Artrose in de schouder

Deze content is medisch beoordeeld door orthopedisch chirurg Drs. J.I. de Jong. Jan Ide is reeds 35 jaar orthopeed en werkt bij de OPC Kliniek.

Slijtage in het schoudergewricht

Naar schatting 21 procent van alle Nederlanders heeft schouderklachten. Hoewel we het altijd over “het schoudergewricht” hebben, is de schouder eigenlijk opgebouwd uit twee afzonderlijke gewrichten. Het glenohumerale gewricht zorgt ervoor dat de bovenarm en het schouderblad ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Daarboven bevindt zich het acromioclaviculaire gewricht (of AC-gewricht) dat u in staat stelt om het sleutelbeen en schouderblad een klein beetje ten opzichte van elkaar te laten bewegen. In beide gewrichten kan artrose ontstaan. De aandoening die ‘omartrose’ wordt genoemd, heeft betrekking op het schoudergewricht zelf.

Klik om te vergroten

Klik om te vergroten

Recent nieuws over artrose in de schouder

Oorzaak artrose in de schouder

Artrose in de schouder ontstaat als het kraakbeen in de gewrichten gaat slijten. Daardoor neemt de dikte van de kraakbeenlaag af en komen de gewrichtsvlakken dichter op elkaar te liggen. Net als artrose in bijvoorbeeld de knieën, heupen en rug is omartrose meestal het gevolg van een natuurlijk slijtageproces. Bij het ouder worden neemt immers de kwaliteit van het kraakbeen af, waardoor het kan gaan afslijten. Deze aandoening kan ook ontstaan door beschadiging van de schoudergewrichten door een ongeval of het verrichten van activiteiten die deze gewrichten teveel belasten. Langdurige ontstekingen in schoudergewrichten (bijvoorbeeld een slijmbeurs– of peesontsteking) of laaggradige ontstekingen in het lichaam kunnen dit slijtageproces ook in gang zetten.

Symptomen artrose in de schouder

Kraakbeen werkt als een soort van ‘schokdemper’ in de gewrichten en zorgt er eveneens voor dat de gewrichtsvlakken soepel over elkaar kunnen blijven glijden. Wanneer dit elastische weefsel gaat afslijten, kunnen de schoudergewrichten minder soepel en minder ver bewogen worden. Vooral tijdens het bewegen kan er pijn optreden. Net als vele andere vormen van artrose kan deze aandoening gepaard gaan met start- of ochtendstijfheid. De gewrichten doen pijn en zijn stijf na een langere tijd van rust. Na verloop van tijd nemen deze klachten weer af naarmate men in beweging komt. In een vergevorderd stadium is vrijwel de volledige kraakbeenlaag tussen de gewrichten verdwenen. Er ontstaat dan bot-op-botcontact. Dit kan als zeer pijnlijk worden ervaren. Het lichaam zal het verlies aan kraakbeen proberen te corrigeren door aan de randen van het schoudergewricht botweefsel aan te maken. Daardoor wordt het gewricht breder en de druk over een groter oppervlak verdeeld.

Diagnose artrose in de schouder

Bij klachten in de schouder (pijn, stijfheid, belemmering in bewegingsvrijheid) hoeft in eerste instantie niet direct aan artrose te worden gedacht. Het gaat hier om delicate gewrichten die ook gevoelig zijn voor veel verschillende andere aandoeningen. Aan de hand van lichamelijk onderzoek en testen zal de arts eerst kijken of de pijn en stijfheid door iets anders veroorzaakt kan worden. Denk maar aan een slijmbeursontsteking, pees- of spierontstekingen, een “frozen shoulder” of uitstralingspijn door een ander probleem vanuit de nek zoals een nekhernia of versleten nek. In sommige gevallen wordt ook wel vastgesteld dat de arm uit de kom is, maar dat is eigenlijk altijd ontstaan door een val of ander trauma. Er wordt een röntgenfoto gemaakt als er een redelijk vermoeden is dat de schouderklachten door artrose worden veroorzaakt. De arts kan daarnaast de mate van kraakbeenverlies vaststellen aan de hand van een CT-scan. Een MRI-scan is meestal geen standaardonderzoek om schouderartrose vast te stellen. Deze wordt vooral uitgevoerd als de arts een gedetailleerd beeld van de weke delen – spieren, pezen, gewrichtskapsel – wil zien.

Behandeling artrose in de schouder

Helaas geldt bij slijtage van het kraakbeen: wat eenmaal weg is, komt niet meer terug. De behandeling is er dan ook op gericht om het nog aanwezige kraakbeen zo gezond mogelijk te houden. Meestal wordt er dan ook doorverwezen naar een fysiotherapeut. Door middel van oefeningen wordt de patiënt geleerd om de schouders anders te belasten. Zware inspanningen worden afgeraden, maar lichte inspanningen zijn juist weer goed om de gewrichten soepel en de spieren sterk te houden. Gaat de gewrichtsslijtage gepaard met pijn, dan kan de arts ontstekingsremmers voorschrijven.

Het nadeel van NSAIDs is, dat ze een hele serie van vervelende bijwerkingen kunnen veroorzaken. Wilt u dat liever niet, dan is het aan te raden om eens naar een natuurlijk alternatief te kijken zoals vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad. Bij vergaande artrose kan het schoudergewricht uiteindelijk vervangen worden door een schouderprothese.

Oefeningen bij artrose in de schouder

Hier volgt een oefenprogramma dat speciaal gericht is op beweeglijkheid van de schouders. Iedere oefening doet u in een serie van drie. Neem steeds 30 seconden pauze na iedere serie. Veel succes.

Mobiliserende oefening 1:

Ga op een stoel zitten met uw armen naast het lichaam. Til nu beide armen boven het hoofd. Houd 3 tellen vast. Laat uw armen dan weer naast uw lichaam zakken.

Mobiliserende oefening 2:

Ga op een stoel zitten met uw armen naast uw lichaam. Breng uw linkerhand bovenlangs in de nek tussen de schouderbladen. Houd 3 tellen vast en laat uw arm weer zakken. Herhaal deze oefening met uw rechterarm.

Mobiliserende oefening 3:

Ga op een stoel zitten met de armen naast uw lichaam. Breng uw armen onderlangs op de rug zo dicht mogelijk naar uw schouderbladen. Houd 3 tellen vast en breng uw arm weer terug naar de uitgangspositie. Herhaal deze oefening met uw andere arm.

Mobiliserende oefening 4:

Ga voor een tafel staan en leun met een hand op het blad. De andere arm laat u ontspannen hangen. Slinger uw arm een minuut losjes van voor naar achter. Doe deze oefening ook met de andere arm.

Mobiliserende oefening 5:

U gaat rechtop staan met uw handen in uw nek en uw bovenarmen horizontaal. Duw uw ellebogen zo ver mogelijk naar voren. Houd dit 3 tellen vast. Keer terug naar de uitgangspositie. Duw uw ellebogen nu zo ver mogelijk naar achteren. Houd 3 tellen vast en keer weer terug naar de beginstand.

Video’s oefeningen voor de schouder

#2 Schouder oefening bij reumatische klachten (deel 1)

#3 Schouder oefening bij reumatische klachten (deel 2)

#14 Spierversterkende oefening voor de schouder (deel 1)

#15 Spierversterkende oefening voor de schouder (deel 2)

Veelgestelde vragen over artrose in de schouder

Waardoor wordt artrose in de schouder veroorzaakt?

Bij het ouder worden kan overal in het lichaam het kraakbeen in kwaliteit achteruit gaan. Ook bij de schouder kan dit het geval zijn. Meestal is artrose in de schouder het gevolg van een natuurlijk slijtageproces. Het kan ook ontstaan na beschadiging van het gewricht door een ongeval of overbelasting. Ook langdurige ontstekingen kunnen het slijtageproces in gang zetten.

Welke klachten geven artrose in de schouder?

Het schoudergewricht kan minder soepel en minder ver bewegen. Met name tijdens het bewegen kan pijn optreden.

Wat kan een arts voor me doen bij artrose in de schouder?

Beschadigd kraakbeen kan zich niet meer herstellen. De arts zal de pijn proberen te bestrijden met pijnstillende ontstekingsremmers, zoals NSAIDs. Als deze bijwerkingen geven, kunt u ook natuurlijke ontstekingsremmers eens uitproberen. Meestal zal u ook doorverwezen worden naar een fysiotherapeut om te leren de schouder anders te belasten. Als het schoudergewricht ernstig is versleten, zal de orthopedisch chirurg een prothese plaatsen.

Vragen aan orthopeed Jan Ide de Jong

Hieronder een selectie van vragen over artrose in de schouder die orthopeed Jan Ide de Jong heeft ontvangen én beantwoord. Staat uw vraag er niet bij en moet deze écht beantwoord worden door een arts?
Stel dan direct uw vraag aan orthopeed Jan Ide de Jong over artrose in de schouder of een andere aandoening.

Schouderoperatie mislukt

Ongeveer 9 jaar geleden heb ik in Den Haag een schouderprothese gekregen. De orthopeed heeft mij eerlijk gezegd dat de operatie mislukt was en opnieuw moest. Ik wilde dat niet nog eens doormaken. Nu begint zo langzamerhand de pijn min of meer ondraaglijk te worden. Ik slik 4 paracetamol per dag. Het is niet afdoende en ik wil geen diclofenac of zo slikken. Zijn er nog andere opties?
Voor de beslissing tot een nieuwe operatie is eerst gericht foto en CT-onderzoek onontbeerlijk. Verder zijn er tegenwoordig allerlei mooie en betere schouderprothese op de markt, waardoor ook gefaalde procedures uit het verleden meer kans van slagen krijgen bij heroperatie. Een afspraak maken bij een in schouders gespecialiseerde orthopeed.

Versleten schouders

Na 22 operaties aan mijn benen en krukken lopen zijn mijn beide schouders versleten. Op basis van de röntgenfoto’s zei mijn arts dat hij versteld stond dat er nog beweging in mijn schouders zat. Hij wil in beide schouders protheses plaatsen. Zelf heb ik mijn twijfels of ik dan van de pijn af ben en mijn armen weer normaal kan bewegen. Wat is uw mening?
Als de foto’s werkelijk versleten schouders laten zien, is de prothese doorgaans een goede oplossing. Uiteraard kan je nooit vooraf garanties of de klachten dan ook daadwerkelijk zijn verdwenen. Maar dat door deze operatie een groot probleem een stuk kleiner wordt gemaakt, is in uw geval zeer aannemelijk.

Artrose schouderbladen

Volgens de arts heb ik artrose in de rug tussen de schouderbladen. Is daar iets aan te doen? Ik heb al bijna 5 jaar elke dag vreselijk veel pijn. Ik wil niet nog meer pillen slikken, want ik gebruik al genoeg medicijnen. Wat moet ik doen?
Aan artrose tussen de schouderbladen kun je inderdaad niets aan doen, helaas. Slikken of prikken via bijvoorbeeld een pijnpoli is echt de enige optie. Voor de pijnpoli moet je een verwijzing halen bij de huisarts.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen