Artrose in de nek

Artrose in de nek

Artrose in de nek: pijn in nekwervels

Slijtage in de nek: Cervicale Artrose

Alle gewrichten kunnen aangetast worden door artrose. Dus ook de gewrichten in de nek. Deze vorm van artrose wordt ook wel Cervicale Artrose of Cervicale Spondylose genoemd. Deze reumatische aandoening wordt veroorzaakt door slijtage van het kraakbeen van de tussenwervelschijven. Cervicale Artrose komt vooral voor bij mensen van 60 jaar en ouder.

Recent nieuws over artrose in de nek

Nekwervels

De nekwervels vormen het bovenste deel van de wervelkolom. Tussen twee afzonderlijke wervels is steeds een tussenwervelschijf geplaatst. Deze bestaat uit een ring van vlezig kraakbeen met in het midden een gelei-achtige kern. Deze elastische tussenwervelschijven fungeren als een soort van schokdemper die de impact van bewegingen absorbeert. Nekwervels zijn zeer flexibel. Ze maken het mogelijk om het hoofd naar voren, naar achteren of zijwaarts te buigen. De talrijke spieren en banden rondom de nekwervels houden de nek stabiel tijdens het bewegen.

Klachten van artrose in de nek

Bij het ouder worden kan het kraakbeen van de tussenwervelschijven gaan slijten. Daardoor ontstaan er kleine uitsteeksels in het bot – osteofyten genoemd – die druk kunnen uitoefenen op de zenuwbanen. De eerste symptomen van artrose in de nek zijn pijn en stijfheid, hoofdpijn, pijn in de schouders en armen en het niet kunnen buigen of draaien van de nek. In een gevorderd stadium kunnen de osteofyten ook gaan drukken op het ruggenmerg. Dan kunnen tintelingen, gevoelloosheid en verminderde kracht in armen, handen, benen en voeten optreden. In ernstige gevallen kan Cervicale Artrose ook leiden tot coördinatieproblemen, abnormale reflexen en spierspasmen. Een veelvoorkomende klacht is ook een schietende pijn in één of beide schouders of armen. De klachten van Cervicale Artrose lijken overigens op die van een nekhernia. Lees meer over de nekhernia.
Of heeft u de klachten soms gekregen na een auto-ongeluk of na een valpartij (bijvoorbeeld van de trap)? Misschien is het dan goed om het artikel over de Whiplash (zweepslag) eens te lezen. Het belangrijkste verschil tussen Cervicale Artrose en een Whiplash, is dat er bij Cervicale Artrose wél en bij de Whiplash géén sprake is van kraakbeenslijtage. Dit is duidelijk te zien op een röntgenfoto of MRI-scan.

Verlichten van nekklachten

Patiënten met Cervicale Artrose krijgen meer last als de nek langdurig in een gebogen of gestrekte positie wordt gehouden. Ook langdurig onderuit gezakt zitten en tillen kunnen de klachten verergeren. Even rustig gaan liggen en een warmtebron op de nek kunnen dan voor verlichting zorgen.

Duizeligheid en hoofdpijn bij artrose in de nek

Veel mensen die lijden aan Cervicale Artrose hebben ook last van hoofdpijn en duizeligheid. Dit wordt veroorzaakt door de uitsteeksels op de tussenwervelschijven, waardoor de openingen in de nekwervels nauwer worden. Dit wordt Cervicale stenose genoemd. Bij artrose in de nek kan dit zich één niveau voordoen: de nekwervels C5 tot C6. Meestal spelen deze vernauwingen zich echter af op meerdere hoogtes. De slagaders die de hersenen van bloed en zuurstof voorzien worden daardoor enigszins ‘dichtgedrukt’. Dit vermindert de bloedtoevoer naar de hersenen en kan duizeligheid en hoofdpijn veroorzaken. Soms kan artrose in de nek ook gepaard gaan met misselijkheid. Aangezien nekwervels en ruggenwervels één geheel vormen, kan artrose in de nek ook klachten aan de rug geven.

Diagnose en behandeling van artrose in de nek

De diagnose Cervicale Artrose kan door een arts worden gesteld door middel van een röntgenfoto. Soms is een CT-scan, botscan of MRI-scan nodig om de ernst van de slijtage vast te stellen. De nek voldoende rust geven, is één van de belangrijkste adviezen bij Cervicale Artrose. Daarnaast kunnen ontstekingsremmende medicijnen door de arts worden voorgeschreven om de pijn onder controle te krijgen. Vaak zal de behandelend arts de patiënt ook doorverwijzen naar een fysiotherapeut. Verder kunnen er voor natuurlijke alternatieven gekozen worden, zoals vloeibare Groenlipmossel, Curcumine en Zwarte bes-blad. Deze natuurlijke ontstekingsremmers werken net zo effectief als geneesmiddelen, maar geven geen vervelende bijwerkingen. Deze natuurlijke ontstekingsremmers werken net zo effectief als geneesmiddelen, maar geven geen vervelende bijwerkingen. In een groots opgezet onderzoek uit 2012 werd geconcludeerd, dat acupunctuur een positief effect heeft bij artrose in de nek.

Nekbrace

Aan mensen die lijden aan artrose in de nek wordt ook wel geadviseerd om een nekbrace te dragen. Daardoor worden de bewegingen beperkt en krijgt de nek extra steun en rust.

Operatie bij artrose in de nek

Bij artrose kunnen zenuwen die door de nekwervels lopen bekneld raken. Dit kan voor pijnklachten zorgen. Met een operatie kunnen deze weer vrij gelegd worden. Ook kan er een ingreep plaatsvinden om botweefsel weg te halen of om wervels vast te zetten. Daardoor worden de klachten als gevolg van artrose verlicht.

Werken met artrose in de nek

Artrose in de nek hoeft geen belemmering te zijn om te blijven werken. Wel is het belangrijk om op tijd bij de bedrijfsleiding aan te geven dat het werk te zwaar wordt. In overleg kunt u meer pauzes nemen en een passend en afwisselend werktempo aanhouden. Wordt het werk echt te zwaar voor uw nek? Bespreek dat dan met uw leidinggevende en bezoek de bedrijfsarts.

Artrose in de nek en alcohol

Bewegen zonder Pijn krijgt zo nu en dan de vraag of alcohol de klachten bij artrose in de nek kan verergeren. Deze vraag hebben we voorgelegd aan orthopeed Jan Ide de Jong. Hij zegt: “Van alcohol is het bekend dat het een aanval van jicht kan uitlokken. Maar dat zit meestal niet in de nek. Ik zie dus geen verband.”

Oefeningen bij artrose in de nek

Oefeningen voor artrose in de nek

Oefeningen voor artrose in de nek

Bij Cervicale Artrose is het wel belangrijk om de nek in beweging te houden. Door regelmatig oefeningen te doen, houdt u de nekwervels beweeglijk en soepel. Spierversterkende oefeningen zijn vooral gericht op het stabiel houden van de nekspieren, waardoor ze de ondersteunde taken beter kunnen uitvoeren. Hier een aantal eenvoudige oefeningen die zelf thuis kunt doen:

Spierversterkende oefening 1:

Ga op de grond liggen met de armen naast uw lichaam. Trek uw kin in en duw uw nek daarbij in de grond. Houdt dit 5 tellen vast en ontspan. Doe deze oefening in 3 reeksen van 10. Pauzeer 30 seconden na elke reeks.

Mobiliserende oefening 2:

U staat of zit rechtop. Trek uw kin iets in. U draait uw hoofd ontspannen zo ver mogelijk naar rechts, dan weer naar voren en vervolgens zo ver mogelijk naar links. Doe deze oefening in 3 reeksen van 10. Pauzeer 30 seconden na elke reeks.

Mobiliserende oefening 3:

U zit of staat rechtop. Buig uw hoofd naar links, uw oor naar uw linkerschouder. Ga door tot u de spanning in uw spieren voelt. Houdt dit 3 tellen vast. Doe vervolgens dezelfde oefening naar rechts. Doe deze oefening in 3 reeksen van 10. Pauzeer 30 seconden na elke reeks.

Mobiliserende oefening 4:

U zit of staat rechtop. Trek uw kin iets in. Draai en buig uw hoofd in een rustige beweging naar links. Houd dit 3 tellen vast. Ga terug naar de uitgangspositie en doe de oefening nog een keer naar rechts. Doe deze oefening in 3 reeksen van 10. Pauzeer 30 seconden na elke reeks.

Mobiliserende oefening 5:

U staat rechtop. Trek uw kin iets in. Leg uw handen over elkaar tegen uw achterhoofd. Ontspan uw schouders. Duw het achterhoofd licht tegen uw handen en geef hierbij tegendruk. Houd 5 tellen vast en ontspan. Doe deze oefening in 3 reeksen van 10. Pauzeer 30 seconden na elke reeks.

Oefeningen bij pijn en stijfheid bij nekartrose

#1 Oefening voor de nek bij reumatische klachten

#12 Spierversterkende oefening voor de nek (deel 1)

#13 Spierversterkende oefening voor de nek (deel 2)

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 179    Gemiddelde: 4.1/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Reacties