Voeding tegen artroseklachten

Zo bestrijdt u artroseklachten met gezonde voeding

De Griekse arts Hippocrates – de grondlegger van de Westerse geneeskunde – stelde 400 jaar voor Christus al, dat voeding van grote invloed op onze gezondheid is. Dat geldt natuurlijk ook voor de gezondheid van de gewrichten. Sommige voedingsmiddelen lijken de klachten te verminderen bij artritis en artrose, terwijl andere producten weer juist de ontstekingen in de gewrichten lijken te verergeren. Wat is goede of slechte voeding bij artrose? In dit artikel gaan we daar uitgebreid op in.

Voeding tegen artroseklachten

↳Inhoudsopgave over voeding en artrose

Artrose natuurlijk genezen
Dit is gezond eten
Goede voeding bij artrose: Omega 3
Gezonde voeding voor spieren en gewrichten: groenten, vruchten en kruiden
→ Koolbladeren tegen artrose
→ Gember tegen artrose
Beperk Omega 6-vetzuren
Welke vitamines ondersteunen bij artrose?
Vezelrijke voeding remt pijn bij artrose in knie (of niet?)
Vet verhoogt mogelijk het risico op artrose
Artrose en alcohol drinken
Let ook op de cholesterol!
Speciaal geval bij jicht: vermijden van een hoog urinezuurgehalte in het bloed
Orthomoleculaire voeding bij artrose
Voeding artrose hond, kat en paard
Veelgestelde vragen over voeding en artrose

Artrose natuurlijk genezen

Helaas is artrose niet met een verantwoord eetpatroon te genezen. Kraakbeen wat eenmaal afgesleten is, zal nooit meer teruggroeien. Hoe gezond uw maaltijden ook zijn. Kraakbeen zelf bevat geen zenuwen, dus het slijtageproces doet geen pijn. Wel ontstaan er vrijwel altijd ontstekingen aan het gewrichtskapsel. En deze zorgen voor de pijn en stijfheid. Door meer op uw voeding te letten en eventueel natuurlijke ontstekingsremmers te gebruiken, kunt u deze ontstekingsreacties afremmen en dus minder klachten hebben. Dus aan soepele en comfortabel aanvoelende gewrichten kan voeding zeker bijdragen.

Dit is gezond eten

U heeft last van slijtage of ontstekingen in de gewrichten? Dan geldt voor u dezelfde regel als voor ieder ander. En dat is in ieder geval gezonder gaan eten. Dat is niet zo’n ingewikkelde klus. Eet dagelijks twee ons verse groente en twee stuks fruit. Zet daarnaast twee keer per week een maaltijd met vette zeevis op tafel. Eet gevarieerd, op regelmatige tijden en vooral niet teveel. Het is nu eenmaal zo, dat alle overtollige kilo’s een extra belasting voor de gewrichten vormen. Dus een gezond gewicht is net zo belangrijk als gezond eten. Drink daarnaast gedurende de dag voldoende (mineraal)water, thee en verse sappen. Als u deze basisrichtlijnen serieus opvolgt, dan bent u al een flink stuk op de goede weg.

Ook interessant om te lezen

Vier voedingsmiddelen die uw gewrichten pijnigen bij artrose en reumatoïde artritis
Nachtschade slecht voor de gewrichten

Goede voeding bij artrose: Omega 3

Bij gewrichtsklachten is het belangrijk om veel voedingsmiddelen met Omega 3-vetzuren te eten. Deze beschikken immers over ontstekingsremmende eigenschappen. Vette vissoorten als zalm, markreel, haring en tonijn zijn rijk aan Omega 3-vetzuren. Maar ook schaaldieren zijn een goede bron van deze zeer gezonde vetzuren. Het gaat om kreeft, krab, garnalen, gamba’s en vooral Groenlipmossel. Dit laatste schaaldier bevat naast de bekende Omega 3-vetzuren EPA en DHA nog een aantal zeldzamere Omega 3-vetzuren met een krachtige ontstekingsremmende werking. Daarnaast bevatten schelpdieren nog een aantal bouwstoffen voor de gewrichten, zoals Glucosamine, Chondroïtine en Hyaluronzuur. Nadeel van schaaldieren is dat ze soms toxische stoffen kunnen bevatten. Het eten van extra veel verse groente erbij kan de schadelijke effecten daarvan opheffen.

Uit een onderzoek van de Universiteit van Surrey in Engeland blijkt, dat 1 gram visolie per dag kan helpen om de pijn bij artrose te verminderen. Deze hoeveelheid zit in laag gedoseerde supplementen. Omdat de kwaliteit en zuiverheid van visolie niet altijd gegarandeerd is, is het beter om dagelijks een haring of andere vette vis te consumeren. Om de inname van de ontstekingsremmende Omega 3-vetzuren te verhogen, kunt u ook vaker spinazie en postelein eten. Ook vlees bevat deze gunstige vetzuren voor de gewrichten. Het is echter wel zo dat hoe meer de dieren zich in vrijheid hebben kunnen bewegen, hoe meer Omega 3-vetzuren in het vlees wordt opgeslagen. Dus kies vooral voor biologisch vlees of vlees van scharrelvee.

Recent nieuws over voeding en artrose

Gezonde voeding voor spieren en gewrichten: groenten, vruchten en kruiden

Het is bekend, dat sommige voedingsmiddelen een lichte ontstekingsremmende of beschermende werking op de gewrichten hebben. Het is dan ook verstandig om deze producten regelmatig op het menu te zetten. Deze groenten en vruchten kunnen ondersteunen bij gewrichtsklachten: rauwe knoflook, uien, pompoen, rode bieten, broccoli, verse peulvruchten, groene kool, avocado en zwarte bessen (vrucht én pitjes). Als u regelmatig met kurkuma kookt, voeg dan gerust wat extra’s toe. De gele kleurstof Curcumine in dit specerij heeft sterke ontstekingsremmende eigenschappen.

Koolbladeren tegen artrose

Alle soorten kool zijn een goede keuze bij artrose. Vooral de groene soorten zijn rijk aan vitamine K. Uit een Amerikaans onderzoek is naar voren gekomen, dat een lage vitamine K-status in het lichaam in verband kan worden gebracht met artrose in de knieën.

Gember tegen artrose

Verse gember is in China al eeuwenlang een bekend volksmedicijn tegen gewrichtspijn. Het bevat actieve bestanddelen die in de pijn vermindert en de beweeglijkheid verbeteren. Wetenschappelijke studies hebben namelijk aangetoond, dat gember over ontstekingsremmende eigenschappen beschikt.

Beperk Omega 6-vetzuren

Zonnebloemolie, margarine, noten, zaden, sojaproducten en granen bevatten veel Omega 6-vetzuren. Deze zijn o.a. nodig voor het onderhoud van de hersenen en zenuwstelsel en goede werking van het hart en de bloedvaten. Omdat dit vetzuur meer in onze voedingsmiddelen zit dan Omega 3, krijgen we er zeer gemakkelijk te veel van binnen. En dat is slecht nieuws voor de gewrichten. De basis van Omega 6 is linolzuur. Dit wordt in het lichaam onder meer omgezet in arachidonzuur. Wordt er teveel van dit zuur gevormd, dan worden ontstekingsprocessen aangewakkerd. Tegelijkertijd blokkeert arachidonzuur de opname en ontstekingsremmende werking van Omega 3-vetzuren. Probeer daarom minder voedingsmiddelen te eten die veel Omega 6 bevatten en gebruik in de keuken meer olijfolie, kokosolie of roomboter. Beperk daarnaast het eten van rood vlees, omdat dit relatief veel arachidonzuur bevat.

Welke vitamines ondersteunen bij artrose?

Veel mensen vragen ook welke vitamines helpen bij artrose. De Universiteit van Surrey in Engeland meldt, dat voedingsmiddelen met veel Vitamine K een goede ondersteuning geven bij deze aandoening. Ze adviseren meer boerenkool, spinazie en peterselie te eten. Dit zijn grote bronnen van Vitamine K. Deze voedingsstof is nodig voor speciale eiwitten die in botten en kraakbeen aanwezig zijn. Wanneer er te weinig van deze vitamine in uw lichaam aanwezig is, neemt de kans op artrose én botontkalking toe.
Ook de Vitamines D en E hebben een gunstige invloed op de gewrichten. De eerste vitamine beïnvloedt het onderhoud van gezond kraakbeen. Vitamine E stimuleert de aanmaak van kraakbeencellen en heeft bovendien een ontstekingsremmende werking.

Vezelrijke voeding remt pijn bij artrose in knie (of niet?)

Een Amerikaanse studie toont aan, dat vezelrijke voeding de kans op ernstige pijn bij knie-artrose kan verminderen. Het was al bekend dat voedingsvezels de bloeddruk verlagen, overgewicht bestrijden en de bloedsuikerspiegel verbeteren. Nu blijkt dus ook, dat een vezelrijk dieet ontstekingen in het lichaam kan remmen. Uit een studie van de Boston University School blijkt, dat vezels de hoeveelheid C-Reactieve Proteïnen – welke een indicatie van ontstekingen zijn – in het bloed verminderen. Daarmee zou vooral de pijn bij knie-artrose minder worden. Deze voedingsmiddelen bevatten veel vezels: aardappelen, zilvervliesrijst, peulvruchten, volkoren- en roggebrood, groenten en fruit. Er wordt 25 gram voedingsvezels per dag geadviseerd.
De Oklahoma Medical Research Foundation merkt een dieet met hogere gehaltes aan vezels aan als slechte voeding voor artrose. In een recent onderzoek hebben ze vastgesteld, dat daardoor kraakbeengenen kunnen veranderen. Met als gevolg dat het kraakbeen gaat slijten.

Vet verhoogt mogelijk het risico op artrose

vet voeding artroseEen vetrijk dieet verhoogt de kans op artrose. Dit blijkt uit een onderzoek van twee Australische universiteiten. Het team van wetenschappers keek vooral naar het effect van verzadigde vetzuren én enkelvoudige koolhydraten. Deze combinatie wordt vaak in fastfood aangetroffen. De Australiërs ontdekten, dat verzadigde vetten zich ophopen in het kraakbeen. Daardoor wordt de aanmaak van nieuwe en gezonde cellen verstoord. Het kraakbeen wordt zwakker en dus extra gevoelig voor artrose. Verzadigde vetzuren worden o.a. aangetroffen in boter, palmolie, dierlijke vet en kokosolie. De laatste bron van deze vetzuren lijkt echter wel gunstig te zijn voor de gewrichten. Kokosolie bevat namelijk ‘laurinezuur’. Er zijn vermoedens, dat dit verzadigd vetzuur de degeneratie van kraakbeenweefsel remt.

Artrose en alcohol drinken

Op artrose zelf heeft alcohol geen effect. Toch is het verstandig om het gebruik daarvan zoveel mogelijk te beperken. Bier, wijn en andere alcoholische versnaperingen bevatten veel calorieën en maken dus dik. Dat betekent dat er extra druk ontstaat op de dragende gewrichten in de heupen, knieën en voeten. Dit versnelt het slijtageproces van het kraakbeen. Bovendien nemen bij overgewicht de pijnklachten toe. Het is bekend, dat alcohol effect kan hebben op ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs). Daardoor is er nog meer kans op maagklachten. Bovendien kan de lever minder goed gaan werken door de combinatie pijnstillers en alcohol. Het advies is één alcoholische drankje per dag aan vrouwen én twee aan mannen.

Let ook op de cholesterol!

Onlangs publiceerden wij een nieuwsartikel waarin we verwezen naar een studie naar de invloed van cholesterol op artrose. Hoewel dit nog ‘maar’ een dierstudie betrof, noemen we het toch graag even in dit algemene artikel over voeding en artrose.
Een ongezond hoog cholesterolgehalte kan leiden tot oxidatieve stress in het lichaam, wat vervolgens ook in de gewrichten een negatieve invloed heeft op de kraakbeencellen. Lees hier het hele nieuwsartikel over cholesterol en artrose>>>

Speciaal geval bij jicht: vermijden van een hoog urinezuurgehalte in het bloed

In specifieke gevallen, zoals bijvoorbeeld bij de gewrichtsaandoening jicht, dient men extra op te letten dat het urinezuurgehalte in het bloed niet te hoog wordt. Want dat geeft dan meer kans op klachten in de gewrichten. In dat geval kan men bepaalde voedingsmiddelen beter helemaal vermijden.
Dat zijn bijvoorbeeld: asperges, bloemkool, spinazie, paddenstoelen, kabeljauw, zalm, schaaldieren, gehakt, orgaanvlees (zoals kippenlever) en alcohol. Voor een uitgebreider voedingsadvies bij jicht verwijzen we u graag naar het artikel over jicht.

Orthomoleculaire voeding bij artrose

Het uitgangspunt van orthomoleculaire geneeskunde is, dat aandoeningen ontstaan door een tekort aan voedingsstoffen. Bij artrose wordt het lichaam ondersteund door bijvoorbeeld Glucosamine voor de aanmaak van kraakbeencellen en Omega 3-vetzuren om ontstekingen af te remmen. Dat Glucosamine het kraakbeen kan herstellen, is wetenschappelijk nog nooit onomstotelijk aangetoond. Omdat artrose-patiënten nauwelijks effecten ondervinden, verschuift de belangstelling de laatste jaren steeds meer naar vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes blad. Dat deze natuurlijke ingrediënten de ontstekingen in de gewrichten remmen, is inmiddels door wetenschappers in meerdere studies onderbouwd. Bovendien bevat de Nieuw-Zeelandse Groenlipmossel een uitgebreider pallet ontstekingsremmende omega 3-vetzuren – waaronder een aantal zeer zeldzame – dan vette zeevis.

Voeding artrose hond, kat en paard

Net als mensen, kunnen ook dieren last van artrose krijgen. Dus ook honden, katten en paarden. In de meeste gevallen zal de dierenarts speciaal dieetvoer voorschrijven, dat rijk is aan o.a. omega 3-vetzuren, curcumine en groenlipmosselextract. Deze ingrediënten helpen om de ontstekingen in de gewrichten af te remmen. U kunt ook vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes blad aan de voeding van uw huisdier toevoegen. Anders dan bij mensen kan ook Glucosamine effect hebben op de gewrichten van honden, katten en paarden. Dat komt, omdat het kraakbeen van dieren een andere samenstelling heeft. Overigens is de Nieuw-Zeelandse Groenlipmossel rijk aan Glucosamine-achtige stoffen. Zodra de ontstekingen zijn opgeruimd, kunnen deze mogelijk het kraakbeen herstellen.

Veelgestelde vragen over voeding en artrose

Helpt gezond eten bij artrose?

Bij artrose ontstaan vrijwel altijd ontstekingen aan de gewrichtskapsels. Het is bekend dat sommige voedingsmiddelen deze ontstekingen kunnen verminderen en weer andere voedingsmiddelen ze juist kunnen aanwakkeren. Als u last heeft van artrose, dan is het dus verstandig om een zo gezond mogelijk voedingspatroon aan te houden.

Welke voedingsmiddelen worden aangeraden bij artrose?

Eet vooral veel groente en vers fruit. En zet twee keer per week vette zeevis – zoals zalm, makreel en tonijn op het menu. Deze zijn rijk aan ontstekingsremmende vetzuren. Kies voor biologisch of scharrelvlees. Deze dieren bevatten meer gunstige Omega 3-vetzuren.

Welke voedingsmiddelen moet ik beperken bij artrose?

Voedingsmiddelen die veel Omega 6-vetzuren bevatten, zoals zonnebloemolie, margarine, en pinda’s. Bij een overmaat van dit vetzuur in uw lichaam wordt de ontstekingsremmende werking van Omega 3-vetzuren afgeremd. Verzadigde vetten kunnen de aanmaak van nieuwe en gezonde kraakbeencellen verstoren.

Spelen vitamines nog een rol bij artrose?

Vitamine K ondersteunt eiwitten die het kraakbeen sterk houden. Deze voedingstof zit onder andere in boerenkool en andere groene koolbladeren, spinazie en peterselie. Ook vitamine D en E hebben een gunstige invloed op het kraakbeen van de gewrichten.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen