Artrose in de nek

Deze content is gecontroleerd en gevalideerd door orthopeed J.I. de Jong

Artrose in de nek

Artrose in de nek: pijn in nekwervels

Slijtage in de nek: artrose en spondylose

Alle gewrichten kunnen aangetast worden door artrose. Dus ook de gewrichten in de nek. Deze vorm van artrose wordt ook wel cervicale spondylartrose genoemd en verwijst specifiek naar artrose van de kleine gewrichtjes – facetgewrichten – in de nek. Daarnaast bestaat er de zogenaamde cervicale spondylose. Hiermee wordt een algehele veroudering en slijtage van niet alleen de facetgewrichtjes, maar ook van de tussenwervelschijven, de wervellichamen en de banden eromheen, bedoeld. Een verzamelnaam dus eigenlijk voor meerdere aandoeningen.

Recent nieuws over artrose in de nek

Nekwervels

De nekwervels vormen het bovenste deel van de wervelkolom. Tussen twee afzonderlijke wervels is steeds een tussenwervelschijf geplaatst. Deze bestaat uit een ring van vlezig kraakbeen met in het midden een gelei-achtige kern. Deze elastische tussenwervelschijven fungeren als een soort van schokdemper die de impact van bewegingen absorbeert, maar maken de wervelkolom ook mobiel door hun verende eigenschappen. Nekwervels zijn zeer flexibel. Ze maken het mogelijk om het hoofd naar voren, naar achteren of zijwaarts te buigen. De talrijke spieren en banden rondom de nekwervels houden de nek stabiel tijdens het bewegen.

Klachten van artrose in de nek

Bij het ouder worden kunnen de tussenwervelschijven gaan slijten. Daardoor ontstaan er kleine uitsteeksels in het bot – osteofyten genoemd – die druk kunnen uitoefenen op de zenuwbanen. De eerste symptomen van artrose in de nek zijn pijn en stijfheid, hoofdpijn, pijn in de schouders en armen en het niet kunnen buigen of draaien van de nek. In een gevorderd stadium kunnen de osteofyten ook gaan drukken op het ruggenmerg en de uittredende zenuwen naar de armen. Daardoor kunnen tintelingen, gevoelloosheid en verminderde kracht in armen, handen, benen en voeten optreden. In ernstige gevallen kan cervicale artrose ook leiden tot coördinatieproblemen, abnormale reflexen en spierspasmen. Een veelvoorkomende klacht is ook een schietende pijn in één of beide schouders of armen. De klachten van cervicale artrose kunnen overigens soms op die van een nekhernia lijken. Lees meer over de nekhernia.
Of heeft u de klachten soms gekregen na een auto-ongeluk of na een valpartij (bijvoorbeeld van de trap)? Misschien is het dan goed om het artikel over de Whiplash (zweepslag) eens te lezen. Het belangrijkste verschil tussen cervicale artrose en een whiplash, is dat er bij cervicale artrose wél en bij de whiplash géén sprake is van kraakbeenslijtage. Dit is duidelijk te zien op een röntgenfoto of MRI-scan.

Verlichten van nekklachten

Patiënten met cervicale artrose krijgen meer last als de nek langdurig in een gebogen of gestrekte positie wordt gehouden. Ook langdurig onderuit gezakt zitten en tillen kunnen de klachten verergeren. Dit geldt vooral voor lager in de rug gelegen spondylose. Even rustig gaan liggen en een warmtebron op de nek kunnen dan voor verlichting zorgen.

Duizeligheid en hoofdpijn bij artrose in de nek

Veel mensen die lijden aan cervicale artrose hebben ook last van hoofdpijn en duizeligheid. Dit wordt veroorzaakt door de uitpuiling op de tussenwervelschijven, in combinatie met verdikkingen van het bot ter plaatste. Daardoor wordt het centrale ruggenmergkanaal van de nekwervels nauwer. Dit wordt cervicale stenose genoemd.
Spondylose/artrose in de nek kan zich beperken tot één niveau: het vaakst tussen de nekwervels C5 tot C6. Maar meestal spelen deze vernauwingen zich echter af op meerdere niveaus. De kleine slagaders die de hersenen van achteruit van bloed en zuurstof voorzien worden daardoor soms ook enigszins ‘dichtgedrukt’. Die verminderde bloedtoevoer naar de hersenen kan duizeligheid en hoofdpijn veroorzaken. Soms kan spondylartrose in de nek ook gepaard gaan met misselijkheid. Aangezien de wervelkolom één geheel vormt, kan artrose in de nek ook klachten verderop in de rug geven.

Diagnose en behandeling van artrose in de nek

De diagnose cervicale artrose kan door een arts worden gesteld door middel van een röntgenfoto. Soms is een CT-scan of MRI-scan nodig om de ernst van de slijtage vast te stellen. De nek voldoende rust geven, is één van de belangrijkste adviezen bij cervicale artrose. Daarnaast kunnen ontstekingsremmende medicijnen door de arts worden voorgeschreven om de pijn onder controle te krijgen. Vaak zal de behandelend arts de patiënt ook doorverwijzen naar een fysiotherapeut. Verder kunnen er voor natuurlijke alternatieven gekozen worden, zoals vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad. Dit zijn natuurlijke ontstekingsremmers met een gunstig effect op de gewrichten.
Daarnaast is in een groots opgezet onderzoek uit 2012 geconcludeerd, dat acupunctuur een positief effect kan hebben bij artrose in de nek.

Nekbrace

Aan mensen die lijden aan spondylartrose van de nek wordt ook wel geadviseerd om een nekbrace te dragen. Daardoor krijgt de nek extra steun en rust. Soms is alleen het dragen van de halskraag ’s nachts in bed al voldoende verlichtend om overdag zonder dit hulpmiddel te kunnen functioneren.

Operatie bij artrose in de nek

Bij artrose kunnen zenuwen die door en langs de nekwervels lopen bekneld raken. Met een operatie kunnen deze weer vrij gelegd worden. Ook kan er een ingreep plaatsvinden om botweefsel weg te halen of om wervels vast te zetten.

Werken met artrose in de nek

Artrose in de nek hoeft geen belemmering te zijn om te blijven werken. Wel is het belangrijk om op tijd bij de bedrijfsleiding aan te geven dat het werk te zwaar wordt. In overleg kunt u meer pauzes nemen en een passend en afwisselend werktempo aanhouden. Wordt het werk echt te zwaar voor uw nek? Bespreek dat dan met uw leidinggevende en bezoek de bedrijfsarts.

Artrose in de nek en alcohol

Bewegen zonder Pijn krijgt zo nu en dan de vraag of alcohol de klachten bij artrose in de nek kan verergeren. Deze vraag hebben we voorgelegd aan orthopeed Jan Ide de Jong. Hij zegt: “Van alcohol is het bekend dat het een aanval van jicht kan uitlokken. Maar dat zit meestal niet in de nek. Ik zie dus geen verband. Een duidelijk verband tussen alcohol en de nek is, dat mensen bij overmatig alcoholgebruik te veel uit hun nek gaan praten. Dat dan weer wel.”

Oefeningen bij artrose in de nek

Oefeningen voor artrose in de nek

Oefeningen voor artrose in de nek

Bij cervicale artrose is het wel belangrijk om de nek in beweging te houden. Door regelmatig oefeningen te doen, houdt u de nekwervels beweeglijk en soepel. Spierversterkende oefeningen zijn vooral gericht op het stabiel houden van de nekspieren, waardoor ze de ondersteunde taken beter kunnen uitvoeren. Hier een aantal eenvoudige oefeningen die zelf thuis kunt doen:

Spierversterkende oefening 1:

Ga op de grond liggen met de armen naast uw lichaam. Trek uw kin in en duw uw nek daarbij in de grond. Houdt dit 5 tellen vast en ontspan. Doe deze oefening in 3 reeksen van 10. Pauzeer 30 seconden na elke reeks.

