Spit

Meest voorkomende vorm van lage rugklachten

Plotseling schiet bij een bepaalde beweging een hevige pijn in uw onderrug. Of door acute lage rugpijn kunt u amper nog uw bed uit komen. De kans is groot dat u last heeft van spit of ‘lumbago’, zoals artsen deze aandoening noemen. Spit is voor niemand een pretje. De klachten zijn echter meestal van voorbijgaande aard. Bovendien kunt u zelf veel doen om spit te voorkomen én te verhelpen.

Wat is spit?

Spit is een verzamelnaam voor lage rugklachten, die zonder aanwijsbare reden ontstaan. Dus een hernia of artrose aan de ruggenwervels spelen bijvoorbeeld geen rol bij deze aandoening. Daarom wordt spit een a-specifieke rugklacht genoemd. Spit wordt veroorzaakt door een verkramping van de rugspieren. Daardoor raakt de samenwerking van de gewrichten in de lage rug verstoord. Er ontstaat op die locatie pijn die kan doortrekken naar de bovenbenen. Spit is de meest voorkomende vorm van lage rugpijn. Het is tevens de minst ernstige vorm.

Wat is de oorzaak van spit?

spit-pijnOmdat de pijn vaak plotseling in de onderrug schiet, wordt vaak gedacht dat het probleem op dat moment ontstaat. Dat is niet zo. Spit bouwt zich op, lang voordat de pijn voelbaar wordt. Toen u vanmorgen de krant van de deurmat opraakte of dat krat bier uit de achterbak van uw auto tilde, was de limiet bereikt. Uw lichaam heeft zo lang mogelijk geprobeerd de overbelasting door verkeerde buig- en draaibewegingen, houding en zitpositie te compenseren. Op een gegeven moment barst de bom en ontstaat er een verrekking of verstuiking van de rugspieren. Spit dus.

Wat zijn de symptomen van spit?

Het belangrijkste symptoom is een pijn die acuut in de rug schiet. Dit kan zo heftig zijn, dat mensen door de benen zakken of zelfs flauwvallen. De pijn is centraal in de rug voelbaar en kan zich na een poosje naar links of rechts verplaatsen. Ook kan de pijn uitstralen naar benen of billen. Daarnaast blijft er een zeurende pijn in de rug aanwezig. Bepaalde bewegingen kunnen leiden tot een nieuwe, scherpe pijnscheut.

Hoe wordt de diagnose spit gesteld?

De huisarts zal eerst een aantal vragen stellen om andere aandoeningen, zoals een hernia uit te kunnen sluiten. Zo zal hij meer willen weten over de locatie van de pijn, wanneer de klachten zijn begonnen, hoe lang ze al bestaan en of de pijn uitstraalt naar andere delen van het lichaam. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek. Zo zal hij onder meer kijken naar hoe u loopt, naar de exacte plaats van de pijn en naar het effect op de pijn als u bepaalde bewegingen maakt. Vindt de huisarts geen andere oorzaken voor uw lage rugklachten? Dan zal hij de diagnose ‘gewone’ lage rugpijn of a-specifieke rugpijn stellen. Meestal zal hij de aandoening met ‘spit’ benoemen. Dit is echter geen officiële diagnose, omdat dit de verzamelnaam is van alle lage rugklachten die geen aanwijsbare reden hebben.

Hoe wordt spit behandeld?

Conform de richtlijnen voor huisartsen en fysiotherapeuten zal spit gedurende de eerste zes weken niet worden behandeld. In de meeste gevallen zullen de klachten immers vanzelf weer verdwijnen. Het beschadigde spierweefsel herstelt zich weer snel. Meestal binnen één tot twee weken. De duur van het genezingsproces kan echter wel van de ene patiënt tot de andere patiënt verschillen. Soms zal de huisarts een spierverslapper voorschrijven om de pijn te verminderen. Zelf kunt u Paracetamol of Ibuprofen tegen de pijn nemen. De combinatie van deze pijnstillers werkt overigens erg goed bij spit. Daarnaast is het belangrijk voor het herstelproces om in beweging te blijven. Anders worden de klachten alleen maar erger. Houd de spieren soepel door de te gaan wandelen, fietsen of zwemmen. Wanneer de pijn in de lage rug na zes weken nog aanwezig is, dan maakt u een nieuwe afspraak met uw huisarts. Er kan dan een doorverwijzing naar een fysiotherapeut of chiropractor plaatsvinden.
In een onderzoek in Brussel kwam naar voren dat een natuurlijke behandeling met vloeibare Groenlipmossel en Curcumine ook kan helpen bij klachten in de lage rug >>

Wat kunt u zelf doen bij spit?

Houd de rug warm met warme kleding, een kruik of een warme douche. Voorkom bukken, plotselinge bewegingen, tillen van zware voorwerpen en andere activiteiten die schadelijk zijn voor de rug. Ga de eerste week niet sporten. Verbeter uw zithouding: ga rechtop zitten tegen de stoelleuning en dus niet onderuit gezakt.

Oefeningen bij spit

De Lage Rug Fysio heeft een filmpje met oefeningen bij spit op Youtube gezet. Deze vijf oefeningen kunnen helpen om de klachten de verminderen en de beweeglijkheid te verbeteren.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen