Wat is Reuma?

Alles wat u moet weten over reuma: reumafonds, symptomen, reumatologie, erfelijk, voeding, soorten en meer!

Reuma is de verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen die zich aan of rondom de gewrichten voordoen en niet het gevolg zijn van een letsel. De bekendste reumatische aandoeningen zijn reumatoïde artritis en artrose. Maar liefst twee miljoen Nederlanders – waarvan 3000 kinderen – lijden aan een reumatische aandoening. Deze cijfers zijn afkomstig uit de ‘Nationale Peiling van het Bewegingsapparaat 2010’ dat TNO in opdracht van het Reumafonds heeft opgesteld.

Ontstekingsreuma

Volgens de peiling van TNO hebben 420.000 Nederlanders ontstekingsreuma. Zij hebben last van ontstekingen die plaatselijk voorkomen of meerdere gewrichten van het lichaam treffen. De meest voorkomende vorm van ontstekingsreuma is reumatoïde artritis. Dit is een auto-immuunziekte. Het afweersysteem is ontregeld en werkt daardoor niet meer naar behoren. Daardoor ontstaan er ontstekingen in de gewrichten. Vrouwen hebben vaker last van reumatoïde artritis dan mannen.

Een andere vorm van ontstekingsreuma is de ziekte van Bechterew. De ontstekingen ontstaan dan in de gewrichten van de wervelkolom en bekken. Op den duur kunnen de ruggenwervels aan elkaar vastgroeien en kan de wervelkolom verkrommen. De ziekte van Bechterew komt vaker voor bij mannen dan vrouwen.

Systeemziekten zijn de laatste aandoening in deze categorie. De ontstekingen komen dan niet alleen voor in de gewrichten, maar kunnen ook in de organen optreden. Systemische Lupus Erythematodes (SLE), Ziekte van Sjögren, Mixed Connective Tissue Disease en de Ziekte van Behçet behoren tot de systeemziekten.

Slijtagereuma

Ruim 1,1 miljoen Nederlands hebben artrose. Bij deze aandoening gaat de kraakbeenbekleding op de gewrichtsuiteinden geleidelijk in kwaliteit achteruit. Daardoor gaat het slijten. Als het kraakbeen geheel of gedeeltelijk is verdwenen, ontstaat er bot-op-bot contact. Dat kan leiden tot ontstekingen in de aangetaste gewrichten. Artrose komt het meest voor in de knieën, heupen, nek, onderrug en handen. Hoewel vaak wordt gedacht dat artrose geen reumatische aandoening is, is dat het wel. Gewrichtsslijtage is namelijk een gewrichtsaandoening en valt dus net als ontstekingsreuma onder de reumatische aandoeningen.

Wekedelenreuma

Deze vorm van reuma treft 240.000 landgenoten. De klachten zijn dan aanwezig in de ‘zachte’ onderdelen van het gewricht, zoals spieren, pezen en aanhechtingsbanden. De meest voorkomende vormen van wekedelenreuma zijn slijmbeursontsteking (bursitis) en peesontsteking (tendinitis). Bij fibromyalgie ontstaan er pijnklachten in de spieren en pezen.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 105    Gemiddelde: 4.3/5]