Voeding tegen artroseklachten

Zo bestrijdt u artroseklachten met de juiste voeding

De Griekse arts Hippocrates – de grondlegger van de Westerse geneeskunde – stelde 400 jaar voor Christus al, dat voeding van grote invloed op onze gezondheid is. Dat geldt natuurlijk ook voor de gezondheid van de gewrichten. Sommige voedingsmiddelen lijken de klachten te verminderen bij artritis en artrose, terwijl andere producten weer juist de ontstekingen in de gewrichten lijken te verergeren. Wat kunt u beter wel én wat kunt u beter minder eten als u last heeft van de gewrichten? In dit artikel gaan we daar uitgebreid op in.

Dit is gezond eten

U heeft last van slijtage of ontstekingen in de gewrichten? Dan geldt voor u dezelfde regel als voor ieder ander. En dat is in ieder geval gezond blijven of gezonder gaan eten. Dat is niet zo’n ingewikkelde klus. Eet dagelijks twee ons verse groente en twee stuks fruit. Zet daarnaast twee keer per week een maaltijd met vette zeevis op tafel. Eet gevarieerd, op regelmatige tijden en vooral niet teveel. Het is nu eenmaal zo, dat alle overtollige kilo’s een extra belasting voor de gewrichten vormen. Dus een gezond gewicht is net zo belangrijk als gezond eten. Drink daarnaast gedurende de dag voldoende (mineraal)water, thee en verse sappen. Als u deze basisrichtlijnen serieus opvolgt, dan bent u al een flink stuk op de goede weg.

Omega-3 is goed

Bij gewrichtsklachten is het belangrijk om veel voedingsmiddelen met Omega-3 vetzuren te eten. Deze beschikken immers over ontstekingsremmende eigenschappen. Vette vissoorten als zalm, markreel, haring en tonijn zijn rijk aan Omega-3 vetzuren. Maar ook schaaldieren zijn een goede bron van deze zeer gezonde vetzuren. Het gaat om kreeft, krab, garnalen, gamba’s en vooral Groenlipmossel. Dit laatste schaaldier bevat naast de bekende Omega-3 vetzuren EPA en DHA nog een aantal zeldzamere Omega-3 vetzuren met een krachtige ontstekingsremmende werking. Daarnaast bevatten schelpdieren nog een aantal bouwstoffen voor de gewrichten, zoals Glucosamine, Chondroïtine en Hyaluronzuur. Nadeel van schaaldieren is dat ze soms toxische stoffen kunnen bevatten. Het eten van extra veel verse groente erbij kan de schadelijke effecten daarvan opheffen.

Om de inname van de ontstekingsremmende Omega-3 vetzuren te verhogen, kunt u ook vaker spinazie en postelein eten. Ook vlees bevat deze gunstige vetzuren voor de gewrichten. Het is echter wel zo, hoe meer de beesten zich in vrijheid hebben kunnen bewegen, hoe meer Omega-3 vetzuren in het vlees wordt opgeslagen. Dus kies vooral voor biologisch vlees of vlees van scharrelvee.

Nog meer ondersteunende voeding tegen artrose

Het is bekend, dat sommige voedingsmiddelen een lichte ontstekingsremmende of beschermende werking op de gewrichten hebben. Het is dan ook verstandig om deze producten regelmatig op het menu te zetten. Deze groenten en vruchten kunnen ondersteunen bij gewrichtsklachten: rauwe knoflook, uien, pompoen, rode bieten, broccoli, verse peulvruchten, groene kool, avocado en zwarte bessen (vrucht én pitjes). Verse gember is in China al eeuwenlang een bekend volksmedicijn tegen gewrichtspijn. Het bevat actieve bestanddelen die in de pijn vermindert en de beweeglijkheid verbetert. Als u regelmatig met kurkuma kookt, voeg dan gerust wat extra’s toe. De gele kleurstof Curcumine in dit specerij heeft sterke ontstekingsremmende eigenschappen.

Beperk Omega-6 vetzuren

Zonnebloemolie, margarine, noten, zaden, sojaproducten en granen bevatten veel omega-6 vetzuren. Deze zijn o.a. nodig voor het onderhoud van de hersenen en zenuwstelsel en goede werking van het hart en bloedvaten. Omdat dit vetzuur meer in onze voedingsmiddelen zit dan Omega-3, krijgen we er zeer gemakkelijk te veel van binnen. En dat is slecht nieuws voor de gewrichten. De basis van Omega-6 is linolzuur. Dit wordt in het lichaam onder meer omgezet in arachidonzuur. Wordt er teveel van dit zuur gevormd, dan worden ontstekingsprocessen aangewakkerd. Tegelijkertijd blokkeert arachidonzuur de opname en ontstekingsremmende werking van Omega-3 vetzuren. Probeer daarom minder voedingsmiddelen te eten die veel Omega-6 bevatten en gebruik in de keuken meer olijfolie, kokosolie of roomboter. Beperk daarnaast het eten van rood vlees, omdat deze relatief veel arachidonzuur bevatten.

Speciaal geval bij jicht: vermijden van een hoog urinezuurgehalte in het bloed

In specifieke gevallen, zoals bijvoorbeeld bij de gewrichtsaandoening jicht, dient men extra op te letten dat het urinezuurgehalte in het bloed niet te hoog wordt. Want dat geeft dan meer kans op klachten in de gewrichten. In dat geval kan men bepaalde voedingsmiddelen beter helemaal vermijden.
Dat zijn bijvoorbeeld: asperges, bloemkool, spinazie, paddestoelen, kabeljauw, zalm, schaaldieren, gehakt, orgaanvlees (zoals kippenlever) en alcohol. Voor een uitgebreider voedingsadvies bij jicht verwijzen we u graag naar het artikel over jicht.

Let ook op het cholesterol!

Onlangs publiceerden wij een nieuwsartikel waarin we verwezen naar een studie naar de invloed van cholesterol op artrose. Hoewel dit nog ‘maar’ een dierstudie betrof, noemen we het toch graag even in dit algemene artikel over voeding en artrose.
Een ongezond hoog cholesterolgehalte kan leiden tot oxidatieve stress in het lichaam, wat vervolgens ook in de gewrichten een negatieve invloed heeft op de kraakbeencellen. Lees hier het hele nieuwsartikel over cholesterol en artrose>>>

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 166    Gemiddelde: 4.3/5]
(advertentie)
Gezondheid aan huis