Veroorzaken eieren gewrichtspijn?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 12 okt 2023

Een omelet, een uitsmijter of een hardgekookt eitje? Wie zegt daar nou ‘nee’ tegen? Helaas betalen veel mensen met artrose of reumatoïde artritis daar later de prijs voor in de vorm van meer gewrichtspijn. Wat is er tot op heden bekend over dit fenomeen?

Veel mensen met een reumatische aandoening melden dat gewrichtspijn toeneemt na het eten van eieren. Er is echter nog weinig onderzoek gedaan naar hoe vaak dit fenomeen voorkomt en wat de relatie is tussen eieren en een toename van gewrichtsklachten. Ontstekingen spelen een grote rol bij de pijn die ervaren wordt bij zowel artrose als reumatoïde artritis. Eieren bevatten enkele ontstekingsbevorderende verbindingen die deze associatie zouden kunnen verklaren.

Moeilijk vast te stellen

Een studie uit 2020 onthult dat eieren stoffen bevatten, zoals trimethylamine-N-oxide, omega-6-vetzuren en arachidonzuur, die ontstekingen kunnen veroorzaken. Echter, bij een onderzoek in 2019 werden geen ontstekingsbevorderende stoffen in het bloed aangetroffen na de consumptie van eieren. Omdat geen van de deelnemers een reumatische aandoening had, is het moeilijk vast te stellen of dit ook zou gelden voor mensen met artrose en reumatoïde artritis. Concluderend ontbreekt tot op heden wetenschappelijk bewijs dat de consumptie van eieren gewrichtspijn verergert.

Voedselallergieën als andere factor

Naast de mogelijke ontstekingsbevorderende eigenschappen van eieren, kan een ander mechanisme bijdragen aan gewrichtspijn: voedselallergieën. Een allergische reactie kan ontstekingsreacties in het lichaam op gang brengen, wat patiënten met artrose en reumatoïde artritis extra hard kan treffen. In een dierstudie uit 2016 werd onderzocht of de ontwikkeling van reumatoïde artritis verband hield met bepaalde voedselallergieën bij ratten. De auteurs vonden een verband tussen de ontwikkeling van deze reumatische aandoening en melk- en ei-allergieën.

Verergeren eieren auto-immuunziekten?

Veel mensen met een reumatische auto-immuunziekte, zoals reumatoïde artritis en artritis psoriatica, ervaren dat bepaalde voedingsmiddelen de pijn verergeren. Sommigen besluiten dan ook om een dieet te volgen dat bekendstaat als het Auto-Immuunprotocol (AIP). Dit dieet is ontworpen om ontstekingen in het lichaam te verminderen en de symptomen van auto-immuunziekten te helpen beheersen. Het richt zich op het uitsluiten van voedingsmiddelen, waaronder eieren, die mogelijk ontstekingen in het lichaam kunnen verergeren. Meer informatie over AIP is beschikbaar op internet.

Verder nodigen we je uit om onze uitgebreide dossiers over artrose en reumatoïde artritis te verkennen. Deze bevatten veel informatie over deze aandoeningen, behandelingen en het laatste onderzoeksnieuws, evenals tips en oefeningen.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.