Koffie en reuma

Drinkt u graag en veel koffie? Wetenschappers discussiëren al vele jaren of dit nu wel of juist niet goed is voor de gewrichten. Vast staat dat koffie de gewrichten beschermt en gunstig is bij auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis. Maar er zijn ook wetenschappers met een duidelijke waarschuwing: veel koffie kan de reumafactor verhogen.

Koffie en reuma

Is er een link tussen gewrichtspijn en het drinken van koffie?

Is koffie drinken nu goed of juist slecht voor de gewrichten? Als het om het beantwoorden van deze vraag gaat, rollen wetenschappers bekvechtend over elkaar heen. Er zijn studies die suggereren dat koffie absoluut geen invloed heeft op het ontstaan en op de toename van reumatische klachten. Andere onderzoekers beweren precies het tegendeel. Wat is nu de realiteit met zoveel tegenstrijdige bewijzen? Laten we daarom eens dieper in de onderzoeken duiken en kijken wat de experts te zeggen hebben over de invloed van koffie op uw gewrichten.

Koffieconsumptie genetisch bepaald

In Nederland drinkt 94 procent van de volwassenen minimaal één kopje koffie per dag. Het gemiddelde is 4,5 kopjes koffie per dag. Dat betekent dat veel mensen gedurende de dag heel wat van dat bruine vocht naar binnen gieten. Ook dit hebben wetenschappers onderzocht: waarom drinkt de ene persoon veel meer koffie dan de ander? Een specifiek gen met de naam PDSS2 speelt daarin een beslissende rol. Er zijn sterke aanwijzingen dat dit gen de afbraak van cafeïne vertraagt. Daarom hebben mensen met PDSS2 minder trek in een nieuwe kop koffie dan mensen die dit gen niet met zich meedragen.

Wat is de rol van cafeïne?

Cafeïne is verantwoordelijk voor de opwekkende werking van deze populaire drank. Het stimulerende effect is al na één kopje koffie te merken. U voelt zich alerter en fitter. Maar bij overmatig gebruik, gaat de cafeïne zich tegen u keren. Er kan hoofdpijn en slapeloosheid ontstaan. Veel fanatieke koffiedrinkers bestrijden het laatste ongemak door ‘s avonds een paar glaasjes alcohol te nuttigen. Overmatige consumptie van koffie gaat dan ook vaak gepaard met een hoger alcoholgebruik. Bij een dagelijkse inname van meer dan zeven milligram cafeïne per kilogram lichaamsgewicht wordt gesproken van overmatig gebruik. Eén kopje filterkoffie bevat 85 milligram cafeïne. Dat betekent dat bij een lichaamsgewicht van 70 kilo vijf kopjes koffie écht de max is.

Gezonde effecten van koffie

Koffie bevat een hoog gehalte aan polyfenolen. Dit zijn antioxidanten die helpen voorkomen dat schadelijke verbindingen uw cellen vernietigen. Dat is in principe goed nieuws voor patiënten met reumatische klachten. Bij artrose kan het drinken van koffie het kraakbeen beschermen en bij reumatoïde artritis kan koffie weefselbeschadiging in de gewrichten voorkomen. Maar voordat u nu naar het koffiezetapparaat of espressomachine rent: leest u eerst het hele verhaal. Deze verkwikkende drank heeft ook een donkerbruine kant voor de gezondheid van uw gewrichten.

Koffie en de reumafactor

In een aantal onderzoeken is koffie gekoppeld aan reumatoïde artritis. Door het drinken van koffie zou de reumafactor toenemen. De reumafactor is een indicatie voor het ontwikkelen van reuma. Finse onderzoekers onderzochten de medische gegevens van 19.000 mensen die gedurende 15 jaar waren gevolgd. Ze concludeerden dat bij het dagelijks drinken van vier koppen koffie of meer de kans op reumatoïde artritis tweemaal groter was dan bij minder grote koffieleuten. Het risico was zelfs 15 keer groter bij 11 koppen koffie per dag.
Dit Finse onderzoeksresultaat staat haaks op dat van een Amerikaanse studie. Onderzoekers van de Harvard Medical School en het Brigham and Women’s Hospital in Boston hebben geen verband gevonden tussen koffiedrinken en reumatoïde artritis. Gedurende twintig jaar werden gegevens over voedingsgewoontes verzameld van 83.124 verpleegsters die meededen aan een doorlopend gezondheidsonderzoek. In deze periode kregen 480 vrouwen reumatoïde artritis. Er bleek dat het dagelijks drinken van meer dan vier koppen koffie geen invloed had op de ontwikkeling van deze gewrichtsaandoening. Dat bleek wel het geval te zijn bij rokers. Zij hadden meer kans op reumatoïde artritis dan de deelnemers die nooit een sigaret opstaken. Volgens de Amerikaanse onderzoekers zijn de meeste koffiedrinkers ook stevige rokers. Dat zou de reden kunnen zijn, dat eerdere studies – waaronder die uit Finland – koffiedrinken de schuld geven van het ontstaan van reuma.
Wetenschappers die denken dat er wél een verband is tussen het drinken van koffie en reumatoïde artritis, wijzen overigens niet rechtstreeks naar cafeïne als de grote boosdoener. Een verhoging van de reumafactor wordt waargenomen bij zowel mensen die gewone koffie als cafeïnevrije koffie drinken.

Heeft het drinken van koffie invloed op de botten?

Koffie belemmert de opname van calcium en verhoogt de uitscheiding van dit essentiële mineraal voor het behoud van stevige botten. Daardoor neemt de kans op osteoporose of botontkalking toe. Dat is vast komen te staan in een studie die is uitgevoerd door de Oregon State University. Hoe dit mechanisme werkt, heeft men nog niet kunnen achterhalen. Daarom adviseren de onderzoekers grote koffiedrinkers – gebruikers van minimaal vijf kopjes per dag – om extra calcium en vitamine D te nemen.

En wat is nu de conclusie?

Dus wat hebben we nu geleerd over de effecten van koffie op uw gewrichten? In ieder geval dat er veel tegenstrijdig onderzoek en bewijsmateriaal is. Daaruit kan onmogelijk een duidelijke conclusie worden getrokken. Het wachten is op meer onderzoek, zodat er straks voldoende onderbouwing is of het drinken van koffie nu wel of niet het risico op reumatoïde artritis verhoogt. Het Amerikaanse Reumafonds gaat er nog steeds vanuit dat het drinken van koffie nuttig kan zijn voor mensen met een reumatische aandoening. Het advies is om dit wel met mate te doen: maximaal vier koppen koffie per dag.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen