NSAIDs: ontstekingsremmende pijnstillers bij artrose en reumatoïde artritis

Er kan een moment komen waarop een eenvoudige pijnstiller als paracetamol niet meer helpt tegen de pijn in uw gewrichten. Op dat moment zal uw arts een pijnstillende ontstekingsremmer of NSAID voorschrijven. Honderdduizenden mensen in Nederland gebruiken een NSAID. Hoog tijd om de voor- en nadelen van deze pijnstiller eens nader te belichten.

Betekenis NSAID, soorten NSAID medicatie, de werking, bijwerkingen, vervangers en natuurlijke alternatieven

NSAID is een afkorting van Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs (niet-steroïdale anti-ontstekingsmedicijnen). Deze pijnstiller wordt ingezet bij diverse reumatische aandoeningen om de pijn en ontstekingsreacties te bestrijden. Denk maar aan artrose, artritis psoriatica, slijmbeursontsteking, de ziekte van Bechterew, chondrocalcinose, fibromyalgie, jicht, reuma en reumatoïde artritis.

↳Inhoudsopgave NSAIDs

Starten met Paracetamol
Hoe werkt een NSAID?
Wat valt er onder NSAIDs?
De bijwerkingen van een NSAID
Welke NSAID bij reuma?
Natuurlijke ingrediënten bij pijn en ontstekingen

Starten met Paracetamol

Paracetamol versus NSAIDBij beginnende reumatische klachten zal de arts meestal de behandeling beginnen met Paracetamol. Dit is een eenvoudig middel dat zonder recept verkrijgbaar is en verhindert dat pijnsignalen aan de hersenen worden doorgegeven. Na inname werkt Paracetamol ongeveer 3 tot 6 uur. Paracetamol is bij verantwoord gebruik een veilig middel zonder bijwerkingen. Bij langdurige en hoge doseringen van 3 gram per dag kan deze eenvoudige pijnstiller wél kwaad. Dan kunnen er leverbeschadigingen, nierbeschadigingen en bloedafwijkingen optreden. Het is dan ook belangrijk om de bijsluiter goed door te lezen en u stipt aan de dosering te houden.

Hoe werkt een NSAID?

Naarmate de reumatische aandoening in ernst begint toe te nemen, zal Paracetamol steeds minder goed werken. Ondanks het gebruik van dit middel zal de pijn toenemen. Dat is het moment dat uw arts een NSAID gaat voorschrijven. Deze geneesmiddelen verminderen niet alleen de pijn, maar bestrijden ook de ontstekingshaarden in en om uw gewrichten. Het werkingsmechanisme van NSAIDs berust op het remmen van de omzetting van arachidonzuur in prostaglandines door het enzym COX (Cyclo-Oxygenase). Prostaglandinen zijn verantwoordelijk voor het aanjagen en versterken van ontstekingen. De werking van een NSAID is goed, maar houdt slechts kort aan. Daarom moeten veel mensen dagelijks NSAIDs blijven slikken om te voorkomen dat de klachten hen weer te veel worden.

Wat valt er onder NSAIDs?

Pijnstillende ontstekingsremmers van het type NSAID zijn al tientallen jaren op de markt. De eerste generatie wordt klassieke NSAIDs genoemd. In deze groep zitten o.a. Diclofenac, Naproxen en Ibuprofen. Deze remmen de COX-1 en COX-2 enzymen, die een belangrijke rol spelen bij de omzetting van arachidonzuur in de ontstekingsbevorderende prostangladines. De ontstekingsremmende werking van klassieke NSAIDs wordt vooral toegeschreven aan de remming van het COX-2 enzym. Het verminderen van de aanmaak van het COX-1 enzym is verantwoordelijk voor het schadelijke effect op de maag. COX-1 is een enzym met een beschermende werking op slijmvliezen, waaronder de maagwand. Daarom zijn er later moderne NSAIDs ontwikkeld die uitsluitend het enzym COX-2 remmen. Etoricoxib en Celecoxib zijn voorbeelden van moderne COX-2 remmers. Deze geneesmiddelen zijn dus veiliger voor de maag dan de klassieke pijnstillende ontstekingsremmers.

