Acupunctuur en artrose

Alles wat u moet weten: Betekenis, wetenschappelijke onderbouwing, erkende acupuncturisten

Acupunctuur kan artrose niet genezen. Deze alternatieve behandelingsvorm kan wel helpen om symptomen als pijn, stijfheid en ontstekingen te verminderen. Een grote internationale studie uit 2012 heeft aangetoond dat acupunctuur effectief kan zijn bij de behandeling van chronische pijnklachten. Patiënten met reumatoïde artritis en andere reumatische aandoeningen zouden volgens de onderzoekers dan ook vaker doorverwezen mogen worden naar een acupuncturist.

Wat is acupunctuur?

artrose acupunctuurAcupunctuur is een traditionele Chinese geneeskunst die al duizenden jaren in dat land wordt toegepast. Centraal in deze behandelmethode staat het Taoïstische evenwicht tussen ‘yin en yang’, wat onderdeel is van een oude Chinese religie. Men gelooft dat als dit evenwicht verstoord raakt, we dan ziek worden. Het zouden energieën zijn die door een onzichtbaar netwerk van meridianen stromen. Op veel specifieke plaatsen van het lichaam bevinden zich volgens deze theorie zgn. acupunctuurpunten. Deze staan in contact met organen en andere lichaamsfuncties. Door naalden in het onderhuidse bindweefsel te steken, wil de acupuncturist de balans tussen de energieën weer herstellen. Dit effect bereikt hij door bepaalde energieën te stimuleren of juist af te remmen. Soms zal hij ook Chinese kruiden adviseren om de behandeling verder te ondersteunen.

Acupunctuur en wetenschappelijke onderbouwing

Voor het eerder genoemde onderzoek selecteerde een internationaal team van epidemiologen en statistici 29 studies uit 1000 onderzoeken. Daarin werd acupunctuur vergeleken met een nep-methode (placebo). Het ging om 17.922 patiënten met chronische pijnklachten uit Duitsland, Amerika, Zweden en Spanje. Er werd geconcludeerd dat acupunctuur een positief effect heeft op lage schouderpijn, nek- en schouderpijn en chronische ontstekingen bij artrose en reumatoïde artritis. Het eindverslag werd op 10 september 2012 gepubliceerd in Archives of Internal Medicine. (Zie bron onderaan.)

Kies voor erkende acupuncturist

Overweegt u acupunctuur om de pijn en stijfheid in uw gewrichten aan te pakken? Kijk dan eerst op de website van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur voor een erkende specialist (bij voorkeur een acupuncturist die ook arts is) bij u in de omgeving. Breng uw arts en eventueel ook de fysiotherapeut ervan op de hoogte dat u van plan bent om een acupuncturist te bezoeken. Dan kunnen zij dit opnemen in het behandelplan.

Bron

Zie de originele publicatie in het tijdschrift Archives of Internal Medicine.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen