Dochters van vrouwen met fibromyalgie kunnen meer symptomen ervaren

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 23 feb 2024

De constante strijd die moeders voeren met de symptomen van fibromyalgie, laat dochters niet onberoerd. De voortdurende angst om deze aandoening zelf ook te krijgen, verlaagt de pijngrens en verhoogt de kans op depressie. ‘Doordat ze de fibromyalgie van hun moeder kunnen visualiseren, hebben zij een grotere kans om zelf ook de symptomen te ontwikkelen,’ aldus de Braziliaanse onderzoekers.

Dochters van vrouwen met fibromyalgie hebben een grotere kans op symptomen zoals pijn en depressie dan dochters van gezonde vrouwen. Dit komt doordat ze dagelijks zien hoe hun moeders worstelen met deze aandoening en bang zijn om zelf ook fibromyalgie te ontwikkelen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universidade Federal do Rio Grande do Sul in Brazilië.

Pijnreceptie verergeren

Fibromyalgie wordt gekenmerkt door chronische wijdverbreide pijn, vermoeidheid, slaapproblemen en depressie, die allemaal bijdragen aan een verminderde kwaliteit van leven en algemeen welzijn. Catastrofale gedachten kunnen de pijnervaring verergeren. Dit betekent dat mensen met fibromyalgie denken dat hun pijn veel erger is dan het in werkelijkheid is. Deze manier van denken kan ervoor zorgen dat ze de pijn nog intenser ervaren en dat het moeilijker wordt voor hen om hun dagelijkse activiteiten uit te voeren.

Verwoestende gevolgen

Om meer te weten te komen, vergeleken onderzoekers uit Brazilië de catastrofale pijnniveaus tussen 38 dochters van vrouwen met de diagnose fibromyalgie en 38 dochters van gezonde vrouwen. De resultaten toonden aan dat dochters van fibromyalgiepatiënten significant meer catastrofale gedachten vertoonden dan de controlegroep. Ze geloofden dat hun pijn ondraaglijk zou worden met verwoestende gevolgen voor hun kwaliteit van leven.

Visualisatie fibromyalgie

Dit betekent dat dochters van moeders met fibromyalgie zich vaak zorgen maken over het krijgen van deze aandoening zelf. Deze voortdurende bezorgdheid kan hun gevoelens en emoties beïnvloeden, waardoor ze zich depressiever of angstiger kunnen voelen. Dit komt doordat ze hebben gezien hoe moeilijk het is voor hun moeders om met de pijn en problemen van fibromyalgie om te gaan. Kortom, het zien van de strijd van hun moeders met pijn maakt dat deze dochters zich zorgen maken dat zij hetzelfde zullen doormaken, wat hen emotioneel van streek maakt.”

“Dochters van vrouwen met fibromyalgie hebben een grotere kans op symptomen van fibromyalgie vanwege hun observatie van het syndroom,” concludeerden de onderzoekers.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.