Zijn spinnende katten nieuwe wonderdokters bij chronische pijn?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 2 feb 2024

Heeft u een spinnende kat in huis? Volgens recent onderzoek kan het geluid van spinnen verlichting brengen bij chronische pijn. Deze bevinding wordt bevestigd door een enquête die is uitgevoerd onder bezoekers van een grote Amerikaanse website. Wat zijn uw ervaringen? Merkt u ook dat de pijn afneemt wanneer uw kat naast u op de bank ligt te spinnen? We zijn zeer benieuwd naar uw bevindingen.

Huisdieren, en met name katten, worden steeds meer erkend als waardevolle metgezellen voor mensen met chronische aandoeningen. Onlangs heeft de CreakyJoints-gemeenschap, de Amerikaanse tegenhanger van Bewegen zonder Pijn, gedeeld hoe huisdieren helpen om te gaan met chronische aandoeningen. Veel mensen melden dat honden en katten hen in beweging houden, troost bieden en zelfs aanvoelen wanneer hun eigenaar pijn heeft. Vooral katten blinken uit als echte wonderdokters op dit gebied.

Kalmerend effect

Recent onderzoek wijst op het genezend effect van het spinnen van katten. Dit blijken ze te doen op frequenties die de botgroei bevorderen, fracturen helpen genezen en pijn en ontstekingen kunnen verminderen. Bovendien heeft het spinnen van een kat een kalmerend effect op mensen. Daarom werd in de enquête op CreakyJoints specifiek gevraagd of mensen een kat hebben en of ze zich beter voelen in de buurt van hun dier. Dit bleek het geval te zijn bij het overgrote deel van de deelnemers.

Emotioneel steundier

De uitslagen van de enquête zijn veelzeggend: 73% van de respondenten voelde zich beter door hun kat, 14% was hierover onzeker, en 13% ervaart geen verschil. In een sectie voor vrije antwoorden konden deelnemers hun gedachten over de genezende effecten van katten delen. Meer dan 80 procent meldde positieve ervaringen. Het ging om vermindering van angst, depressie en pijn door het spinnen van katten. Maar ook werden ondersteuning tijdens het herstel van operaties en afleiding tijdens pijnaanvallen genoemd door de deelnemers. Het hebben van een kat kan dus aanzienlijke voordelen bieden voor mensen met een chronische aandoening. In de VS is het zelfs mogelijk om een kat te registreren als een emotioneel steundier bij US Service Animals. Dit betekent dat de kat toegang heeft tot openbare ruimtes zoals vliegtuigen, hotels en restaurants, net als een servicehond.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.