Spierreuma

Polymyalgia rheumatica treft vooral mensen boven de 50 jaar

Polymyalgia rheumatica (PMR) is net als Fibromyalgie een vorm van spierreuma. Bij Polymyalgia rheumatica voelen de spieren in de nek, schoudergordel en/of heupgordel stijf en pijnlijk aan. PMR komt vrijwel uitsluitend voor bij mensen boven de 50 jaar, waarbij vrouwen twee keer zo vaak deze spierziekte krijgen als mannen. Polymyalgia rheumatica gaat in de meeste gevallen vanzelf weer over. Dit kan echter wel 2 tot 3 jaar duren. Bij een klein percentage van de patiënten heeft deze ziekte een chronisch verloop, waarbij rustige en actieve periodes elkaar afwisselen.

Wat is Polymyalgia rheumatica?

De naam Polymyalgia rheumatica komt van ‘poly’ dat veel, ‘myo’ dat spier en ‘algia’ dat pijn betekent. ‘Rheumatica’ wijst op een ziektebeeld dat op reuma lijkt. Het gaat hier dus om een reumatische ontstekingsziekte die in meerdere spiergroepen aanwezig is. Deze ontstekingen ontstaan in het gewrichtskapsel, de peesscheden en de slijmbeurzen rondom de gewrichten. Dit leidt echter niet direct tot schade aan de gewrichten, zoals bij gewrichtsreuma wel het geval is. PMR wordt gerekend tot de auto-immuunziektes. Dit zijn aandoeningen waarbij het afweersysteem om onduidelijke reden gezonde cellen gaat aanvallen. Naar de precieze oorzaak van Polymyalgia rheumatica blijft het dan ook gissen. Er worden namelijk geen afwijkingen geconstateerd in bloedmonsters die van PMR-patiënten zijn afgenomen. De klachten die bij Polymyalgia rheumatica en Fibromyalgie horen, lijken veel op elkaar. Toch gaat het hier niet om dezelfde aandoening. Van PMR is vastgesteld dat het om een auto-immuunziekte gaat. De oorzaak van Fibromyalgie is nog volstrekt onduidelijk.

Wat zijn de symptomen van Polymyalgia rheumatica?

Het belangrijkste verschijnsel bij Polymyalgia rheumatica is pijn en stijfheid in nek, schouders, bovenarmen, heupen en bovenbenen. Bij inspanning van de aangetaste spiergroepen neemt de pijn toe. De pijn is ’s morgens bij het ontwaken het hevigst. Dit kan heel hinderlijk zijn bij het gebruikelijke ochtendritueel als opstaan, wassen een aankleden. Pas na een uur nemen de stijfheid en pijn af. Soms kunnen de ontstekingen ook de gewrichten bereiken. Door vochtophopingen zwelt het gewricht op, waardoor de beweeglijkheid afneemt. Dit komt vooral veel voor in de knieën, polsen, handen en voeten. Ook koorts, vermoeidheid, een ziek gevoel, nachtzweten en gewichtsverlies zijn mogelijke verschijnselen bij Polymyalgia rheumatica.

Hoe wordt de diagnose bij Polymyalgia rheumatica gesteld?

Tot op heden zijn er nog geen specifieke testen ontwikkeld die PMR kunnen aantonen. Het is voor een huisarts dus moeilijk om een diagnose te stellen. Daarom kan hij u bij de genoemde symptomen doorverwijzen naar een internist of een reumatoloog. De arts zal een aantal vragen stellen over de aard van uw klachten en een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Met een Bloedbezinkingssnelheid testbezinkingssnelheidtest (BSE) kan hij meten hoe snel de rode bloedcellen in uw bloed zakken (de Erythrocyte Sedimentation Rate, ESR). Als dit sneller is dan normaal, dan weet uw arts dat u ergens een ontsteking in uw lichaam heeft. Maar dit toont nog niet per se PMR aan. Om andere ziekten uit te sluiten, kan de arts ook andere bloedonderzoeken doen en zal hij meestal ook röntgenfoto’s laten maken. Als aan de hand van deze onderzoeken geen andere ziekten kunnen worden aangetoond, kan aan de hand van uw leeftijd, uw klachten en het bloedbezinksel vastgesteld worden dat u de ziekte heeft. Dus de diagnose wordt gesteld op basis van de uitsluiting van andere aandoeningen.

Hoe wordt Polymyalgia rheumatica behandeld?

Prednison is voor de arts altijd de eerst keus om de PMR te behandelen. Dit is een krachtige ontstekingsremmer en afweer-onderdrukkend medicijn dat behoort tot de corticosteroïden (bijnierschorshormonen). De startdosering is meestal 15 mg per dag. Deze behandeling duurt 1 tot 3 jaar. De dosering wordt geleidelijk afgebouwd als de klachten verminderen en de uitkomsten van de bezinkingssnelheidtest verbeteren. Mochten de klachten weer heviger worden, dan wordt de dosering verhoogd naar het niveau waarop er geen klachten optraden. Soms kan ook volstaan worden met NSAIDs. Dit zijn ontstekingsremmende pijnstillers met een snelle werking. De behandeling kan worden uitgebreid met fysiotherapie om de stijfheid en bewegingsbeperking te verminderen.

Helpen vloeibare Groenlipmossel en Curcumine bij Polymyalgia rheumatica?

Helaas zijn ons nog geen ervaringen bekend van PMR-patiënten die dit natuurlijke alternatief voor NSAIDs hebben uitgeprobeerd. Het is in meerdere studies aangetoond, dat Groenlipmossel en Curcumine ontstekingsprocessen kunnen bestrijden. Niet alleen in de gewrichten, maar overal in het lichaam. Theoretisch gezien zou de vloeibare combinatie van Groenlipmossel en Curcumine dus enig effect kunnen hebben op de ontstekingshaarden van de spieren, peesscheden, slijmbeurzen en gewrichtskapsels rond de gewrichten. Als u ervaringen heeft met dit middel bij Polymyalgia rheumatica, dan horen wij graag uw bevindingen.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 84    Gemiddelde: 4.3/5]
(advertentie)
Gezondheid aan huis