Hoe staat het nu met de kraakbeenpleister?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 9 aug 2021

Zeer regelmatig ontvangt Bewegen zonder Pijn mailtjes en telefoontjes over de kraakbeenpleister. Is deze al beschikbaar is de meest prangende vraag. Reden om eens uitgebreid te informeren naar de stand van zaken. Wanneer komt deze veelbelovende behandeling bij artrose beschikbaar?


In 2016 publiceerde Bewegen zonder Pijn het bericht over een kraakbeenherstellende gewrichtsgel die wordt ontwikkeld door de Universiteit van Twente. Binnen vijf jaar zou deze ‘kraakbeenpleister’ ingezet kunnen worden voor de behandeling van artrose. Hoewel het nu 2021 is, lijkt het volkomen stil geworden rond deze baanbrekende uitvinding. Hoog tijd om eens contact op te nemen met ontwikkelaar professor Marcel Karperien voor een update over de huidige stand van zaken.

Vloeibare componenten

Karperien is directeur van Hy2Care. Dit bedrijf is voortgekomen uit de Universiteit van Twente. Het richt zich – met miljoenensteun – op de verdere ontwikkeling van deze injecteerbare gel om schade aan kraakbeen op te vullen. Dit wordt tijdens een kijkoperatie in het beschadigde deel van het gewricht gespoten.
“De gel bestaat uit twee vloeibare componenten die tijdens de injectie worden gemengd. Dit zorgt voor een chemische reactie, waardoor de gel vast wordt en zich aan het kraakbeenoppervlak hecht. Zo wordt de schade herstelt,” legt Karperien uit. “Momenteel richt het onderzoek zich op de kniegewrichten. Maar uiteindelijk kan deze technologie ook in andere gewrichten worden toegepast. Denk daarbij aan enkels, heupen en schouders.”

Medisch hulpmiddel

Helaas is het zo, dat er eerst grondig onderzoek gedaan moet worden voordat een nieuwe behandeling in de dagelijkse praktijk kan worden aangeboden. De gel wordt dit jaar bij de eerste tien patiënten geïnjecteerd. Als dit goede resultaten oplevert, dan is het bedrijf een stap dichter bij het behalen van een CE-markering. Dit certificaat is verplicht om een medisch hulpmiddel op de markt te brengen. Vervolgens komt er een nieuwe investeringsronde om de behandeling bij een grotere groep te kunnen uitvoeren. Als alles volgens plan verloopt, dan is de kraakbeenpleister in 2024 klaar om op grote schaal gebruikt te worden.

Tussenwervelschijven

Hy2Care is niet het enige bedrijf dat een gel ontwikkelt om kraakbeen te herstellen. Ook NC Biomatrix – dat is voortgekomen uit de Universiteit van Eindhoven – werkt aan een soortgelijke techniek voor tussenwervelschijven. Dit onderzoek bevindt zich nog in een beginfase, dus het kan langer duren voordat deze behandeling beschikbaar komt.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.