De bijwerkingen van een NSAID

Klassieke NSAIDs remmen dus niet alleen ontstekingen, maar ook COX-1 enzymen die belangrijk zijn voor de bescherming van het maag-darm-kanaal. Dit kan leiden tot een ontsteking van het maagslijmvlies, misselijkheid, braken en zelfs tot een maagzweer met bloedingen. De moderne NSAIDs remmen alleen het COX-2 enzym en laten dus het maag beschermende COX-1 ongemoeid. Maar het is nog niet bewezen dat deze pijnstillende ontstekingsremmers wel veilig zijn. Meestal krijgt u hier nog steeds een maagbeschermer bij!
Ook mogen NSAIDs niet gebruikt worden in combinatie met bloedverdunnende middelen (ook wel anticoagulantia of antistollingsmiddelen genoemd). Dit komt door de verhoogde kans op maag- en darmbloedingen, die moeilijk of niet meer te stelpen zijn wanneer er bloedverdunners worden gebruikt. Het samen gebruiken van NSAIDs met bloedverdunners kan dus werkelijk levensgevaarlijk zijn!

Welke NSAID bij reuma?

Consult orthopeed NSAIDElk jaar weer worden om deze reden duizenden mensen in het ziekenhuis opgenomen door onverantwoord gebruik van NSAIDs. Het is daarom niet verstandig om op eigen houtje een receptvrije ontstekingsremmende pijnstiller – zoals Advil – bij de apotheek of drogist aan te schaffen. Het is belangrijk dat uw arts het meest geschikte middel voor u kiest en voorschrijft. Hij weet immers precies welke medicijnen u gebruikt en wat voor andere gezondheidsklachten u heeft. Met een recept kunt u dan bij de apotheek het voor u meest geschikte medicijn ophalen. Bekijk de video met apotheker Han Siem over NSAIDs.

Natuurlijke ingrediënten bij pijn en ontstekingen

Pijn in de gewrichten is al erg genoeg. Daarom stoppen veel mensen al snel met het gebruik van NSAIDs omdat de bijwerkingen van dit geneesmiddel ze te veel wordt. Wanneer u last heeft van bijwerkingen van een NSAID, of wanneer u om andere redenen geen NSAIDs meer wilt of kunt gebruiken, kan eens geprobeerd worden om ingrediënten als vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad te gebruiken. Omdat dit natuurlijke ingrediënten zijn, is het veilig in gebruik. Het is daardoor eventueel goed samen te gebruiken met NSAIDs. En ook samen met bloedverdunners (antistollingsmiddelen) zijn er geen problemen te verwachten.
Tot op heden zijn er nog geen bijwerkingen bekend bij het gebruik van vloeibare Groenlipmossel voor de gewrichten. De Groenlipmossel, bevat een rijk arsenaal aan Omega-3 vetzuren, waaronder een aantal zeer zeldzame. Deze lijken qua structuur heel sterk op arachidonzuur, dat door het COX-2 enzym wordt omgezet in ontstekingsbevorderende prostaglandines. Als er echter voldoende Omega-3 vetzuren aanwezig zijn, zal dit enzym deze vetzuren gaan omzetten, in plaats van arachidonzuur. Vervolgens ontstaan er metabolieten die de ontstekingen zullen temperen, in plaats van aanjagen. Ook kunnen de Omega-3 vetzuren in vloeibare Groenlipmossel de activiteit van het COX-2 enzym afremmen. Ook dit leidt tot een verminderde aanmaak van ontstekingsbevorderende prostaglandines. Curcumine en Zwarte bes-blad spelen op een ander niveau een rol bij het verminderen en bestrijden van de ontstekingen.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen