Glucosamine bij artrose

Wie van u heeft er nog nooit van Glucosamine gehoord?

De meeste mensen met artrose zullen wel weten dat Glucosamine door veel mensen met gewrichtsklachten wordt gebruikt. Inmiddels hebben ook veel mensen met artrose ondervonden dat deze natuurlijke bouwstof voor kraakbeen niet of nauwelijks helpt om de pijn in de gewrichten te verlichten. Waarom is Glucosamine zo populair als het bij de meeste mensen niet voelbaar werkt? In dit artikel proberen wij u de antwoorden te geven.

glucosamine

↳Inhoudsopgave

Wat is glucosamine?
Werking Glucosamine bij artrose
→ Helpt Glucosamine bij artrose?
→ Natuurlijke ontstekingsremmers
Is het dan nog wel verstandig om Glucosamine te blijven gebruiken?
Welke Glucosamine is goed?
Hoeveel Glucosamine per dag?
Glucosamine bijwerkingen hart
Lees meer over Glucosamine, Chondroïtine en MSM bij artrose
Glucosamine bij hond, kat en paard
Bijwerkingen Glucosamine hond, kat en paard
Natuurlijke ontstekingsremmers voor hond, kat en paard

Wat is Glucosamine?

Glucosamine is een natuurlijke chemische verbinding die door uw lichaam zelf wordt aangemaakt. Deze stof wordt gebruikt voor de opbouw en onderhoud van onder andere kraakbeen, gewrichtspezen en gewrichtsbanden. Glucosamine wordt ook aangetroffen in de harde pantsers van schelpdieren. Dit zijn de natuurlijke bronnen voor voedingssupplementen die in veel gevallen een combinatie van Glucosamine en Chondroïtine bevatten. Kraakbeen bevat geen bloedvaten. Daarom neemt Chondroïtine de taak van ‘transporteur’ op zich om de Glucosamine in dit weefsel te krijgen. Dus kies altijd voor de combinatie.

Werking Glucosamine bij artrose

Glucosamine komt in bijna alle lichaamsweefsels voor. Maar de hoogste concentraties zijn te vinden in en rond de gewrichten. Proteoglycanen bestaan voor een belangrijk deel uit Glucosamine. Dit zijn de grote moleculen in het kraakbeen die vocht vasthouden en schokken absorberen. Daarnaast bevatten de smeringsmoleculen in de gewrichtsvloeistof ook veel Glucosamine. Zo kunnen de gewrichten soepel over elkaar blijven bewegen.

Helpt Glucosamine bij artrose?

De gedachte achter het innemen van Glucosamine is: “Als mijn kraakbeen slijt, heb ik dus een tekort aan bouwstoffen. Glucosamine is een belangrijke bouwstof, dus als ik die extra inneem dan groeit mijn kraakbeen vast weer aan.” Op twee punten klopt deze redenering niet.
Als eerste, vaak is een tekort aan bouwstoffen niet de hoofdoorzaak van kraakbeenslijtage. Meestal heeft dit een mechanische oorzaak, zoals het langdurige en vaak overbelasten van de gewrichten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de knieën van een stratenmaker of de heupen van iemand met zwaar overgewicht. Daarnaast kan gewrichtsslijtage ook in gang worden gezet door een ontstekingsreactie in de gewrichten. Dit veroorzaakt een toename in de productie van enzymen (MMPs) die kraakbeen afbreken. Dus bij een langdurige ontsteking in de gewrichten zal kraakbeenslijtage – en dus artrose – optreden.
In dit geval zal extra inname van Glucosamine geen waarde hebben: de mechanische belasting wordt niet gestopt en ook de ontstekingen worden door Glucosamine niet geremd.
Als tweede, kraakbeen kan niet aangroeien. Het weefsel wat eenmaal is afgesleten, komt dus niet meer terug. Het innemen van Glucosamine heeft dus geen zin. Zolang de ontsteking in het gewricht aanwezig is, zal iedere nieuw geproduceerde Proteoglycaan weer snel door de MMPs afgebroken worden. Het is dus belangrijk om eerst de ontstekingsprocessen in de gewrichten te bestrijden alvorens er gedacht kan worden aan kraakbeenherstel. Het is wetenschappelijk nog nooit onomstotelijk aangetoond, dat Glucosamine ook daadwerkelijk de schade aan het kraakbeen kan herstellen bij artrose.

Natuurlijke ontstekingsremmers

Het wordt steeds duidelijker dat natuurlijke ontstekingsremmers als (vloeibare) Groenlipmossel en Curcumine een grondigere oplossing bieden. De natuurlijke ingrediënten winnen de laatste tien jaar dan ook meer en meer terrein bij mensen die last hebben van artrose. Ze remmen de ontstekingen, waardoor de pijn afneemt en de soepelheid verbetert. Met het afnemen van de ontstekingen zal ook de productie van de ‘kraakbeenvernietigers’ MMPs worden gereduceerd. Daardoor zal het slijtageproces stoppen of in een lagere versnelling worden gezet. Belangrijk om te weten is, dat Groenlipmossel van nature ook rijk is aan verschillende Glycosaminoglycanen, die ook Glucosamine bevatten. Dat kan enig nut hebben op het moment dat de ontstekingen verdwenen zijn. Dan kan de productie van Proteoglycanen weer op gang komen. Dit heeft enkel effect op het vochtvasthoudende en schokabsorberende vermogen van het kraakbeen. Beschadigingen worden niet hersteld.
Glucosamine is alleen in vitro ontstekingsremmend gebleken, maar in vivo is hier geen effect van te zien. Dat betekent dat in een schaaltje met cellen in een laboratorium een ontstekingsremmend effect is gemeten, maar dat dit in de praktijk (in het menselijk lichaam) geen betekenis heeft.

Is het dan nog wel verstandig om Glucosamine te blijven gebruiken?

Als u zelf baat heeft bij Glucosamine, ga daar dan gerust mee door. Het kan geen kwaad om het te gebruiken. Voor uw eigen zekerheid zou u een tijdje kunnen stoppen om te kijken of de problemen terugkomen. Of misschien ontdekt u dan wel dat u Glucosamine helemaal niet nodig heeft. De tijd zal het leren, en u kunt daarna zelf bepalen of het voor u de moeite waard is om het weer te hervatten. In de praktijk weet men meestal na 3 maanden al wel of het werkt of niet. Wel wordt steeds vaker gedacht dat Glucosamine-gebruik bij gezonde mensen (zonder artrose) een preventieve werking heeft tegen het ontstaan van gewrichtsproblemen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de invloed van Glucosamine op autofagie [1]. Autofagie (Engels: autophagy) is een normaal proces dat overal in het lichaam plaatsvindt, waarbij een cel ‘zichzelf opeet’. In de gewrichten zou autofagie gerelateerd zijn aan het ontstaan van artrose. De producenten van Glucosaminepreparaten zijn dit nu verder aan het onderzoeken. Ook zou Glucosamine volgens sommigen bij enkele totaal andere aandoeningen een positieve werking hebben.

Welke Glucosamine is goed?

De kraakbeenherstellende werking van Glucosamine is dus nog onvoldoende wetenschappelijk aangetoond. Toch kunt u dit ingrediënt eens drie maanden uitproberen om te kijken wat het met uw gewrichten doet. Bijvoorbeeld bij artrose in de handen of de knie. Er is niet aan te geven welke Glucosamine het beste is. Op dit moment wordt Glucosaminesulfaat het meest gebruikt.

Hoeveel Glucosamine per dag?

Glucosaminesulfaat wordt goed door uw lichaam opgenomen en blijft vervolgens vijftien uur in uw lichaam actief. De behandeldosis is 3000 mg per dag. Dit moet over twee doseringen per dag verdeeld worden. De onderhoudsdosering van 1500 mg mag u in één keer innemen. Dit kan worden aangevuld met 500 mg Chondroïtine.

