Welke klinische studies zijn er met de Groenlipmossel gedaan?

Naar de werkzaamheid van de Groenlipmossel bij gewrichtsontstekingen zijn tientallen klinische studies uitgevoerd. Omdat veel van deze studies gesponsord werden door de producent van het te onderzoeken Groenlipmosselproduct, en er bijvoorbeeld niet met een goede controle- of placebogroep wordt gewerkt, is het moeilijk om in deze brei van studies het kaf van het koren te scheiden. Daarom zijn er wetenschappers die systematische reviews schrijven: alle gepubliceerde studies worden eerst beoordeeld op betrouwbaarheid van de studie-opzet, op volledigheid van de informatie in de publicatie, en op andere zaken die een studie of publicatie ‘goed’ maken.

Groenlipmossel

In 2008 verscheen een systematische review over klinische studies met Groenlipmosselproducten [1]:
Vier zogenaamde ‘Randomised Controlled Trials’ (studies met een gedegen opzet en een goede controlegroep) lieten zien dat inname van de Groenlipmossel bij mensen met beginnende tot gevorderde artrose binnen ten minste twee maanden een positief effect had op klinische symptomen van de ziekte [1]. Hoewel er op sommige van deze studies toch nog wat aan te merken was, liet de grootste van de vier beschreven studies een duidelijk significant verschil zien voor pijn en voor het algeheel welbevinden tussen de groep die Groenlipmossel kreeg en de groep die een placebo kreeg [1].

In een studie die ná deze systematische review verschenen is, werd bevestigd dat de Groenlipmossel beter werkt dan Glucosaminesulfaat [2]. Dit was het resultaat bij 38 mensen met knie-artrose [2]. Na 3 maanden was vooral met betrekking tot stijfheid, pijn en maagproblemen de verbetering het sterkst in de groep die Groenlipmossel kreeg [2].

Twee Brusselse ziekenhuizen hebben een observatie-studie uitgevoerd naar het effect van vloeibare Groenlipmossel, Curcumine en Zwarte bes-blad op lage rugpijn en knie-artrose. De onderzoekers constateerden een aanzienlijke verbetering van de pijn en bewegingsbeperking. De stijfheid nam bij de patiënten minder significant af. Er is intussen ook een vervolgstudie gedaan, waarvan de resultaten eveneens positieve effecten laten zien bij lage rugpijn.

Ook bij honden en paarden met gewrichtsproblemen neemt de toepassing van de Groenlipmossel toe in populariteit. Juist omdat de Groenlipmossel ook effectief is bij dieren, weten we dat de positieve ervaringen bij mensen niet alleen gebaseerd kunnen zijn op een placebo-effect.
Groenlipmossel kan overigens veilig gebruikt worden naast de meeste reguliere medicatie.

Lees meer over de Groenlipmossel.

Lees meer over Curcumine, een andere natuurlijke ontstekingsremmer.

Lees meer over Zwarte bes-blad, een andere natuurlijke ontstekingsremmer.

Lees meer over artrose en over wat u hier zelf aan kunt doen.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

[1] Brien, S. et al. (2008) Systematic review of the nutritional supplement Perna canaliculus (green-lipped mussel) in the treatment of osteoarthritis. The Quarterly Journal of Medicine 101;167-179.
[2] Coulson, S. et al. (2013) Green-lipped mussel extract (Perna canaliculus) and glucosamine sulphate in patients with knee osteoarthritis: therapeutic efficacy and effects on gastrointestinal microbiota profiles. Inflammopharmacology 21;79-90.

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 31    Gemiddelde: 4.3/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Reacties