Kan epilepsiemedicijn kraakbeenslijtage stoppen?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 21 jan 2024

Er wordt veel onderzoek gedaan naar nieuwe toepassingen van bestaande medicijnen. Zo hebben Amerikaanse onderzoekers ontdekt dat een epilepsiemedicijn ook de afbraak van kraakbeen kan vertragen of stoppen. Deze ontdekking kan op termijn het leven van miljoenen mensen met artrose een nieuw perspectief bieden.

Onderzoekers van de Yale University hebben een baanbrekende ontdekking gedaan in de strijd tegen artrose. Zij hebben vastgesteld dat carbamazepine, een medicijn dat normaal gebruikt wordt voor de behandeling van epilepsie, de afbraak van kraakbeen bij artrose kan vertragen. Deze opzienbarende vondst is recentelijk gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift Nature.

Natriumkanalen

Artrose, een degeneratieve gewrichtsziekte, wordt momenteel behandeld met pijnstillers en leefstijlveranderingen, zoals meer lichaamsbeweging en gewichtsvermindering. Er is echter een dringende behoefte aan nieuwe therapieën die de afbraak van kraakbeen effectiever kunnen tegengaan. In dit kader is de rol van specifieke eiwitten, de zogenaamde natriumkanalen, cruciaal. Deze kanalen zijn verantwoordelijk voor het genereren van elektrische impulsen in prikkelbare cellen zoals spier-, zenuw- en hartcellen. Vooral het natriumkanaal Nav1.7 speelt een sleutelrol in de overdracht van pijnsignalen.

Kraakbeenschade

De recente studie van de Yale School of Medicine heeft aangetoond dat Nav1.7-kanalen ook aanwezig zijn in niet-prikkelbare cellen die bijdragen aan de productie van collageen en het onderhoud van kraakbeen in gewrichten. Belangrijker nog, zij ontdekten dat medicijnen die Nav1.7 blokkeren – waaronder het epilepsiemedicijn carbamazepine – bescherming bieden tegen kraakbeenschade bij muizen. Deze ontdekking opent nieuwe mogelijkheden voor de behandeling van artrose, waarbij het vertragen of stoppen van kraakbeenafbraak centraal staat.

Tweede leven

Dit onderzoek is een veelbelovende stap vooruit en kan leiden tot aanzienlijke verbeteringen in de kwaliteit van leven van miljoenen mensen die lijden aan artrose. Het biedt een nieuw perspectief op hoe een bestaand medicijn een tweede leven kan krijgen in de behandeling van een volledig andere aandoening, wat de veelzijdigheid en het potentieel van farmaceutisch onderzoek benadrukt.

Wil je meer weten over artrose? Lees dan ons uitgebreide dossier met onder andere informatie over oorzaken, symptomen, behandelingen, actueel onderzoeknieuws, tips en oefeningen.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.