Glucosamine bijwerkingen hart

Er zijn bijwerkingen op het hart, maar in dit geval gaat het om positieve effecten. Britse wetenschappers keken van 2012 tot 2019 naar de invloed van Glucosamine op hart- en vaatziekten. Aan deze studie deden bijna een half miljoen mannen en vrouwen mee die aan het begin van het onderzoek vrij waren van hart- en vaatziekten. Ongeveer 20 procent van de deelnemers gebruikte regelmatig Glucosamine. Zij hadden een 18 procent lager risico op coronaire hartziekten dan mensen die geen Glucosamine gebruikten. Glucosamine heeft blijkbaar dus wel voordelen voor het behoud van gezonde hart- en bloedvaten. Dat wil niet zeggen dat dit middel niet vrij is van ongewenste bijverschijnselen. Hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, buikpijn, diarree en verstoppingen komen vaak voor.

Lees meer over Glucosamine, Chondroïtine en MSM bij artrose

Lees ook eens ons andere artikel over Glucosamine, Chondroïtine, Hyaluronzuur en Methylsulfonylmethaan (MSM) bij artrose. Daarin wordt ook besproken of de combinatie van Glucosamine met vergelijkbare middelen (Glucosamine met Chondroïtine, Glucosamine met MSM, of Glucosamine met Chondroïtine én MSM) een beter effect geeft dan het gebruik van alleen Glucosamine.

Glucosamine bij hond, kat en paard

Bij honden, katten en paarden met artrose wordt Glucosamine al jarenlang ingezet. Vreemd genoeg werkt het bij vooral honden, katten en paarden vaak wel redelijk goed tegen de klachten. Waarschijnlijk komt dit door de andere samenstelling van het kraakbeen bij dieren en door het afwijkende spijsverteringsstelsel ten opzichte van dat van de mens. In verhouding zijn namelijk ook van andere middelen, zoals ook de Groenlipmossel, al extreem lage doseringen voldoende om een groot effect waar te nemen. Ook eten honden, katten en paarden vaak dagelijks hetzelfde voedsel, waardoor een nieuw ingrediënt in het dieet eerder in goede aarde valt en ook daadwerkelijk een verschil maakt. Wij mensen eten daarentegen veel gevarieerder, en daardoor zijn hogere doseringen nodig of slaan dergelijke producten soms zelfs helemaal niet aan. Het effect van Glucosamine is dus bij mensen anders dan bij dieren.

Bijwerkingen Glucosamine hond, kat en paard

De meeste dieren kunnen Glucosamine goed verdragen. Naar het langdurig gebruik van deze voedingssupplementen is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Er werden geen schadelijke effecten vastgesteld. Er is een zeer geringe kans op lichte maag- en darmklachten, zoals dunne ontlasting en winderigheid. Ook is er geen risico bij teveel Glucosamine bij hond, kat en paard. Wel is het advies om u aan de gebruiksvoorschriften op de verpakking of in de bijsluiter te houden.

Natuurlijke ontstekingsremmers voor hond, kat en paard

Bij ontstekingen in de gewrichten is het advies om te kuren met natuurlijke ontstekingsremmers, zoals vloeibare groenlipmossel, curcumine of zwarte bes-blad. Belangrijk, omdat deze ontstekingen de gewrichtsweefsels anders verder kunnen beschadigen. Deze natuurlijke middelen hebben geen bijwerkingen, zoals bij ontstekingsremmende pijnstillers wel het geval is. Bovendien bevat Groenlipmossel een hoog gehalte aan Glucosamine-achtige bestanddelen. Deze herstellen bij dieren het kraakbeen op het moment dat de ontstekingen zijn opgeruimd.

[1] Caramés, B.; Kiosses, W.B.; Akasaki, Y.; Brinson, D.C.; Eap, W.; Koziol, J.; Lotz, M.K. (2013) Glucosamine activates Autophagy in vitro and in vivo. Arthritis & Rheumatism 65;1843-1852.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen