Zichtproblemen bij senioren: een stille oorzaak van fatale valongelukken

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 15 jan 2024

Jaarlijks verliezen wereldwijd 650.000 mensen het leven als gevolg van een valpartij. Bij senioren speelt vooral een slecht gezichtsvermogen een prominente rol. Engelse artsen adviseren dan ook om regelmatig de ogen te laten controleren bij het ouder worden, om fracturen te voorkomen.

Senioren met zichtproblemen lopen een significant groter risico op gevaarlijke valpartijen, zo bevestigt nieuw onderzoek. Vergeleken met ouderen met een goed gezichtsvermogen steeg de kans op een val bij mensen met glaucoom, cataract of maculaire degeneratie respectievelijk met 38, 36 en 25 procent. Dit blijkt uit een studie van de Universiteit van Manchester, die eind 2023 is gepubliceerd in het oogheelkundig tijdschrift JAMA.

Risico inschatten

Wereldwijd verliezen jaarlijks naar schatting 650.000 mensen hun leven door vallen. Een van de belangrijkste oorzaken hiervan is verminderd gezichtsvermogen. Om dit risico in te schatten, werden de gegevens van 410.000 mensen van 70 jaar en ouder geanalyseerd in een nationale Britse database. Hierin werd gekeken naar de relatie tussen gezichtsvermogen, vallen en fracturen. Slecht zicht zorgde niet alleen voor meer valpartijen, maar verhoogde ook het risico op botbreuken.

Valpreventie

Tot de verwondingen behoorden breuken van de heup, de wervelkolom, de onderarm, de schedel of de gezichtsbeenderen, het bekken, de ribben en de onderbenen.

“Het merendeel van de oogziekten die op latere leeftijd kunnen optreden, is te voorkomen of te behandelen,” zegt onderzoeksleider Jung Yin Tsang. “Regelmatige oogonderzoeken kunnen van cruciaal belang zijn voor senioren, omdat ze zich in de vroege stadia van oogziekten niet bewust zijn van de visuele beperkingen. Daarnaast kunnen maatregelen op het gebied van valpreventie het aantal fatale botbreuken bij senioren verminderen.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.