Opname van Calcium is belangrijker dan inname

Gouden tip voor sterke botten

Steeds meer mensen boven de 60 lijden aan botontkalking. Het gaat maar liefst om 33 procent van de vrouwen en 15 procent van de mannen. Osteoporose betekent letterlijk ‘poreuze botten’ of ‘botten met gaten’. Deze aandoening tast de structuur en dichtheid van het botten aan. Daardoor worden ze minder stevig en kunnen ze gemakkelijk breken. Meestal gaat het om een fractuur van de pols, ruggenwervel of heup. Om het risico op botontkalking te voorkomen, is het belangrijk om na het 35e levensjaar de Calciuminname te verhogen. Maar dit in niet voldoende.

Calcium uit rode alg

Naarmate uw ouder wordt, krijgt uw lichaam steeds meer moeite Calcium op te nemen. Dat komt omdat bij vrouwen het oestrogeenniveau en bij mannen het testosteronniveau begint te dalen. En deze geslachtshormonen spelen een belangrijke rol bij de opname van Calcium in de beenderen. Boven de 40 wordt dit mineraal dan ook moeilijker door de botten opgenomen. Osteoporose is dus niet alleen toe te schrijven aan een tekort aan Calcium. Het gaat vooral om een tekort aan goed opneembare Calcium. Melk is dus niet de meest efficiënte bron van dit mineraal; anders zou botontkalking overigens ook veel minder weidverbreid voorkomen in onze populatie. Hoe dit kan? Na een eiwitrijke maaltijd scheidt het lichaam meer Calcium uit. En melk bevat niet alleen Calcium, maar ook heel veel eiwitten. Het is ook bekend, dat Calcium in voedingssupplementen voor sterke botten doorgaans slecht wordt geabsorbeerd. De bouwstoffen voor het skelet spoelen dan als het ware weer weg, zonder opgenomen te zijn. Calcium uit rode alg wordt wél goed door het lichaam opgenomen. Dit zeeplantje bestaat voor 35 procent uit natuurlijk Calcium, waarvan 96 procent door het lichaam wordt geabsorbeerd voor opname in de botten. Bij oesterkalk – dat in veel voedingssupplementen wordt verwerkt – is dat slechts 67 procent.

Betere én sneller opname van Calcium

rode-alg-ijsland-calciumDe rode alg leeft in de kraakheldere zee bij de kust van IJsland. De officiële naam van dit zeeplantje is Lithothamnion calcareum. Wanneer we dit naar het Nederlands vertalen komen we op ‘plantje bedekt met Calcium’ uit. De rode alg is in staat om veel mineralen uit zee op te nemen. Het gaat o.a. om Magnesium, IJzer en vooral Calcium. Zoveel Calcium zelfs, dat het door de steenachtige structuur vaak verward wordt met koraal. De Engelsen noemen de rode alg dan ook ‘chalk weed’ of ‘kalkwier’. Het voordeel van deze Calcium uit de zee is, dat het sneller en vollediger door het lichaam wordt opgenomen. Deze hoge biologische beschikbaarheid maakt de rode alg dan ook tot een uitstekend alternatief voor bestaande voedingssupplementen voor sterke botten. Ook voor mensen met artrose is het een goed idee om de botten met een rode alg-supplement sterk te houden. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft immers aangetoond dat de rode alg ook de invloed van COX-2 in de gewrichten remt. Dit enzym is betrokken bij het ontstaan en in gang houden van ontstekingen in de gewrichten.

Meer gezondheidseffecten van Calcium

Uw lichaam bevat ongeveer anderhalve kilo Calcium. Daarvan is 99 procent terug te vinden in de botten. Dit mineraal is dus onontbeerlijk voor het behoud van een stevig skelet. Calcium moet altijd in combinatie met vitamine D worden ingenomen. Deze voedingstof bevordert namelijk de opname van Calcium uit de darmen en de inbouw van dit mineraal in het botweefsel. Veel osteoporose-patiënten hebben dan ook een tekort aan vitamine D.

De resterende één procent Calcium is terug te vinden in de tanden, organen, spieren en bloed. Dit mineraal zorgt voor het geleiden van prikkels naar de zenuwen en is goed voor de werking van de spieren, waaronder de hartspier. Calcium is verder betrokken bij de bloedstolling. Dit proces zorgt er voor dat kleine beschadigen van het weefsel worden afgesloten. Daardoor wordt bloedverlies zoveel mogelijk beperkt na een verwonding. Ook is deze voedingstof betrokken bij de celgroei, hormoonstofwisseling, energievoorziening van de cellen en het transport van andere mineralen in uw lichaam.

Hoeveel Calcium heb ik dagelijks nodig?

De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH of RI) Calcium is voor zowel vrouwen als mannen gelijk. Dat is tot een leeftijd van 50 jaar 1,0 gram en daarna 1,1 gram per dag. Calcium komt vooral voor in zuivelproducten. We hebben al eerder aangestipt, dat door de eiwitrijke samenstelling van deze producten een deel van deze belangrijke bouwstoffen voor de botten door het lichaam weer wordt uitgescheiden. Brood, groenten, peulvruchten en aardappelen bevatten kleinere hoeveelheden Calcium. Voor een optimale Calciumvoorziening is dus eigenlijk het dagelijks gebruik van een goed Calciumsupplement vereist om het risico op botontkalking te verminderen. De opneembaarheid is dus belangrijker dan de precieze ingenomen hoeveelheid. Op dit moment wordt de rode alg aangemerkt als één van de beste bronnen van Calcium met een hoge biologische beschikbaarheid voor uw lichaam. Een supplement met dit zeemineraal geeft u de grootste zekerheid, dat de Calcium ook daadwerkelijk in uw botten aankomt!

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen