Pijnvoorspellingen op basis van weer: oplossing bij chronische pijn?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 29 jan 2024

Het is bekend dat weersomstandigheden invloed kunnen hebben op mensen met chronische gewrichtspijn, zoals artrose en reumatoïde artritis. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat 70 procent van de patiënten behoefte heeft aan pijnvoorspellingen op basis van het weer om hun dagelijkse activiteiten beter te kunnen plannen. Heeft u als lezer met chronische gewrichtspijn ook behoefte aan pijnvoorspellingen?

Voor mensen die lijden aan chronische pijn, zoals bij aandoeningen zoals artrose en reumatoïde artritis, kan het weer een grote invloed hebben op hun dagelijkse plannen en pijnbeleving. In een recent onderzoek van de Universiteit van Georgia in de Verenigde Staten gaf ongeveer 70 procent van de deelnemers aan behoefte te hebben aan pijnvoorspellingen op basis van het weer. Dit zou helpen om dagelijkse activiteiten beter te kunnen plannen.

Medicatie of rust

“Deze studie had tot doel te onderzoeken of er bij patiënten met chronische pijn behoefte is aan dergelijke prognoses,” zegt Christopher Elcik, docent aardrijkskunde/atmosferische wetenschappen aan de Amerikaanse universiteit. Samen met zijn team ondervroeg hij 4.600 personen met chronische pijn, waarvan 64 procent aangaf dat weerpatronen pijn kunnen veroorzaken.

“Ik zie hoeveel mensen getroffen worden door chronische pijn. Dus als ik een dag lang inzicht kan geven in het risiconiveau, kunnen er misschien preventieve stappen worden genomen om te voorkomen dat de pijn optreedt. Denk daarbij aan het innemen van medicatie of het nemen van rust op dagen dat de weerpatronen ongunstig zijn,” aldus Elcik.

Wijzigen plannen

De wens voor een pijnvoorspellingsinstrument op basis van het weer is volgens de Amerikaanse onderzoeker vrij groot. Meer dan 65 procent van de ondervraagden gaf aan hun gedrag te veranderen of plannen te annuleren bij een op het weer gebaseerde pijnvoorspelling. De kans dat de plannen zouden worden voortgezet, hing ook af van de duur van de activiteit. Bij een duur van 30 minuten gaf 52 procent van de deelnemers aan deze, ondanks een gematigd risico op pijn, gewoon door te laten gaan. Bij een activiteit die langer dan drie uur duurde, zou echter nog 18 procent van de ondervraagden, ondanks een flinke toename van de pijn, de plannen niet wijzigen.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.