Nieuwe belofte in de behandeling van artritis psoriatica

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 19 feb 2024

Een injecteerbaar medicijn voor ernstige psoriasis blijkt ook effectief te zijn bij artritis psoriatica. Deze reumatische aandoening treft ongeveer 30 procent van de patiënten met deze huidaandoening. Bimzelx blijkt echter effectief te zijn bij patiënten die geen baat hebben gehad bij andere behandelingen.

Een psoriasismedicijn toont veelbelovende resultaten in de behandeling van artritis psoriatica. Deze aandoening treft ongeveer één procent van de Nederlandse bevolking. Deze ziekte bestaat uit een huidaandoening (psoriasis) en een chronische gewrichtsontsteking (artritis) en is moeilijk te behandelen. De effectiviteit van Bimzelx is zelfs aangetoond bij personen die niet eerder hebben gereageerd op eerdere behandelingen. Daarom wordt dit injecteerbare medicijn in steeds meer landen goedgekeurd voor de behandeling van artritis psoriatica. In Nederland heeft dit plaatsgevonden in september 2023.

Pijn in gewrichten

Artritis psoriatica is een aandoening die ongeveer 30% van de mensen treft met een geschiedenis van psoriasis. De belangrijkste symptomen zijn pijn, zwelling en stijfheid in één of meerdere gewrichten. Deze aandoening kan de kwaliteit van leven en de dagelijkse activiteiten van mensen beïnvloeden.

Nieuwe optie

Artsen schrijven doorgaans DMARDs voor, die vaak worden ingezet bij chronische gewrichtsontstekingen. Hoewel deze medicijnen vaak symptomen verlichten en de progressie van de ziekte vertragen, reageert niet iedereen even goed daarop. Bimzelx is nu een nieuwe optie beschikbaar voor patiënten die onvoldoende reageren op bestaande behandelingen.

Bronartikel

Het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.