Nieuwe baanbrekende studie: stamcellen voorkomen artrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 1 jan 2024

Volgens Amerikaanse onderzoekers is artrose niet uitsluitend een mechanische slijtageziekte. Ze hebben ook ontdekt dat een verstoorde balans van stamcellen een rol speelt bij de afbraak van kraakbeen in de gewrichten. Op dit moment werken ze aan de ontwikkeling van een nieuwe behandeling om deze balans te herstellen, waardoor het mogelijk wordt artrose te voorkomen.

Onderzoekers aan de Columbia University in New York hebben een baanbrekende ontdekking gedaan in de strijd tegen artrose. In een recente studie identificeerden ze specifieke stamcellen die mogelijk slijtage aan het kraakbeen kunnen voorkomen. Het gaat om gremlin-voorlopercellen die in volwassen muizen cruciaal bleken te zijn voor het behoud van gezond kraakbeen. De onderzoekers toonden aan dat na verwijdering van deze cellen het kraakbeen begon te slijten, wat resulteerde in de ontwikkeling van ernstige artrose.

Nieuwe therapieën bij artrose

“Onze studie herdefinieert artrose als een aandoening die voortkomt uit een verstoorde balans van stamcellen, in plaats van puur als een mechanische slijtageziekte,” aldus een van de Amerikaanse onderzoekers. “Deze gremlin-voorlopercellen spelen namelijk een cruciale rol bij het voorkomen van artrose, een degeneratieve gewrichtsaandoening die wereldwijd miljoenen mensen treft.” De onderzoekers ontdekten dat het verlies van deze cellen door verwonding of veroudering geassocieerd is met de ontwikkeling van artrose, wat nieuwe mogelijkheden biedt voor de ontwikkeling van preventieve therapieën.

Bescherming tegen artrose

“Deze nieuwe behandelingen ter voorkoming van artrose kunnen gericht zijn op het beschermen of vervangen van gremlin-voorlopercellen,” zeggen onderzoekers Siddhartha Mukherjee en Toghrul Jafarov. Ze ontdekten dat deze cellen kunnen worden gestimuleerd met een groeifactor genaamd FGF18, wat leidt tot een toename van het aantal gremlin-cellen. FGF18-injecties verhoogden het aantal van deze stamcellen in het gewricht, wat resulteerde in dikker kraakbeen en bescherming tegen artrose bij muizen. Deze studie is in oktober 2023 gepubliceerd in het medisch tijdschrift Nature Communications.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.