Ontstekingen in de gewrichten

Alles over de rol van ontstekingen in de gewrichten

Reumatoïde artritis gaat gepaard met chronische ontstekingen in de gewrichten. Maar ook bij artrose mag de rol van ontstekingen beslist niet onderschat worden. Deze ‘brandhaarden’ kunnen het kraakbeen alleen maar verder beschadigen. Het bestrijden van ontstekingen is dan ook de beste methode om het nog aanwezige kraakbeen te beschermen tegen verdere degeneratie. Dit vermindert bovendien niet alleen de pijn en stijfheid, maar het kan ook helpen om een gewrichtsvervangende operatie (bijvoorbeeld van de knie of heup) uit te stellen.

Wat is een ontsteking?

Het lichaam reageert met een ontsteking op het moment dat weefsels zijn beschadigd of als er lichaamsvreemde stoffen zijn binnengedrongen. Het hoofddoel van de ontsteking is om de schadelijke bacteriën, virussen of schimmels te verwijderen, zodat er eventueel herstel kan optreden. Deze opdracht wordt uitgevoerd door witte bloedcellen en immuuneiwitten. Een ontsteking kan echter ook het gevolg zijn van een auto-immuunziekte. ‘Auto-immuun’ betekent dat het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert. Er gaat dan iets verkeerd bij het opruimen van overbodige celresten. In plaats daarvan worden nog goed functionerende cellen aangevallen. Reumatoïde artritis, de ziekte van Bechterew, het syndroom van Sjögren, het Mixed Connective Tissue Disease (MCTD), Lupus erythematodes (LE) en Artritis Psoriatica zijn reumatische aandoeningen die als auto-immuunziekte worden aangemerkt.
ontsteking gewrichtenBij reumatoïde artritis zijn vooral gewrichtsslijmvliezen, pezen, spieren en gewrichtskaspels het doelwit van het ontspoorde immuunsysteem. Artrose is geen auto-immuunziekte, maar voornamelijk slijtage van het kraakbeen in de gewrichten bij het ouder worden. Dit kan wel gepaard gaan met milde ontstekingen. Deze ontstekingen irriteren het kraakbeen langdurig, waardoor het verder in kwaliteit en kwantiteit gaat afnemen. De doorgaande productie van kraakbeen-afbraakproducten leidt tot nieuwe ontstekingen en dus tot meer pijn en nóg meer kraakbeenschade. Ook kan in sommige gevallen een (laaggradige) ontsteking in het lichaam de oorzaak zijn van artrose.

Wat zijn de symptomen van een ontsteking?

Het belangrijkste en misschien wel meest vervelende symptoom is: pijn. Bij een ontsteking zal het lichaam de bloedtoevoer naar het aangetaste gebied verhogen. De bloedvaten worden wijder open gezet, zodat de witte bloedcellen en immuuneiwitten beter de bedreigde locatie kunnen bereiken. Daardoor gaat de bovenliggende huid rood en warm aanvoelen. Er ontstaat ook een zwelling, die de druk op de omliggende weefsels verhoogt. Dit prikkelt de zenuwen, zodat er pijn ontstaat. In een normale situatie zijn deze maatregelen van het lichaam voldoende om de ongewenste virussen, bacteriën en schimmels onschadelijk te maken. Bij reumatoïde artritis is dit niet het geval, omdat het ontspoorde immuunsysteem de gezonde cellen rond de gewrichten blijft aanvallen. Daardoor blijven de ontstekingen chronisch aanwezig. En bij artrose blijft het afslijtende kraakbeen voor irritatie zorgen. En dat kan leiden tot nieuwe ontstekingen.

Hoe wordt een ontsteking behandeld?

gewrichtsontsteking behandelingZowel bij reumatoïde artritis als artrose ligt de nadruk van de behandeling op het bestrijden van de ontstekingen. Doel daarvan is om de pijn te dempen en verdere beschadigingen van de gewrichten te voorkomen. Bij lichte tot matige pijn kan een eenvoudig middel als Paracetamol helpen om de klachten te verminderen. Als dit geen resultaat heeft, dan kan de arts NSAIDs voorschrijven. Deze ontstekingsremmende pijnstillers zijn effectief, maar de werking houdt slechts kort aan. Het nadeel van deze medicijnen is, dat ze vaak vervelende bijwerkingen geven. De klassieke NSAIDs remmen ook de werking van een enzym (COX-1) dat een beschermende invloed heeft op het maag-darmkanaal. Daardoor kunnen klachten als ontsteking van het maagslijmvlies, misselijkheid, braken en zelfs een maagzweer met bloedingen ontstaan. De moderne NSAIDs hebben geen remmende werking op COX-1, maar het is nog steeds niet bekend of deze geneesmiddelen écht veilig zijn. Ook een corticosteroïd injectie behoort tot de mogelijkheden om heel specifiek ontstekingen aan de pezen en gewrichten te behandelen. Bij reumatoïde artritis kan uw arts DMARDs voorschrijven. Dit zijn klassieke reumaremmers die de ontstekingen in de gewrichten onderdrukken.

Zijn er natuurlijke middelen tegen ontstekingen?

Volgens Amerikaanse experts zijn er duidelijke aanwijzingen dat een aanpassing van het eetpatroon kan leiden tot minder ontstekingen. Vette zeevis als makreel, haring en zalm bevatten veel Omega-3 vetzuren, die een ontstekingsremmende werking hebben. Ook groene groenten, noten en vruchten bevatten veel van deze gunstige vetzuren. Daarnaast zijn er ook een aantal plantaardige producten met een ontstekingsremmende werking. Gember bijvoorbeeld. Als u last heeft van de gewrichten, kan het drinken van een alcoholvrije gemberdrank voor wat verlichting zorgen. Curcumine is ook zo’n typisch kruid met een gunstige invloed op de gewrichten. Helaas wordt deze ontstekingsremmer heel moeilijk door het lichaam opgenomen. Duivelsklauw of Harpagophytum procumbens zouden ook een pijnstillende en ontstekingsremmende werking hebben. Dat geldt eveneens voor Zwarte bes-blad. Daarnaast kiezen veel mensen voor vloeibare GroenlipmosselCurcumine of Zwarte Bes-blad. Dit zijn natuurlijke ontstekingsremmers die actief zijn in de gewrichten.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 81   Gemiddelde:  3.9/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Reacties