Mobiliserende oefening 2:

U staat of zit rechtop. Trek uw kin iets in. U draait uw hoofd ontspannen zo ver mogelijk naar rechts, dan weer naar voren en vervolgens zo ver mogelijk naar links. Doe deze oefening in 3 reeksen van 10. Pauzeer 30 seconden na elke reeks.

Mobiliserende oefening 3:

U zit of staat rechtop. Buig uw hoofd naar links, uw oor naar uw linkerschouder. Ga door tot u de spanning in uw spieren voelt. Houdt dit 3 tellen vast. Doe vervolgens dezelfde oefening naar rechts. Doe deze oefening in 3 reeksen van 10. Pauzeer 30 seconden na elke reeks.

Mobiliserende oefening 4:

U zit of staat rechtop. Trek uw kin iets in. Draai en buig uw hoofd in een rustige beweging naar links. Houd dit 3 tellen vast. Ga terug naar de uitgangspositie en doe de oefening nog een keer naar rechts. Doe deze oefening in 3 reeksen van 10. Pauzeer 30 seconden na elke reeks.

Mobiliserende oefening 5:

U staat rechtop. Trek uw kin iets in. Leg uw handen over elkaar tegen uw achterhoofd. Ontspan uw schouders. Duw het achterhoofd licht tegen uw handen en geef hierbij tegendruk. Houd 5 tellen vast en ontspan. Doe deze oefening in 3 reeksen van 10. Pauzeer 30 seconden na elke reeks.

Oefeningen bij pijn en stijfheid bij nekartrose

#1 Oefening voor de nek bij reumatische klachten

#12 Spierversterkende oefening voor de nek (deel 1)

#13 Spierversterkende oefening voor de nek (deel 2)

Veelgestelde vragen over artrose in de nek

Wat voel je van artrose in de nek?

De eerste symptomen zijn pijn en moeite met het buigen en draaien van uw nek. Veel patiënten klagen ook over hoofdpijn en gevoeligheid in de schouders en armen. Naarmate de aandoening vordert ontstaan klachten aan de armen, zoals tintelingen, gevoelloosheid en krachtverlies.

Wat kan ik zelf doen om de klachten te verlichten?

Zorg voor een goede zitpositie: ga rechtop zitten en niet onderuitgezakt. Probeer het tillen van zware voorwerpen zoveel mogelijk te vermijden. Ga bij pijn rustig liggen met een warmtebron op uw nek.

Hoe wordt artrose in de nek behandeld?

De arts kan ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs) voorschrijven om de pijn te verlichten. Gebruikt u deze medicijnen liever niet vanwege de bijwerkingen? Dan kunt u de klachten proberen te bestrijden met natuurlijke ontstekingsremmers.

Mag ik mijn nek bewegen bij artrose?

Ook hier geldt: rust roest. Het is belangrijk om uw nek te blijven bewegen om de nekwervels soepel en de nekspieren sterk te houden. Deze thuisoefeningen kunnen u daarbij helpen.

Vragen aan orthopeed Jan Ide de Jong

Hieronder een selectie van vragen over artrose in de nek die orthopeed Jan Ide de Jong heeft ontvangen én beantwoord. Staat uw vraag er niet bij en moet deze écht beantwoord worden door een arts?
Stel dan direct uw vraag aan orthopeed Jan Ide de Jong over artrose in de nek of een andere aandoening.

Pijn in nek met wandelen

Ik heb artrose in de 6 en 7 nekwervels. Dit hindert me met wandelen en bepaalde bewegingen van het hoofd.
Hier is helaas niets aan te doen, in elk geval niet chirurgisch. Wellicht is beoordeling door een revalidatiearts een betere optie voor u.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 183   Gemiddelde:  4/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Reacties