De Groenlipmossel

Wat is Groenlipmossel, de werking, bijwerkingen, ervaringen en welke vorm is het beste?

De Groenlipmossel (Perna canaliculus) is niet zomaar een mosselsoort. Deze mossel, die zijn naam dankt aan de groene schelprand, komt alleen voor in de extreem schone wateren van de Marlborough Sounds in Nieuw-Zeeland. Het is niet mogelijk om de Groenlipmossel elders in leven te houden, zelfs niet in een aquariumomgeving! De Marlborough Sounds zijn dan ook beschermd en er wordt streng toezicht gehouden op de lokale vervuiling van het water.

↳Inhoudsopgave Groenlipmossel

Wat is de Groenlipmossel?
Waar dient de Groenlipmossel voor?
Wat zit er in de Groenlipmossel?
Welke Groenlipmossel is het beste?
Groenlipmossel en allergie
Over NSAIDs
Is Groenlipmossel ontstekingsremmend?
Wat zijn de bijwerkingen Groenlipmossel
Welke dosering Groenlipmossel?
Bij welke vormen van reuma kunnen vloeibare Groenlipmossel en Curcumine helpen?
Artrose hond, kat en paard
Meer informatie over de groenlipmossel
Veelgestelde vragen over de Groenlipmossel
Vragen over de Groenlipmossel aan orthopeed Jan Ide de Jong
Ervaringen met Groenlipmossel en Curcumine

Wat is de Groenlipmossel?

Naar men zegt, is de Groenlipmossel enkele tientallen jaren geleden in de belangstelling gekomen doordat inheemse Maori’s aan de kust een aanzienlijk lagere prevalentie van gewrichtsproblemen hadden dan hun broederstammen in het binnenland. Wat bleek? De Maori’s aan de kust aten regelmatig Groenlipmosselen, in tegenstelling tot de Maori’s in het binnenland [1].

Groenlipmossels in Nieuw-Zeeland
Intussen is er, na publicatie van succesvolle klinische studies, een flinke industrie ontstaan voor het verwerken van Groenlipmosselen voor gewrichtsproducten, die door consumenten wereldwijd worden genuttigd. De kwaliteit van deze producten verschilt enorm, vanwege variaties in het verwerkingstraject van de mossel en in de toedieningsvorm van de producten.

Waar dient de Groenlipmossel voor?

Groenlipmossel is een ontstekingsremmer die werkt in het gebied van de gewrichten. Het kan daardoor gebruikt worden bij uiteenlopende reumatische aandoeningen, zoals bijvoorbeeld artrose en reumatoïde artritis. Zo ontstaan bij artrose vrijwel altijd ontstekingen aan het gewrichtskapsel. Groenlipmossel – het liefst in combinatie met andere natuurlijke ontstekingsremmers als Curcumine of Zwarte bes-blad – vermindert de pijn en stijfheid.

Wat zit er in de Groenlipmossel?

De Groenlipmossel is een unieke mossel met verschillende interessante componenten. Deze zullen we hier bespreken.

Omega 3-vetzuren

GroenlipmosselsSommige mensen met gewrichtsklachten nuttigen visolie met de bekende Omega 3-vetzuren EPA en DHA, omdat bekend is dat deze een ontstekingsremmend effect hebben. Ook zijn er Omega 3 supplementen op de markt met EPA en DHA. De Groenlipmossel bevat meerdere soorten Omega 3-vetzuren: naast EPA en DHA, óók ALA, SDA, ETE, DTA, DPA en het zeldzame ETA. Sommige van deze vetzuren zijn converteerbaar tot andere Omega 3-vetzuren. Bij elkaar vormt dit een heel zeldzaam palet.

Omega 3-vetzuren hebben een ontstekingsremmend effect, omdat ze qua structuur lijken op het ontstekingsbevorderende arachidonzuur [2]. Arachidonzuur kan door het enzym COX-2 worden omgezet tot prostaglandinen, die de ontsteking aanjagen en versterken. Maar wanneer er bij een COX-2 enzym een aanzienlijk aanbod van Omega 3-vetzuren is, zal dit enzym Omega 3-vetzuren gaan omzetten in plaats van arachidonzuur, en ontstaan er metabolieten die niet de ontsteking bevorderen, maar deze eerder zullen temperen [2,3]. Ook kunnen sommige Omega 3-vetzuren het COX-2 enzym direct remmen, door de actieve plaats van het enzym te blokkeren [2]. Zo worden er minder prostaglandinen gevormd, en zal op den duur de ontsteking stoppen. Een vergelijkbaar proces vindt plaats bij het enzym 5-LOX, dat arachidonzuur kan omzetten tot ontstekingsbevorderend leukotriënen. Omega 3-vetzuren kunnen ook dit proces remmen [2]. Deze ontstekingsremmende effecten zijn ook bevestigd in diverse studies met ratten [4,5].

Furaanvetzuren

Tot een paar jaar geleden propageerde een Groenlipmosselproduct, dat slechts een extract van het vet van de mossel bevat, alleen de Omega 3-vetzuren als ontstekingsremmende kracht van het product. Maar bij een recent onderzoek ontdekten zij, dat na verwijdering van de Omega 3-vetzuren, er nog steeds een ontstekingsremmende component in dit product aanwezig was [6]. Deze component is vervolgens geïdentificeerd als ‘furaanvetzuur’ [6]. In ratten met een ontsteking aan de pootjes bleken deze furaanvetzuren de ontsteking ook te kunnen remmen, in een mate die zowel EPA als naproxen (een NSAID) overtrof [5]. Deze baanbrekende ontdekking, van een relatief onbekende component van de Groenlipmossel, is vervolgens gepubliceerd in het beroemde tijdschrift ‘PNAS’.

Glycosaminoglycanen

De Groenlipmossel is van nature een bron van glycosaminoglycanen, zoals Glucosamine en Chondroïtine-4 en -6 sulfaat. Het is dus niet nodig om naast Groenlipmossel ook Glucosamine- of Chondroïtinepreparaten te gebruiken, want de Groenlipmossel bevat deze bouwstoffen zelf al.

Eiwitten

In een studie met een door de onderzoekers zelf ontwikkeld Groenlipmosselextract werd ontdekt dat de remming van ontstekingscytokinen (signaalmoleculen die de ontsteking versterken) werd opgeheven wanneer de eiwitten in het extract waren vernietigd [7]. De remming van COX-1 en COX-2 bleef wel van kracht [7]. Hieruit blijkt, dat er ook eiwitten betrokken zijn bij het ontstekingsremmende effect van Groenlipmosselen, maar dat dit niet geldt voor de remming van COX-enzymen. Waarschijnlijk vindt de remming van COX dus alleen met behulp van Omega 3-vetzuren (en mogelijk furaanvetzuren) plaats.

Welke Groenlipmossel is het beste?

Groenlipmossel is in verschillende varianten verkrijgbaar. U kunt kiezen voor een extract, droogpoeder of de gehele Groenlipmossel. Wat is het verschil en welke vorm is beter? Een extract bevat uitsluitend Omega 3-vetzuren en Furaanvetzuren. Deze worden door middel van een verhittingsproces uit het mosselvlees verwijderd. Door de hoge temperaturen raken deze bestanddelen echter beschadigd, waardoor ze minder krachtig de ontstekingen in de gewrichten kunnen bestrijden. Bovendien ontbreekt in een extract de speciale eiwitten uit het mosselvlees die ook een ontstekingsremmende werking hebben.
Het resterende mosselvlees wordt gekookt, gedoogd en tot poeder vermalen. Dit wordt gebruikt voor de goedkoopste tabletten of capsules. Het bevat dus geen belangrijke Omega 3-vetzuren of Furaanvetzuren. Alleen mosseleiwitten die door het kookproces beschadigd en dus minder effectief zijn.
Het beste kunt u kiezen voor Groenlipmossel in vloeibare vorm. Door middel van een speciaal procedé wordt de Groenlipmossel zonder verhitting vloeibaar gemaakt. De Omega 3-vetzuren, Furaanvetzuren en speciale eiwitten raken daardoor niet beschadigd. Vloeibare Groenlipmossel heeft dus dezelfde samenstelling en kracht als de gehele Nieuw-Zeelandse Groenlipmossel. Daarnaast heeft een vloeistof als voordeel, dat het sneller en vollediger wordt opgenomen. Let wel goed op bij de aanschaf van vloeibare Groenlipmossel: het gaat hier om de gehele Groenlipmossel. En dus niet om het vrijwel waardeloze poeder dat in een vloeibare emulsie is opgelost.

Groenlipmossel en allergie

Bij een allergie of intolerantie voor gewone (Zeeuwse) mosselen is de kans groot, dat u dit ook met de (Nieuw-Zeelandse) Groenlipmossel ervaart. Zeeuwse mosselen hebben geen ontstekingsremmende invloed op de gewrichten. Dat heeft de Groenlipmossel wel. Helaas bevat dit weekdier uit Nieuw-Zeeland een aantal allergenen – dat zijn stoffen waar men allergisch of intolerant voor kan zijn – die ook voorkomen in de Zeeuwse versie. U kunt het dus beter niet gebruiken.

Over NSAIDs

De werking van NSAIDs – zoals Ibuprofen, Diclofenac en Naproxen die veel worden voorgeschreven bij reumatische aandoeningen – berusten op het afremmen van COX-2. Dit enzym speelt een hoofdrol bij de omzetting van arachidonzuur in prostaglandinen, die de ontstekingen in de gewrichten veroorzaken. Het nadeel van deze ontstekingsremmende pijnstillers is, dat ze eveneens het COX-1 enzym minder actief maken. En dat is minder goed nieuws, want dit enzym heeft namelijk een beschermende invloed op het maag-darmkanaal. Dat is de reden, dat het gebruik van deze generatie NSAIDs gepaard kan gaan met veel vervelende klachten van het maag-darmkanaal, zoals ontsteking van het maagslijmvlies, misselijkheid, braken en zelfs een maagzweer met bloedingen. Dat is de reden dat veel mensen deze medicijnen liever niet gebruiken of al snel met het gebruik stoppen.

Is Groenlipmossel ontstekingsremmend?

Alternatieven voor NSAIDs zijn vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes blad. Dit zijn natuurlijke ontstekingsremmers, waarvan tot op heden geen bijwerkingen bekend zijn. De Nieuw-Zeelandse Groenlipmossel bevat een hoge concentratie Omega 3-vetzuren, waaronder een aantal zeer zeldzame. Deze hebben vrijwel dezelfde structuur als arachidonzuur. Als er voldoende Omega 3-vetzuren aanwezig zijn, zal COX-2 niet langer meer geïnteresseerd zijn om arachidonzuur om te zetten in ontstekingsbevorderende prostaglandines. In plaats daarvan zal dit enzym de aanwezige vetzuren omvormen tot metabolieten die de ontstekingen in de gewrichten temperen. Curcumine is een natuurlijk ingrediënt dat de aanmaak van ontstekingsenzymen vermindert en kraakbeen-degenererende enzymen in de gewrichten verlaagt. Ook Zwarte bes-blad heeft een remmende werking op het ontstekingsbevorderende COX-2 enzym.

Wat zijn de bijwerkingen Groenlipmossel

Zowel Groenlipmossel, Curcumine als Zwarte bes-blad hebben geen invloed op het maagbeschermende COX-1 enzym. Deze natuurlijke ontstekingsremmers hebben dan ook niet de bijwerkingen die NSAIDs laten zien. Ook andere bijwerkingen zijn niet bekend. Ook als u andere medicijnen gebruikt, zoals bijvoorbeeld bloedverdunners. Wel is het advies om als u medicijnen gebruikt, altijd eerst met uw arts of apotheek te overleggen voordat u deze natuurlijke ontstekingsremmers gaat gebruiken.

Welke dosering Groenlipmossel?

Het beste kunt u beginnen met een dosering van ongeveer 400 mg Groenlipmossel per dag. Op het moment dat de klachten beginnen af te nemen, kunt u deze dosering verminderen naar 200 mg per dag. Het advies is om Groenlipmossel in te nemen met andere natuurlijke ontstekingsremmers voor een nog betere werking. Denk daarbij aan Curcumine, Zwarte bes-blad of Boswellia.

Bij welke vormen van reuma kunnen Groenlipmossel en Curcumine helpen?

Bij reumatische aandoeningen met ontstekingen schrijven artsen meestal NSAIDs voor. Als gezegd kan het gebruik van deze ontstekingsremmende pijnstillers echter gepaard gaan met vervelende bijwerkingen. Veel mensen met reumatische klachten kiezen daarom voor vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad. Dit zijn natuurlijke ontstekingsremmers die werken in het gebied van de gewrichten. Bij welke klachten kunnen deze ingrediënten verlichting brengen? Bewegen zonder pijn’ heeft voor u hieronder een inventarisatie gemaakt.

Is Groenlipmossel goed voor artrose?

Artrose is een gewrichtsaandoening, waarbij het kraakbeen in het gewricht dunner en zachter wordt. Daardoor gaat deze elastische bekleding op de botuiteinde van de gewrichten slijten. Dit proces kan gepaard gaan met een milde ontsteking. Het is belangrijk om deze te bestrijden, want ontstekingshaarden in de gewrichten leiden tot meer kraakbeenschade. En verdere slijtage leidt weer tot meer pijnlijke ontstekingen. Vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad geven bij 70 procent van de gebruikers binnen 80 dagen een goed resultaat. Aanbevolen wordt om de voorgeschreven medicatie van de arts te blijven gebruiken totdat deze gewrichtenkuur begint te werken. Anders is de kans groot dat u een periode onnodig pijn moet lijden, totdat de vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes blad begint aan te slaan.
Twee Brusselse ziekenhuizen hebben een observatie-studie uitgevoerd naar het effect van vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes blad op lage rugpijn en knie-artrose. De onderzoekers constateerden een aanzienlijke verbetering van de pijn en bewegingsbeperking. De stijfheid nam bij de patiënten minder significant af. Er is intussen ook een vervolgstudie gedaan, waarvan de resultaten eveneens positieve effecten laten zien bij lage rugpijn.

Reumatoïde artritis en Groenlipmossel

Bij reumatoïde artritis of ontstekingsreuma is het gewrichtsslijmvlies in een of meerdere gewrichten ontstoken. Dit gaat gepaard met pijn en zwellingen. Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes blad geven iets later resultaat dan bij artrose. Dat komt door de ontstekingen bij reumatoïde artritis, die hardnekkiger zijn. De ervaring is, dat binnen 80 dagen de pijn en zwellingen beginnen af te nemen. Tot die tijd is het wel belangrijk om de medicatie gewoon te blijven gebruiken. Er zijn geen interacties bekend tussen Groenlipmossel en geneesmiddelen.

Poly-artrose en Groenlipmossel

Bij poly-artrose slijt het kraakbeen in vijf of meer gewrichten tegelijkertijd. Deze aandoening heeft dus een andere oorzaak dan artrose, omdat deze aandoening het gevolg is van veroudering. Poly-artrose wordt beschouwd als een auto-immuunziekte, waarbij het afweersysteem zich tegen gezonde lichaamscellen keert. In dit geval dus het kraakbeen in de gewrichten. Vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes blad verlichten meestal binnen 80 dagen de pijn.

Fibromyalgie en Groenlipmossel

Deze vorm van reuma treft niet de gewrichten, maar de spieren en het bindweefsel. Fibromyalgie wordt dan ook wekedelenreuma of spierreuma genoemd. Er zijn patiënten die baat hebben bij vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes blad. Er zijn ook patiënten die geen enkel effect rapporteren. Gaat deze aandoening gepaard met ontstekingen, dan is het zeker het proberen waard om deze gewrichtenkuur eens 80 dagen lang uit te proberen. Werkt dit middel niet, dan na die tijd er helemaal mee stoppen.

Groenlipmossel bij jicht, artritis psoriatica en axiale spondyloartritis (ziekte van Bechterew)

Jicht, artritis psoriatica en axiale spondyloartritis zijn alle drie vormen van ontstekingsreuma. Dat betekent dat de natuurlijke ontstekingsremmers vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes blad effect op deze aandoeningen zouden moeten hebben. Een aantal mensen met één van deze vormen van reuma heeft ons gemeld, dat ze deze natuurlijke ontstekingsremmers hebben gebruikt. Vrijwel altijd met goed resultaat. Het aantal gebruikers met deze aandoeningen is echter nog te klein om definitieve conclusies te kunnen trekken. Het is altijd aan te bevelen om deze kuur eens 80 dagen lang uit te proberen. Bij geen resultaat: na 80 dagen stoppen.

Groenlipmossel bij Frozen shoulder en slijmbeursontsteking

Bij een frozen shoulder en slijmbeursontsteking spelen ontstekingen in de gewrichten een grote rol. Beide aandoeningen gaan na verloop van tijd weer vanzelf over. Volgens berichten van sommige bezoekers van ‘Bewegen zonder pijn’ kunnen vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes blad het herstel ondersteunen.

Syndroom van Sjögren en Groenlipmossel

Het syndroom van Sjögren is een chronische ontsteking in de klieren van de slijmvliezen. Naast droge ogen en droge mond, gaat deze aandoening ook gepaard met spier- en gewrichtsklachten. Eén bezoeker van ‘Bewegen zonder pijn’ met dit syndroom heeft ons laten weten vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes blad te hebben gebruikt. Het resultaat was positief. Het gaat hier echter maar om een melding van één persoon.

Lage rugklachten en Groenlipmossel

Vier op de vijf Nederlanders heeft wel eens last van lage rugpijn tussen de onderste ribben en de bilplooi. De observatie-studie van twee Brusselse ziekenhuizen heeft aangetoond, dat vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes blad vaak een goed resultaat geven bij deze klacht. De pijn en de bewegingsbeperking namen significant af. Ook een vervolgstudie in deze ziekenhuizen bevestigde dit.

Artrose hond, kat en paard

Vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes blad worden ook steeds meer gebruikt om artrose bij honden en katten te behandelen. Deze natuurlijke ontstekingsremmers worden al meer dan 30 jaar gebruikt om gewrichtsontstekingen bij paarden te bestrijden. Veel Nederlandse topruiters gebruiken deze ingrediënten om de gewrichten van hun kostbare ren- en springpaarden in goede conditie te houden.

Meer informatie over de groenlipmossel

Alle informatie van Bewegen zonder pijn over de Groenlipmossel voor u op een rij. Klik op de link waarover u meer wilt lezen.

Bijna 40 procent artrose-patiënten gebruikt groenlipmossel
Ervaringen met Groenlipmossel
Groenlipmossel: 7 x goed voor uw gezondheid
Nieuwe generatie Groenlipmossel is vloeibaar en toch 100% puur natuur
Nieuwe studie: Vloeibare Groenlipmossel en Curcumine goed alternatief bij lage rugklachten
Verschil tussen visolie en groenlipmossel bij gewrichtspijn
Weekdier allergie
Welke klinische studies zijn er met de Groenlipmossel gedaan?

Groenlipmossels vangen Groenlipmossels vangen Groenlipmossels vangen

Veelgestelde vragen over de Groenlipmossel

Wat zit er allemaal in de Groenlipmossel?

De Groenlipmossel bestaat uit Omega 3-vetzuren, furaanvetzuren, glycosamineglycanen en eiwitten.

Wat is de werking van de Groenlipmossel?

Door de unieke componenten die de Groenlipmossel bevat, is de mossel ontstekingsremmend. Doordat reumatische aandoeningen zoals artrose en reumatoïde artritis gepaard gaan met ontstekingen, kan de Groenlipmossel een verlichtend effect op deze ziekten hebben.

Heeft het gebruik van de Groenlipmossel bijwerkingen?

Voor zover bekend, zijn er aan het gebruik van de Groenlipmossel geen bijwerkingen verbonden. Wel is het verstandig in het geval van medicijngebruik om uw arts te informeren over het gebruik van de Groenlipmossel.

Helpt de Groenlipmossel bij artrose?

In de meeste gevallen heeft het gebruik van de Groenlipmossel een verlichtend effect bij artrose: minder pijn en meer bewegingsvrijheid. Bij ongeveer 30% van de mensen met artrose heeft de Groenlipmossel geen effect. Het is niet bekend waar dit door komt.

Ervaringen met de Groenlipmossel

Bewegen zonder pijn krijgt regelmatig reviews van mensen binnen die de Groenlipmossel gebruiken. Lees meer op de pagina met ervaringen.

Vragen aan orthopeed Jan Ide de Jong

Jan Ide de JongHieronder een selectie van vragen over de groenlipmossel die orthopeed Jan Ide de Jong heeft ontvangen én beantwoord. Staat uw vraag er niet bij en moet deze écht beantwoord worden door een arts?
Stel dan direct uw vraag aan orthopeed Jan Ide de Jong over de groenlipmossel.

Groenlipmossel samen met Curcumine?

Moet groenlipmossel en curcumine altijd samen ingenomen worden?
Groenlipmossel en curcumine kunnen als losse supplementen apart ingenomen worden. Dus u hoeft niet per se voor de combinatie te kiezen. In combinatie versterken beide bestanddelen elkaar echter wel in hun ontstekingsremmende werking. U zou daarom kunnen kiezen voor de vloeibare groenlipmossel met curcumine. Deze formule werkt bij 70% van de mensen met artrose goed.

Kan ik Groenlipmossel gebruiken?

Ik ben een vrouw van 45 jaar met de ziekte van Crohn en sinds een week heftige gewrichtsklachten. Ondertussen heb ik een medicijn pred**son gekregen van de huisarts waar ik wel positief op reageer (minder pijn). Mijn moeder gebruikt sinds een tijd de vloeibare groenlipmossel tegen een slijmbeurs in de heup en heeft daar baat bij. Mijn vraag is mag ik het medicijn pred**son en de vloeibare groenlipmossel combineren?
Ik zie in eerste instantie geen bezwaar om te gaan combineren in uw geval. Wel raad ik u aan om te kiezen voor meet natuurlijke ontstekingsremmers, zoals vloeibare groenlipmossel, curcumine of zwarte bes-blad Deze lijken zeer effectief. Let wel op uw Crohn medicatie wat betreft de salazopyrines Hier kunnen wel interacties optreden.

Groenlipmossel en schildklier

Ik gebruik nu 40 dagen vloeibare groenlipmossel. Ik ben schildklier patiënt (hypo). Kan het dat het vrij T4 daardoor verhoogd?
Het antwoord is nee.

Aspirine combineren met groenlipmossel?

Mijn vraag is kan ik aspirine 80 mg nemen samen met groenlipmossel. De aspirine heb ik ook nodig als bloedverdunner. De groenlipmossel helpt mij geweldig.
Dat kun je risicoloos blijven combineren. Leuk voor je dat je er zoveel baat bij hebt.

Is diarree een bijwerking van groenlipmossel?

Ik gebruik nu vier dagen, driemaal daags groenlipmossel capsules. Op dag vier kreeg ik diarree (niet waterdun maar wel hele zachte ontlasting). Mijn vraag is: Is dit tijdelijk en krijg ik uiteindelijk weer normale ontlasting of blijf ik deze diarree houden en wordt het erger dus nog dunner?
Het kan toeval zijn want diarree is een voor ons niet bekende bijwerking van groenlipmossel. Wellicht is het beter om even te stoppen tot alles normaal is en dan herstarten. We horen graag hoe het je daarna vergaan is. Persoonlijk heb ik een zeer lichte voorkeur om in de opstartfase te beginnen met vloeibare groenlipmossel, omdat het een iets beter opnamepatroon heeft dan capsules.

Kan je groenlipmossel gebruiken als je allergisch bent voor mosselen?

