Aspecifieke lage rugpijn en rugklachten

Deze content is medisch beoordeeld door orthopedisch chirurg Drs. J.I. de Jong. Jan Ide is reeds 35 jaar orthopeed en werkt bij de OPC Kliniek.

Alles wat u moet weten: oorzaak, symptomen, diagnose & behandeling

Vier op de vijf mensen krijgt wel eens te maken met ‘aspecifieke lage rugpijn’, ook wel ‘pijn in de onderrug’ genoemd. De bilstreek hoort hier ook bij. Het gaat hier om een ‘gewone’ rugpijn zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak. Het wordt daarom aspecifieke rugpijn genoemd. Bij ongeveer 5 procent van de mensen met lage rugpijn is er wél een specifieke oorzaak aan te tonen. Er kan dan sprake zijn van een hernia, slijtage van de tussenwervelschijf, of slijtage van de ruggenwervel gewrichtjes door artrose. Dit wordt dan specifieke lage rugpijn genoemd. Soms kan de pijn nog lager in de rug bij het bekken aanwezig zijn.aspecifieke lage rugpijn

↳Inhoudsopgave

Wat is de oorzaak van aspecifieke lage rugpijn?
Wat zijn de symptomen van aspecifieke lage rugpijn?
Hoe wordt de diagnose van aspecifieke rugpijn gesteld?
Hoe wordt aspecifieke lage rugpijn behandeld?
Wat helpt tegen aspecifieke lage rugpijn?
Meer lezen over lage rugpijn
Vragen aan orthopeed Jan Ide de Jong

Wat is de oorzaak van aspecifieke lage rugpijn?

De oorzaak van lage rugpijn is niet duidelijk vast te stellen. Mogelijk ontstaat de pijn door overbelasting van de rug, het langdurig inspannen van de rugspieren of een verkeerde zithouding. Eén van de meest voorkomende vormen van lage rugpijn is spit. Bij deze aandoening schiet bij een verkeerde beweging plotseling pijn in de onderrug. U hebt dan het gevoel dat uw rug op ‘slot’ zit en dat u zich niet meer kunt bewegen. Maar ook stress, slechte lichamelijk conditie en veel autorijden (gelijk aan veel en langdurig zitten) zouden lage rugpijn kunnen uitlokken.

Wat zijn de symptomen van aspecifieke lage rugpijn?

Het belangrijkste symptoom is: pijn. Dit kan uitstralen naar uw bil of bovenbeen tot aan de knie. De onderrug voelt pijnlijk en strak aan bij het zitten, staan en bewegen. Bij het maken van bepaalde bewegingen kan de pijn toenemen. Er kan eveneens sprak zijn van startstijfheid. De pijn kan voortdurend aanwezig zijn of zich gedurende periodes voordoen. Er wordt over chronische lage rugpijn gesproken als zo’n klachtenperiode langer dan drie maanden duurt. Wanneer er binnen één jaar twee periodes van lage rugklachten optreden, dan wordt er over terugkerende rugpijn gesproken.

Hoe wordt de diagnose van aspecifieke rugpijn gesteld?

De arts zal als eerste de kenmerken van specifieke lage rugpijn uitsluiten. Als er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak is voor de klachten, dan wordt de diagnose ‘aspecifieke rugpijn’ gesteld. Dit kan soms heel frustrerend zijn voor de patiënt. Die wil namelijk weten waardoor de pijn veroorzaakt wordt. Daar kan de arts dus geen antwoord op geven. Een foto maken van pijn gaat helaas nog niet.

Hoe wordt aspecifieke lage rugpijn behandeld?

Lage rugpijn die niet langer dan 3 maanden aanhoudt, gaat meestal na verloop van tijd weer vanzelf over. In de regel verdwijnen de klachten bij 90 procent van de mensen weer vanzelf binnen zes weken. Het is daarna wel zaak om te leren de rug minder te belasten, om te voorkomen dat de klachten weer terugkeren. Het is belangrijk om gedoseerd te blijven bewegen bij aspecifieke lage rugklachten. Aangeraden wordt om regelmatig een stukje te wandelen en oefeningen voor uw rug te doen om de spieren sterker en soepeler te maken. Een fysiotherapeut kan u daarbij helpen. Als er sprake is van chronische lage rugpijn dan is oefentherapie zeker zinvol.

Wat helpt tegen aspecifieke lage rugpijn?

Medicijnen kunnen het herstel niet versnellen. Tegen de pijn kunt u Paracetamol nemen. Bij ernstige of chronische lage rugpijn kan een recept voor de klassieke ontstekingsremmende pijnstiller (NSAID) aan de arts gevraagd worden. Maar deze pijnstillers helpen vaak helaas maar matig. In de acute fase kan een lage dosis valium ernaast goed helpen om de spieren wat meer te laten ontspannen. Uit een Belgische studie is gebleken dat de ingrediënten vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad goed werken bij lage rugpijn en knie-artrose. Het gaat om een observatiestudie die is uitgevoerd door reumatologen. Zij onderzochten het effect van deze natuurlijke pijnstillende ontstekingsremmers op 33 patiënten met lage rugpijn en 31 patiënten met knie-artrose. Na vier weken constateerden de onderzoekers een aanzienlijke vermindering van de pijn en verbetering van de bewegingsmogelijkheden. De stijfheid nam in iets mindere mate af. Lees meer over het onderzoek.

Meer lezen over lage rugpijn

Wetenschappers slaan alarm over forse stijging gevallen lage rugpijn
Goed en slecht nieuws voor mensen met lage rugpijn

Vragen aan orthopeed Jan Ide de Jong

Jan Ide de JongHieronder een selectie van vragen over rugklachten die orthopeed Jan Ide de Jong heeft ontvangen én beantwoord. Staat uw vraag er niet bij en moet deze écht beantwoord worden door een arts?
Stel dan direct uw vraag aan orthopeed Jan Ide de Jong over rugklachten of een andere aandoening.

Natuurlijke pijnstillers

Heb ‘s morgens last van een pijnlijke onderrug. In de loop van de dag wordt het minder. Het lijkt op een bepaalde stijfheid. Zou denken dat het na een nachtrust juist minder zou zijn. Ik lig op een Tempur matras, dus daar zou het niet aan moeten liggen. Als ik een pijnstiller inneem, is het duidelijk minder. Zijn natuurlijke ontstekingsremmers een optie? En welke zijn dan het best bruikbaar?
Natuurlijke ontstekingsremmers zijn zeker een optie bij lage rugklachten, maar soms minder effectief in de rug dan bij degeneratieve klachten van bijvoorbeeld hand of knie. Dat komt door de tussenwervelschijven. Die niet te vergelijken zijn met een gewricht qua bouw. Maar vaak zorgen ze wel voor veel onrust in de onderrug. Maar naast de reguliere pijnstillers zoals u die nu gebruikt kan het zeker een aanwinst zijn. Denk bijvoorbeeld aan vloeibare groenlipmossel, curcumine of zwarte bes-blad. Kies wel voor topkwaliteit. Dat werkt het beste.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen