoïde artritis. Deze aandoeningen gaan veelal gepaard met chronische gewrichtspijn. Het is dan ook niet zo opmerkelijk, dat de meeste pijnstillers worden voorgeschreven aan mensen die lijden aan deze gewrichtsklachten. Er is op onze website een apart artikel over pijnbestrijding bij artrose.
Gemiddeld genomen spreekt u uw behandelend arts drie uur per jaar. De overige 8757 uur bent u dus volledig op uzelf aangewezen. Daarom is het belangrijk te leren hoe u zelf beter met uw pijnklachten om kunt gaan.

Waar komt die pijn vandaan?

Pijn die drie maanden of langer aanhoudt en niet reageert op medische behandeling wordt aangemerkt als ‘chronische pijn’. Bij artrose heeft de pijn een andere oorzaak dan bij reumatoïde artritis.
Artrose is een ziekte waarbij het kraakbeen in de gewrichten verslechtert. Er komen dan afgebrokkelde kraakbeenfragmenten in de gewrichtsvloeistof terecht. Daardoor raakt het slijmvlieslaagje aan de binnenkant van het gewrichtskapsel ontstoken. Dit resulteert in pijn, zwellingen en stijfheid van het gewricht. Op de langere termijn ontstaan er ‘kale’ plekken op de botten in het gewricht, die tijdens het bewegen over elkaar gaan wrijven. Dit ‘bot-op-bot’ contact kan tijdens het belasten en bewegen van het gewricht als zeer pijnlijk ervaren worden.
Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte. Door een storing in het afweersysteem worden specifieke eiwitten aangemaakt die ontstekingen veroorzaken in pezen, spieren en gewrichtskapsel. Als gevolg daarvan gaat het slijmvlies meer vocht aanmaken en ontstaan er zwellingen. Daardoor neemt de pijn in de gewrichten verder toe. Uiteindelijk kan ook het kraakbeen worden aangetast door de ontstekingsprocessen die zich continu in de gewrichten afspelen.

Pijnbestrijding met paracetamol en NSAIDs

ParacetamolUw huisarts zal u bij gewrichtspijn in eerste instantie adviseren om paracetamol te gaan gebruiken. Dit middel heeft een milde pijnstillende werking. Dat is soms al voldoende om de pijn draaglijk te maken. Echter, in veel gevallen neemt na langdurig gebruik van paracetamol de pijnstillende werking af, omdat de lever de actieve stoffen steeds sneller kan afbreken. Paracetamol is dus vaak geen pijnbestrijder voor de langere termijn, hoewel het verstandig is om dit wel eerst een echte kans te geven: paracetamol is vrijwel zonder bijwerkingen en verdient daarom absoluut de voorkeur boven allerlei zwaardere middelen.
Bij ernstige gewrichtspijn, waarbij paracetamol niet (meer) voldoende helpt, zal de behandelend arts meestal ontstekingsremmers van het type NSAID voorschrijven. Deze hebben een pijnstillende én ontstekingsremmende werking. Het gebruik van deze NSAIDs gaat echter gepaard met een hele serie mogelijke vervelende bijwerkingen. Het gaat o.a. om maag- en darmklachten, misselijkheid, braken, diarree, maagzweren, verhoogde bloedstolling, verminderde bloedstolling en het vasthouden van vocht. Dat is de reden dat veel patiënten vroegtijdig stoppen met het gebruik van deze medicijnen. En dat is dan een pijnlijke keuze…

Pijnbestrijding in ernstige gevallen van gewrichtspijn

Corticosteroïden zoals prednison worden ook wel eens gebruikt bij chronische gewrichtsontstekingen. Ook hierbij ontstaan, vooral bij langdurig gebruik, vervelende bijwerkingen, omdat deze middelen de hormoonhuishouding beïnvloeden: u kunt dikker worden (vooral in het gezicht), de huid wordt dunner, wonden genezen moeizamer, de botten worden brozer (botontkalking / osteoporose) en de ogen kunnen verslechteren. Cortisonen hebben daarnaast de bijwerking dat het kraakbeen verder verslechtert. Meestal worden ze dus alleen voor een korte periode gebruikt, om verdere verergering van de gewrichtsproblemen te voorkomen.
Er zijn ook nóg zwaardere middelen tegen de pijn, de zgn. opiaten. Tramadol en morfine behoren tot deze groep. Algemeen bekend is dat het gebruik hiervan ook zeker niet zonder bijwerkingen is: u wordt er bijvoorbeeld suf en slaperig van, waardoor u o.a. niet meer een auto mag besturen. Ook komt misselijkheid regelmatig voor als bijwerking. Bovendien werken opiaten verslavend, en kan het dus gebeuren dat u er een steeds hogere dosering van nodig heeft. Deze opiaten worden dus alleen voorgeschreven als het écht niet anders kan.

Pijnspecialist Pete Moore: pijn accepteren!

Aanhoudende pijnklachten kunnen een grote invloed op uw kwaliteit van leven hebben. Het kan immers voor veel frustratie zorgen. En dit kan weer bepalend zijn voor hoe u met uw familie, vrienden en collega’s omgaat. De Britse pijnspecialist Pete Moore heeft meerdere boeken geschreven over zelfmanagement bij pijnklachten. Daarin moedigt hij patiënten aan om zelf een actievere rol te spelen in het verminderen van de klachten. Zijn belangrijkste advies is, dat u moet accepteren dat u lijdt aan chronische pijnklachten. Dat betekent echter niet dat u zich er zomaar bij moet neerleggen. Accepteren betekent: dat u zich realiseert dat u actie moet ondernemen om de klachten aan te pakken. De volgende stap is het maken van een plan van aanpak. Daarbij is het belangrijk dat u uw activiteiten goed doseert en zorgt voor voldoende rust en ontspanning. Verder adviseert Moore om dagelijks tijd in te ruimen voor oefeningen en lichaamsbeweging. Daardoor zal de pijn afnemen, omdat het lichaam beter voorbereid zal zijn op lichamelijke inspanning. Bovendien zullen uw spieren sterker worden, zodat u ze uw aangetaste gewrichten beter kunnen ondersteunen en ontlasten. Download en bekijk de door Pete Moore ontwikkelde zgn. “pijntoolkit”

Meer tips tegen gewrichtspijn

Ook het Reuma fonds heeft een aantal tips om meer grip te krijgen op gewrichtspijn. Zo kan een ijspakking verlichting geven bij ontstekingen. Warmte helpt als de pijn in uw gewrichten niet wordt veroorzaakt door een ontsteking. Neem dan bijvoorbeeld een warme douche of gebruik een warmtepakking. Zorg ook voor een goede nachtrust. Als u overdag moe bent, kunt u de pijn minder goed verdragen. Mensen die gezonder en gevarieerder zijn gaan eten, krijgen ook wel eens minder last van hun gewrichten. Probeert u het voor uzelf eens uit: met welke voedingsmiddelen voel ik me beter of slechter? Lees voor voedingstips het artikel over voeding tegen artroseklachten.

Zoek naar natuurlijke alternatieven bij gewrichtspijn

De kans is aanwezig dat paracetamol na verloop van tijd niet meer (voldoende) werkt en dat u door de vele bijwerkingen noodgedwongen moet stoppen met het gebruik van NSAIDs. Dan is het aan te raden om ook eens serieus te kijken naar natuurlijke alternatieven om de pijn te bestrijden. Bijvoorbeeld met ingrediënten als vloeibare Groenlipmossel, Curcumine en Zwarte bes-blad.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 72    Gemiddelde: 4/5]