Ik heb een voedselallergie voor mosselen, kan ik dan het product groenlipmossel wel gebruiken?
Ik denk niet dat je dat moet doen. Helaas. De Nieuw-Zeelandse groenlipmossel bevat namelijk dezelfde allergenen als de Zeeuwse mossel.

Is groenlipmossel ook effectief bij artrose zonder ontstekingen?

Kunt mij laten weten of natuurlijke ontstekingsremmers als groenlipmossel en curcumine ook effectief is bij ernstige spierpijn en artrose zónder ontstekingen?
Waarschijnlijk is Groenlipmossel wel effectief bij spierpijn en artrose zonder ontstekingen, maar ik denk wel dat het minder effectief is dan wanneer er wel sprake is van evidente ontstekingsverschijnselen. Probeer het kortdurend, acht tot tien weken, stop dan en beoordeel zelf het verschil.

Vloeibare groenlipmossel?

Twee jaar geleden heb een skiongeluk gehad en heb daar een bone bruise aan overgehouden. Volgens mijn orthopeed is die weer genezen. Sinds die tijd heb ik, vooral ‘s nachts stekende pijn aan de zijkant van het aangedane been (bil/knie/kuit). Erg vervelend en slaap hierdoor erg slecht. Ik slik met regelmaat diclofenac/paracetamol/omeprazol maar dat helpt maar even. Ik werk in de zorg en loop wat kilometers af. Ik las toe uw verhaal over natuurlijke ontstekingsremmers als vloeibare groenlipmossel, curcumine of zwarte bes-blad. Adviseert u mij dit?
Het zou kunnen dat deze natuurlijke ontstekingsremmers hier weinig doet gezien het soort letsel. Maar als je alles geprobeerd hebt, dan toch maar eens 3 maanden proberen. Gewoon eens om te kijken wat het met je doet.

Bronnen

In verband met de regelgeving is het niet toegestaan om merknamen te noemen.

[1] Doggrell, S.A. (2011) (****)—Is It a Useful Anti-Inflammatory Agent? Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine Article ID 307121.

[2] Treschow, A.P.; Hodges, L.D.; Wright, P.F.A.; Wynne, P.M.; Kalafatis, N.; Macrides, T.A. (2007) Novel anti-inflammatory ω-3 PUFAs from the New Zealand green-lipped mussel, Perna canaliculus. Comparative Biochemistry and Physiology, Part B 147;645-656.

[3] McPhee, S.; Hodges, L.D.; Wright, P.F.A.; Wynne, P.M.; Kalafatis, N.; Harney, D.W.; Macrides, T.A. (2007) Anti-cyclooxygenase effects of lipid extracts from the New Zealand green-lipped mussel, Perna canaliculus. Comparative Biochemistry and Physiology, Part B 146;346-356.

[4] Whitehouse, M.W.; Macrides, T.A.; Kalafatis, N.; Betts, W.H.; Haynes, D.R.; Broadbent, J. (1997) Anti-inflammatory activity of a lipid fraction (****) from the NZ Green-lipped mussel. Inflammopharmacology 5;237-246.

[5] Lee, C.H.; Lum, J.H.; Ng, C.K.; McKay, J.; Butt, Y.K.; Wong, M.S.; Lo, S.C. (2009) Pain controlling and cytokine-regulating effects of (****), a lipid extract of Perna canaliculus, in a rat adjuvant-induced arthritis model. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine 6;239-245.

[6] Wakimoto, T.; Kondo, H.; Nii, H.; Kimura, K.; Egami, Y.; Oka, Y.; Yoshida, M.; Kida, E.; Ye, Y.; Akahoshi, S.; Asakawa, T.; Matsumura, K.; Ishida, H.; Nukaya, H.; Tsuji, K.; Kan, T.; Abe, I. (2011) Furan fatty acid as an anti-inflammatory component from the green-lipped mussel Perna canaliculus. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 108;17533-17537.

[7] Mani, S. and Lawson, J.W. (2006) In vitro modulation of inflammatory cytokine and IgG levels by extracts of Perna canaliculus. BMC Complementary and Alternative Medicine 6;1.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen