Aspecifieke lage rugpijn en rugklachten

Alles wat u moet weten: oorzaak, symptomen, diagnose & behandeling

aspecifieke lage rugpijnVier op de vijf mensen krijgt wel eens te maken met ‘aspecifieke lage rugpijn’. De klachten doen zich voor tussen de onderste ribben en de bilplooi. Het gaat hier om een ‘gewone’ rugpijn, dus zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak. Het wordt daarom aspecifieke rugpijn genoemd. Bij ongeveer 5 procent van de mensen met lage rugpijn is er wél een specifieke oorzaak aan te tonen. Er kan dan sprake zijn van een hernia of slijtage van de ruggenwervels door artrose. Dit wordt specifieke lage rugpijn genoemd. Soms kan de pijn nog lager in de rug bij het bekken aanwezig zijn. Dan gaat het meestal om een blokkade van het SI-gewricht.

 

Wat is de oorzaak van aspecifieke lage rugpijn?

De oorzaak van lage rugpijn is niet zo duidelijk vast te stellen. Mogelijk ontstaat de pijn door overbelasting van de rug, het langdurig inspannen van de rugspieren of een verkeerde zithouding. Eén van de meest voorkomende vormen van lage rugpijn is spit. Bij deze aandoening schiet bij een verkeerde beweging plotseling pijn in de onderrug. U hebt dan het gevoel dat uw rug op ‘slot’ zit en dat u zich niet meer kunt bewegen. Maar ook stress, slechte lichamelijk conditie en veel autorijden zouden lage rugpijn kunnen uitlokken.

Wat zijn de symptomen van aspecifieke lage rugpijn?

Het belangrijkste symptoom is: pijn in de onderrug. Deze kan uitstralen naar uw bil of bovenbeen. De onderrug voelt pijnlijk aan bij het zitten, staan en bewegen. Bij het maken van bepaalde bewegingen kan de pijn toenemen. Er kan eveneens sprak zijn van ochtendstijfheid. De pijn kan voortdurend aanwezig zijn of zich gedurende periodes voordoen. Er wordt over chronische lage rugpijn gesproken als zo’n klachtenperiode langer dan drie maanden duurt. Wanneer er binnen één jaar twee periodes van lage rugklachten optreden, dan wordt er over terugkerende rugpijn gesproken.

Hoe wordt de diagnose van aspecifieke rugpijn gesteld?

De arts zal als eerste de kenmerken van specifieke lage rugpijn uitsluiten. Als er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak is voor de klachten, dan wordt de diagnose ‘aspecifieke rugpijn’ gesteld. Dit kan soms heel frustrerend zijn voor de patiënt. Die wil namelijk weten waardoor de pijn veroorzaakt wordt. Daar kan de arts dus helaas geen antwoord op geven.

Hoe wordt aspecifieke lage rugpijn behandeld?

Lage rugpijn die niet langer dan 3 maanden aanhoudt, gaat meestal na verloop van tijd weer vanzelf over. In de regel verdwijnen de klachten bij 90 procent van de mensen weer vanzelf binnen zes weken. Het is daarna wel zaak om te leren de rug minder te belasten, om te voorkomen dat de klachten weer terugkeren. Het is belangrijk om gedoseerd te blijven bewegen bij aspecifieke lage rugklachten. Aangeraden wordt om regelmatig een stukje te wandelen en oefeningen voor uw rug te doen om de spieren sterker en soepeler te maken. Een fysiotherapeut kan u daarbij helpen. Als er sprake is van chronische lage rugpijn dan is oefentherapie zeker zinvol.

Wat helpt tegen aspecifieke lage rugpijn?

Medicijnen kunnen het herstel niet versnellen. Tegen de pijn kunt u Paracetamol nemen. Bij ernstige of chronische lage rugpijn kan een recept voor ontstekingsremmende pijnstiller aan de arts gevraagd worden. Uit een Belgische studie is gebleken dat de ingrediënten vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad goed werken bij lage rugpijn en knie-artrose. Het gaat om een observatiestudie die is uitgevoerd door de reumatologen Jiangang Qu, Christian Mélot en Thierry Appelboom. Zij onderzochten het effect van deze natuurlijke pijnstillende onstekingsremmers op 33 patiënten met lage rugpijn en 31 patiënten met knie-artrose. Na vier weken constateerden de onderzoekers een aanzienlijke vermindering van de pijn en verbetering van de bewegingsmogelijkheden. De stijfheid nam in iets mindere mate af. Lees meer over het onderzoek.

 

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 19   Gemiddelde:  4.3/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Reacties